22 апрель 2019 2 031

Як приготувати курку в соусі «Теріякі»

Курка під соусом «Теріякі» відноситься до традиційних страв японської кухні, яке має вельми незвичайним смаком. В основі цього частування лежить соус, який має кисло-пряним смаком, саме за рахунок цього компонента і створюється весь неповторний смак цього дивовижного японського кулінарного творіння.

А як його зробити самостійно вдома? Розглянемо кілька способів приготування курки під соусом «Теріякі».

Як приготувати соус Теріякі»
Інгредієнти Кількість
соєвого соусу - 170 мл
меленого імбиру - 2 маленькі ложки
натурального меду в рідкому стані - 1 маленька ложка
крохмалю - 2 маленькі ложки
рослинної олії - 20 мл
сушеного часнику - 1 маленька ложка
тростинного цукру - 4-5 ложок
води - 70 мл
оцту винного типу 6 % - 30 мл
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Як робити «Теріякі»:

  1. Першим ділом потрібно перелити соєвий соус в ківш з товстим дном або сотейник;
  2. Потім до соусу підсипаємо продукти в сухому вигляді – тростинний цукор, імбир, часник сушений. Для приготування можна використовувати і свіжий часник, його потрібно буде пропустити через прес. Але краще використовувати часник в сушеному вигляді, з ним структура соусу вийде більш однорідною;
  3. Далі заливається ложка рослинного масла, вливається мед в рідкому стані і все перемішується;
  4. Після цього заливається винний оцет. В оригіналі в цей соус заливається мірін, ріпакова вино, але цей інгредієнт не завжди можна знайти в продажу, тому його можна замінити винним оцтом;
  5. Крохмаль викладаємо у воду, розмішуємо до рівномірного стану;
  6. Виливаємо крохмальну суміш до інших компонентів;
  7. Ємність з усіма компонентами ставимо на вогонь, залишаємо отвариваться на середньому вогні;
  8. Відварюємо до кипіння, обов'язково все перемішуємо;
  9. Після закипання зменшуємо вогонь, залишаємо отвариваться протягом 5-6 хвилин;
  10. Потім знімемо з плити і залишаємо остигати. Після того, як соус охолоне, він стане густим;
  11. Обов'язково спробуйте на смак, якщо він дуже солоний, то в нього слід додати 1 маленьку ложку цукрового піску;
  12. Залишаємо остигати протягом 15-20 хвилин;
  13. Далі перелити соус в скляну ємність і ставимо на полицю холодильника для зберігання.

Курка в соусі «Теріякі»: покроковий рецепт

Для готування будуть потрібні наступні компоненти:

  • 2 курячі грудки;
  • 170 мл соєвого соусу;
  • 70 грам коричневого цукру;
  • 1 велика ложка міріна;
  • 30 грамів сушеного імбиру;
  • два-три часникових зубця;
  • масло рослинне – 50 мл;
  • вода – 2 великі ложки;
  • 2 великі ложки кукурудзяного крохмалю;
  • перець мелений чорний – ½ ч. ложки.

На приготування їжі буде потрібно близько 1 години, харчова цінність буде становити 150 ккал.

Приступаємо до готування курки в заливці «Теріякі»:

  1. Першим ділом потрібно корінь імбиру очистити від шкірки і протерти його на тертці. Відрізаємо від нього 3-4 невеликого скибочки і нарізаємо ножем;
  2. Викладаємо подрібнений імбир в ємність, заливаємо соєвим соусом;
  3. Для того щоб соус не був сильно концентрованим, додаємо трохи води, перемішуємо;
  4. Потім заливаємо винний оцет або мірін. Якщо цих компонентів немає, то можна залити сік лимона;
  5. Зубчики часнику очищаємо від шкірки, нарізаємо ножем на тонкі шматочки і викладаємо в соус;
  6. Засипаємо в цукровий пісок, все розмішуємо до повного розчинення коричневого цукру;
  7. Курячі грудки промиваємо, очищаємо від шкірки;
  8. Далі ріжемо філе на середні шматочки, злегка відбиваємо кухонним молотком або зворотною стороною ножа. Попередньо м'ясо накриваємо харчовою плівкою;
  9. Далі куряче м'ясо посипаємо сіллю і чорним меленим перцем з усіх сторін;
  10. На сковорідку наливаємо рослинне масло, ставимо на вогонь і прогріваємо;
  11. Викладаємо на гаряче масло курячі шматочки і обсмажуємо з обох боків до рум'яного кольору;
  12. Потім заливаємо до курочці соус, залишаємо тушкуватися на невеликому вогні протягом 5 хвилин;
  13. У воді розчиняємо кукурудзяний крохмаль, розмішуємо, щоб розбити всі грудочки;
  14. Коли куряче м'ясо просочиться соусом, його можна викласти на тарілку;
  15. Що залишився соус в сковороді потрібно ввести крохмаль разом з водою;
  16. Всю суміш ретельно перемішуємо і залишаємо отвариваться на невеликому вогні протягом 5 хвилин;
  17. В кінці «Теріякі» виливаємо на курочку і подаємо на стіл.

Тушкована курка під соусом «Теріякі»

Для приготування підготуємо наступні компоненти:

  • курка вагою півтора кілограма;
  • соус соєвий – 150 грам;
  • 1,5 великі ложки винного або яблучного оцту;
  • 35 грам меду;
  • трохи суміші перців;
  • борошно або крохмальний порошок – 20 грам;
  • мелений імбир – 10 грам;
  • часник – 4 зубчики;
  • трохи рослинного масла;
  • вода – 250 м.

На приготування піде близько 1 години, калорійність буде становити 150 ккал.

Як потрібно робити:

  1. У ємність виливаємо соєвий соус, додаємо мед і ставимо на вогонь. Всі проварюємо до повного розчинення меду;
  2. Після цього знімаємо його з вогню, додаємо туди оцет, щіпку суміші перців, подрібнений часник, мелений імбир. Все ретельно перемішуємо;
  3. Курку промиваємо, очищаємо від шкірки;
  4. Розбираємо курку на невеликі шматочки, викладаємо в соус і залишаємо маринуватися протягом 3 годин;
  5. Далі перекладаємо курку разом з соусом в ємність і ставимо на вогонь. Залишаємо тушкуватися;
  6. Хвилин через 10 заливаємо воду, тушкуємо на невеликому вогні хвилин 20;
  7. У невеликій кількості води розчиняємо крохмаль або борошно і хвилин за 5 до закінчення приготування додаємо до курки;
  8. Після цього викладаємо куряче м'ясо і подаємо на стіл.

Курка з овочами в соусі «Теріякі»

Складові компоненти:

  • м'якоть курки – 400 грам;
  • 1-2 цукіні (або кабачка;
  • один баклажан;
  • один солодкий перець;
  • невеликий шматочок кореня імбиру, приблизно на 2 см;
  • 80 мл соусу «Теріякі»;
  • трохи солі;
  • щіпка чорного меленого перцю;
  • масло рослинне – 60 мл;
  • 1 велика ложка насіння кунжуту.

Приготування займе приблизно 1 годину, калорійність становитиме 145 ккал.

Схема готування:

  1. Краще всього використовувати м'якоть курячого м'яса без кісточок. М'ясо промиваємо під прохолодною водою, очищаємо від шкірки;
  2. Далі курку ріжемо невеликими скибочками;
  3. Викладаємо скибочки в чашку, заливаємо соусом Теріякі» і прибираємо в холодильник на півгодини, щоб м'ясо добре добре просочилося;
  4. Цукіні, баклажани, солодкий перець (бажано використовувати оранжевого кольору), а також шматочок імбиру потрібно нарізати у вигляді соломки;
  5. Після цього ставимо сковорідку на вогонь, підливаємо рослинне масло і прогріваємо;
  6. На прогріте масло засипаємо всі шматочки овочів разом з шматочками імбиру. Перемішуємо і залишаємо обсмажуватися;
  7. При бажанні до овочів можна додати подрібнений гострий перець без насіння, він додасть пікантний смак всьому блюду;
  8. Овочі потрібно обсмажити до напівготовності, вони повинні залишатися трохи хрусткими всередині;
  9. Обов'язково овочі приправляємо сіллю, чорним меленим перцем;
  10. На вогонь поміщаємо окрему жаровню, поливаємо масло і прогріваємо;
  11. Викладаємо туди промаринованную курочку і залишаємо обсмажуватися;
  12. У процесі смаження куряче м'ясо перемішуємо, щоб воно просмажене з усіх сторін;
  13. Далі на тарілку викладаємо овочі, зверху кладемо куряче м'ясо і присипаємо всі кунжутним насінням;
  14. Подаємо все на стіл.

М'ясо тушковане з овочами — блюдо, яке можна приготувати в казані, в духовці або в мультиварці і воно все також смачно і ситно.

Як приготувати котлети з вареної картоплі читайте тут.

Читайте як приготувати смачні гарніри до котлет. А також дізнайтеся який гарнір поєднується з різними видами котлет.

Локшина удон з куркою в соусі «Теріякі»

Складові компоненти:

  • куряча м'якоть – півкілограма;
  • 250 грам пшеничного локшини удон;
  • 150 мл соусу «Теріякі»;
  • морква – 1 штука;
  • банку маринованої міні-кукурудзи на 100 грам;
  • солодкий перець червоний (паприка) – 1 штука;
  • кілька гілок цибулі порею;
  • 2 великі ложки солодкої консервованої кукурудзи;
  • 30 грам зеленої цибулі;
  • соєвий соус – 2 великі ложки;
  • рослинне масло.

На приготування буде потрібно приблизно 1 годину, калорійність складе приблизно 150 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Першим ділом промиваємо куряче філе під прохолодною водою, очистити шкірку;
  2. Філе розрізаємо на невеликі скибочки;
  3. У сковороду підливаємо рослинне масло і прогріваємо;
  4. На прогріте масло викладаємо куряче м'ясо і обсмажуємо з усіх боків до утворення скоринки;
  5. Промиваємо морквину, очищаємо від шкірки і ріжемо на тонкі смужки;
  6. Перець також шаткуємо соломкою;
  7. Міні-качани треба нарізати на невеликі скибочки. Далі викладаємо їх в окрему жаровню без олії і обсмажуємо кілька хвилин до появи скоринки;
  8. Коли на курячих шматочках з'явиться скориночка, додаємо туди «Теріякі»;
  9. Зменшуємо вогонь і залишаємо трохи просмажиться м'ясо в соусі;
  10. Викладаємо до курки моркву, перець, знову поливаємо соусом і залишаємо тушкуватися;
  11. Тим часом відварюємо локшину удон. На плиту поміщаємо ємність з водою, додаємо сіль і залишаємо прогріватися до кипіння;
  12. У киплячу воду викладаємо локшину і відварюємо до готовності протягом 5 хвилин;
  13. Після цього в сковороду з м'ясом викладаємо відварену локшину, обсмажену кукурудзу, консервовану кукурудзу, цибулю порей і зелений лук. Всі поливаємо «Теріякі»;
  14. При бажанні всі компоненти можна полити невеликою кількістю соєвого соусу;
  15. Всі компоненти викладаємо на тарілку, посипаємо кунжутним насінням і подаємо на стіл.

Особливості подачі страви

Курку з «Теріякі» важливо правильно подати, щоб вона зацікавила всіх, тому потрібно знати основні способи подачі страви:

  • м'ясо слід викладати на велику плоску тарілку. Можна використовувати посуд з незвичайною формою, наприклад, трикутної або квадратної;
  • окремо в соусницю можна налити «Теріякі»;
  • їсти м'ясо можна паличками і окремо їх вмочати в соус;
  • додатково поруч до м'яса можна покласти тушковані овочі, відварений рис або обсмажені гриби.

Корисні поради

  • для соусу краще використовувати мірін, саме він зробить «Теріякі» справжнім;
  • для приготування слід використовувати м'якоть м'яса без кісток, шкурки;
  • обов'язково додавайте різні прянощі, вони додадуть страві ще більший аромат і пікантний смак.

Курка в соусі «Теріякі» – це незвичайне частування, яке володіє прекрасним ароматом. Куряче м'ясо виходить досить ніжним, а соус надає йому неймовірний аромат. Обов'язково зробіть це кулінарне творіння японської кухні.

Що ще почитати: