29 май 2019 5 044

Кілька варіантів приготування рибного філе в клярі

Сьогоднішні рецепти однозначно для тих, хто любить максимально просту, домашню кухню. Ми приготуємо рибу в клярі. Це не тільки просто, але й швидко, смачно!

Кляры будуть відрізнятися один від одного за складом. Де-то він буде виготовлений на основі лука, десь з пива, а де-то з молока. В результаті ми отримаємо різні смаки, які обов'язково порадують вас.

Рибне філе в клярі
Інгредієнти Кількість
яйце - 1 шт.
чорний мелений перець - за смаком
молоко - 60 мл
сіль - за смаком
борошно - 40 г
філе хека - 0,5 кг
цукор - 5 г
рослинна олія - 0,9 л
горілка - 15 мл
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 476 Ккал

Як приготувати:

  1. Хека заздалегідь дістати з морозилки.
  2. Перевірити його на наявність кісток, якщо вони є — видалити їх спеціальним пінцетом.
  3. Обсушити сухими серветками, відставити.
  4. Посолити, посипати перцем і втерти в рибу.
  5. Молоко змішати з яйцями і горілкою.
  6. Додати трохи солі, цукор і гарненько все перемішати.
  7. Ввести муку з допомогою віночка, щоб не було грудок.
  8. У глибоку сковороду або сотейник налити олію і нагріти його.
  9. Хека обваляти з усіх сторін в клярі і викласти у фритюр.
  10. Смажити до золотистого кольору і викласти на серветки.

Філе риби в цибульному клярі

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
борошно 100 г
майонез 40 мл
лимон 65 г
цибуля 2 головки
філе блувайтинга 550 г
сіль за смаком
рослинна олія 0,6 л
яйця 2 шт.
чорний перець мелений за смаком

Часу: 1 година 10 хв.

Калорій: 378.

Як приготувати:

  1. Філе розморозити, а краще відразу купити свіже.
  2. Перевірити його на наявність кісток, вийняти їх, якщо є.
  3. Промити в проточній воді, викласти в миску, збризнути соком лимона і залишити на тридцять хвилин.
  4. Цибулю в цей час очистити від лушпиння, зрізати коріння.
  5. Вимити проточною водою і нарізати півкільцями.
  6. Викласти в блендер і подрібнити до стану каші.
  7. Яйця розбити в невелику ємність, додати до них цибулю, майонез і спеції.
  8. У сковороду прожарити масло.
  9. Шматочки блувайтинга обваляти в борошні, потім в тесті і знову в борошні.
  10. Викладати на сковорідку і смажити до готовності.

Минтай в молочному клярі

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
молоко 0,4 л
сіль 2 дрібку
рослинна олія 450 мл
борошно 30 г
чорний перець мелений 3 дрібку
яйця 6 шт.
філе минтая 1,4 кг

Часу: 40 хв.

Калорій: 211.

Як приготувати:

  1. Яйця поділити в різні ємності, білки прибрати в холодильник.
  2. Жовтки перемішати, з'єднати з молоком.
  3. Додати сіль, перець і борошно.
  4. Збити до однорідної консистенції.
  5. Холодні білки збити до стійких піків.
  6. Ввести їх до інших інгредієнтів, акуратно перемішати лопаткою.
  7. У сковороді підготувати фритюр.
  8. Минтая викласти в тісто, обваляти з усіх боків.
  9. Викладати в гаряче олію, смажити до золотистого кольору.

Риба в сметанному тесті

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
сік лимона 65 мл
борошно 60 г
рибне філе 0,5 кг
чорний перець мелений 3 дрібку
сіль за смаком
сметана 150 мл
яйця 2 шт.
свіжий імбир 20 г
рослинна олія 240 мл

Часу: 45 хв.

Калорій: 247.

Як приготувати:

  1. Рибу вимити проточною водою, прибрати пінцетом кістки.
  2. Імбир очистити ложкою, ножем або овочечисткою.
  3. Натерти його на тертці або пропустити через тисняву.
  4. Змішати з соком лимона.
  5. Натерти філе сіллю, чорним перцем.
  6. Помістити в суміш імбиру і цитрусового соку.
  7. Витримати бодай 15-20 хвилин. Для маринування невеликих шматочків цього буде достатньо.
  8. Яйця розбити в невелику ємність, збити їх виделкою або вінчиком.
  9. Вмішати борошно з допомогою сита. Збити, щоб не було грудочок.
  10. Посолити і поступово ввести сметану, довести тісто до однорідної консистенції.
  11. У сковороду налити масло і гарненько прожарити його.
  12. Обваляти шматочки риби в тесті, потім викласти їх у фритюр.
  13. Обсмажувати до готовності з усіх боків.

Рецепт приготування з сиром

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
майонез 30 мл
яйце 1 шт.
філе хека 0,4 кг
борошно 30 г
сіль за смаком
сир 130 г
рослинна олія 220 мл

Часу: 35 хв.

Калорій: 330.

Як приготувати:

  1. Сир натерти і прибрати його в холодильник, щоб залишався холодним, розсипчастим і не склеювався.
  2. Яйце розбити в миску, додати до нього майонез і ретельно перемішати.
  3. Посолити масу, додати сир, борошно і довести до однорідності.
  4. Рибу розморозити, обсушити.
  5. У сковороді розжарити масло на слабкому вогні.
  6. Шматочки хека обваляти в клярі, потім опустити в сковорідку.
  7. Смажити до рум'яності з усіх боків.

Пивний варіант

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
чорний мелений перець за смаком
пиво 180 мл
сіль 10 г
очищений минтай 800 г
спеції 10 г
борошно 380 г
рослинна олія 0,3 л
яйця 2 шт.

Часу: 40 хв.

Калорій: 253.

Як приготувати:

  1. Яйця розбити в миску, влити до них пиво і додати дві ложки масла.
  2. Туди ж сіль, пропустити борошно через сито, все це перемішати до однорідності.
  3. Минтая розморозити, очистити від кісток спеціальним пінцетом.
  4. Обсушити, натерти сіллю і перцем, іншими спеціями.
  5. У сковороді добре прожарити фритюр.
  6. Шматочки минтая викладати в кляр, потім у сковороду.
  7. Смажити до готовності з усіх боків.

Як приготувати рибу в клярі, ви можете подивитись на відео нижче:

Рибні палички з хека з кунжутом

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
борошно 30 г
рослинна олія 60 мл
кунжут 150 г
спеції 15 г
очищений хек 0,5 кг
лимон 70 г
яйце 1 шт.

Часу: 50 хв.

Калорій: 223.

Як приготувати:

  1. Хека попередньо розморозити і обсушити серветками.
  2. Перевірити на наявність кісточок. Якщо вони є, прибрати їх пінцетом.
  3. Далі хека натерти спеціями, збризнути лимонним соком, перемішати вручну.
  4. Дати настоятися хоча б хвилин двадцять.
  5. Яйце збити в ємності, посолити і додати борошно, перемішати.
  6. Мариновані шматочки хека обваляти спочатку в клярі, потім в кунжуті.
  7. У сковороді нагріти масло і викласти рибу.
  8. Смажити до готовності з усіх сторін при слабкому вогні.
  9. Після цього викладати її на серветки.

Корисні поради досвідчених кулінарів

Сковорода перед наливанням масла обов'язково повинна бути добре прогрітій. Потім повинна добре нагрітися разом з маслом.

І тільки тоді можна викладати шматочки риби. Якщо олія буде погано підігрітий, то риба вбере його в себе і вийде дуже жирною.

Щоб перевірити, чи добре масло нагрілося, потрібно капнути в нього трохи кляру. Якщо він відразу почав шипіти і смажитися, можна приступати.

У кляр можна додавати будь-які компоненти, щоб урізноманітнити і зовнішній вигляд, і на смак майбутнього страви разом з ароматом. Це може бути мелена паприка, чилі, свіжі або сухі трави, куркума. Для зміни смаку можна використовувати часник.

Якщо тісто для риби вийшло дуже густим, в нього необхідно додати невелику кількість білка, жовтка, молока, води або кефіру. У зворотному випадку додається борошно, манна крупа або крохмаль.

Можна накрити рибу кришкою, поки вона готується. Тоді вона вийде дуже м'якою і ніжною. Якщо ж не накривати, то скоринка буде хрусткою. За рибу можна не переживати, вона в будь-якому випадку вийде соковитою.

У сковороду потрібно викладати по 2-4 шматочки риби, все залежить від її розміру. Якщо сковорода невелика, то 1-2 філе, якщо велика – 3-4, не більше. Виклавши відразу багато риби, ви знижуєте температуру масла в сковороді. У підсумку філе не смажиться, а розмокає і починає варитися.

Як смачно приготувати філе риби в клярі, можна подивитися на відео нижче:

Риба в клярі – смачно і ситно! Чудово з коханим рисом/гречкою/пюре і салатом зі свіжих овочів з легкої заправкою. Можна додати трохи освіжаючого соусу, щоб вийшло зовсім ідеально.

Що ще почитати: