Як приготувати соус Болоньєзе в домашніх умовах
Соус Болоньєзе вважається одним із символів італійської кухні, поряд з пармезаном або пармською шинкою, також народженими в гастрономічної столиці Італії — Болоньї. Він підкреслює смак традиційної пасти, є неодмінним атрибутом лазаньї, добре поєднується з овочевими гарнірами, наприклад, картоплею.
Рецепти приготування соусу гранично прості і доступні, як для досвідчених, так і для початківця кулінара. Освоївши деякі з них, кожен зможе здивувати своїх гостей і близьких смачними стравами, гідними уваги найдосвідченіших гурманів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
телятина (яловичина) - | 600 г |
цибуля ріпчаста - | 2 шт. |
селера - | 3 стебла |
помідори - | 5 шт. |
морква - | 2 шт. |
бекон - | 100 г |
сухе вино (червоне і біле) - | по 150 мл |
молоко - | 200 мл |
бульйон м'ясний - | 200 мл |
часник - | 5 зубчиків |
свіжа зелень петрушки - | 6-7 гілочок |
сіль, перець, сухі трави, горіх мускатний - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 185 Ккал |
Розглянемо класичний рецепт в домашніх умовах досить докладно. Часник і цибулю почистити, нарізати дрібним кубиком, тонко нашаткувати очищену моркву, помідори обдати окропом і холодною водою, видалити шкірку і насіння, подрібнити.
Свіжі томати при бажанні замінюються консервованими. Селера порубати ножем. Яловичину нарізати шматочками і перекрутити на м'ясорубці, бекон нарізати кубиками.
У товстостінній сковороді обсмажити бекон, щоб розтопити жир. Шкварки можна видалити, а можна залишити. Свинячий жир можна замінити сумішшю з двох ложок оливкової і такої ж кількості вершкового масла.
У жирі довести цибулю до м'якості, додати моркву і селеру. Овочі слід смажити на середньому вогні до м'якості (5 хвилин), не забуваючи регулярно помішувати.
У підготовлені овочі додати фарш і готувати 8 хвилин при постійному помішуванні. Додати в сковороду подрібнений часник, сіль, мускатний горіх, перець, влити вино, накрити кришкою і витримати 15 хвилин при мінімальному кипінні.
На наступному етапі в соус додається бульйон (вода) і м'якоть томатів. Необхідно зменшити вогонь до мінімуму і протомитися, стежачи за тим, щоб соус ледь кипів. При необхідності можна додавати невеликими порціями воду або бульйон.
За півгодини до готовності вливається молоко, зменшує кислинку, яку дають соусу помідори і вино, додаються сухі трави за смаком.
Варіація соусу з курячим фаршем
Курячий фарш при приготуванні соусу Болоньєзе з успіхом може замінити яловичину. Таке рішення зробить блюдо ніжним і оригінальним. Інгредієнти, використовувані при приготуванні рагу на основі курячого фаршу, наступні:
- курячий фарш — 300 гр;
- помідори черрі — 400 гр;
- морква — 1 шт;
- селера — 1 стебло;
- цибуля ріпчаста — 1 шт;
- томатний сік — 50 мл;
- червоне вино (сухе) — 30 мл;
- олія (оливкова) — 30 мл;
- вершки — 30 мл;
- часник — 3 зубчики;
- сіль, мускатний горіх, мелений чорний перець та інші сухі спеції, зелень чебрецю, базиліка і петрушки — за смаком.
Час приготування ароматного соусу — 1 годину.
Калорійність — 110 ккал/100 гр.
Підготувати овочі: цибулю і моркву очистити і тонко нашаткувати, помідори обдати окропом, видалити шкірку і томати розрізати на половинки, селеру нарізати, часник подрібнити будь-яким зручним способом. У сковороді розжарити масло, припустити в ньому подрібнену цибулину до золотистого кольору і додати селеру з морквою. Готувати овочі на середньому вогні близько 7-ми хвилин.
Додати в сковороду курячий фарш, перемішати і обсмажити 5 хвилин на сильному вогні, постійно помішуючи. Далі в соус вливаються вино і томатний сік, додаються томати, часник, зелень і спеції.
Соус слід тушкувати на мінімальному вогні не менше 45 хвилин. За 2 хвилини до готовності влити вершки.
Чим змастити пироги для рум'яної скоринки — кілька видів глазурування господиням на замітку.
Читайте як приготувати сирний, ароматний суп з фрикадельками.
Рецепт тіста на хінкалі — спробуйте приготувати за нашими рецептами, ми впевнені що у вас все вийде!
Вегетаріанська швидка версія
Вегетаріанство — не привід відмовляти собі в задоволенні спробувати італійський соус Болоньєзе. Даний рецепт буде актуальним і для тих, хто дотримується посту, але хоче балувати себе і близьких оригінальними та смачними стравами. Для 4-х порцій соусу слід підготувати наступні інгредієнти:
- гриби (свіжі печериці) — 75 гр;
- морква — 1 шт;
- цибуля (червона) — 1 шт;
- перець солодкий (червоний) — 1 шт;
- брокколі — 50 гр;
- томати консервовані (без шкірки) — 500 гр;
- часник — 1-2 зубчики;
- свіжі листя базиліка — 50 гр;
- олія оливкова — 1 ст. л;
- спеції (сіль, сухі трави, перець, мускатний горіх) — за смаком.
Час приготування — 30 хвилин.
Калорійність вегетаріанської версії Болоньєзе — 90 ккал/100 гр.
Очищені овочі подрібнити (болгарський перець і цибулю нарізати кубиком, моркву — тонкою соломкою, часник дрібно порубати ножем). На розігрітій олії довести цибулю до м'якості і рум'яного кольору, додати моркву і через кілька хвилин — солодкий перець.
До розм'якшеним овочів додати гриби, порізані кубиками, і подрібнені томати, капусту брокколі з базиліком. Рагу перемішати і обсмажити 5 хвилин, додати необхідні спеції, протомитися 10 хвилин. Остиглу підливу можна подрібнити за допомогою блендера.
Секрети приготування цього Болоньєзе
- Італійці вважають, що, чим довше готується соус, або, як його називають в Болоньї — рагу, тим смачніше і насиченішим виходить страва, тому деякі кухарі тримають соус на мінімальному вогні до 4-х годин;
- М'ясний Болоньєзе можна урізноманітнити, поєднавши відразу кілька видів фаршу — яловичину, свинину, телятину. Яловичина і телятина роблять соус насиченим, свинина надає страві м'якість і ніжність. У пісний фарш з яловичини нерідко додають подрібнене на м'ясорубці сало;
- Вегетаріанську варіацію можна готувати з червоною сочевицею, тофу, баклажанами і т. д. При виборі інгредієнтів слід орієнтуватися на власні смакові уподобання, не забуваючи про неодмінні атрибути італійської кухні — спеції і трави. Важливо довести всі інгредієнти до м'якого стану, тоді страва знайде необхідну гладку консистенцію;
- Готовий продукт може зберігатися в холодильнику 3 дні, не втрачаючи своїх смакових якостей. Для справжнього італійського вечері досить зварити спагетті, полити розігрітим соусом Балоньезе і посипати тертим пармезаном;
- Болоньєзе близько 3-х місяців може зберігатися і в морозильній камері. Це особливо актуально, коли несподівано прийшли гості, яких хочеться побалувати стравою, гідним уваги будь-якого гурмана, витративши на його приготування всього кілька хвилин;
- Обсмажувати овочі з фаршем і тушкувати соус слід в глибокій товстостінній сковороді. Хорошим рішенням стане і звичайний чавунний казанок;
- Рагу Болоньєзе можна готувати і в мультиварці, що істотно заощадить час, важливо лише дотримуватися черговість закладання в чашу мультиварки всіх інгредієнтів;
- Соус Болоньєзе чудово поєднується з соусом Бешамель, що нерідко використовується при приготуванні різних італійських страв, наприклад, лазаньї;
- Відварюючи спагетті, які будуть подаватися з м'ясним або вегетаріанським рагу, варто дотримуватись рекомендацій виробника, які стосуються пропорцій води, солі і макаронних виробів з твердих сортів пшениці. Зазвичай на 100 грамів спагетті береться літр води і 10 г солі.
Дотримуючись простих правил приготування Болоньєзе, можна приготувати страву, яка оцінить будь-який гурман. Ситний, ароматний і насичений соус напевно стане одним з найулюбленіших кулінарних шедеврів на вашому повсякденному і святковому столі.