19 март 2019 1 686

Як приготувати пасту «Болоньєзе» в домашніх умовах

Найкращі страви з макаронів родом із сонячної Італії. Що може бути смачніше і ситніше перемеленого яловичого м'яса під соковитим ароматним соусом разом з дитинства улюбленою стравою: апетитними макаронами.

Трохи про страву

Це смачне італійське блюдо, яке до цих пір вважається одним з улюблених страв національної кухні, було вперше приготовлено в 18 столітті. З тих пір пройшло багато років, але свою актуальність блюдо ніяк не втратила.

Багато різних інгредієнтів використовувалося для його приготування з плином часу. Іноді телятина або яловичина замінювалися трюфелем, курячою печінкою, а в соус додавалися жирні вершки.

Одне залишалося незмінним: соус болоньєзе подається разом із особливим видом пасти, яка зветься тальятелле. Готується паста тільки зі свіжих компонентів, завдяки чому вона здатна дуже добре вбирати соусні добавки.

Паста Болоньєзе складається з плоских широких смуг, італійці кажуть, що така форма макаронів забезпечує кращу їх просочення соусом.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
томати - 900 г
цибулю - 0,7 кг
яловичий фарш - 600 г
томатна паста - 150 г
макарони - 800 г
олія оливкова - 60 мл
масло вершкове - 60 г
часник - 3 зубчики
мелений перець і сіль - на кінчику ножа
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

У кожної гарної італійської господині є своя улюблена фірмова рецептура приготування пасти «болоньєзе», і різні рецепти один від одного можуть сильно відрізнятися.

Але класичний рецепт цієї страви містить наступний набір інгредієнти: фарш з яловичини, томатну пасту або мариновані томати, кілька часникових зубчиків, пара ложок корисного оливкової олії.

Можна за смаком додати кілька ложок білого вина або теплого курячого бульйону, але в даному класичному рецепті ці компоненти не знадобляться. Для початку дрібно кришиться цибулю, потім він нудиться на сковороді в оливковій олії.

До цибулі кладуть фарш, обсмажуються ці інгредієнти в протягом декількох хвилин.

Натерті на дрібній тертці часникові часточки і дрібно подрібнені томати додаються на сковорідку.

Потім до них кладеться томатна паста, всі солиться, перчится і гаситься протягом 15 хвилин при несильному нагріванні варильної поверхні.

Відварити макарони до готовності і викласти їх до соусу болоньєзе на сковорідку.

До столу паста подається негайно після приготування.

Рецепт пасти з грибами і соусом

Склад:

  • томати — 350 г;
  • 1 цибулина;
  • сир пармезан — 150 г;
  • фарш яловичий — 500 г;
  • бульйон курячий — 180 мл;
  • печериці — 400 г;
  • червоне сухе вино — 180 мл;
  • спагетті — 500 г;
  • олія оливкова або рослинне — 30 мл;
  • паста з томату — 30 г;
  • морква велика — 1 штука;
  • пряні трави за смаком.

Час приготування: 70 хв.

Калорійність в 100 г готової пасти: 160 ккал.

Щоб приготувати пасту під апетитним грибним соусом, потрібно нарізати моркву дрібними кубиками, а цибулю – невеликими шматочками. Печериці миються і нарізати поздовжніми скибочками.

Оливкова олія наливається в сковорідку і підігрівається, у нього викладаються подрібнені овочі. Через 5 хвилин гасіння в сковорідку викласти фарш і рубані гриби.

В окремій ємності розігрівається бульйон з сумішшю трав, в нього додати томатну пасту. Томати обливають окропом і чистяться від шкірки, а потім дрібно нарізати і покласти в бульйон. Соус доводиться до кипіння і солиться, протягом півгодини його рекомендують томити під кришкою до отримання загусла консистенції.

Коли соус буде готовий, він додається в сковороду до грибів і м'яса, туди ж вливається вино. Паста відварюється до готовності, потім викласти на тарілки, зверху кладеться соус і тертий пармезан.

Скільки варити гречку в каструльці, мультиварці, горщиках. Особливості приготування каші на воді або молоці.

На чому краще наполягати самогон щоб надати йому м'якість і цікавий смак.

Незвичайно смачний салат з морською капустою і огірком — рецепти тут.

Паста «Болоньєзе» з фаршем в мультиварці

Склад:

  • томати — 400 г;
  • 1 цибулина;
  • яловичий фарш — 400 г;
  • паста з томату — 50 г;
  • макарони — 400 г;
  • олія оливкова або рослинне — 30 мл;
  • зубчики часнику — 3 шт;
  • мелений перець;
  • сіль — 2 щіпки.

Час приготування: 50 хв.

Калорійність в 100 г готової пасти: 180 ккал.

При використанні мультиварки для приготування страви паста «Болоньєзе» лук дрібно шинкуется. Ємність змащується ложкою оливкової олії, в неї кладуть цибулю і яловичий фарш, встановлюється режим «смаження».

Вміст ємності прожарюється протягом 15 хвилин, при цьому компоненти постійно помішуються. Під час приготування фаршу, в ємність потрібно також закласти часник, натертий на дрібній тертці і томати рубані.

Через 15 хвилин режим мультиварки поміняти на «гасіння», тушкувати овочі і фарш протягом 10 хвилин. Томати перед закладкою обов'язково очищаються від шкірки. Помідорна шкірка може надати компонентів твердість, її зазвичай не використовують при приготуванні страв італійської кухні.

Після закінчення 10 хвилин гасіння до вмісту ємності додається томатна паста. У чашу під час томління м'яса і овочів додається 80 мл води. Соус потрібно посолити, поперчити і тушкувати протягом 15 хвилин.

Гарні для добавки свіжі пряні трави, тоді страва буде наповнене італійським смаком і ароматом. Окремо готується паста, яка або змішується з готовим соусом в ємності мультиварки, або розкладається по порційних тарілках і зверху поливається соусом.

Кулінарні підказки

  1. Італійський соус «Болоньєзе» можна приготувати про запас. А він зберігається близько 3-х діб в банках, які пройшли стерилізацію, або близько 3-х місяців в морозилці. Настояний соус стає ще пахучіше і смачніше.
  2. Для фаршу, який буде використаний при приготуванні соусу, краще використовувати охолоджену яловичину або телятину.
  3. Такий соус може поєднуватися не тільки з макаронними виробами, а також з рисом, гречей, овочами.
  4. Для подрібнення продуктів для соусу можна використовувати кухонний комбайн або блендер.
  5. Для легкого очищення тонкої помідорної шкірки, рекомендують зробити два невеликих скрещивающихся надрізу біля основи помідора. Після чого томат поміщається в киплячу воду на хвилину. Це нехитра процедура посприяє швидкого очищення шкірки, а від помідора залишиться тільки соковита м'якоть.
  6. Для насиченого ароматного смаку пасти, при варінні рекомендують замінити воду на томатний сік.
  7. Італійці подають пасту під соусом «Болоньєзе» на блюді великого діаметру, а не порційно.
  8. Дуже часто це смачне і ситне блюдо радять поєднувати з тертим сиром Пармезан.
  9. З-за своєї ситності макарони під соусом «Болоньєзе» відмінно поєднуються з салатом з огірків і свіжої капусти.
  10. З напоїв до цієї страви подають червоне сухе і напівсухе вино.
  11. Для того, щоб уникнути злипання макаронних виробів, в каструлю при їх варінні радять додати трохи оливкової олії.
  12. Спагетті не рекомендують сушити на частини перед варінням. Довгі макарони ставляться у киплячу воду, через півхвилини вони стають досить м'якими, щоб поміститися в каструлі цілком.
  13. Паста для приготування цього смачного ароматного страви не повинна перетравлюватися.
  14. За оригінальним рецептом це блюдо готується не менше двох годин. Більша частина часу витрачається на ловлення яловичого фаршу в овочевому соусі.

Смачне і ароматне блюдо з італійськими коренями макарони в соусі «Болоньєзе» обов'язково доведеться за смаком домочадцям, варто лише раз його приготувати, як воно надовго стане одним з улюблених сімейних частувань.

Що ще почитати: