Як приготувати ніжний лимонний торт з меренгою
Восхитительность і неповторність лимонних десертів з меренгою полягає в контрасті смаків. Нудотна солодкість врівноважується цитрусової кислинкою. А повітряний білий крем більше схожим за консистенцією на мус. Нижче наведено кілька надзвичайно смачних рецептів тортів з таким поєднанням.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вершкового масла - | 115 г |
цукру - | 4 р |
солі - | 3 р |
холодної води - | 30 мл |
борошна - | 200 г |
питної води для курда - | 325 мл |
лимонного соку - | 130 мл |
жовтків - | 4 шт. |
цукру для курда - | 300 г |
кукурудзяного крохмалю - | 120 г |
вершкового масла - | 75 г |
свіжої лимонної цедри - | 20 г |
білків - | 4 шт. |
цукру для меренги - | Сто сімдесят |
ваніліну - | 2 г |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 267 Ккал |
«Lemon Meringue Pie» – відомий з фільму «Відчайдушні домогосподарки» торт, з-за рецепту якого розгорілася справжня війна між двома героїнями фільму. Спробувавши це ласощі з найніжнішим заварним лимонним кремом, захованим під хмарою повітряної меренги, стає зрозуміло, що причини «війни» були вагомими.
Покрокове приготування:
- Спочатку треба замісити пісочне тісто. Зручніше робити це в блендері. Всі інгредієнти (крім води) помістити в чашу і перетворити в дрібну маслянисту крихту.
- Вливши воду, швидко зібрати крихту в грудку тіста, який, огорнувши харчовою плівкою, потрібно витримати 30-40 хвилин на холоді.
- Настоявшееся тісто розкачати в корж товщиною не більше 3 мм і викласти його у форму (краще роз'ємну) діаметром 20-21 див.
- Спекти корж у вигляді великої тарталетки, потрібно 15 хвилин при 170 градусах. Щоб тісто не вздувалось, зверху на фольгу насипати квасоля, горох або монетки.
- Для курда вичавити з лимонів необхідну кількість соку і зняти цедру. Цукор змішати з крохмалем, а потім розтерти з жовтками. Отриману суміш розвести водою і лимонним соком, додати цедру.
- Ємність з інгредієнтами поставити на вогонь і при безперервному помішуванні варити до консистенції домашньої сметани. Прибрати з плити, злегка остудити і вмішати шматочок вершкового масла.
- На готовий пісочний корж перекласти рівним шаром лимонний крем. Білки з цукром і ваніліном збити до утворення середніх піків. Потім за допомогою кондитерської насадки осадити крем на курдовую прошарок.
- Форму з пирогом на вісім-десять хвилин поставити в духовку, але температура повинна бути вже 180 градусів. Коли зверху меренга стане золотисто-коричневою, дістати випічку, повністю остудити і подавати до столу.
Рецепт лимонного торта з італійської меренгою і кремом
Цей домашній десерт може конкурувати за смаковими якостями і зовнішнім виглядом з будь-яким тортом, приготованим кондитером-професіоналом. У ньому все ідеально поєднується: і мигдальні коржі, і крем з ароматом лимона, і ніжна, але стійка італійська меренга.
Пропорції інгредієнтів для мигдалевих коржів:
- 5 курячих яєць;
- 125 г цукру;
- 50 г подрібненого мигдалю;
- 5 г розпушувача;
- 125 г борошна.
Щоб приготувати лимонний крем, потрібно:
- 700 мл молока;
- 300 мл жирних вершків;
- 4 жовтки і 2 цілих курячі яйця;
- 160 г цукру;
- 80 г крохмалю;
- 5 г цедри лимона.
Для італійської меренги потрібно взяти:
- 4 яєчних білка;
- 250 г цукру;
- 50 мл води.
Оскільки бісквіту перед складанням потрібно ніч полежати в холоді, то процес приготування торта розтягується на два дні, хоча загальна тривалість випічки бісквіта, приготування крему і меренги займе півтора-два години.
Калорійність або харчова цінність на 100 г готового десерту – 222,5 ккал.
Черговість кондитерських процесів:
- Для бісквіта просіяне борошно з'єднати з подрібненим мигдалем і розпушувачем. З яєць і цукру зробити пишну піну, потім акуратно вмішати в неї сипку суміш.
- Перекласти тісто в підготовлену роз'ємну форму (24 см в діаметрі) і спекти до готовності бісквіт при 170 градусах. Готовий остиглий корж обернути плівкою і витримати в холодильнику 12-16 годин.
- Для лимонного крему змішати в однорідну суміш всі інгредієнти. Потім помістити її на вогонь і варити до загустіння. Готову начинку остудити до теплого стану, накрити або періодично перемішувати, щоб на поверхні не утворилася плівка.
- Корж розрізати на 3 пласта. Стінки рознімної форми вистелити бордюрної стрічкою. Якщо її немає, підійде і щільний файл. Укласти в неї перший шар, на нього – половину крему, знову – корж і половину крему, прикрити всі залишилися коржем. Витримати торт 2-3 години в холодильнику, щоб крем схопився і застиг.
- Щоб приготувати італійську меренгу, з цукру і води зварити сироп до консистенції, коли його крапля в холодній воді утворює прозорий кульку, або кулінарний термометр покаже 124-126 градусів.
- Білки збити до середніх піків, потім тонкою цівкою влити сироп і продовжити збивати всі разом до повного охолодження меренги.
- З застиглого торта зняти бордюрную стрічку і з допомогою мішка з фігурною кондитерської насадкою верх і боки прикрасити меренгою. Для більшої ефектності зверху меренгу можна обпалити пістолетом для фламбування до карамельного відтінку.
Як приготувати з бісквітом і меренгою
Не всім по душі велика кількість меренги в десертах, але легка кислинка лимона в коржах і крем прекрасно врівноважує смаки. Щоб цитрусовий смак був більш вираженим, а бісквіт досить соковитий, просочення для нього варто приготувати не на воді, а на свіжовичавленому соку лимона.
Список продуктів, необхідних для одного лимонного бісквіта діаметром 22 см:
- 4 яйця;
- 150 г цукру;
- 90 г борошна;
- 90 г крохмалю;
- 85 г вершкового масла;
- 10 г пекарського порошку;
- 10 г цедри лимона.
До складу лимонного сиропу для просочення входять:
- 50 мл свіжого соку лимона;
- 50 г цукрового піску.
Лимонний заварний крем готується з:
- 400 мл молока;
- 4 жовтка;
- 80 г цукру;
- 40 р борошна;
- 5 мл соку лимона цедра за смаком.
Щоб зробити меренгу для прикраси торта, знадобляться:
- 4 білка;
- 280 г цукру;
- 110 мл води;
- 5 мл свіжого лимонного соку.
У середньому господиня на приготування торта витратить 1 годину 30 хвилин.
Калорійність цього варіанту лимонного торта в середньому дорівнює 286,0 ккал на 100 грамів.
Хід роботи:
- Вершкове масло для бісквіта розтопити і остудити до кімнатної температури. Крохмаль, борошно і розпушувач змішати і кілька разів просіяти. Яйця з цукром збити в пишну піну, потім обережно лопаткою вмішати суміш із сухих компонентів. Останнім у тісто влити вершкове масло, перемішати.
- У підготовлену роз'ємну форму перекласти тісто, зверху форму затягнути фольгою і відправити на 30-40 хвилин в розігріту духовку. Готовий бісквітний корж повністю остудити.
- Лимонний крем готується, як і в попередніх рецептах: всі інгредієнти потрібно з'єднати до отримання однорідної суміші, яку при безперервному помішуванні на середньому полум'я потрібно уварити до густоти.
- Для просочення в сотейнику з'єднати сік і цукор, варити суміш на вогні до повного розчинення всіх кристалів. Бісквітний корж розрізати на три тонких, кожен з них просочити лимонним сиропом, змастити кремом і викласти стопкою.
- Перешаровані коржі прибрати на деякий час в холодильник, а тим часом приготувати меренгу для прикраси. З води і цукру зварити сироп. Білки збити з соком лимона до середніх піків, ввести в них сироп і не вимикати міксер, поки меренга не охолоне.
- Боки і верх десерту прикрасити меренгою, скориставшись кондитерської насадкою або просто обмазавши рівним шаром за допомогою ложки і шпателя (широкого ножа).
Торт з вишнею та сирним кремом — простий рецепт смачного десерту!
Як приготувати сирну запіканку з макаронами?
Любите пасту? Тоді спробуйте приготувати феттуччіне з куркою і грибами!
Тонкощі приготування
Використовуючи для десерту лимони, незалежно від того, знадобиться цедра чи ні, їх потрібно обов'язково вимити в гарячій воді. І добре б використовувати для цієї мети жорстку сторону губки для миття посуду. Ця процедура допоможе максимально змити речовини, якими обробляють фрукти перед транспортуванням.
Щоб отримати більше соку з лимонів, плоди потрібно попередньо покатати по твердій поверхні з невеликим натиском. Також дуже важливо, щоб у курд не потрапили кісточки і біла частина лимонної кірки. Це може зробити торт гірким.
Найчастіше для прикраси тортів використовується італійська меренга, оскільки вона більш стійка. Її складові – збиті яєчні білки і цукровий сироп.
Всупереч розхожій думці, для більшої пишності білки слід брати не охолодженими, а кімнатної температури. В них не повинно бути ні краплі жовтка, стінки посуду для збивання також варто додатково знежирити. Зробити це можна ватним диском, змоченим в лимонному соці.
Для сиропу важлива правильна консистенція. Якщо він буде недоварен, то меренга вийде рихлою і нестійкою. З термометром перевірити консистенцію сиропу просто – вона повинна бути дорівнює 120 градусам за Цельсієм.
Як приготувати лимонний торт з меренгою, дивіться на відео нижче:
Без термометра допоможуть цукрові проби. Важливо: роблячи пробу на цукровий кулька, сироп слід прибрати з вогню, щоб за цей час він не переварився.