25 апрель 2019 12 477

Рецепти котлет із свинини і курки для повсякденного меню

Перевірено на практиці: самий смачний фарш виходить при поєднанні різних видів м'яса. Класичний мікс – свинина і яловичина. Котлети з свинини і курки також незвичайно гарні. Виходять вони соковитими, м'якими, ніжними, ароматними незалежно від способу готування: смаження, запікання, тушкування в соусі, на пару.

Смажені котлети з свинини і курки
Інгредієнти Кількість
свинячої вирізки і курячої грудки - по 300 г
яєць - 1 шт.
черствого білого хліба без кірки - товстий кусень
лука - 1 шт.
молока - 100 мл
спеції для фаршу + солі - за смаком
борошна - 6 ст. л.
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 221 Ккал

Рецепт з традиційним набором компонентів. Спосіб приготування – смаження на сковороді в рослинному маслі.

Рецепт:

  1. Свинину очищають від плівок і жиру. Миють, просушують. Ріжуть зручними для перемелювання в м'ясорубці шматочками.
  2. Куряче філе миють, сушать, нарізають.
  3. М'ясо подрібнюють у фарш.
  4. Хліб замочують у теплому молоці.
  5. Цибулину чистять, миють, дрібно нарізають. Обсмажують до рум'яного прозорого кольору в невеликій кількості рослинного масла.
  6. М'ясний фарш змішують з размокшим раскрошенным хлібом, смаженою цибулею, яйцем. Додають за смаком сіль і спеції.
  7. Фарш добре вимішують і відбивають, щоб маса вийшла щільною, однорідною.
  8. Сковороду ставлять на середній вогонь. Наливають 1 див. рослинного масла. Розігрівають.
  9. З фаршу формують невеликі овальні котлети. Обвалюють у борошні. Смажать з обох сторони без кришки по 3 хвилини.

Подають золотисті котлетки з будь-якими круп'яними, овочевими гарнірами, пастою під соусом або без.

Рецепт для смаження без масла

Принципова відмінність цього рецепту від стандартного – однакові пропорції м'яса і цибулі у фарші. Завдяки такому «рівноваги» котлети виходять надзвичайно соковитими. Відсутність масла знижує калорійність готового страви.

На 5 порцій:

  • перемелене філе курки – 300 г;
  • готовий фарш з молодої свинини – 500 г;
  • цибуля – 800 г;
  • молоко – 150 мл;
  • м'якуш (черствий) білого хліба – 100 г;
  • по 2 грами солі і меленого чорного перцю.

Час – 40 хвилин. Калорійність – 130 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Хліб розмочують у молоці. Кришать в кашку.
  2. Цибулю чистять, миють. Ріжуть як можна дрібніше.
  3. Курячий і свинячий фарш змішують. Додають кашку з хлібного м'якушки в молоці, нашатковану цибулю.
  4. Котлетну масу ретельно вимішують. Приправляють перцем і сіллю. Залишають на 10 хвилин у спокої.
  5. Сковороду з товстим дном раскаляют на сильному вогні. Потім вогонь зменшити до середнього.
  6. З фаршу формують невеликі круглі котлети. Обсмажують без додавання олії з двох сторін по 2 хвилини.
  7. Вогонь зменшують до мінімуму. Залишають котлети на сковороді під кришкою на 15 хвилин доготавливаться.

Незважаючи на відсутність у фарші яйця, котлетки не розвалюються. Дієтичне Блюдо, низькокалорійне. Ідеальним гарніром до таких котлет будуть відварні овочі.

Печені котлети з підливою

Запікати котлети в духовці зручніше, ніж смажити, хоча б з тієї причини, що не потрібно стояти над бризкає розпеченим маслом сковородою. Крім того, печені м'ясні котлети в підливі містять менше калорій.

На 6 порцій:

  • по 500 г філе курячої грудки і свинячого ошийка;
  • 1 яйце;
  • 2 картоплини;
  • 2 цибулини;
  • 1 ст. л. сметани;
  • за смаком сіль чорний мелений перець.

Підливу для печені в духовці котлет готують з сметани, томатної пасти, борошна (по 1 ст. л. кожного), розведених в 250 мл холодної води.

Час – 60 хвилин. Калорійність – 155 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. М'ясо миють, обсушують, очищають від плівок і жиру. Нарізають смужками.
  2. Цибулю і картоплю чистять, миють. Нарізають невеликими шматочками.
  3. Курятину зі свининою та овочі пропускають через м'ясорубку.
  4. Розбивають у фарш яйце і для м'якості додають сметану. Солять, перчать. Масу ретельно вимішують.
  5. Деко змащують невеликою кількістю рослинного масла. Духовку включають розігріватися до 180 градусів.
  6. З фаршу формують кульки. Викладають на деко.
  7. Котлети запікають 20 хвилин.
  8. Тим часом роблять підливу, змішуючи всі інгредієнти в мисці.
  9. Зарумянившиеся котлети дістають з духовки, поливають зверху сметанно-томатною заливкою. Повертають на місце і запікають при тій же температурі ще 15 хвилин.

Гарніром до печеним котлет може бути будь-яка паста, каші, свіжі або тушковані овочі.

Любителям риби сподобається рецепт котлет з тріски.

За посиланням можна дізнатися, як готувати котлети з курячого фаршу з сиром.

Для дієтичного меню підійдуть рубані котлети з курячої грудки, приготовані за цим рецептом.

Рубані котлети з курки та свинини

За смаком котлети з рубленого м'яса більше схожі на відбивні. Різати (рубати) свинину і курятину можна ножем або подрібнювати через спеціальну насадку в м'ясорубці. Щоб страва добре просмажене і вийшло соковитим, котлетну масу рекомендують залишити на півгодини в холодильнику маринуватися.

На 5 порцій:

  • 500 г курячої грудки;
  • 300 г свинячого ошийка без сала;
  • 1 цибулина;
  • 2 яйця;
  • 3 ст. л. майонезу;
  • 3 ст. л. картопляного крохмалю;
  • за смаком сіль, спеції, перець чорний мелений.

Час – 1 година 15 хвилин. Калорійність – 230 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Очищену, вимиту і обсушенное серветкою м'ясо ріжуть (рубають) дуже дрібним кубиком. Чим дрібніше будуть шматочки, тим ніжніше вийдуть курино-свинячі котлети.
  2. Цибулю чистять, натирають на тертці.
  3. Змішують м'ясо з цибулею, вбивають яйця, додають майонез, спеції, сіль.
  4. Котлетну масу, яка виходить досить рідким, перемішують ложкою.
  5. Висипають в рубаний фарш крохмаль. Ще раз добре перемішують. Готовий фарш залишають на холоді настоюватися протягом півгодини.
  6. Сковороду з рослинним маслом нагрівають на середньому вогні.
  7. Рубані котлети не формують руками як зазвичай, а зачерпують і викладають на сковороду ложкою. Обсмажують з двох сторін по 1 хвилині на середньому вогні.
За бажанням у фарш для рубаних котлет можна додати трохи подрібненої зелені. Подають блюдо з будь-яким гарніром, овочевими салатами.

Рецепт страви з додаванням фаршу з яловичини

Дієтичне м'ясо птиці однаково добре поєднується як зі свининою, так і з пісної яловичиною. Фарш з трьох видів м'яса виходить в міру жирним, густим, ароматним. Принцип приготування котлет з мішаного фаршу нічим не відрізняється від традиційного.

На 4 порції:

  • по 200 грамів свинини без жиру, яловичої вирізки, філе грудки курки;
  • 2 цибулини;
  • 20 г рубаної зелені (петрушка);
  • 2 ст. л. з гіркою борошна;
  • по 2 грами солі, червоного і чорного меленого перцю.

Середній час – 50 хвилин. Калорійність – 158 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Яловичину, курятину, свинину очищають, ріжуть шматочками.
  2. Цибулю чистять, ріжуть часточками.
  3. М'ясо разом з цибулею перемелюють на м'ясорубці.
  4. Додають спеції, сіль, рубану зелень. Масу ретельно вимішують і відбивають об стіл. Залишають на 15 хвилин у спокої.
  5. З фаршу формують овальні котлети. Обсмажують з двох сторін до рум'яної скоринки на середньому вогні в розпеченому рослинному маслі.

Котлети залишають в сковороді, накривають кришкою і томити на маленькому вогні 15 хвилин.

Святкове блюдо з грибами і сиром

Щоб звичне блюдо придбало нове звучання, в котлетний фарш додають кабачки, морква, яблука, висівки, вівсяні пластівці і т. п. Але саме вдале поєднання – це м'ясо + гриби + твердий сир. Котлети з свинини і курки з такою родзинкою виходять надзвичайно смачними і ароматними.

На 5 порцій:

  • 300 г свинячого ошийка;
  • 300 г курячої грудинки;
  • 2 яйця;
  • 1 цибулина;
  • 100 г свіжих грибів (гливи, печериці);
  • 70 г твердого сиру;
  • сіль, спеції за смаком;
  • базилік зелений, петрушка.

Час – 50 хвилин. Калорійність – 225 ккал/100 р.

Рецепт:

  1. Свинину і курку перемелюють у фарш на м'ясорубці.
  2. Очищену цибулю, зелень, гриби миють. Дрібно ріжуть. Сир натирають стружкою крупно.
  3. До перекрученному м'яса додають овочі, гриби, рубану зелень, сир, спеції, сіль. Вбивають яйця.
  4. Фарш ретельно вимішують і кілька разів з силою відбивають об стіл.
  5. З котлетної маси формують руками кульки, трохи розплющують.
  6. Смажать котлети в розпеченому рослинному маслі на середньому вогні. Кожну сторону підрум'янюють її за 2 хвилини.
Якщо не хочеться або ні часу смажити котлети, можна запекти їх в духовці. Температура 180 градусів. Випікати 30 хвилин.

Корисні поради

  1. Калорійність котлет з мішаного фаршу залежить від пропорцій м'яса. Якщо більше свинини, страва виходить більш ситним, щільним. Якщо взяти більше курятини, котлетки виходять м'якими, ніжними, дієтичними.
  2. Як панірування використовують не тільки борошно, а й сухарную крихту. У цьому випадку на смажених котлетах з'являється апетитна хрустка скоринка.
  3. Щоб знизити калорійність смажених котлет, зі сковороди їх викладають не на блюдо, а на паперовий рушник. Надлишки масла вберуться і страва не буде жирним.
  4. Якщо фарш виходить сухою, у нього додають сметану, молоко, воду, майонез, овочевий бульйон. Котлети з свинини і курятини завдяки таким добавок виходять особливо соковитими.
  5. Багато різних спецій додавати у фарш із свинини та курятини не варто. Трави і приправи перебивають смак м'яса. В ідеалі для приготування котлет достатньо лише солі і чорного перцю.
  6. Дітям і тим, хто дотримується дієти, котлети із змішаного м'ясного фаршу рекомендується готувати на пару. У фарш додати менше свинини і більше курятини, готувати 30 хвилин на змащеній маслом ґратам пароварки.

На відео ви знайдете рецепт котлет із свинини і курки для приготування в мультиварці:

Що ще почитати: