Покрокові рецепти приготування котлет з бичків
Морський бичок — це найдешевша, але корисна морська риба. З неї виходить не тільки смачна в'ялена закуска до пива, але і дуже ситні і бюджетні котлети. Вони мають приємний рибний смак і чимось нагадують котлети з філе тріски.
Це блюдо стане прекрасним доповненням до будь-якого гарніру для всієї родини. Далі розглянемо кілька нескладних рецептів приготування таких котлет.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
бичков - | 1 кг |
сухарів для панірування - | 1 ст. л. |
цибулин - | 1 шт. |
сухої манки - | 1 ст. л. |
яєць - | 1 шт. |
морської солі - | за смаком |
чорного перцю - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 97 Ккал |
Традиційно в рибний фарш додаються цибулю, яйце і хліб, але в даному випадку ми додамо ще і манку. Це зробить котлети більш ніжними, пишними і поживними.
- Бички миємо, чистимо, видаляємо хвости, плавники, голови і ще раз ретельно промиваємо. Викладаємо на сито, щоб стекла вода. Звільняємо від лушпиння цибулину, розрізаємо головку на кілька частин. Рибу з цибулею проганяємо через м'ясорубку з частою гратами або збиваємо в однорідну масу в измельчителе.
- Перекладаємо фарш в миску, в центрі робимо поглиблення, вбиваємо туди яйце. Сюди ж засипаємо суху манку, сухарі, спеції. Усе ретельно вимішуємо, даємо трохи постояти в холодильнику, затягнувши верх миски плівкою.
- Мокрими руками ліпимо котлети, викладаємо у добре розігріте масло, підрум'янюємо з двох сторін до золотинки.
- Котлети готові. Подаємо їх до картопляного пюре або відварного рису.
Як зробити котлети з фаршу з додаванням сала
Часто рибні котлети виходять сухими, тому можна в склад фаршу додати трохи сала.
Інгредієнти:
- 1 кг бичків;
- 50 г сала (без шкірки);
- 1 ст. л. сухої манки;
- 1 цибулина;
- 1 свіже яйце;
- трохи солі і перцю.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 123 кКал.
- Традиційно починаємо з підготовки основного продукту – бичків. Рибу миємо, потрошимо, звільняємо від голів і спинних плавників. Оброблені тушки ще раз промиваємо під струменем холодної води, обсушуємо полотняною серветкою.
- Прокручуємо рибу через м'ясорубку. А щоб уникнути попадання великих кісток, прокручуємо ще раз.
- Лук очищаємо, рубаємо невеликими скибочками, сало розрізаємо на кілька частин. Ці інгредієнти теж прокручуємо через м'ясорубку у фарш.
- Сюди ж додаємо яйце, манку і спеції. Масу старанно вимішуємо, трохи відбиваємо і починаємо формувати вироби.
- На розігрітій сковороді з олією і обсмажуємо котлети з двох сторін. Прямо на сковороду підливаємо трохи води, тушкуємо під кришкою на тихому вогні близько 5-7 хвилин.
Варіант приготування під овочевим соусом
Смачні котлети з морської риби можна доповнити будь-яким соусом. У даному рецепті буде використаний насичений овочевий варіант.
Інгредієнти:
- 0,9 кг свіжих бичків;
- 150 г черствого хліба (без кірок);
- 300 г цибулі;
- 100 г борошна;
- 130 г моркви;
- 100 г селери;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 100 г салатного перцю;
- трохи дрібної солі і меленого перцю.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 98 кКал.
- Рибу ретельно промиваємо від слизу, крові і сміття. Кожну тушку розбираємо, відрізаємо голову і плавники. Повторно промиваємо, даємо стекти воді. Підготовлену рибу двічі проганяємо через м'ясорубку, щоб дрібніше перемолоти кісточки.
- Черствий хліб без скоринок замочуємо у воді на 10 хвилин. Потім, гарненько віджати м'якуш руками, кладемо у фарш. Масу приправляємо сіллю, перцем, ретельно вимішуємо руками.
- З котлетного фаршу формуємо невеликі круглі вироби, обвалюємо їх у борошні, смажимо на олії з усіх боків при мінімальному нагріві.
- Перекладаємо котлети в казанок і приступаємо до приготування соусу.
- Всі овочі промиваємо, чистимо. Цибулю з солодким перцем нарізаємо соломкою, а моркву із селерою тремо на крупній тертці.
- Всі підготовлені овочі викладаємо на сковороду, підсмажуємо до напівготовності, а потім перемішуємо з томатною пастою.
- Заливаємо котлети отриманим соусом, доливаємо воду, щоб вона покрила вміст на 2 див.
- Відправляємо закритий чавунець в духову шафу, запікаємо до м'якості кісток при середній температурі. У міру википання води її періодично доливаємо.
Вам напевно сподобаються пельмені з червоною рибою.
Тут ви знайдете рецепт салату з відварної риби.
У духовці можна приготувати стейк з червоної риби, тут можна ознайомитися з рецептом.
Рецепт для мультиварки
В дієтичному харчуванні обов'язково повинні бути рибні страви. Одним з таких страв можуть стати парові котлети з бичка.
Інгредієнти:
- 0,5 кг свіжих бичків;
- 100 г вчорашнього хліба (без кірок);
- 1 стручок болгарського перцю;
- 1 пучок свіжого кропу.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 93 кКал.
- Обробляємо рибу за вже описаною схемою: промиваємо її, зчищають луску, потрошимо і зрізаємо все жорсткі частини (голову, плавники, хвіст).
- Перед тим як перекрутити рибу у фарш, ще раз її ретельно промиваємо й обсушуємо.
- Замочуємо м'якуш білого хліба або батона на кілька хвилин. Тепер його можна перемолоти разом з рибою, а можна просто розім'яти руками.
- Перекручуємо бички в фарш.
- Моєму, звільняємо від насіння солодкий червоний перець. Нарізаємо його невеликими брусочками, додаємо прямо в фарш. Овоч додасть готовому блюду приємний аромат, соковитість і красивий зовнішній вигляд.
- Особливу родзинку внесе в наш дієтичне блюдо кріп. Свіжу зелень добре промиваємо, обсушуємо, перебираємо. Дрібно-дрібно ріжемо його ножем, вмішуємо в рибний фарш.
- Масу акуратно перемішуємо, трохи відбиваємо, виганяючи зайве повітря, ліпимо котлети. Викладаємо їх на змащену олією форму пароварки, встановлюємо над чашею з гарячою водою. Вибираємо відповідний режим «На пару» або «Пар», закриваємо кришку, запускаємо пристрій. Вже через півгодини прозвучить сигнал, можна пробувати.
Рисово-рибні котлети з бичків
Рис прекрасно поєднується з рибою, робить страву більш ситним і маскує різкий рибний присмак.
Інгредієнти:
- 1 ст. сухого рису;
- 0,2 кг свіжих бичків;
- 2 яйця;
- 1 ч. л. солі;
- 2-3 ст. л. мелених сухарів;
- трохи олії.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 182 кКал.
- Моєму рис у декількох водах, заливаємо двома склянками води і варимо 5-7 хвилин після закипання. Знімаємо з плити, настоюйте під кришкою близько чверті години. Потім перекладаємо рис у відкриту посуд, остуджуємо.
- Рибу ретельно обробляємо, перекручуємо у фарш. Додаємо до нього остиглий рис, яйця і вимішуємо, трохи ущільнюючи масу.
- З отриманого фаршу формуємо 10-12 котлет, паніруємо, обсмажуємо на сковороді до повної готовності по 3-4 хвилини з кожного боку. На стіл подаємо гарячими. Приємного всім апетиту!
Корисні поради господині
- Не поспішайте викидати непригодившиеся частини від бичків (голови, плавники і хвости). З них вийде дуже смачний легкий супч або бульйон для заливного.
- Щоб урізноманітнити смак страви, можна додавати у фарш різні крупи, зелень і овочі.
- Щоб фарш вийшов однорідним, ножі м'ясорубки рекомендується змочувати холодною водою.
- Чим дрібніше риба, тим суші виходять котлети.
- Якщо фарш вийшов рідкуватим, то ситуацію може врятувати паніровка. Запаніруйте котлети перед смаженням у борошні або панірувальних сухарях, котлети збережуть форму і покриються рум'яної хрусткою скоринкою.
На відео — приготування котлет з чорноморських бичків: