23 июнь 2019 9 933

Як правильно зробити білу глазур для кексу

Будь кекс буде виглядати набагато нарядно і апетитніше, якщо його прикрасити, полив просто білою глазур'ю. Крім естетичної функції, таке покриття випічки несе ще й певну практичну функцію. Воно допомагає довше зберегти кекс м'яким і свіжим. Існує жоден рецепт приготування такого прикраси – цукрова, білкова, шоколадна глазур, на кефірі і сухих вершках.

Класичний рецепт (цукрова глазур)
Інгредієнти Кількість
білого кристалічного цукру - 200 г
води - 6 столових ложок
швидкорозчинного порошкового желатину - 1 чайна ложка
Час приготування: 10 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Класичної цукровою глазур'ю можна прикрашати зверху ромові баби, великодні паски або звичайні кекси. Приготувати його досить просто, вона швидко застигає і згодом не обсипається при розрізуванні готового виробу.

Біла глазур для кексу готується таким чином:

  1. Желатин залити двома ложками холодної питної води і залишити набухати протягом п'яти хвилин;
  2. Поки желатин набухає, цукор всипати в сотейник і залити рештою водою, поставити на вогонь і прогріти до повного розчинення цукру. При перетиранні суміші між пальцями не повинні відчуватися крупинки цукру;
  3. У цукровий сироп перекласти набряклий желатин і розмішати, щоб маса стала однорідною. Потім масу слід збити протягом 2-3 хвилин міксером на середній швидкості дочиста.

Рецепт білкової глазурі для кексів

Білкова глазур нічим не поступається за популярністю цукрової. Багатьма господинями вона використовується не тільки для кексів, але і для великодніх пасок, і тортів. У цій помадки є один невеликий недолік, після застигання вона може обсипатись і кришитися при нарізуванні. Трохи виправити ситуацію допоможе лимонний сік або лимонна кислота.

Для білої білкової глазурі будуть потрібні:

  • 1 білок курячого яйця;
  • 150-200 г цукрової пудри дрібного помелу;
  • 1 щіпка лимонної кислоти або 1 чайна ложка лимонного соку.

Це біле прикраса для кексу можна приготувати за 10-15 хвилин за допомогою ручного віночка і ще швидше, використовуючи електричний міксер.

Поживна цінність складе 330,8 ккал на 100 р.

Послідовність дій:

  1. Посуд для приготування глазурі повинна бути абсолютно чистою і сухою. Можна додатково знежирити її стінки, протерши лимонним соком. Акуратно відокремити курячий білок від жовтка в підготовлену посудину;
  2. Додати сік лимона або лимонну кислоту і почати збивати на середніх оборотах міксера. Коли маса спіниться і побіліє, потроху всипати просіяне цукрову пудру;
  3. Після того, як вся пудра буде всипати в посудину з білком, ще трохи збивати глазур до потрібної густоти.

Як зробити шоколадну глазур

Звичною для багатьох ласунів стала шоколадна глазур апетитного какаового кольору, але і з білого шоколаду можна приготувати смачну і красиву білу глазур для покриття кексів. У початківців кондитерів, звичайно, можуть виникнути деякі труднощі з растапливанием цього виду шоколаду, але докладний опис процесу приготування допоможуть легко впоратися з цим завданням.

Для кексу, діаметр якого становить до 23 см, необхідно взяти необхідні продукти у таких пропорціях:

  • 175 р цукрової пудри дрібного помелу;
  • 200 г білого шоколаду;
  • 2 столові ложки коров'ячого молока.

Оскільки шоколад для глазурі потрібно буде розтопити, це дещо збільшить загальний час приготування в порівнянні з попередніми варіантами до 20-30 хвилин.

Калорійність 100 грамів шоколадного покриття буде дорівнює 432,8 кілокалорій.

Хід роботи:

  1. Приготування помадки починається з розтоплення шоколаду на водяній лазні, для якої в посудину більшого розміру налити води, а на неї встановити миску або каструльку з подрібненим на невеликі шматочки шоколадом. Воду довести до кипіння, потім зменшити вогонь до мінімуму і перемішуючи шоколад розтопити його до рідкого стану;
  2. Цукрову пудру змішати з молоком, щоб вийшла однорідна густа маса, яку потрібно перекласти в розтоплений шоколад, старанно перемішати до однорідності;
  3. Після цього збити помадку міксером, і поки вона ще тепла, нанести на остиглу випічку.

Як приготувати сочні з сиру читайте в нашій статті.

А ви знаєте чим відрізняється прошутто від хамона і які страви можна приготувати з цього м'яса.

Дріжджове пишне тісто на молоці — читайте кілька варіантів рецептів, які дуже просто приготувати.

Рецепт «Королівської» помадки

Це варіант супер швидкого приготування помадки для прикраси випічки. Вона готуватися без використання сирого білка, що порадує тих, хто боїться сальмонели. Густину продукту можна регулювати збільшуючи кількість кефіру в складі. Для пряників можна зробити більш щільну масу, а щоб на кексі з'явилися красиві патьоки розвести глазур порідко.

Необхідні продукти для приготування:

  • 100 г сухих вершків;
  • 150 г цукрової пудри;
  • 30 г кукурудзяного або картопляного крохмалю;
  • 40 мл кефіру;
  • 30 мл лимонного соку.

Щоб зробити королівське прикраса для кексу, знадобиться від 3 до 5 хвилин.

Енергетична і харчова цінність – 310,5 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. У миску відповідного розміру відміряти і висипати сухі інгредієнти: вершки, пудру і крохмаль;
  2. Потім влити кефір і лимонний сік, добре перемішати до гладкості і однорідної консистенції. Глазур готова. Покриваючи нею кекс, слід враховувати той факт, що вона застигає трохи довше, ніж попередні варіанти.

Кулінарні нотатки

Цукрову глазур можна збити і без допомоги міксера вручну, але робити це краще дерев'яною лопаткою. В такому випадку тривалість збивання глазурі збільшиться до 10-15 хвилин.

Щоб білкова глазур не розтікалася сильно по краях готового кексу, в кінці збивання можна додати щіпку пшеничного борошна і, неодмінно, наносити її на повністю остиглу випічку.

При приготуванні глазурі з білого шоколаду важливо, щоб основний продукт не перегрівся і плавився рівномірно, тому краще не палити за один прийом більше, ніж 250 г шоколаду. Так само білий кондитерський продукт боїться води, тому потрібно стежити, щоб жодна крапля води не потрапила в плавящуюся солодкість.

Для білої глазурі дуже важлива її консистенція. Вона не повинна бути занадто рідкою або густою. Ідеальна густота, як у сметани.

Якщо перед покриттям кекс глазур'ю змастити тонким шаром джему, то помадка ляже більш рівним шаром і придбає красивий глянсовий блиск.

Наносити масу на випічку можна спеціальної кондитерської пензлем або звичайною столовою ложкою.

Що ще почитати: