26 июнь 2019 1 619

Як легко і просто загасити яловичину з цибулею

Існує величезна кількість способів гасіння яловичини з цибулею. А щоб приготовані страви були смачними, необхідно використовувати тільки якісне м'ясо.

Тушкована яловичина з цибулею на плиті
Інгредієнти Кількість
яловичини (філе) - 1 кг
масла - 100 г
лука - 100 г
Час приготування: 95 хвилин Калорійність на 100 грам: 389 Ккал

Тушкована яловичина з цибулею добре поєднується з відварною картоплею, овочами, крупами і бобовими.

Як готувати:

  1. Це самий легкий із усіх рецептів приготування яловичини. Шматок м'яса помити і цілим покласти у важку каструлю або казан.
  2. Туди ж додати масло, крупно нашатковану цибулю і поставити каструлю (казан) на повільний вогонь, закривши кришкою. Через півгодини приправити сіллю, свіжомеленим перцем.
  3. Через 90 хвилин м'ясо готове. Можна використовувати в гарячому або холодному вигляді – буде дуже смачно.

У духовці

На 1 кг яловичини потрібні:

  • 5 ст. ложок олії без запаху;
  • 2 головки цибулі;
  • за смаком мелений чорний перець;
  • 10 г солі.

Готування: 100 хвилин.

Кожна порція: 399 ккал.

Як готувати:

  1. Нарізати м'якоть скибочками упоперек волокон, відбити молоточком, обсмажити в олії разом з нашаткованим цибулею, приправити.
  2. Викласти м'ясо на деко з високими бортиками або в гусятницю, полити олією і готувати в духовці, час від часу поливаючи витоплюється м'ясним соком. Налити на дно дека або гусятниці 3-4 ст. ложки води.
  3. Подавати з картоплею, овочевим салатом, зеленню.

На відео детально розповідається про те, як гасити яловичину з цибулею:

М'ясо у власному соку з цибулею

Слід зазначити, що перед приготуванням яловичини у власному соку треба ретельно підготувати. Приміром, дуже акуратно прибрати плівки і сухожилля з допомогою гострого ножа, тоді м'ясо буде виглядати привабливо і апетитно.

Оригінальний рецепт

Потрібні:

  • 1 кг яловичини (грудинка) + 500 г для фаршу;
  • трохи масла вершкового;
  • 200 г цибулі;
  • за смаком перець чорний мелений;
  • 10 г солі;
  • 10 мл молока;
  • 15 г шпику.

Знадобиться: 120 хвилин.

Цінність: 370 ккал/100 р.

Як готувати:

  1. Промити грудинку водою, вирізати сухожилля, злегка обсушити. Гострим ножем вирізати кістки.
  2. На всю довжину шматка, починаючи з тонкого кінця, прорізати отвір, щоб вийшов кишеню.
  3. Наповнити кишеню фаршем, додавши в нього шпик. Для готування фаршу яловичину прокрутити на м'ясорубці, додавши молоко, спеції, ретельно перемішати. Шпик нашаткувати кубиками і покласти в готовий фарш.
  4. Нафаршировану яловичину посипати перцем, сіллю та змастити розм'якшеним маслом, викласти на деко. Навколо м'яса розкласти крупно нашатковану цибулю, запікати в духовій шафі. Періодично поливати м'ясної шматок виділяється соком. Якщо під час гасіння рідина на деку випарується і м'ясний сік почне підгоряти, налити трохи води.

Святковий варіант приготування

Потрібні:

  • 4 медальйона з молодої яловичини;
  • 2-3 ст. ложки вершкового масла;
  • 150 г цибулі.

Маринад:

  • 1 лимон;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 5-6 г солі;
  • 1-2 г меленого чорного перцю;
  • 6 гілочок свіжого зеленого базиліка.

Знадобиться: 90 хвилин.

Цінність порції 100 г: 387 ккал.

Як готувати:

  1. Дрібної теркою зняти цедру з лимона, з м'якоті віджати сік.
  2. Листя базиліка нарізати.
  3. Зробити маринад: у глибокій мисці з'єднати олія оливкова сік лимона, цедру, базилік. Все це приправити перцем, сіллю і перемішати.
  4. Медальйони викласти в готовий маринад, залишити на півгодини, щоб яловичина просочилася.
  5. Розігріти сковорідку і обсмажити медальйони тільки з одного боку, потім акуратно перевернути, покласти на кожен шматок м'яса по кубику вершкового масла, зверху розкласти кільця цибулі, тушкувати до готовності.

Тушкована яловичина з цибулею та морквою

Загасити м'ясо з овочами не так вже й складно, але дотримуватися деякі кулінарні вимоги важливо: акуратно відбити і спритно обсмажити.

На плиті

Потрібні:

  • 500 г яловичини (м'якоть);
  • 1-2 морквини;
  • 2 цибулини;
  • 65 мл олії рафінованої;
  • за смаком додати сіль і мелений чорний перець;
  • за смаком свіжа зелень.

Готування: 120 хвилин.

Кожна порція: 379 ккал.

Як готувати:

  1. М'якоть нарізати шматками. Приблизно по два шматки на одну порцію. Відбити, приправити сіллю, поперчити.
  2. Моркву з цибулею нарізати. Розігріти в каструлі з потовщеним дном масло, викласти овочі, зверху розмістити м'ясо і закрити другим овочевим шаром. Налити ½ звичайного склянки гарячої води, закрити каструлю кришкою.
  3. Тушкувати на повільному вогні до готовності (не більше 2,5 годин).
  4. Перед подачею посипати м'ясо подрібненої свіжої зелені.

Готуємо в духовій шафі

Потрібні:

  • приблизно 2 кг яловичини;
  • 1 велика морква;
  • 120 г очищеного цибулі;
  • 45 г томату;
  • лавровий лист;
  • олія для смаження;
  • додати сіль за смаком;
  • чорний перець-горошок;
  • 6 гілочок кропу.

Приготування займе 90 хвилин.

Цінність порції: 397 ккал.

Як готувати:

  1. М'ясо приправити сіллю, обсмажити цілим шматком до рум'яної скоринки.
  2. Покласти в гусятницю або глибоку сковорідку, налити гарячу воду, заповнивши половину обсягу, додати обсмажений томат, нашатковані соломкою обсмажені овочі (морква, ріпчаста цибуля), поперчити, покласти лаврушку, тушкувати в духовій шафі до готовності м'яса.
  3. Готовність м'яса визначити легко за допомогою вилки, якщо філе всередині м'яке – страва готова.
  4. Подавати можна зі смаженою або вареною картоплею, свіжою зеленню, салатами і овочевий нарізкою, домашніми соліннями.

Як загасити м'ясо з помідорами

Одне з основних достоїнств цієї страви в тому, що під час готування можна зайнятися іншими справами, відправивши м'ясо в духову шафу.

Потрібні:

  • 0,7 кг молодої яловичини;
  • 3-4 томати;
  • 160 г масла топленого;
  • за смаком спеції і зелень.

Знадобиться: 1 год.

Цінність порції 100 г: 310 ккал.

Як приготувати:

  1. Філе яловичини розрізати на невеликі шматки, посипати червоним перцем, сіллю.
  2. На сковорідку викласти шматок м'яса, навколо нього — нарізані великими шматочками помідори, підлити трохи окропу і запекти в духовці до повної готовності інгредієнтів.

Ситне блюдо з картоплею

Існує кілька рецептів тушкування м'яса з картоплею. Рекомендувати якийсь конкретний варіант як кращий не можна. Кожна господиня за своїм бажанням нехай вибирає сама.

Тушкуємо в духовці

Потрібні:

  • 1 кг яловичини;
  • 50 г масла без запаху;
  • 8-9 картоплин;
  • 4 головки цибулі;
  • 1 лавровий лист;
  • 3-4 горошини перцю;
  • за смаком сіль, часник;
  • 1 пучок свіжої зелені.

Знадобиться 90-100 хв.

Цінність порції: 378 ккал.

Як готувати

  1. Яловичину промити холодною водою, не обсушивая, покласти на деко. Зробити у шматку проколи ножем і вставити в них скибочки часнику, перець-горошок. Посипати м'ясо кухонною сіллю, подрібненим лавровим листом, полити олією. Вилити на деко половину склянки окропу і поставити в гарячу духовку.
  2. Після того як м'якоть зарум'яниться, покласти в глибокий лист очищену картоплю, цибулю, полити все соком, що виділився. Запікати до готовності всіх інгредієнтів. Готове м'ясо нарізати шматками, викласти на сервірувальне блюдо разом з картоплею і цибулею, посипати свіжим кропом або петрушкою.

Тушкуємо на плиті

Потрібні:

  • 700 г яловичої м'якоті;
  • 20-30 г борошна;
  • 45 мл рафінованої олії для смаження;
  • 160 г цибулі;
  • 250 г картоплі;
  • 20 г томату;
  • 10-15 г кухонної солі;
  • лавровий лист + чорний перець-горошок, мелений;
  • невеликий пучок свіжого кропу.

Готування: 95 хвилин.

Порція 100 г: 390 ккал.

Готуємо:

  1. Шматок яловичини очистити від сухожиль, плівок. Потім нарізати м'якоть шматками поперек м'ясних волокон.
  2. Кожен шматок відбити, обваляти в просіяної борошні, обсмажити на олії разом з нашаткованою кільцями цибулею, приправити спеціями за смаком, лавровим листом, додати обсмажену томатну пасту і гарячу воду, а також нарізаний великими скибочками картопля.
  3. М'ясо з картоплею тушкувати на плиті, прикривши сковорідку кришкою до повної готовності. Під час готування акуратно перевертати м'ясні шматочки.

За посиланням ви знайдете рецепт приготування шурпи з яловичини.

Шашлик з яловичини може бути соковитим. Тут можна знайти рецепти маринаду.

Приготуйте тушковану яловичину в мультиварці. Рецепт з фото можна подивитися тут.

Корисні поради

Правила, які допоможуть приготувати смачне блюдо з яловичини:

  1. Розморожувати м'ясо тільки при кімнатній температурі, а краще — на полиці холодильника, але тоді знадобиться приблизно 10 годин.
  2. Не можна м'ясо опускати в ємність з водою, інакше воно втратить свою харчову цінність.
  3. Не заморожувати підталу м'якоть повторно, вона буде жорсткою, несмачною і малопоживним, так як при розморожуванні вона втратить сік, що для будь-якого м'яса небажано.
  4. Мити м'ясо в теплій воді, промивають під струменем холодної води. Промитий шматок довго не зберігати, інакше він швидко зіпсується.

На відео — ще один хороший рецепт тушкованої яловичини з цибулею:

Яловичина тушкована з цибулею – відмінне блюдо, має ніжний смак і приємний цибульний аромат. Готувати можна з картоплею, морквою і помідорами. Приємного апетиту!

Що ще почитати: