Рецепти котлет із свинини і курки для повсякденного меню
Перевірено на практиці: самий смачний фарш виходить при поєднанні різних видів м'яса. Класичний мікс – свинина і яловичина. Котлети з свинини і курки також незвичайно гарні. Виходять вони соковитими, м'якими, ніжними, ароматними незалежно від способу готування: смаження, запікання, тушкування в соусі, на пару.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинячої вирізки і курячої грудки - | по 300 г |
яєць - | 1 шт. |
черствого білого хліба без кірки - | товстий кусень |
лука - | 1 шт. |
молока - | 100 мл |
спеції для фаршу + солі - | за смаком |
борошна - | 6 ст. л. |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 221 Ккал |
Рецепт з традиційним набором компонентів. Спосіб приготування – смаження на сковороді в рослинному маслі.
Рецепт:
- Свинину очищають від плівок і жиру. Миють, просушують. Ріжуть зручними для перемелювання в м'ясорубці шматочками.
- Куряче філе миють, сушать, нарізають.
- М'ясо подрібнюють у фарш.
- Хліб замочують у теплому молоці.
- Цибулину чистять, миють, дрібно нарізають. Обсмажують до рум'яного прозорого кольору в невеликій кількості рослинного масла.
- М'ясний фарш змішують з размокшим раскрошенным хлібом, смаженою цибулею, яйцем. Додають за смаком сіль і спеції.
- Фарш добре вимішують і відбивають, щоб маса вийшла щільною, однорідною.
- Сковороду ставлять на середній вогонь. Наливають 1 див. рослинного масла. Розігрівають.
- З фаршу формують невеликі овальні котлети. Обвалюють у борошні. Смажать з обох сторони без кришки по 3 хвилини.
Подають золотисті котлетки з будь-якими круп'яними, овочевими гарнірами, пастою під соусом або без.
Рецепт для смаження без масла
Принципова відмінність цього рецепту від стандартного – однакові пропорції м'яса і цибулі у фарші. Завдяки такому «рівноваги» котлети виходять надзвичайно соковитими. Відсутність масла знижує калорійність готового страви.
На 5 порцій:
- перемелене філе курки – 300 г;
- готовий фарш з молодої свинини – 500 г;
- цибуля – 800 г;
- молоко – 150 мл;
- м'якуш (черствий) білого хліба – 100 г;
- по 2 грами солі і меленого чорного перцю.
Час – 40 хвилин. Калорійність – 130 ккал/100 р.
Рецепт:
- Хліб розмочують у молоці. Кришать в кашку.
- Цибулю чистять, миють. Ріжуть як можна дрібніше.
- Курячий і свинячий фарш змішують. Додають кашку з хлібного м'якушки в молоці, нашатковану цибулю.
- Котлетну масу ретельно вимішують. Приправляють перцем і сіллю. Залишають на 10 хвилин у спокої.
- Сковороду з товстим дном раскаляют на сильному вогні. Потім вогонь зменшити до середнього.
- З фаршу формують невеликі круглі котлети. Обсмажують без додавання олії з двох сторін по 2 хвилини.
- Вогонь зменшують до мінімуму. Залишають котлети на сковороді під кришкою на 15 хвилин доготавливаться.
Незважаючи на відсутність у фарші яйця, котлетки не розвалюються. Дієтичне Блюдо, низькокалорійне. Ідеальним гарніром до таких котлет будуть відварні овочі.
Печені котлети з підливою
Запікати котлети в духовці зручніше, ніж смажити, хоча б з тієї причини, що не потрібно стояти над бризкає розпеченим маслом сковородою. Крім того, печені м'ясні котлети в підливі містять менше калорій.
На 6 порцій:
- по 500 г філе курячої грудки і свинячого ошийка;
- 1 яйце;
- 2 картоплини;
- 2 цибулини;
- 1 ст. л. сметани;
- за смаком сіль чорний мелений перець.
Підливу для печені в духовці котлет готують з сметани, томатної пасти, борошна (по 1 ст. л. кожного), розведених в 250 мл холодної води.
Час – 60 хвилин. Калорійність – 155 ккал/100 р.
Рецепт:
- М'ясо миють, обсушують, очищають від плівок і жиру. Нарізають смужками.
- Цибулю і картоплю чистять, миють. Нарізають невеликими шматочками.
- Курятину зі свининою та овочі пропускають через м'ясорубку.
- Розбивають у фарш яйце і для м'якості додають сметану. Солять, перчать. Масу ретельно вимішують.
- Деко змащують невеликою кількістю рослинного масла. Духовку включають розігріватися до 180 градусів.
- З фаршу формують кульки. Викладають на деко.
- Котлети запікають 20 хвилин.
- Тим часом роблять підливу, змішуючи всі інгредієнти в мисці.
- Зарумянившиеся котлети дістають з духовки, поливають зверху сметанно-томатною заливкою. Повертають на місце і запікають при тій же температурі ще 15 хвилин.
Гарніром до печеним котлет може бути будь-яка паста, каші, свіжі або тушковані овочі.
Любителям риби сподобається рецепт котлет з тріски.
За посиланням можна дізнатися, як готувати котлети з курячого фаршу з сиром.
Для дієтичного меню підійдуть рубані котлети з курячої грудки, приготовані за цим рецептом.
Рубані котлети з курки та свинини
За смаком котлети з рубленого м'яса більше схожі на відбивні. Різати (рубати) свинину і курятину можна ножем або подрібнювати через спеціальну насадку в м'ясорубці. Щоб страва добре просмажене і вийшло соковитим, котлетну масу рекомендують залишити на півгодини в холодильнику маринуватися.
На 5 порцій:
- 500 г курячої грудки;
- 300 г свинячого ошийка без сала;
- 1 цибулина;
- 2 яйця;
- 3 ст. л. майонезу;
- 3 ст. л. картопляного крохмалю;
- за смаком сіль, спеції, перець чорний мелений.
Час – 1 година 15 хвилин. Калорійність – 230 ккал/100 р.
Рецепт:
- Очищену, вимиту і обсушенное серветкою м'ясо ріжуть (рубають) дуже дрібним кубиком. Чим дрібніше будуть шматочки, тим ніжніше вийдуть курино-свинячі котлети.
- Цибулю чистять, натирають на тертці.
- Змішують м'ясо з цибулею, вбивають яйця, додають майонез, спеції, сіль.
- Котлетну масу, яка виходить досить рідким, перемішують ложкою.
- Висипають в рубаний фарш крохмаль. Ще раз добре перемішують. Готовий фарш залишають на холоді настоюватися протягом півгодини.
- Сковороду з рослинним маслом нагрівають на середньому вогні.
- Рубані котлети не формують руками як зазвичай, а зачерпують і викладають на сковороду ложкою. Обсмажують з двох сторін по 1 хвилині на середньому вогні.
Рецепт страви з додаванням фаршу з яловичини
Дієтичне м'ясо птиці однаково добре поєднується як зі свининою, так і з пісної яловичиною. Фарш з трьох видів м'яса виходить в міру жирним, густим, ароматним. Принцип приготування котлет з мішаного фаршу нічим не відрізняється від традиційного.
На 4 порції:
- по 200 грамів свинини без жиру, яловичої вирізки, філе грудки курки;
- 2 цибулини;
- 20 г рубаної зелені (петрушка);
- 2 ст. л. з гіркою борошна;
- по 2 грами солі, червоного і чорного меленого перцю.
Середній час – 50 хвилин. Калорійність – 158 ккал/100 р.
Рецепт:
- Яловичину, курятину, свинину очищають, ріжуть шматочками.
- Цибулю чистять, ріжуть часточками.
- М'ясо разом з цибулею перемелюють на м'ясорубці.
- Додають спеції, сіль, рубану зелень. Масу ретельно вимішують і відбивають об стіл. Залишають на 15 хвилин у спокої.
- З фаршу формують овальні котлети. Обсмажують з двох сторін до рум'яної скоринки на середньому вогні в розпеченому рослинному маслі.
Котлети залишають в сковороді, накривають кришкою і томити на маленькому вогні 15 хвилин.
Святкове блюдо з грибами і сиром
Щоб звичне блюдо придбало нове звучання, в котлетний фарш додають кабачки, морква, яблука, висівки, вівсяні пластівці і т. п. Але саме вдале поєднання – це м'ясо + гриби + твердий сир. Котлети з свинини і курки з такою родзинкою виходять надзвичайно смачними і ароматними.
На 5 порцій:
- 300 г свинячого ошийка;
- 300 г курячої грудинки;
- 2 яйця;
- 1 цибулина;
- 100 г свіжих грибів (гливи, печериці);
- 70 г твердого сиру;
- сіль, спеції за смаком;
- базилік зелений, петрушка.
Час – 50 хвилин. Калорійність – 225 ккал/100 р.
Рецепт:
- Свинину і курку перемелюють у фарш на м'ясорубці.
- Очищену цибулю, зелень, гриби миють. Дрібно ріжуть. Сир натирають стружкою крупно.
- До перекрученному м'яса додають овочі, гриби, рубану зелень, сир, спеції, сіль. Вбивають яйця.
- Фарш ретельно вимішують і кілька разів з силою відбивають об стіл.
- З котлетної маси формують руками кульки, трохи розплющують.
- Смажать котлети в розпеченому рослинному маслі на середньому вогні. Кожну сторону підрум'янюють її за 2 хвилини.
Корисні поради
- Калорійність котлет з мішаного фаршу залежить від пропорцій м'яса. Якщо більше свинини, страва виходить більш ситним, щільним. Якщо взяти більше курятини, котлетки виходять м'якими, ніжними, дієтичними.
- Як панірування використовують не тільки борошно, а й сухарную крихту. У цьому випадку на смажених котлетах з'являється апетитна хрустка скоринка.
- Щоб знизити калорійність смажених котлет, зі сковороди їх викладають не на блюдо, а на паперовий рушник. Надлишки масла вберуться і страва не буде жирним.
- Якщо фарш виходить сухою, у нього додають сметану, молоко, воду, майонез, овочевий бульйон. Котлети з свинини і курятини завдяки таким добавок виходять особливо соковитими.
- Багато різних спецій додавати у фарш із свинини та курятини не варто. Трави і приправи перебивають смак м'яса. В ідеалі для приготування котлет достатньо лише солі і чорного перцю.
- Дітям і тим, хто дотримується дієти, котлети із змішаного м'ясного фаршу рекомендується готувати на пару. У фарш додати менше свинини і більше курятини, готувати 30 хвилин на змащеній маслом ґратам пароварки.
На відео ви знайдете рецепт котлет із свинини і курки для приготування в мультиварці: