20 март 2019 131

Як приготувати зелені помідори, фаршировані на зиму

Розглянемо способи приготування консервації з зелених помідорів. Для цієї мети ідеально підходять щільні незрілі плоди середнього розміру, без цяток і червоточин.

Начинка варіюється з урахуванням ваших побажань: гостра, з перцем чилі, з великою кількістю часнику або солодкувата з ріпчастою цибулею, морквою.

Рецепти фаршированих зелених помідорів на зиму

Традиційна заготівля
Інгредієнти Кількість
Сіль - ¾ Склянки
Вода - 5 л
Цукор - 1,5 склянки
Оцет - 1 склянка
Недостиглі помідори - 5 кг
Кріп, кінза, петрушка - опціонально
Нарізаний часник - 1 склянка
Солодкий перець болгарський - 5 штук
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 19 Ккал

Заготівля, законсервована завдяки цим рецептом, виходить запашної, ароматною, гостренької. Вона відмінно підійде як пікантна закуска до зимового столу. Залишиться відварити картоплю і нарізати оселедець.

Приготування:

  1. Плоди перебрати, відібрати цілі екземпляри, помити, обсушити, зробити хрестоподібний розріз до половини;
  2. Для начинки: часник, на розсуд — зелень (кінза, кріп), болгарський перець тонко ріжемо, перемішуємо. Фарш для начинки заждавшихся помідорів готовий;
  3. Чайною ложкою кладемо його всередину томату. Проробляємо цю операцію з усіма овочами;
  4. Складаємо їх у підготовлені чисті трилітрові бутлі;
  5. Готуємо маринад: розчиняємо сіль, цукор у воді;
  6. Ставимо кип'ятити каструлю, всередину додати лавровий лист, десяток горошин чорного перцю;
  7. Кип'ятимо розсіл 2-3 хвилини, знімаємо з плити, додаємо склянку 9% оцту, заливаємо бутель;
  8. Ставимо банку стерилізувати близько 10-ти хвилин. Закриваємо кришками. Закутуємо бутель з заготівлею і залишаємо охолоджуватися.

Пропонуємо переглянути відео-інструкцію по заготівлі на зиму цих чудових зелених помідорів:

Фаршируємо морквою і часником

Апетитна закуска на зиму. Морква тут не натирається, як у більшості рецептів, а нарізають кружечками, рівними діаметру інших овочів. Виглядає дуже ошатно, прикрашає зимовий стіл.

Для розсолу нам буде потрібно:

  • Сіль – 1 ст. л. з гіркою;
  • Вода – 1 л;
  • Оцет – 1 ст. л.;
  • Цукор – 1 ч. л.;
  • Горошком перець;
  • Часник, лавровий лист;
  • Гілки селери, гіркий чилі – опціонально.

Головний компонент: незрілі помідори.

Покрокове приготування в кілька етапів:

  1. Овочі підготувати, ретельно вимити, обсушити;
  2. Морква акуратно нарізати кружечками невеликого діаметра товщиною 0,5 мм;
  3. Помідор розрізаємо посередині трохи більше, ніж наполовину, в отриманий розріз вставляємо кружечок моркви, часточку часнику;
  4. Вимиті банки стерилізуємо, окремо кип'ятимо кришки;
  5. Укладаємо наші фаршировані овочі в стерилізовані банки, чергуючи з зеленню селери і нарізаним гострим перцем;
  6. Готуємо заливку: для цього в ємність додаємо сіль, цукор, заливаємо зазначеною кількістю води;
  7. Кип'ятимо розсіл 2 хвилини, акуратно вливаємо тонким струмком оцет;
  8. Заливаємо заливкою фаршировану закуску;
  9. Стерилізуємо близько півгодини;
  10. Закатуємо;
  11. Зберігати в підвалі або коморі.

Традиційна фарширування під гнітом

Для цієї закуски нам не знадобляться банки, процес стерилізації відсутня. Тут буде використана технологія засолу під гнітом в одній великій каструлі. Помідори виходять трохи кислуватими, їх цілком можна їсти на третій день після приготування.

Для заливки нам знадобиться:

  • Вода – 6 л;
  • Кухонна сіль – 1 стакан без гірки;
  • Цукор пісок – 1,5 склянки;
  • Оцтова есенція 9% – 500 мл

Крім того:

  • Зелені помідори – 2-3 кг;
  • Всяка зелень за бажанням – по 2 пучка;
  • Часник – 2 головки;
  • Перець гіркий – 1 штука;
  • Морква – 2 штуки.

Готуємо за такими етапами:

  1. Для начинки: овочі прокрутити в м'ясорубці разом з зеленню;
  2. Томати вимити, обсушити, розрізати хрест-навхрест, трохи не дорізуючи, щоб помідор не розвалився;
  3. Нафаршируйте підготовлені помідори начинкою;
  4. Підготуйте велику ємність (бажано скляну), складіть підготовлені овочі;
  5. Залийте помідори розсолом, покладіть зверху тарілку догори дном і гніт (наприклад, бутель з водою);
  6. Через кілька днів заготовку можна їсти, подавати до зимового святкового столу.

Закуска з базиліком

Якщо ви не встигли зібрати урожай стиглих томатів до заморозків і маєте запас недозрілих плодів, то приготуйте з них пікантну закуску на зиму.

Базилік вдало доповнює знайомий смак зимової консервації, посолені по цьому рецепту овочі, помірно гострі.

Нам потрібні:

  • Недоспелые помідори – 3 кг;
  • Ріпчаста цибуля біла – 1 кг;
  • Солодкий перець – 5 штук;
  • Морква – 1 кг;
  • Свіжий базилік – пучок.

Для маринаду:

  • Сіль з розрахунку 3 ст. л.;
  • Рослинна олія – 0,5 літра.
  • Цукровий пісок – 1 склянка;
  • Оцтова есенція 9% — 50 мл

Покрокове опис:

  1. Овочі промийте проточною водою, переберіть. Ріпчасту цибулю, моркву почистіть, видаліть у червоного перцю насіння;
  2. Підготовлені овочі прокрутіть разок в м'ясорубці;
  3. Отриманим фаршем начиніть томати по одному;
  4. Перекладіть їх у емальовану миску, влийте рослинне масло, всипте сіль, цукор, ретельно перемішайте, залиште маринуватися 5 годин;
  5. Коли овочі просочаться маринадом, розкладіть їх по гарячих стерильним банкам, додаючи вказану кількість оцту;
  6. Закатайте.

Хочемо представити вам й інший спосіб консервації солоних зелених помідорів з базиліком — по-грузинськи:

Варіант закуски з хріном

Здавна хрін використовували для приготування делікатесів. У цьому рецепті його використовують як пряність, так як ніяка інша зелень не використовується. Виходить відмінна закуска, яка завжди доречна на святковому зимовому столі.

Нам потрібні:

  • Недостиглі помідори – 3 кг;
  • Часник – 5-6 зубчиків;
  • Корінь хрону – 0,5 кг.

Для розсолу нам необхідно:

  • Цукор-пісок – 1 склянка;
  • Вода – 1 літр;
  • Сіль кам'яна – 3 ст. ложки;
  • Оцет 6% – 1 стакан.

Приготування:

  1. Хрін подрібнити блендером (м'ясорубку брати не рекомендуємо, буде пекти очі);
  2. Очищений часник пропустити через прес;
  3. Помідори розрізати хрестоподібно;
  4. Кладемо в один розріз тертий хрін, в іншій – кашку з часнику;
  5. Готуємо банки (моєму, стерилізуємо), кришки;
  6. Акуратно перекладаємо овочі зрізом вгору;
  7. Підготуйте окріп, залийте 2 рази в банки, потримайте 10 хвилин і злийте;
  8. Останній раз залийте овочі гарячим розсолом, закрийте кришками, укутайте.

Дивіться у наступному відео ще один варіант заготовки томатів з хріном:

Зелені помідори без оцту з томатним соком

Для приготування цієї закуски можна використовувати як недостиглі помідори, так і бурі. На святковому столі вони виглядають ошатно, це самостійне блюдо.

Деяким людям не можна вживати оцет, виходячи з медичних показників. Саме цей щадний рецепт доведеться їм до смаку. Оцет тут замінюють томатним соком.

Нам знадобляться:

  • Бурі і зелені помідори – 10 кг;
  • Ріпчаста цибуля – 2 кг;
  • Морква – 3 кг;
  • Томатний сік – 3 літри;
  • Рослинне масло – 150 гр.;
  • Часник – 1 головка;
  • Кріп, кінза, петрушка – за смаком.

Покрокове приготування:

  1. У помідорів зрізати верхівки, акуратно ложечкою вийняти м'якоть. Моркву середнього розміру вимити, очистити овочерізкою, потерти на тертці. Білий цибулю нарізати тонкими півкільцями, потім искрошенные овочі обсмажити, трохи підсолити. Далі додати рубану зелень, перемішати;
  2. Отриманим фаршем начинити зелені помідори;
  3. Фаршировані овочі розкласти в стерилізовані заздалегідь банки, залити вскипевшим томатним соком, простерилізувати банки 1 годину (якщо місткість банок 1 л), потім закатати.

Фаршировані помідори з перцем чилі без стерилізації

У даному рецепті виключений пункт з підготовкою, стерилізацією скляних банок, що значно заощадить ваш час. Закуска при цьому абсолютно не позбудеться власних смакових якостей. Особливо вона сподобається любителям пекучого перцю чилі.

Нам знадобляться:

  • Недостиглі помідори – 4 кг;
  • Перець чилі – 4 штуки;
  • Морква – 3 штуки;
  • Часник – 1 головка;
  • Кріп, петрушка – за смаком.

Для приготування розсолу:

  • Вода – 1 літр;
  • Цукровий пісок – 30 грам;
  • Сіль – 50 грам;
  • Спеції (хмелі-сунелі, перець, коріандр) – за бажанням.

Приготування за етапами:

  1. Готуємо начинку: вимиту очищену моркву тремо на тертці;
  2. Перець чилі, часник, зелень подрібнюємо будь-яким зручним способом;
  3. На вимитих помідорах робимо надріз хрестоподібно, начиняємо помідори начинкою, стежимо, щоб розріз був не до кінця;
  4. Перекладаємо всі компоненти в каструлю;
  5. Розсіл кип'ятимо;
  6. Заливаємо киплячим розсолом наші помідори;
  7. Зверху ставимо гніт;
  8. Тримаємо каструлю з гострою закускою в теплому місці 2-3 дні, щоб овочі забродили. Потім опускаємо в каструлю підвал або відправляємо на балкон.

Що сьогодні на обід? Звичайно, суп! Рисовий суп з куркою — вірність кулінарним традиціям! Смачний, поживний і простий у приготуванні.

Включіть в раціон бобові! Їх властивості безцінні. До речі, необов'язково готувати суп або кашу. Будьте оригінальні і приготуйте салат з червоної консервованої квасолею, рецепт якого є на нашому сайті.

Про те, як приготувати свинячу рульку в мультиварці, читайте тут. Неймовірно смачно!

Зелені помідори споконвіку солили в кадушках і дубових бочках. Це чудова закуска на всі часи. Виберіть тільки рецепт по вашому смаку і взимку ви будете забезпечені смачною заготівлею.

Що ще почитати: