Як приготувати тяхан з куркою і овочами
Тяхан являє собою блюдо японської кухні, яке нагадує всім відомий плов. За канонами кухні Країни висхідного сонця м'ясо вживається вкрай рідко. Основні інгредієнти, що вживаються в їжу — овочі і риба з мінімальною термічною обробкою. Внаслідок схожості з пловом, в різноманітних кафе та ресторанах його часто називають японським пловом з куркою.
Назва цієї страви має деякі уточнення, які вказують на присутність основного компонента. Наприклад, торі-тяхан готується з куркою, сифудо-тяхан включає в себе морепродукти, ебі-тяхан – тільки креветки, ясай – тяхан – овочі, кунжут, яйце.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рис для суші - | 200 грамів |
куряче філе - | 300-400 грамів |
солодкий перець - | 1 штука |
баклажани або цукіні - | за бажанням |
яйце - | 4 штуки |
морква - | 2 штуки |
соус теріякі - | 100-150 мл |
рафінована олія - | 100 мл |
Час приготування: 100 хвилин | Калорійність на 100 грам: 174 Ккал |
Тамаго торі тяхан є не тільки ситним та смачним, а й корисним стравою.
Готувати Тамаго торі тяхан з куркою нескладно. Перше його відмінність від плову – для її приготування необхідний варений рис. Перед варінням він ретельно промивається. Поки вариться рис, нарізаємо овочі.
По-перше, нарізаємо моркву, перець і цибулю невеликими кубиками (менше сантиметра). Філе нарізаємо шматочками, приблизно по 3 сантиметри.
По-друге, нарізане філе обсмажуємо до золотистого кольору на рафінованій олії і відкладаємо вбік, виловивши з сковороди шумівкою.
По-третє, на тому ж маслі обсмажуємо моркву і цибулю. Коли цибуля набуде золотистого кольору, викладаємо в сковороду подрібнений перець. Збиваємо яйця і кладемо їх до овочів, після чого ретельно перемішуємо отриману суміш.
По-четверте, викладаємо овочі м'ясо, додаємо соус теріякі і доводимо до кипіння. Після цього невеликими порціями кладемо в сковороду рис, добре перемішуємо. Рис під час смаження повинен ввібрати в себе всю рідину. Перед закінченням приготування необхідно блюдо спробувати на сіль. При необхідності під час готування рису додається соус теріякі.
Перед подачею блюда традиційно посипається нарізаним зеленим цибулею і кунжутним насінням, підсмаженими на сковороді.
Тяхан з куркою і овочами в мультиварці
Таке японське страву можна приготувати і в мультиварці. Для нього необхідні наступні інгредієнти:
- варена куряча грудка: 2 штуки;
- ріпчаста цибуля: 2 головки;
- зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля): по 1 пучку;
- яйце: 2 штуки;
- митий нечищений часник: 2 головки;
- рафінована олія для смаження;
- кунжут для посипання перед подачею;
- рис: 2 мультистакана (такі є в комплекті з мультиваркою);
- вода: 4 мультистакана;
- соєвий соус: 4 столових ложки.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність на 100 грамів: 174, 29 ккал.
Як приготувати тяхан з куркою і овочами в мультиварці:
- Грудку варену і цибулю нарізаємо невеликими шматочками, моркву тремо на дрібній тертці (при бажанні можна подрібнити її в блендері);
- Обсмажуємо овочі (крім часнику), додавши невелику кількість рослинної олії, потім додаємо грудку і добре перемішуємо суміш;
- Рис ретельно промиваємо;
- Далі кладемо обсмажені овочі, часник і рис в каструлю. В цей час (або при обсмажування овочів) додаємо соус. Включаємо режим «Суші рис».
Після закінчення приготування страва має трохи постояти, не треба його витягувати відразу. Рис повинен увібрати в себе всю вологу. Коли все буде готово, акуратно, не порушуючи структуру рису, необхідно перекласти його в іншу ємність. Перед подачею на стіл блюдо посипається зеленню.
Страва з куркою і креветками
Таке блюдо можна приготувати і по-іншому. Для нього знадобиться:
- курка: 1 шт;
- рис: 200 грамів;
- стебло селери: 100 грамів;
- креветки: 400 грамів;
- вершкове масло: 100 грамів;
- солодкий перець: 2 штуки;
- ріпчаста цибуля: 1 шт;
- петрушка: 20 грамів;
- рослинне масло: 100 мл
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 135, 88 ккал
Розглянемо докладно рецепт приготування тяхана з куркою і креветками. Для приготування страви рекомендується вибрати казан або глибоку сковороду. Рис необхідно відварити заздалегідь. Після варіння він прожарюється на вершковому маслі і відкладається в сторону.
Курку промити і розрізати на 8 частин. Креветки (заздалегідь очищені) промиваються під водою і просушуються. Овочі нарізати кубиками невеликого розміру.
Після підготовки овочів приступаємо до приготування страви. У сковороду наливаємо олію і обсмажуємо овочі. Додаємо до них курку. Вона обсмажується до золотистого кольору. Потім у ту ж ємність кладемо креветки, додаємо спеції, солимо і наливаємо півсклянки води. Тушкуємо суміш не менше 10 хвилин. На іншій сковороді смажиться яєчня.
До курки з креветками додаємо м'ясо, рис. Все ретельно перемішуємо. Перед подачею до столу страву рекомендується прикрасити яєчнею і зеленню. Приємного апетиту!
Салат чоловічі сльози — ми підготували для вас кілька варіантів цієї страви.
Як приготувати смачне топлене молоко в домашніх умовах читайте в нашій статті.
Що відноситься до субпродуктів і як їх правильно готувати — наші поради і рекомендації.
Секрети приготування
Якщо ви захоплюєтеся культурою Японії, то приготувати тяхан з куркою потрібно обов'язково. З ним у вашу квартиру проникне незвичайний аромат Країни висхідного сонця. Але, щоб приготувати все вірно, важливо дотримувати наступні правила:
- Перед приготуванням рис ретельно перебирається і промивається. Краще всього використовувати жасминовий або японський рис круглозерний;
- При смаженні овочів краще використовувати рослинне масло. Ні в якому разі не беріть оливкова;
- Щоб овочі під час смаження приготувалися одночасно, слід нарізати їх рівними шматочками, і кілька разів ретельно перемішувати;
- Перед подаванням страву обов'язково обсипається зеленню і кунжутом. При бажанні можна подати васабі.
Японська кухня рясніє різноманітними рецептами, основним інгредієнтом яких є рис. Тяхан — одне з найбільш поширених з них. Блюдо проникло і в російську кухню, де трохи змінилося. При бажанні можна приготувати і традиційний рецепт. Незважаючи на гадану складність приготування, зробити його просто, а витрачений час буде повністю виправдано.