Як смачно і просто приготувати пюре з квасолі
Квасоля – цінний джерело рослинного білка, який людському організму засвоїти набагато простіше, ніж тваринний. Але при цьому варто пам'ятати, що рослинні білки не можуть повністю замінити тварини, а бобові відносять до важких для засвоєння продуктів, тому перед вживанням страв з квасолі, людям, що мають проблеми з ШКТ, не зайвою буде консультація гастроентеролога.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
білих квасолеві бобів - | 200 г |
будь-якого рослинного масла - | 20 мл |
солі і перцю - | за бажанням |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 55 Ккал |
Пюре з квасолі – хоч і пісне, але досить ситне блюдо. Воно допоможе котрі худнуть і тим, хто постує людям поповнити свій раціон такими необхідними білками. Приготувати пюре можна із сухих квасолеві бобів або консервованих, які можна купити практично в будь-якому продуктовому магазині. Страву можна вживати в їжу гарячим або повністю остившім. Так само таке пюре може стати начинкою для духових або смажених пиріжків.
Готуємо покроково:
- Промиті боби залити великою кількістю холодної води і залишити так на ніч;
- Вранці воду злити, перекласти квасолю в підходящу каструлю і залити свіжою порцією води так, щоб вона ледь прикривала боби зверху;
- Після закипання зменшити вогонь під каструлею з квасолею до мінімального і варити до готовності, прикривши кришкою. Заважати вміст посудини під час варіння небажане;
- Готові боби будуть розвалюватися при проколюванні виделкою. Після досягнення такого стану, з квасолі потрібно злити воду в окрему чашку;
- Потім зварену квасолю потрібно перетворити в пюре. Зробити це можна за допомогою блендера або звичайною товкачика для картоплі. Під час пюрирования потрібно додати рослинне масло, сіль, перець і трохи злитої води (для отримання потрібної консистенції).
Квасолевий суп-пюре з яйцем
Збагатити смак квасоляного супу-пюре допоможуть овочі (моркву, селеру і цибулю), а заправка з вершків та яєць зрадить йому ніжну кремову структуру. Подавати до столу такий суп слід в теплому вигляді з ароматними підсмаженими грінками з білого хліба.
Для цього супу потрібно взяти такі продукти:
- 500 г червоної квасолі;
- 1500 мл концентрованого курячого бульйону;
- 100 мл жирних вершків;
- 2 курячих яйця;
- 70 г ріпчастої цибулі;
- 70 г моркви;
- 70 г кореня селери;
- сіль і спеції за смаком.
Час приготування буде залежати від тривалості варіння конкретного сорти бобів, в середньому цей процес може тривати 2-3 години.
Енергетична цінність (калорійність) готового супу буде в межах – 214 ккал/100 р.
Спосіб приготування:
- Бобові залити холодною водою, довести до кипіння. Після цього воду злити, а боби залити курячим бульйоном і знову відправити на вогонь;
- У киплячий бульйон відправити очищені цілі овочі (моркву, корінь селери і ріпчасту цибулину). На цьому ж етапі додають сіль і спеції;
- Коли квасоля буде готова, вийняти овочі з бульйону, а квасоля з бульйоном перебити блендером і перетерти через сито;
- Отриману масу трохи підігріти і заправити збитими разом з яйцем вершками і можна пригощати домашніх.
Читайте як правильно приготувати овочеве пюре, щоб овочі не превратилися в кашу а блюдо вийшло смачним і ситним.
Спробуйте приготувати ніжні листкові рулетики з шинкою і сиром за нашим рецептом.
Читайте як приготувати ніжну ікру з баклажанів — кілька рецептів знайдете тут.
Пюре з квасолі з смаженою цибулею
Додати нові нотки смаку фасолевому пюре зможе підлива зі смаженої цибулі. З нею страва виходить не тільки смачніше, але й ситніше, таким від якого не відмовиться будь м'ясоїд.
Пропорції необхідних інгредієнтів:
- 400 г квасолі;
- 200 р ріпчастої цибулі;
- 50 мл рослинного масла;
- 12 г часнику;
- сіль і мелений чорний перець за смаком.
Тривалість приготування від 2 годин.
Кількість калорій в стограмової порції цього частування з бобових буде на рівні 96 ккал.
Хід роботи:
- Промита квасоля повинна гарненько набрякнути в холодній воді, для цього потрібно взяти холодної води в три рази більше, ніж бобів і замочити їх у ній мінімум на 5 годин;
- З замоченою квасолі злити воду, залити її новою. Спочатку довести її до кипіння на сильному вогні, а потім варити до готовності на середньому або мінімальному. У самому кінці приготування боби потрібно посолити;
- Під час варіння основного інгредієнта не варто втрачати час дарма, а краще приготувати підливу з цибулі та часнику. Для цього овочі потрібно очистити, дрібно нашаткувати і підсмажити на олії до красивого карамельного кольору;
- З готової квасолі злити відвар, в якому вона варилася, але не виливати його. Пюрировать відварену квасолю, розбавляючи її злитим відваром до необхідної консистенції;
- Для подачі перекласти квасолю на тарілку і полити зверху піджаркою з цибулі і часнику.
Готуємо з допомогою мультиварки
Особливість приготування продуктів в мультиварці робить варіння бобових швидше і без безпосередньої участі господині в процесі. Важливе значення для цієї страви мають спеції, вони здатні повністю змінити смак простих продуктів. З квасолею добре поєднуються каррі, розмарин, часник і імбир.
Що потрібно взяти для супу-пюре з квасолі в мультиварці:
- 500 г квасолі;
- 140 г ріпчастої цибулі;
- 30 мл оливкової олії;
- 12 г часнику;
- 10 г розмарину;
- 5 г солі;
- 3 р чорного меленого перцю;
- лавровий лист за смаком.
На приготування страви піде від 60 хвилин до 2-3 годин, це залежатиме від обраної програми та потужності кухонних помічниці.
Калорійність – 69 ккал/100 р.
Етапи приготування:
- Попередньо замочену (на 6 годин або ніч) квасоля перекласти в каструлю, залити водою або бульйоном:
- Туди ж відправити подрібнений ріпчаста цибуля, гілочку розмарину і листочок лавра. Закрити кришку і готувати в будь-якому відповідному для цього режимі від 40 хвилин або більше, щоб квасоля зварилася і розварилася;
- Після доведення квасолю до готовності, вийняти розмарин і лавровий лист чашу мультиварки. Додати до решти інгредієнтів сіль, спеції і масло, а потім перебити все блендером до стану пюре. Суп готовий.
Корисні поради
Особливість квасолі полягає в тому, що їй потрібен тривалий час для варіння, тому хитрощі досвідчених кулінарів стосуються того, як пришвидшити цей процес.
Для більш швидкого приготування боби обов'язково потрібно попередньо замочувати, це також полегшить перетравлення продукту і попередить можливі здуття і метеоризмы.
Першу воду після закипання радять злити і продовжувати варку у свіжій воді.
Щоб червоні або чорні боби зберегли свій колір, їх радять варити без кришки, а якщо в процесі потрібно долити воду, то вона не повинна бути холодною.
Для прискорення процесу приготування квасоля солять не на початку варіння, а в самому її кінці або вже в готовому вигляді.