Кілька варіантів приготування рибного філе в клярі
Сьогоднішні рецепти однозначно для тих, хто любить максимально просту, домашню кухню. Ми приготуємо рибу в клярі. Це не тільки просто, але й швидко, смачно!
Кляры будуть відрізнятися один від одного за складом. Де-то він буде виготовлений на основі лука, десь з пива, а де-то з молока. В результаті ми отримаємо різні смаки, які обов'язково порадують вас.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яйце - | 1 шт. |
чорний мелений перець - | за смаком |
молоко - | 60 мл |
сіль - | за смаком |
борошно - | 40 г |
філе хека - | 0,5 кг |
цукор - | 5 г |
рослинна олія - | 0,9 л |
горілка - | 15 мл |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 476 Ккал |
Як приготувати:
- Хека заздалегідь дістати з морозилки.
- Перевірити його на наявність кісток, якщо вони є — видалити їх спеціальним пінцетом.
- Обсушити сухими серветками, відставити.
- Посолити, посипати перцем і втерти в рибу.
- Молоко змішати з яйцями і горілкою.
- Додати трохи солі, цукор і гарненько все перемішати.
- Ввести муку з допомогою віночка, щоб не було грудок.
- У глибоку сковороду або сотейник налити олію і нагріти його.
- Хека обваляти з усіх сторін в клярі і викласти у фритюр.
- Смажити до золотистого кольору і викласти на серветки.
Філе риби в цибульному клярі
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
борошно | 100 г |
майонез | 40 мл |
лимон | 65 г |
цибуля | 2 головки |
філе блувайтинга | 550 г |
сіль | за смаком |
рослинна олія | 0,6 л |
яйця | 2 шт. |
чорний перець мелений | за смаком |
Часу: 1 година 10 хв.
Калорій: 378.
Як приготувати:
- Філе розморозити, а краще відразу купити свіже.
- Перевірити його на наявність кісток, вийняти їх, якщо є.
- Промити в проточній воді, викласти в миску, збризнути соком лимона і залишити на тридцять хвилин.
- Цибулю в цей час очистити від лушпиння, зрізати коріння.
- Вимити проточною водою і нарізати півкільцями.
- Викласти в блендер і подрібнити до стану каші.
- Яйця розбити в невелику ємність, додати до них цибулю, майонез і спеції.
- У сковороду прожарити масло.
- Шматочки блувайтинга обваляти в борошні, потім в тесті і знову в борошні.
- Викладати на сковорідку і смажити до готовності.
Минтай в молочному клярі
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
молоко | 0,4 л |
сіль | 2 дрібку |
рослинна олія | 450 мл |
борошно | 30 г |
чорний перець мелений | 3 дрібку |
яйця | 6 шт. |
філе минтая | 1,4 кг |
Часу: 40 хв.
Калорій: 211.
Як приготувати:
- Яйця поділити в різні ємності, білки прибрати в холодильник.
- Жовтки перемішати, з'єднати з молоком.
- Додати сіль, перець і борошно.
- Збити до однорідної консистенції.
- Холодні білки збити до стійких піків.
- Ввести їх до інших інгредієнтів, акуратно перемішати лопаткою.
- У сковороді підготувати фритюр.
- Минтая викласти в тісто, обваляти з усіх боків.
- Викладати в гаряче олію, смажити до золотистого кольору.
Риба в сметанному тесті
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
сік лимона | 65 мл |
борошно | 60 г |
рибне філе | 0,5 кг |
чорний перець мелений | 3 дрібку |
сіль | за смаком |
сметана | 150 мл |
яйця | 2 шт. |
свіжий імбир | 20 г |
рослинна олія | 240 мл |
Часу: 45 хв.
Калорій: 247.
Як приготувати:
- Рибу вимити проточною водою, прибрати пінцетом кістки.
- Імбир очистити ложкою, ножем або овочечисткою.
- Натерти його на тертці або пропустити через тисняву.
- Змішати з соком лимона.
- Натерти філе сіллю, чорним перцем.
- Помістити в суміш імбиру і цитрусового соку.
- Витримати бодай 15-20 хвилин. Для маринування невеликих шматочків цього буде достатньо.
- Яйця розбити в невелику ємність, збити їх виделкою або вінчиком.
- Вмішати борошно з допомогою сита. Збити, щоб не було грудочок.
- Посолити і поступово ввести сметану, довести тісто до однорідної консистенції.
- У сковороду налити масло і гарненько прожарити його.
- Обваляти шматочки риби в тесті, потім викласти їх у фритюр.
- Обсмажувати до готовності з усіх боків.
Рецепт приготування з сиром
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
майонез | 30 мл |
яйце | 1 шт. |
філе хека | 0,4 кг |
борошно | 30 г |
сіль | за смаком |
сир | 130 г |
рослинна олія | 220 мл |
Часу: 35 хв.
Калорій: 330.
Як приготувати:
- Сир натерти і прибрати його в холодильник, щоб залишався холодним, розсипчастим і не склеювався.
- Яйце розбити в миску, додати до нього майонез і ретельно перемішати.
- Посолити масу, додати сир, борошно і довести до однорідності.
- Рибу розморозити, обсушити.
- У сковороді розжарити масло на слабкому вогні.
- Шматочки хека обваляти в клярі, потім опустити в сковорідку.
- Смажити до рум'яності з усіх боків.
Пивний варіант
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
чорний мелений перець | за смаком |
пиво | 180 мл |
сіль | 10 г |
очищений минтай | 800 г |
спеції | 10 г |
борошно | 380 г |
рослинна олія | 0,3 л |
яйця | 2 шт. |
Часу: 40 хв.
Калорій: 253.
Як приготувати:
- Яйця розбити в миску, влити до них пиво і додати дві ложки масла.
- Туди ж сіль, пропустити борошно через сито, все це перемішати до однорідності.
- Минтая розморозити, очистити від кісток спеціальним пінцетом.
- Обсушити, натерти сіллю і перцем, іншими спеціями.
- У сковороді добре прожарити фритюр.
- Шматочки минтая викладати в кляр, потім у сковороду.
- Смажити до готовності з усіх боків.
Як приготувати рибу в клярі, ви можете подивитись на відео нижче:
Рибні палички з хека з кунжутом
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
борошно | 30 г |
рослинна олія | 60 мл |
кунжут | 150 г |
спеції | 15 г |
очищений хек | 0,5 кг |
лимон | 70 г |
яйце | 1 шт. |
Часу: 50 хв.
Калорій: 223.
Як приготувати:
- Хека попередньо розморозити і обсушити серветками.
- Перевірити на наявність кісточок. Якщо вони є, прибрати їх пінцетом.
- Далі хека натерти спеціями, збризнути лимонним соком, перемішати вручну.
- Дати настоятися хоча б хвилин двадцять.
- Яйце збити в ємності, посолити і додати борошно, перемішати.
- Мариновані шматочки хека обваляти спочатку в клярі, потім в кунжуті.
- У сковороді нагріти масло і викласти рибу.
- Смажити до готовності з усіх сторін при слабкому вогні.
- Після цього викладати її на серветки.
Корисні поради досвідчених кулінарів
Сковорода перед наливанням масла обов'язково повинна бути добре прогрітій. Потім повинна добре нагрітися разом з маслом.
І тільки тоді можна викладати шматочки риби. Якщо олія буде погано підігрітий, то риба вбере його в себе і вийде дуже жирною.
У кляр можна додавати будь-які компоненти, щоб урізноманітнити і зовнішній вигляд, і на смак майбутнього страви разом з ароматом. Це може бути мелена паприка, чилі, свіжі або сухі трави, куркума. Для зміни смаку можна використовувати часник.
Якщо тісто для риби вийшло дуже густим, в нього необхідно додати невелику кількість білка, жовтка, молока, води або кефіру. У зворотному випадку додається борошно, манна крупа або крохмаль.
Можна накрити рибу кришкою, поки вона готується. Тоді вона вийде дуже м'якою і ніжною. Якщо ж не накривати, то скоринка буде хрусткою. За рибу можна не переживати, вона в будь-якому випадку вийде соковитою.
У сковороду потрібно викладати по 2-4 шматочки риби, все залежить від її розміру. Якщо сковорода невелика, то 1-2 філе, якщо велика – 3-4, не більше. Виклавши відразу багато риби, ви знижуєте температуру масла в сковороді. У підсумку філе не смажиться, а розмокає і починає варитися.
Як смачно приготувати філе риби в клярі, можна подивитися на відео нижче:
Риба в клярі – смачно і ситно! Чудово з коханим рисом/гречкою/пюре і салатом зі свіжих овочів з легкої заправкою. Можна додати трохи освіжаючого соусу, щоб вийшло зовсім ідеально.