Як легко і просто загасити яловичину з цибулею
Існує величезна кількість способів гасіння яловичини з цибулею. А щоб приготовані страви були смачними, необхідно використовувати тільки якісне м'ясо.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яловичини (філе) - | 1 кг |
масла - | 100 г |
лука - | 100 г |
Час приготування: 95 хвилин | Калорійність на 100 грам: 389 Ккал |
Тушкована яловичина з цибулею добре поєднується з відварною картоплею, овочами, крупами і бобовими.
Як готувати:
- Це самий легкий із усіх рецептів приготування яловичини. Шматок м'яса помити і цілим покласти у важку каструлю або казан.
- Туди ж додати масло, крупно нашатковану цибулю і поставити каструлю (казан) на повільний вогонь, закривши кришкою. Через півгодини приправити сіллю, свіжомеленим перцем.
- Через 90 хвилин м'ясо готове. Можна використовувати в гарячому або холодному вигляді – буде дуже смачно.
У духовці
На 1 кг яловичини потрібні:
- 5 ст. ложок олії без запаху;
- 2 головки цибулі;
- за смаком мелений чорний перець;
- 10 г солі.
Готування: 100 хвилин.
Кожна порція: 399 ккал.
Як готувати:
- Нарізати м'якоть скибочками упоперек волокон, відбити молоточком, обсмажити в олії разом з нашаткованим цибулею, приправити.
- Викласти м'ясо на деко з високими бортиками або в гусятницю, полити олією і готувати в духовці, час від часу поливаючи витоплюється м'ясним соком. Налити на дно дека або гусятниці 3-4 ст. ложки води.
- Подавати з картоплею, овочевим салатом, зеленню.
На відео детально розповідається про те, як гасити яловичину з цибулею:
М'ясо у власному соку з цибулею
Слід зазначити, що перед приготуванням яловичини у власному соку треба ретельно підготувати. Приміром, дуже акуратно прибрати плівки і сухожилля з допомогою гострого ножа, тоді м'ясо буде виглядати привабливо і апетитно.
Оригінальний рецепт
Потрібні:
- 1 кг яловичини (грудинка) + 500 г для фаршу;
- трохи масла вершкового;
- 200 г цибулі;
- за смаком перець чорний мелений;
- 10 г солі;
- 10 мл молока;
- 15 г шпику.
Знадобиться: 120 хвилин.
Цінність: 370 ккал/100 р.
Як готувати:
- Промити грудинку водою, вирізати сухожилля, злегка обсушити. Гострим ножем вирізати кістки.
- На всю довжину шматка, починаючи з тонкого кінця, прорізати отвір, щоб вийшов кишеню.
- Наповнити кишеню фаршем, додавши в нього шпик. Для готування фаршу яловичину прокрутити на м'ясорубці, додавши молоко, спеції, ретельно перемішати. Шпик нашаткувати кубиками і покласти в готовий фарш.
- Нафаршировану яловичину посипати перцем, сіллю та змастити розм'якшеним маслом, викласти на деко. Навколо м'яса розкласти крупно нашатковану цибулю, запікати в духовій шафі. Періодично поливати м'ясної шматок виділяється соком. Якщо під час гасіння рідина на деку випарується і м'ясний сік почне підгоряти, налити трохи води.
Святковий варіант приготування
Потрібні:
- 4 медальйона з молодої яловичини;
- 2-3 ст. ложки вершкового масла;
- 150 г цибулі.
Маринад:
- 1 лимон;
- 40 мл оливкової олії;
- 5-6 г солі;
- 1-2 г меленого чорного перцю;
- 6 гілочок свіжого зеленого базиліка.
Знадобиться: 90 хвилин.
Цінність порції 100 г: 387 ккал.
Як готувати:
- Дрібної теркою зняти цедру з лимона, з м'якоті віджати сік.
- Листя базиліка нарізати.
- Зробити маринад: у глибокій мисці з'єднати олія оливкова сік лимона, цедру, базилік. Все це приправити перцем, сіллю і перемішати.
- Медальйони викласти в готовий маринад, залишити на півгодини, щоб яловичина просочилася.
- Розігріти сковорідку і обсмажити медальйони тільки з одного боку, потім акуратно перевернути, покласти на кожен шматок м'яса по кубику вершкового масла, зверху розкласти кільця цибулі, тушкувати до готовності.
Тушкована яловичина з цибулею та морквою
Загасити м'ясо з овочами не так вже й складно, але дотримуватися деякі кулінарні вимоги важливо: акуратно відбити і спритно обсмажити.
На плиті
Потрібні:
- 500 г яловичини (м'якоть);
- 1-2 морквини;
- 2 цибулини;
- 65 мл олії рафінованої;
- за смаком додати сіль і мелений чорний перець;
- за смаком свіжа зелень.
Готування: 120 хвилин.
Кожна порція: 379 ккал.
Як готувати:
- М'якоть нарізати шматками. Приблизно по два шматки на одну порцію. Відбити, приправити сіллю, поперчити.
- Моркву з цибулею нарізати. Розігріти в каструлі з потовщеним дном масло, викласти овочі, зверху розмістити м'ясо і закрити другим овочевим шаром. Налити ½ звичайного склянки гарячої води, закрити каструлю кришкою.
- Тушкувати на повільному вогні до готовності (не більше 2,5 годин).
- Перед подачею посипати м'ясо подрібненої свіжої зелені.
Готуємо в духовій шафі
Потрібні:
- приблизно 2 кг яловичини;
- 1 велика морква;
- 120 г очищеного цибулі;
- 45 г томату;
- лавровий лист;
- олія для смаження;
- додати сіль за смаком;
- чорний перець-горошок;
- 6 гілочок кропу.
Приготування займе 90 хвилин.
Цінність порції: 397 ккал.
Як готувати:
- М'ясо приправити сіллю, обсмажити цілим шматком до рум'яної скоринки.
- Покласти в гусятницю або глибоку сковорідку, налити гарячу воду, заповнивши половину обсягу, додати обсмажений томат, нашатковані соломкою обсмажені овочі (морква, ріпчаста цибуля), поперчити, покласти лаврушку, тушкувати в духовій шафі до готовності м'яса.
- Готовність м'яса визначити легко за допомогою вилки, якщо філе всередині м'яке – страва готова.
- Подавати можна зі смаженою або вареною картоплею, свіжою зеленню, салатами і овочевий нарізкою, домашніми соліннями.
Як загасити м'ясо з помідорами
Одне з основних достоїнств цієї страви в тому, що під час готування можна зайнятися іншими справами, відправивши м'ясо в духову шафу.
Потрібні:
- 0,7 кг молодої яловичини;
- 3-4 томати;
- 160 г масла топленого;
- за смаком спеції і зелень.
Знадобиться: 1 год.
Цінність порції 100 г: 310 ккал.
Як приготувати:
- Філе яловичини розрізати на невеликі шматки, посипати червоним перцем, сіллю.
- На сковорідку викласти шматок м'яса, навколо нього — нарізані великими шматочками помідори, підлити трохи окропу і запекти в духовці до повної готовності інгредієнтів.
Ситне блюдо з картоплею
Існує кілька рецептів тушкування м'яса з картоплею. Рекомендувати якийсь конкретний варіант як кращий не можна. Кожна господиня за своїм бажанням нехай вибирає сама.
Тушкуємо в духовці
Потрібні:
- 1 кг яловичини;
- 50 г масла без запаху;
- 8-9 картоплин;
- 4 головки цибулі;
- 1 лавровий лист;
- 3-4 горошини перцю;
- за смаком сіль, часник;
- 1 пучок свіжої зелені.
Знадобиться 90-100 хв.
Цінність порції: 378 ккал.
Як готувати
- Яловичину промити холодною водою, не обсушивая, покласти на деко. Зробити у шматку проколи ножем і вставити в них скибочки часнику, перець-горошок. Посипати м'ясо кухонною сіллю, подрібненим лавровим листом, полити олією. Вилити на деко половину склянки окропу і поставити в гарячу духовку.
- Після того як м'якоть зарум'яниться, покласти в глибокий лист очищену картоплю, цибулю, полити все соком, що виділився. Запікати до готовності всіх інгредієнтів. Готове м'ясо нарізати шматками, викласти на сервірувальне блюдо разом з картоплею і цибулею, посипати свіжим кропом або петрушкою.
Тушкуємо на плиті
Потрібні:
- 700 г яловичої м'якоті;
- 20-30 г борошна;
- 45 мл рафінованої олії для смаження;
- 160 г цибулі;
- 250 г картоплі;
- 20 г томату;
- 10-15 г кухонної солі;
- лавровий лист + чорний перець-горошок, мелений;
- невеликий пучок свіжого кропу.
Готування: 95 хвилин.
Порція 100 г: 390 ккал.
Готуємо:
- Шматок яловичини очистити від сухожиль, плівок. Потім нарізати м'якоть шматками поперек м'ясних волокон.
- Кожен шматок відбити, обваляти в просіяної борошні, обсмажити на олії разом з нашаткованою кільцями цибулею, приправити спеціями за смаком, лавровим листом, додати обсмажену томатну пасту і гарячу воду, а також нарізаний великими скибочками картопля.
- М'ясо з картоплею тушкувати на плиті, прикривши сковорідку кришкою до повної готовності. Під час готування акуратно перевертати м'ясні шматочки.
За посиланням ви знайдете рецепт приготування шурпи з яловичини.
Шашлик з яловичини може бути соковитим. Тут можна знайти рецепти маринаду.
Приготуйте тушковану яловичину в мультиварці. Рецепт з фото можна подивитися тут.
Корисні поради
Правила, які допоможуть приготувати смачне блюдо з яловичини:
- Розморожувати м'ясо тільки при кімнатній температурі, а краще — на полиці холодильника, але тоді знадобиться приблизно 10 годин.
- Не можна м'ясо опускати в ємність з водою, інакше воно втратить свою харчову цінність.
- Не заморожувати підталу м'якоть повторно, вона буде жорсткою, несмачною і малопоживним, так як при розморожуванні вона втратить сік, що для будь-якого м'яса небажано.
- Мити м'ясо в теплій воді, промивають під струменем холодної води. Промитий шматок довго не зберігати, інакше він швидко зіпсується.
На відео — ще один хороший рецепт тушкованої яловичини з цибулею:
Яловичина тушкована з цибулею – відмінне блюдо, має ніжний смак і приємний цибульний аромат. Готувати можна з картоплею, морквою і помідорами. Приємного апетиту!