Як приготувати гоголь-моголь для великодніх пасок
Ось високі, пишні і ароматні паски круглої форми господиня дістала з печі. Тепер залишився останній, але не менш важливий штрих – прикраса. Як і всі страви, які готуються для Пасхи, прикраси пасок (зокрема їхні білі шапки) мають своє сакральне значення.
Що таке гоголь-моголь і чому великодні паски прикрашають білої «шапкою»
Гоголь-моголь – це напій, до складу якого входять яйця і цукор. Він часто застосовується, як чудодійний засіб, здатний відновити голосові зв'язки і поліпшити голос. Існує безліч варіантів його приготування з молоком, медом, фруктовими соками, ромом або бренді, мускатним горіхом або ваніліном.
Поряд з ними гоголем-моґелем також називають білу глазур з білків курячих яєць і цукру для прикраси пасок, відому так само, як великодній гоголь-моголь.
Оскільки в християнській культурі сім'я ототожнюється з маленьким храмом, в ній теж має бути свій артос. З часом такий хліб стали називати паскою, від грецького «kollikion» — круглий хліб.
У грецькій культурі паски прийнято прикрашати хрестом, що є символом перемоги Божого Сина над смертю, а ось у слов'ян головну сакральну навантаження в оздобленні несе колір глазурі. Білі «шапки» пасок означають Світло і Чистоту, є уособленням нового життя.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
білків курячих яєць - | 3 шт. |
цукрової пудри - | 200 г |
лимонного соку - | 15 мл |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 274 Ккал |
Популярність класичної великодньої помадки з білків і цукру має практичне значення. Оскільки у багатьох рецептах в приготуванні тіста для пасок використовуються тільки жовтки, то намагаючись знайти застосування залишається білків, наші бабусі робили з них глазур для прикраси.
Як робити гоголь-моголь для паски:
- Акуратно відокремити білки від жовтків, щоб жодна крапля жовтка не потрапила в них, і охолодити 10-15 хвилин в холодильнику;
- Потім втопити в білках пудру, щоб її солодке хмара не оповила всю кухню, і збивати масу міксером на середніх обертах;
- На 22-23 хвилині додати сік лимона і продовжувати збивання. Готовий гоголь-моголь збільшитися в об'ємі в 4-5 разів, загусне і буде триматися гіркою на ложці.
Як зробити медовий помадку
Повітряний і ніжний білково-медовий гоголь-моголь стане чудовою прикрасою не тільки шапок великодніх пасок, але і іншої випічки для домашнього чаювання (кекси, пряники, булочки, печиво), а також святкових десертів. Нею можна намалювати красиві візерунки на пергаменті, а коли вони висохнуть перенести на солодке ласощі.
До складу цієї глазурі входять такі інгредієнти:
- 2 білка курячих яєць;
- 100 г рідкого бджолиного меду;
- 240-260 г цукрової пудри (в залежності від розміру яєць).
На приготування медового покриття шапок пасок доведеться витратити близько 20-30 хвилин.
Калорійність готового гоголя-моголя – 327,6 ккал/100 р.
Хід роботи:
- В охолоджені білки курячих яєць всипати і перемішати просіяного через дрібне сито цукрову пудру, після цього приступити до взбиванню міксером;
- Коли утворюються стійкі піки (приблизно через 15 хвилин) поступово, не перестаючи збивати, ввести мед і збивати ще близько п'яти хвилин.
Кавова «шапка»
Крім традиційних рецептів покриття для пасок можна приготувати більш оригінальний варіант глазурі, наприклад, кавовий гоголь-моголь. Тих господинь, яких засмучує обсипаюча глазур застигла, порадує той факт, що крім звичного кавового смаку і аромату у цій помадки ніжна кремова консистенція, тому вона не обсипається.
Для цього варіанту глазурі будуть потрібні:
- 2 яєчних білка;
- 150 г цукру;
- 50 мл міцного натуральної кави.
Тривалість приготування – 30-40 хвилин.
Поживна цінність 100 грамів кавового гоголя-моголя, який можна подавати і як самостійний десерт, складе 248,5 кілокалорій.
Як приготувати кавовий гоголь-моголь для пасок:
- З цукру і кави зварити сироп, який потрібно довести до температури 116 градусів Цельсія. Якщо під рукою немає термометра, то допоможе проба на «м'який кульку». Крапля сиропу після охолодження в холодній воді скочується в м'який кульку – необхідна температура досягнута;
- Поки буде варитися сироп потрібно збити білки збити в міцну піну, потім, не вимикаючи міксера, тонкою цівкою влити гарячий сироп в білки і продовжувати збивати до повного охолодження.
Смачні пісні страви з гарбуза на різний випадок.
Читайте як приготувати неймовірно смачну пасту зі шпинатом, яка підійде до будь-якої страви.
Читайте як приготувати смачне рагу з картоплею і м'ясом в нашій статті.
Глазур з желатином
Також для фіксації великоднього гоголя-моголя часто використовують желатин. Він допомагає швидше схопитися і застигнути білим «шапок», але при цьому при нарізуванні глазур не липне і не кришиться. Приготування такого покриття схоже на технологію кавового гоголя-моголя.
Необхідні продукти потрібно взяти в наступних пропорціях:
- 2 яєчних білка;
- 100 г цукру;
- 200 мл води;
- 5 г швидкорозчинного желатину в порошку.
Приготування також займе до 40 хвилин.
Калорійність готової помадки – 120,5 ккал на 100 р.
Алгоритм приготування гоголя-моголя з желатином:
- Желатин залити двома столовими ложками води і залишити набухати;
- З рештою води і цукру зварити сироп, який так само потрібно довести до 116 градусів;
- Поки вариться сироп і желатин набухає збити білки до збільшення в розмірі в кілька разів;
- У гарячому сиропі розвести набряклий желатин і обережно влити в білкову піну, продовжуючи збивати, поки маса не придбає кімнатну температуру.
Варіант помадки без яєць
Якщо з якихось причин в сім'ї не вживають в їжу глазур, приготовану з сирих білків, можна скористатися альтернативним варіантом покриття без яєць. Важливо пам'ятати, що такий гоголь-моголь дуже швидко застигає, тому і працювати з ним треба теж швидко.
У приготуванні використовуються:
- 150 г цукрової пудри;
- 100 г білого шоколаду;
- 50 г якісного вершкового масла;
- 50 мл жирного коров'ячого молока (не менше 3,2%);
- 10 г кукурудзяного (картопляного) крохмалю.
Готова така помадка вже через 15-20 хвилин.
Харчова і енергетична цінність готового продукту буде дорівнює 425,1 ккал/100 р.
Рецепт гоголя-моголя для паски без яєць по кроках:
- У сотейнику або іншій посудині з товстим дном відповідного розміру змішати разом цукрову пудру і молоко. Поставити цю суміш на вогонь і довести до кипіння;
- У кипляче молоко викласти шматочки шоколаду і порізане кубиками масло, помішуючи дочекатися повного їх розчинення. Після цього всипати крохмаль, коли після вимішування маса стане однорідною, зняти сотейник з вогню і після нетривалого охолодження можна приступати до прикраси випічки.
Корисні поради
Оскільки в приготуванні гоголя-моголя для паски використовуються білки сирих яєць, то слід дуже уважно поставитися до їх вибору. Яйця повинні бути свіжими і без тріщин на шкаралупі. Якщо перед початком приготування їх вимити, це значно скоротить кількість шкідливих бактерій, які можуть потрапити в готовий продукт.
Крім ваніліну, в глазур можна додати цедру лимона або есенцію барбарису. Це додасть новий смаковий акцент всієї випічці.
Наносити покриття на паски можна силіконової пензлем або столовою ложкою, а можна вилити глазур на широке плоске блюдо і вмочати в ньому верхівки випічки. Так вийде добитися абсолютно рівного шару.
Зчеплення випічки і помадки буде набагато краще, якщо паски будуть не повністю остиглими, а теплими.
Якщо глазур була приготована завчасно, то щоб вона не підсихали, її потрібно зверху накрити вологим рушником.