06 апрель 2019 115

Як приготувати соус Болоньєзе в домашніх умовах

Соус Болоньєзе вважається одним із символів італійської кухні, поряд з пармезаном або пармською шинкою, також народженими в гастрономічної столиці Італії — Болоньї. Він підкреслює смак традиційної пасти, є неодмінним атрибутом лазаньї, добре поєднується з овочевими гарнірами, наприклад, картоплею.

Рецепти приготування соусу гранично прості і доступні, як для досвідчених, так і для початківця кулінара. Освоївши деякі з них, кожен зможе здивувати своїх гостей і близьких смачними стравами, гідними уваги найдосвідченіших гурманів.

Готуємо класичний Болоньєзе на власній кухні
Інгредієнти Кількість
телятина (яловичина) - 600 г
цибуля ріпчаста - 2 шт.
селера - 3 стебла
помідори - 5 шт.
морква - 2 шт.
бекон - 100 г
сухе вино (червоне і біле) - по 150 мл
молоко - 200 мл
бульйон м'ясний - 200 мл
часник - 5 зубчиків
свіжа зелень петрушки - 6-7 гілочок
сіль, перець, сухі трави, горіх мускатний - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 185 Ккал

Розглянемо класичний рецепт в домашніх умовах досить докладно. Часник і цибулю почистити, нарізати дрібним кубиком, тонко нашаткувати очищену моркву, помідори обдати окропом і холодною водою, видалити шкірку і насіння, подрібнити.

Свіжі томати при бажанні замінюються консервованими. Селера порубати ножем. Яловичину нарізати шматочками і перекрутити на м'ясорубці, бекон нарізати кубиками.

У товстостінній сковороді обсмажити бекон, щоб розтопити жир. Шкварки можна видалити, а можна залишити. Свинячий жир можна замінити сумішшю з двох ложок оливкової і такої ж кількості вершкового масла.

У жирі довести цибулю до м'якості, додати моркву і селеру. Овочі слід смажити на середньому вогні до м'якості (5 хвилин), не забуваючи регулярно помішувати.

У підготовлені овочі додати фарш і готувати 8 хвилин при постійному помішуванні. Додати в сковороду подрібнений часник, сіль, мускатний горіх, перець, влити вино, накрити кришкою і витримати 15 хвилин при мінімальному кипінні.

На наступному етапі в соус додається бульйон (вода) і м'якоть томатів. Необхідно зменшити вогонь до мінімуму і протомитися, стежачи за тим, щоб соус ледь кипів. При необхідності можна додавати невеликими порціями воду або бульйон.

 

За півгодини до готовності вливається молоко, зменшує кислинку, яку дають соусу помідори і вино, додаються сухі трави за смаком.

 

Варіація соусу з курячим фаршем

Курячий фарш при приготуванні соусу Болоньєзе з успіхом може замінити яловичину. Таке рішення зробить блюдо ніжним і оригінальним. Інгредієнти, використовувані при приготуванні рагу на основі курячого фаршу, наступні:

  • курячий фарш — 300 гр;
  • помідори черрі — 400 гр;
  • морква — 1 шт;
  • селера — 1 стебло;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт;
  • томатний сік — 50 мл;
  • червоне вино (сухе) — 30 мл;
  • олія (оливкова) — 30 мл;
  • вершки — 30 мл;
  • часник — 3 зубчики;
  • сіль, мускатний горіх, мелений чорний перець та інші сухі спеції, зелень чебрецю, базиліка і петрушки — за смаком.

Час приготування ароматного соусу — 1 годину.

Калорійність — 110 ккал/100 гр.

Підготувати овочі: цибулю і моркву очистити і тонко нашаткувати, помідори обдати окропом, видалити шкірку і томати розрізати на половинки, селеру нарізати, часник подрібнити будь-яким зручним способом. У сковороді розжарити масло, припустити в ньому подрібнену цибулину до золотистого кольору і додати селеру з морквою. Готувати овочі на середньому вогні близько 7-ми хвилин.

Додати в сковороду курячий фарш, перемішати і обсмажити 5 хвилин на сильному вогні, постійно помішуючи. Далі в соус вливаються вино і томатний сік, додаються томати, часник, зелень і спеції.

Соус слід тушкувати на мінімальному вогні не менше 45 хвилин. За 2 хвилини до готовності влити вершки.

Чим змастити пироги для рум'яної скоринки — кілька видів глазурування господиням на замітку.

Читайте як приготувати сирний, ароматний суп з фрикадельками.

Рецепт тіста на хінкалі — спробуйте приготувати за нашими рецептами, ми впевнені що у вас все вийде!

Вегетаріанська швидка версія

 

Вегетаріанство — не привід відмовляти собі в задоволенні спробувати італійський соус Болоньєзе. Даний рецепт буде актуальним і для тих, хто дотримується посту, але хоче балувати себе і близьких оригінальними та смачними стравами. Для 4-х порцій соусу слід підготувати наступні інгредієнти:

  • гриби (свіжі печериці) — 75 гр;
  • морква — 1 шт;
  • цибуля (червона) — 1 шт;
  • перець солодкий (червоний) — 1 шт;
  • брокколі — 50 гр;
  • томати консервовані (без шкірки) — 500 гр;
  • часник — 1-2 зубчики;
  • свіжі листя базиліка — 50 гр;
  • олія оливкова — 1 ст. л;
  • спеції (сіль, сухі трави, перець, мускатний горіх) — за смаком.

Час приготування — 30 хвилин.

Калорійність вегетаріанської версії Болоньєзе — 90 ккал/100 гр.

Очищені овочі подрібнити (болгарський перець і цибулю нарізати кубиком, моркву — тонкою соломкою, часник дрібно порубати ножем). На розігрітій олії довести цибулю до м'якості і рум'яного кольору, додати моркву і через кілька хвилин — солодкий перець.

До розм'якшеним овочів додати гриби, порізані кубиками, і подрібнені томати, капусту брокколі з базиліком. Рагу перемішати і обсмажити 5 хвилин, додати необхідні спеції, протомитися 10 хвилин. Остиглу підливу можна подрібнити за допомогою блендера.

Секрети приготування цього Болоньєзе

  1. Італійці вважають, що, чим довше готується соус, або, як його називають в Болоньї — рагу, тим смачніше і насиченішим виходить страва, тому деякі кухарі тримають соус на мінімальному вогні до 4-х годин;
  2. М'ясний Болоньєзе можна урізноманітнити, поєднавши відразу кілька видів фаршу — яловичину, свинину, телятину. Яловичина і телятина роблять соус насиченим, свинина надає страві м'якість і ніжність. У пісний фарш з яловичини нерідко додають подрібнене на м'ясорубці сало;
  3. Вегетаріанську варіацію можна готувати з червоною сочевицею, тофу, баклажанами і т. д. При виборі інгредієнтів слід орієнтуватися на власні смакові уподобання, не забуваючи про неодмінні атрибути італійської кухні — спеції і трави. Важливо довести всі інгредієнти до м'якого стану, тоді страва знайде необхідну гладку консистенцію;
  4. Готовий продукт може зберігатися в холодильнику 3 дні, не втрачаючи своїх смакових якостей. Для справжнього італійського вечері досить зварити спагетті, полити розігрітим соусом Балоньезе і посипати тертим пармезаном;
  5. Болоньєзе близько 3-х місяців може зберігатися і в морозильній камері. Це особливо актуально, коли несподівано прийшли гості, яких хочеться побалувати стравою, гідним уваги будь-якого гурмана, витративши на його приготування всього кілька хвилин;
  6. Обсмажувати овочі з фаршем і тушкувати соус слід в глибокій товстостінній сковороді. Хорошим рішенням стане і звичайний чавунний казанок;
  7. Рагу Болоньєзе можна готувати і в мультиварці, що істотно заощадить час, важливо лише дотримуватися черговість закладання в чашу мультиварки всіх інгредієнтів;
  8. Соус Болоньєзе чудово поєднується з соусом Бешамель, що нерідко використовується при приготуванні різних італійських страв, наприклад, лазаньї;
  9. Відварюючи спагетті, які будуть подаватися з м'ясним або вегетаріанським рагу, варто дотримуватись рекомендацій виробника, які стосуються пропорцій води, солі і макаронних виробів з твердих сортів пшениці. Зазвичай на 100 грамів спагетті береться літр води і 10 г солі.

Дотримуючись простих правил приготування Болоньєзе, можна приготувати страву, яка оцінить будь-який гурман. Ситний, ароматний і насичений соус напевно стане одним з найулюбленіших кулінарних шедеврів на вашому повсякденному і святковому столі.

Що ще почитати: