11 апрель 2019 1 501

Як замаринувати і приготувати соковитий шашлик з лосятини

У всі часи вважалося престижним мати на столі дичину. І навіть сьогодні це є хорошим показником! Чи пробували ви коли-то лося? М'ясо жорстке, але це абсолютно не впливає на його неповторний смак і незабутній аромат. Це м'ясо, яке просто зобов'язаний спробувати кожен з вас хоча б раз у житті. Щоб воно стало м'яким, потрібно знати кілька секретів. І сьогодні ми обов'язково поділимося ними з вами.

Як замаринувати м'ясо
Інгредієнти Кількість
гвоздика - 6 шт.
корінь петрушки - 1 шт.
часник - 6 шматочків
вода - 0,5 л
морква - 1 шт.
сіль - 30 г
листя лавра - 6 шт.
9% оцет - 100 мл
м'ясо лося - 1 кг
корінь селери - 1 шт.
цибулю - 1 головка
запашний перець - 12 горошин
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 40 Ккал

Як приготувати:

  1. Оцет змішати з водою, додати сіль і заважати до тих пір, поки вона не розчиниться. Все це краще робити в сотейнику, так як маринад доведеться прокип'ятити.
  2. Корінь петрушки почистити, помити і подрібнити або натерти на тертці. Зробити те ж саме з коренем селери.
  3. З моркви теж прибрати шкірку, натерти коренеплід на тертці будь-якого розміру.
  4. З лука стягнути лушпиння, обполоснути голівку і дрібно покришити її.
  5. В маринад додати моркву і петрушку, цибулю і селеру. Всі компоненти добре змішати. Туди ж відправити гвоздику, запашний перець і листя лавра. Все це перемішати, прибрати на вогонь і закрити кришкою.
  6. На слабкому вогні довести до кипіння, прибрати кришку.
  7. Часник очистити від лушпиння, прибрати сухі хвостики гострим ножем. Додати часточки в киплячий маринад, відразу ж зняти з вогню.
  8. Залити підготовлене м'ясо відразу ж, якщо воно старе. Для молодого лося маринад доведеться остудити і тільки потім заливати. Дати йому промаринуватися, потім дістати, обсушити і можна готувати.

Як приготувати шашлик з лося

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
вода 0,4 л
чорний мелений перець за смаком
шпик 0,3 кг
листи лавра 5 шт.
сіль 10 г
лосятина 2 кг
ялівець 20 ягід
цукор 5 г
цибуля 5 головок
3% оцет 400 мл
гвоздика 7 шт.

Часу: 24 години.

Калорій: 136.

Як приготувати:

  1. Воду налити в глибокий сотейник, додати туди листочки лавра, гвоздику і промитий під проточною водою ялівець.
  2. Прибрати на плиту, включити слабкий вогонь і дати закипіти. Варити протягом десяти хвилин, потім додати цукор і сіль, перемішати.
  3. Знову закип'ятити, влити оцет і зняти з вогню. Відразу ж процідити через дрібне сито.
  4. М'ясо ретельно вимити, очистити від жиру і плівок, нарізати кубиками.
  5. Викласти його в миску і залити маринадом. Гарненько перемішати і затягнути плівкою.
  6. Прибрати в холодильник на добу, щоб ретельно добре просочилося.
  7. Цибулю почистити, помити і крупно нарізати.
  8. Шпик теж нарізати, але більш дрібно.
  9. Змішати його з цибулею і м'ясом лося і пропустити все це через м'ясорубку. Можна з цією метою використовувати блендер. В результаті все одно вийде фарш.
  10. Додати сіль, трохи чорного перцю і все гарненько перемішати.
  11. Нанизати отриману масу на шампури, підсмажити на мангалі до готовності, не забуваючи перевертати. Буде смачно, коли подати зі свіжими овочами, багетом і охолодженим соусом.

За посиланням ви знайдете рецепти страв з лосятини в мультиварці.

Дуже смачно виходить шашлик зі свинини на вині. Тут можна подивитися рецепт.

За цим рецептом можна приготувати шашлик в гранатовому соку.

Корисні поради

Щоб ваш шашлик, гуляш або печеня з лося вийшли м'якими і смачними, м'ясо потрібно попередньо очистити. Після цього нарізати скибочками бажаного розміру і залити водою. Витримати в такому стані кілька годин, а краще всю ніч. На наступний день вас буде очікувати вже ніжне і м'яке м'ясо.

Якщо надрізати шматочки лосятини і помістити в кожен з них по невеликому шматочку сала, воно стане соковитим. А якщо використовувати ще і копчене сало, воно додасть вашій страві з дичини не тільки аромат копчений, але і смак. Варто спробувати!

Щоб м'ясо не вийшло жорстким, його не можна солити на початку приготування. Краще це зробити, коли лосятина буде вже майже готовою. Винятком стане той випадок, якщо сіль входить до складу маринаду.

Якщо ви збираєтеся тушкувати м'ясо і хочете, щоб воно вийшло ніжним, його потрібно попередньо обсмажити. Для цього просто нарізати шматочками бажаного розміру та форми і викласти в сковороду з великою кількістю масла, яке вже прогріте. Обсмажити до рум'яної скоринки і потім вже гасити за рецептом.

І ще одна рекомендація з приводу того, як зробити м'ясо ніжним. Не шкодуйте часу і готуйте його досить довго. Нехай це буде два або навіть три години, це нормально. У випадку з куркою м'ясо, навпаки, стане жорстким, але це не стосується лосятини.

На відео розповідається і показується, як готувати шашлик і лося:

Відгуки

Наші передплатники вже спробували приготувати шашлик з лося:

Доброго вечора усім! Готувала лосятину за першим рецептом, дуже смачно вийшло! Додала ще трохи імбиру і м'яти для свіжості. Рідні були в захваті.
Мало не забула! Додала трохи більше оцту і м'ясо стало неймовірно ніжним, прямо тануло в роті.

Світлана, 32 роки

Дівчата, всім привіт! Сподобався рецепт з ялівцем, вирішили приготувати його на вихідних, коли їздили на пікнік. Ризикнули і приготували відразу три порції, так як компанія зібралася досить таки велика. І не повірите, сподобалося всім без винятку! Настійно рекомендую! А якщо приготувати до шашлику брусничний соус... Пальчики оближеш!

Оксана, 25 років

Готувала вже двічі по одному і тому ж рецепту. М'ясо стає м'якше, звичайно, але не таке ніжне, як хотілося б. Але я не здаюся, буду пробувати ще!

Марина, 40 років

Лосятина – дуже смачне м'ясо, яке особливо цінується у всьому світі. Його потрібно спробувати, щоб зрозуміти, наскільки воно смачне! І це наша щира рекомендація для вас. Приємного апетиту!

Що ще почитати: