26 июнь 2019 303

Як швидко і смачно запекти котлети в духовці

Існує безліч рецептів котлет: і рубані, і смажене, і парені. Але особливою популярністю користуються ті, які приготовані в духовці. Оскільки вони виходять дуже соковитими і менш шкідливими, ніж просто смажені на сковороді.

Скільки часу запікати котлети в духовці, щоб вони були м'якими і соковитими

Як довго необхідно тримати котлети в духовці, щоб вони вийшли м'які і соковиті? Спочатку кількість часу і температура залежать від способу приготування. Але існує два основних варіанти запікання:

  1. Якщо котлети спочатку обсмажуються на сковороді, то в духовці їх необхідно тримати не більш півгодини;
  2. Коли котлети повністю печуться в духовій шафі, без попередньої теплової обробки, то спочатку вони просто підрум'янюються на деку протягом 15 хвилин, а після ще півгодини запікаються вже з додаванням будь-якої рідини (води, бульйону, сметани).

Кількість часу залежить від вибраного рецепту, м'яса і температури, саме тому слід чітко дотримуватися вибраного рецепту.

При якій температурі оптимально готувати страву

Обрана температура – це важливий фактор у процесі приготування. Оптимальна температура для запікання – це 180-200°С. Саме при цих градусах котлети виходять соковитими і м'якими.

Вони ідеально пропікаються всередині і мають підсмажену кірочку зовні. Єдине важливе правило – це ставити страву у вже розігріту і доведену до потрібної температури духовку!

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
свинина (фарш) - 1,5 кг
морквина - 1 шт.
куряче яйце - 3 шт.
картоплина - 1 шт.
цибулина - 1 шт.
часник - за смаком
вода - 200 мл
гірчиця - 1 ст. л.
томатна паста - 1 ст. л.
сухарі для панірування - 4 ст. л.
спеції - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 217 Ккал

Кулінари використовують саме свинину для приготування котлет. Тоді вони виходять особливо поживними. А от щоб зробити їх якомога корисніше для організму, свинячі котлети варто запікати в духовці.

  1. Приготувати фарш з м'яса, використовуючи блендер або м'ясорубку;
  2. Всі овочі очистити і помити;
  3. Картоплю разом з цибулею і часником подрібнити з допомогою терки або блендера;
  4. Фарш змішати з подрібненими овочами, вбити яйця. Додати всі бажані спеції;
  5. Готовий фарш вимішати. У даному рецепті звичний, вимочений в молоці хліб, замінюють панірувальні сухарі. Вони допомагають скріплювати фарш і робити його більш щільним;
  6. Дати постояти готового фаршу, щоб він став більш однорідним;
  7. Формувати невеликі коржі і викладати їх на застелений фольгою деко;
  8. Спочатку помістити деко на 15 хвилин у духовку (вона має бути розігріта до 180°С). Це дозволить утворитися апетитною скоринки;
  9. Тим часом необхідно приготувати підливу, щоб страва була більш соковите і смачне;
  10. Потерту на тертці моркву змішати з томатною пастою, гірчицею і водою. Трохи підігріти підливу на сковороді;
  11. Вийняти котлети з духовки, перевернути їх і залити підливою;
  12. Випікати ще протягом 15-20 хвилин.

Курячі котлети з підливою

Цю страву можна їсти навіть сидячи на дієті. Дієтичне м'ясо курки, запечене в духовці, стає соковитим, але не жирним. Тому дуже позитивно впливає на травлення і не дозволяє одужати. А підлива робить навіть сухий рис – смачним і відмінним гарніром.

Продукти:

  • фарш – 0,5 кг;
  • борошно – 1 ст. л;
  • бульйон – 0,2 л;
  • часник – пару зуб.;
  • лавровий лист;
  • батон – 50 гр (скибочку);
  • молоко – 30 мл;
  • томати у власному соку – 3 ст. л;
  • цибулина – 2 шт.;
  • спеції – по 0,5 ч. л;
  • соняшникова олія – 30 мл

Необхідний час: 60 хвилин.

Калорії:147.

  1. Батон порізати на маленькі шматочки і залити холодним молоком;
  2. Часник і цибулю очистити від шкірки і подрібнити блендером;
  3. Готовий фарш змішати з овочами і розм'якшеному хлібом. Заправити все спеціями;
  4. Вимісити фарш і дати йому 20 хвилин постояти;
  5. Сформувати кульки будь-якої бажаної форми, але не варто робити їх занадто великими – вони можуть погано пропектися;
  6. Готові котлети викласти у термостійку глибоку посуд. Ідеально підійде скляна або керамічна каструля;
  7. Поки духовка розігрівається до необхідних 180°С треба приготувати підливу;
  8. Борошно трохи обсмажити на сухій сковороді, поки вона не стане злегка коричневою;
  9. Томати додати до борошна і добре перемішати до повного розчинення грудочок;
  10. Бульйон влити до томатно-борошняної суміші і знову розмішати;
  11. Вилити підливку у форму і помістити між котлетами пару лаврових листів;
  12. Запікати до рум'яної скоринки (близько півгодини).

Рубані котлети з сиром у фользі

Щоб курячі котлети були особливо соковитими, необхідно додати у готовий фарш сир. Готуються вони дуже просто і швидко.

Склад:

  • куряче філе – 2 грудки.;
  • сир – 200 гр;
  • зубчик часнику;
  • цибулина;
  • вершки (сметана) – 0,5 склянки;
  • сіль і перець — по 5-6 гр;
  • петрушка – за бажанням;
  • крохмаль – 5 гр;
  • рослинна олія для обсмажування.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорії: 167.

  1. Рубані котлети відрізняються від звичайних тим, що вони готуються не з подрібненого м'яса, а з рубленого. Тому спочатку порізати куряче філе на невеликі однакові шматочки;
  2. Сир подрібнити такими ж шматочками, як і м'ясо (1х1);
  3. Цибулю, часник і зелень подрібнити якомога менше і змішати з м'ясом і сиром. Фарш для котлет готовий;
  4. Якщо сир солоний, то солити котлети потрібно по мінімуму. В іншому випадку додавати спеції за смаком;
  5. Кефір і крохмаль змішати і додати до фаршу;
  6. Поки фарш вимішується до однорідності, поставити грітися сковорідку з оливковою олією;
  7. Як тільки масло розігріється, викласти в сковороду котлети. Можна вручну сформувати кульки, а можна просто викладати відразу з ложки;
  8. Кожну котлету обсмажити по 4 хвилини з 2-ух сторін;
  9. Як тільки процес смаження закінчений, необхідно все котлети викласти у термостійку посуд і накрити фольгою;
  10. Випікати в духовій шафі при 180°С 10 хвилин.

Котлети з яловичини

Можна запікати котлети з яловичини в духовці? Так, котлети з будь-якого м'яса можна запікати в духовій шафі. Саме так м'ясо зберігає всі корисні властивості і залишається соковитим. Котлети з яловичини не виняток.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 700 гр;
  • сметана – 1 ст. л;
  • цибуля – 2 шт.;
  • сіль, перець – по 5 гр;
  • яйце;
  • зелень за бажанням.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 127 калорій.

  1. М'ясо і цибулю перетворити у фарш допомогою м'ясорубки;
  2. Вбити в м'ясо яйце і додати сметану разом зі спеціями;
  3. Зелень дрібно нарізати і теж додати в фарш;
  4. Викласти котлети на деко (попередньо застелений фольгою так, щоб вони не стикалися один з одним;
  5. Ще одним листом фольги покрити деко зверху і скріпити краї;
  6. Випікати котлети 40 хвилин при 180°С, але через 20 хвилин лист фольги можна зняти, так котлети підрум'яняться зверху.

Пиріг з картоплею і грибами — смачний і ситий, читайте як приготувати це блюдо.

Рецепт горбуші в клярі — читайте як приготувати смачну страву в наш статті.

Читайте як приготувати гостре, азіатське хе з оселедця по-корейськи в домашніх умовах.

Рибні котлети з картоплею

Навіть примхливих дітей можна переконати з'їсти рибу, якщо уявити е у вигляді котлет. Запечені в духовці з гарніром з картоплі вони ідеально підійдуть для простого і швидкого вечері. Так як же запекти рибні котлети в духовці з картоплею?

Продукти:

  • філе хека або минтая – 500 гр;
  • тунець, консервований у власн. соку – 1 банка;
  • хліб – пару скибочок (черствих);
  • солодкий перець – 1 шт.;
  • яйце – 2 шт.;
  • кріп;
  • сіль і перець за смаком;
  • цибуля – 1 шт.;
  • картопляні бульби – 1 кілограм;
  • кип'ячена вода – 250 мл;
  • сухарі для панірування – 100 гр;
  • масло – 4-5 ст. л.

Час приготування: 75 хвилин.

Калорійність: 220 калорій.

  1. Духова шафа розжарити до 180 градусів;
  2. Очищений картопля нарізати уздовж кільцями;
  3. Форму для випікання (глибоку) змастити злегка оливковою олією і викласти в неї картоплю так, що він покривав все дно і пластинки заходили один на одного (лусочками);
  4. Посолити картоплю і поперчити, а потім випікати в духовці 15 хвилин, попередньо виливши в форму склянку води;
  5. Філе попередньо відварити і остудити;
  6. Тунець віджати;
  7. Хліб замочити у воді;
  8. Всю рибу подрібнити ножем або виделкою (можна блендером) і змішати з хлібом. Вбити туди яйце;
  9. Фарш заправити спеціями, додати кріп;
  10. Дістати форму з духовки, сформувати кульки з рибного фаршу і викласти їх на картоплю;
  11. Запікати півгодини, а потім подавати до столу.

Корисні поради

При приготуванні запечених котлет варто знати кілька важливих секретів:

  1. При приготуванні фаршу м'ясо варто подрібнити за допомогою м'ясорубки пару раз. Так воно вийде більш м'яким і повітряним, що допоможе котлет бути особливо соковитими;
  2. Найкраще додавати у фарш не цілі яйця, а тільки жовтки;
  3. Перед тим, як ліпити котлети треба дати фаршу охолодитися в холодильнику 10 хвилин;
  4. Щоб котлети не вийшли занадто тугі, треба у фарш додати 2 ст. л будь-якої рідини;
  5. Можна замість панірувальних сухарів використовувати борошно
  6. Найкраще фарш готувати з свинини і яловичини;
  7. При бажанні можна додати кілька шматочків сала у фарш – це також сприятиме соковитості котлет.

Готувати котлети, запечені в духовці, просто і досить швидко. Вони чудово підійдуть до будь-якого гарніру і стануть прикрасою будь-якого столу!

Що ще почитати: