11 март 2019 10 134

Чим можна помазати зверху паску до і після випічки

Паска традиційна випічка християн на Великдень. Для того щоб ваші паски виглядали ніби з картинки, потрібно знати деякі нюанси: перед випіканням і після нього необхідно змащувати їх! Різні варіанти для змащування ми розглянемо в цій статті.

Чим помастити паску до випічки

Якщо перед випічкою змащувати паска, то він буде рум'яним і відмінно пропечеться. Але робити це треба тільки тоді, коли тісто вже добре піднялося. Готове тісто розкладається в рясно промазані форми і сходить за два рази. Безпосередньо перед випіканням, паски обмазують. Зробити це можна різними варіантами, ми розглянемо деякі з них.

Чим помастити паска зверху на Великдень перед випічкою:

  1. Перший варіант: мастило вершковим маслом. Спочатку масло розтоплюється на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Тепер беремо пензлик і обмазуємо поверхню паски. Відправляємо з духовку;
  2. Другий спосіб: збиті яйця. Беремо одне яйце, додаємо до нього столову ложку води і збиваємо виделкою до утворення невеликої піни. Далі, також як у першому варіанті, змащуємо і ставимо випікатися;
  3. Третій спосіб: молоко. За 15 хвилин до готовності паски виймаються з духовки і змащуються молоком. Якщо бажаєте отримати рум'яну скоринку, то молоко треба підсолодити цукром;
  4. Четвертий спосіб: солодкий чай. Якщо змазати паска міцним чаєм з цукром за кілька хвилин до його готовності, то скоринка придбає матовий рум'янець;
  5. І останній спосіб: глазурування з сметани. Досить ошатну скоринку будь випічці приносить сметанна глазурування. Для цього змішується ст. ложка розтопленого вершкового масла, дві ст. ложки сметани і дві ст. ложки борошна, розмішують до однорідної консистенції і наносяться на паску до того, як поставити випікатися.

Чим помастити після випічки

Перед початком обмазування готовим куличам потрібно дати повністю охолонути. Теплу випічку виймають з форм і викладають на бік. Ніж зверху помазати готова паска великодній? Можна паски нічим не прикрашати, а просто змастити їх водою, розведеною з цукром, тоді натуральний колір скоринки стане яскравішим і сама вона трошки м'якше. Якщо ж хочете додати більш святкового вигляду випічці, то зверніть увагу на наступні варіанти:

  1. Білкова глазур. Глазур з яєчного білка виглядає по-справжньому святково. Щоб приготувати її, відокремте яєчний білок від жовтка, додайте 200 г дрібного цукру або цукрової пудри і 1 ст. ложку лимонного соку, збийте всі інгредієнти до пишної піни;
  2. Шоколадна глазур. Для рецепту її приготування знадобиться: 100 г цукрової пудри, дві ст. ложки какао порошку, 60 мл води і 50 г вершкового масла. В маленькому сотейнику перемішуємо цукрову пудру, какао порошок і додаємо воду, ставимо на вогонь і кладемо вершкове масло. Маса уварюється до невеликого загустіння. Після охолодження глазур буде густіше. Для додання аромату спробуйте додати лікер або ванілін.

Є ще один дуже легкий спосіб зробити таку глазур. Берете плитку шоколаду, ламаєте на шматочки і растапливаете в сотейнику. Але, щоб така глазур не тріснула, є один секрет: в неї потрібно додати 30 мл самих жирних вершків. А шоколад можна брати абсолютно будь-який, як гіркий, так і молочний або білий;

  1. Цукрова помадка. 100 г цукрової пудри і три-чотири ст. ложки води або соку лимона перемішуються, щоб готова помадка повільно стікала з ложки, а не сваливалась грудкою або швидко збігала вниз. Потрібно знати, що за кольором вона досить прозора, тому її наносять зазвичай у кілька шарів на готову паску, або додають барвник. При нанесенні наступного шару обов'язково дочекайтеся висихання попереднього! За бажанням, можна також використовувати ароматизатор.

Печиво з листкового тіста — читайте нашу добірку рецептів вишуканої страви.

Візьміть на замітку рецепт соковитого творожника з манкою в духовці або в мультиварці.

Стейк з сьомги в духовці — смачне і корисне блюдо, яке ми пропонуємо вам приготувати. Це блюдо яке точно потрібно включити в раціон.

Як можна оригінально прикрасити випічку

Якщо просто глазур і помадка здаються недостатніми в прикрасі, то спробуйте скористатися їстівним декором. Це можуть бути і цукрові кульки, сердечки, конфеті, фігурки, прекрасні квіти або ж прикраси з вафельної папери.

Незвично буде виглядати звичайний підфарбований цукровий пісок, якщо його посипати на білкову глазур. Для прикраси підійдуть різні солодощі: шоколадні драже, макаруни, маленькі зефірки, безе, меренги, незвичайні цукерки.

Багато люблять посипати паски горіхів: мигдаль, арахіс або кешью чудово підійдуть для цього. Все залежить від ваших уподобань.

Секрети вдалої глазурі

Щоб не потерпіти фіаско, готуючи глазур в перший раз, зверніть увагу на корисні поради по її приготування:

  • якщо ви любите білкову глазур, але побоюєтеся сирих білків, зробіть італійську меренгу: заваріть збиту масу киплячим цукровим сиропом;
  • завжди наносите глазур на остиглі паски, це допоможе уникнути стікання, згортання і забезпечить правильну структуру;
  • нанесіть глазур відразу по приготуванню! Адже вона швидко застигає при охолодженні і може зіпсувати зовнішній вигляд випічки нерівним і гладеньким видом;
  • в основі більшої кількості рецептів є цукрова пудра, рекомендуємо обов'язково просіяти її перед використанням. А також вимішуйте масу до повної однорідності, якщо не хочете побачити на куличе грудки;
  • біла глазур – класика паски, але для різноманітності можна підфарбувати її, наприклад, сік натуральних ягід дасть рожевий відтінок, шпинату – зелений, а морква – ніжно помаранчевий;
  • тепер трохи про спосіб нанесення: банальну ложку можна замінити кондитерської пензлем або ж кондитерським шприцом, тут все залежить від консистенції самої глазурі. Якщо її багато, то спробуйте занурювати паска прямо в ємність з приготовленої глазур'ю;
  • коли для додаткового прикраси використовуються кондитерський посипання, горішки або їстівний декор, то робити це потрібно безпосередньо після нанесення шару глазурі, в іншому випадку застигла скоринка не буде тримати елементи прикраси.

Процес приготування пасок сам по собі є певним ритуалом, тому готувати їх завжди краще самому. Дуже важливо не тільки паску спекти смачний, але і ефектно прикрасити його. Сподіваємося, що ця стаття вам у цьому допоможе.

Що ще почитати: