Сирна шарлотка з яблуками для ситного сніданку
Сирна шарлотка в усі часи користується чималим попитом. І це не дивно, тому що цей десерт не тільки володіє чудовим смаком і ароматом, але ще й має масу корисних компонентів. Існує чимало різних і цікавих варіантів приготування, володіють особливою «родзинкою».
Шарлотка з сиром, доповнена яблуками, – це відмінний варіант сніданку для дітей і дорослих. Страву можна подавати і до святкового столу. Навіть якщо сир не входить в список улюблених продуктів, від такого ніжного і смачного десерту ніхто не відмовиться.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яблук великого розміру - | 3 шт. |
борошна пшеничного - | 3 ст. л. |
сиру - | 0,25 кг |
курячих яєць - | 4 шт. |
масла вершкового - | 0,15 кг |
цукру - | 0,3 кг |
соди - | половина чайної ложки |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 грам: 114 Ккал |
Як приготувати:
- Підготовлене масло вершкове розділити на кубики невеликого розміру і додати до нього 100 грам цукру. Розтирати до розчинення цукру.
- Викласти в масляно-цукрову масу сир і ще 100 грам цукру. Знову ретельно перемішати складу.
- Яйця розділити на жовтки і білки. До білків додати 50 грам цукру і добре збити.
- До жовтків додати 50 грам цукру і добре перетерти суміш.
- З'єднати всі підготовлені суміші в загальній ємності і дуже ретельно перемішати. В отриманий склад висипати борошно і додати соду, попередньо гашену оцтом. Перемішати.
- Вимити яблука, зняти шкірку і видалити серцевину, порізати на невеликі кубики. Додати в тісто, перемішати.
- Відповідну форму застелити пекарським папером і викласти туди готове тісто.
- Температура випікання – 180С, час – півгодини.
Варіант приготування з манкою
Для того щоб приготувати пиріг, насичений вітамінами і кальцієм, потрібні наступний список продуктів:
- 250 г манної крупи;
- 2 г ванільного цукру;
- 3 яблука (великий розмір);
- сир — 300 г;
- півсклянки сметани;
- 3 яйця;
- 0,25 кг цукрового піску;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- 20 г вершкового масла (попередньо розм'якшеного).
Час приготування – 50 хвилин.
Калорійність – 152 ккал.
Про приготуванні страви:
- Включити духовку для нагрівання. Виставити температуру 200С.
- З яблук очистити шкірку і видалити нутрощі, нарізати на дрібні кубики.
- Курячі яйця розбити, помістити окремо жовтки і білки.
- Форму для випікання застелити пергаментним папером, яку потрібно змастити підготовленим м'яким вершковим маслом.
- У ємності з'єднати сир і сметану, добре перемішати.
- В іншій ємності змішати жовтки з першою половиною підготовленого цукру, ванільним цукром і манною крупою. Перемішувати складу до розчинення крупинок і придбання сумішшю білого кольору.
- В чистій ємності збити білки з рештою цукровим піском.
- Тепер з'єднати всі підготовлені склади в загальній ємності. Для початку сирну суміш змішати з жовтковою. Перемішати і влити туди білкову. В останню чергу додати яблука і акуратно перемішати тісто.
- Вилити його в заздалегідь підготовлену форму і відправити в духову шафу, де відразу ж потрібно знизити температуру до 180С.
- Час випікання має скласти близько 50 хвилин.
Дізнайтеся, як робиться швидка шарлотка з варенням в мультиварці.
Хочете приготвить незвичайний пиріг? Рецепт шарлотки з апельсинами можна подивитися тут.
За цим рецептом можна зробити смачну шарлотку з яблуками та грушами.
Рецепт пирога з сирним сиром
Для цього рецепта будуть потрібні наступні продукти:
- сирний сир – 0,2 кг;
- сир – 0,35 кг;
- порошок ванільного пудингу – 4 ст. л.;
- 1 повний стакан сметани;
- 4 ст. л. манки;
- яйця – 2 штуки;
- цукровий пісок – 1 склянка;
- яблука (великі) – 2 штуки.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 197 ккал.
Підготовка запіканки:
- Яблука вимити, очистити від шкірки і нутрощів, порізати на дрібні кубики.
- Всі інші підготовлені складові з'єднати в загальній ємності і дуже добре перемішати.
- Додати в готове тісто яблука і знову перемішати.
- У форму відповідного розміру, попередньо змащену маслом, викласти тісто і відправити в духову шафу. Випікати протягом півгодини при температурі 180С, а потім знизити до 140С і залишити ще на 15 хвилин.
Шоколадна шарлотка
У цьому рецепті соковиті яблука та сливи чудово доповнюють легке ненав'язливе тісто. Для приготування знадобиться:
- 150 г знежиреного сиру;
- яйця – 5 штук;
- 2 склянки борошна пшеничного;
- згущене молоко з какао – 200 мл;
- 1 склянку цукрового піску;
- яблука – 3 штуки середнього розміру;
- свіжі сливи – 200 г;
- ванілін – 1 пакетик;
- розпушувач – 1 пакетик;
- тонкі вівсяні пластівці – для присипки форми для випікання.
Час приготування – 60 хвилин.
Калорійність – 175 ккал.
Детальний процес приготування шарлотки:
- У глибоку ємність викласти сир, яйця, цукор і дуже добре збити суміш міксером.
- По черзі додавати згущене молоко з какао, ванілін, розпушувач і борошно, не перестаючи збивати суміш.
- Деко змастити вершковим маслом і присипати пластівцями, а потім викласти отримане тісто.
- Яблука обробити, видалити шкірку і насіння, розділити ножем на тонкі часточки і викласти їх прямо на тісто. Сливи також розділити на половинки і розкласти разом з яблуками.
- Відправити в духовку, нагріту до 180С і залишити на 40 хвилин.
Рецепт для мультиварки
Приготування сирної шарлотки в мультиварці вимагає наявності наступних інгредієнтів:
- сир – 0,4 кг;
- розм'якшене вершкове масло – 50 г;
- яблука – 5 штук середнього розміру;
- цукровий пісок – 2 склянки;
- борошно пшеничне – півтори склянки;
- кориця і ванілін – на особистий розсуд.
Час приготування – 80 хвилин.
Калорійність – 176 ккал.
Етапи приготування:
- Підготовлений сир потрібно перетерти через сито дрібне, висипати до нього півсклянки цукрового піску і викласти м'яке масло вершкове. Добре перемішати.
- Яблука очистити і нарізати на тонкі часточки.
- В окремій ємності змішати яйця з рештою цукру і збивати, застосувавши міксер, до утворення високої піни. Просіяти в суміш яєць пшеничне борошно і перемішувати, використовуючи міксер, виставлений на мінімальну швидкість.
- Мультиварочную чашу змастити м'яким вершковим маслом і розкласти у ній яблука рівномірним шаром.
- На цей шар вилити першу половину тіста, знову зробити рівномірний яблучний шар, після викласти сирну масу. На завершення вилити половину тіста.
- Закрити кришку мультиварки, виставити опцію «Випічка» і залишити на 60 хвилин.
Варіант для тих, хто сидить на дієті
Для того щоб приготувати низькокалорійний корисний десерт, потрібно:
- пшеничне борошно – 4 ст. л.;
- знежирений сир – ½ кг;
- яйця – 3 штуки;
- натуральний мед – 2 ст. л.;
- розпушувач і ванільний цукор – по одному порційному пакетику;
- кориця і кардамон – на особистий розсуд;
- цедра 1 лимона;
- яблука – 2 штуки великих розмірів.
Час приготування – 45 хвилин.
Калорійність – 110 ккал.
Докладно про приготування дієтичного десерту:
- У миску викласти сир і додати до нього курячі яйця. Ретельно вимісити.
- Потім додати цукор, перемішати і слідом додати пшеничне борошно.
- Додати в тісто лимонну цедру, розпушувач і пряні спеції.
- Включити духовку.
- Очистити яблука і розділити на тонкі часточки.
- Форму, відповідну для випікання, обробити олією, трохи присипати пшеничним борошном і викласти підготовлене тісто.
- На поверхню тіста викласти нарізані на шматочки яблука і трохи «втиснути» їх у масу.
- Відправити деко в духовку на півгодини.
Корисні поради
- Для того щоб надати будь шарлотці більш вишуканий смак і аромат, необхідно додавати спеції. Тут все залежить від уподобань кулінара. Найбільш часто використовуються наступні варіанти: кориця, мускатний горіх, цедру, ванілін.
- Під час випікання десерту ні в якому разі не можна відкривати дверцята духової шафи.
- Борошно в тесті для шарлотки можна замінити картопляним крохмалем або манною крупою.
- Для отримання ніжного і повітряного десерти білки необхідно збивати окремо з цукром до тих пір, поки не утворюється густа біла піна. У тісто вводити білкову суміш необхідно неквапливо, обережно перемішуючи.
- Перед тим як додати сир в тісто, варто попередньо його перетерти через сито. Це зробить десерт більш цільним, однорідним.
На відео розповідається, як приготувати дієтичну шарлотку: