Як спекти шарлотку на молоці з яблуками та іншими фруктами
Варіацій на тему домашньої випічки існує дуже багато, але безперечний лідер серед пирогів – шарлотка. Вона може стати основою для сніданку, десертом на обід або вечерю, або повноцінним полуднем.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молоко (кімнатної температури) - | 220 мл |
яблука стиглі - | 2-3 шт. |
цукор - | стакан 200 г |
яйця курячі - | 2-3 шт. |
борошно - | 440 г |
масло солодко-вершкове - | 40 г |
сода - | 2 г |
цукрова пудра - | 10-15 г |
кориця (мелена спеція) - | 5 г |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 176 Ккал |
Ніжне по консистенції тісто, в основі якого лежить молоко, підвищує поживну цінність випічки, але робить її ніжнішою і ароматнішою.
Процес поетапного приготування:
- Яйця, не розділяючи на білок і жовток, збити з цукром до появи однорідної маси (маса не повинна бути густою);
- В отриману основу додати молоко, трохи збити (2-3 хвилини буде достатньо);
- Додати борошно. Вводити в рідку основу поступово, щоб уникнути утворення грудочок;
- Соду розвести водою (1 ч. л.) з додаванням 3 крапель оцту, отриману рідину додати в тісто, розмішати;
- Яблука помити і порізати на шматочки (серцевину вирізати), пересипати корицею;
- Розтопленим маслом слід ретельно змастити основу для випікання (форму);
- Яблука перемістити в тісто, розмішати. Як варіант, можна розкласти їх у ємності і залити зверху рівномірним по товщині шаром тіста для випічки;
- Прогріти духовку і поставити випікатися спочатку на 30 хвилин, потім при необхідності додати ще 10 хвилин.
Подавати порційно, посипавши шматочки ваніллю, корицею або цукровою пудрою.
Шарлотка на кислому молоці з яблуками
Іноді трапляється, що молоко скисає. Якщо готувати з нього кисляк або домашній кефір немає бажання, то використовувати продукт можна для випічки. Смачний рецепт шарлотки з яблуками зажадає наявності наступних інгредієнтів на кухонному столі:
- молоко (кисле) – 135 мл;
- цукровий пісок – 185 г;
- яйця курячі (середнього розміру , якщо використовуються великі, то можна використовувати 1-2 шт) – 3 шт;
- борошно для випічки (пшеничне) – 460 м;
- розпушувач – 6 м;
- яблука (великі) – 3 шт;
- ванілін або кориця – 1 пакетик;
- масло вершкове – 90 р.
Для прикраси – цукрова пудра.
Час приготування (випічка в духовці) 30 хвилин + 45 на підготовку всіх компонентів.
Калорійність 100 г (шматок) – 154 ккал.
Процес приготування:
- Яйця розбити в глибоку ємність (в якої потім можна буде збивати;
- Поставити їх охолоджуватися (на півгодини) у холодильник;
- Збити віночком яйця;
- Додати цукор і збити ще раз, поки маса не стане однорідною по консистенції і кольору;
- У молоко додати шматок вершкового масла (30-40 г), потім підігріти (не кип'ятити);
- Борошно просіяти і додати її до збитим з цукром яйця, перемішати до однорідності;
- Масло розтопити, додати в тісто;
- Туди ж додати корицю або ванілін, перемішати (за бажанням можна трохи посолити, але це не обов'язково);
- Форму для випічки шарлотки змастити маслом;
- Почистити яблука і порізати їх на шматочки (розмір може бути будь-яким за бажанням);
- Викласти їх у форму, після чого залити тестом (розрівняти його до рівномірного по товщині шару).
Випічка повинна проводитися в розігрітій до 180-190 градусів духовці не менше, ніж 30 хвилин. Після приготування (перед подачею) посипати шарлотку цукровою пудрою.
Чорнична шарлотка з тіста на молоці з сиром
Незвичайні смаки вітаються у випічці не менше, ніж в інших стравах. Цінителям вишуканих ароматів рекомендується приготувати шарлотку на молоці з чорницею – смак буде приємним, пікантним і дуже ніжним. Потрібні наступні інгредієнти цього рецепту:
- курячі яйця – 3 шт (можна збільшити до 4, якщо вони не великі);
- цукор – 130 г;
- молоко – 30 мл;
- борошно 130 г;
- крохмаль – 10-20 м;
- сир – 250 г;
- ванілін – 5 м;
- чорниця (свіжа або заморожена) – 300-400 г;
- свіжа м'ята (листочки для прикраси);
- масло рослинне – 20 мл
Час на приготування випічки на молоці – 35 хвилин.
Калорійність – 148 ккал на 100 р.
Процес приготування:
- Якщо використовуються заморожені ягоди чорниці, їх необхідно викласти в ємність, а свіжі – промити;
- Яйця трохи збити, потім додати до них цукор і збивати до однорідності і появи бульбашок;
- Борошно і крохмаль змішати;
- Додати ці сипучі компоненти до збитим яєць;
- Вмішати в масу сир і ванілін;
- Додати підігріте молоко, перемішати до однорідності тісто;
- Розморожену (або свіжу) чорницю додати в тісто;
- Форму для випічки змастити маслом;
- Рівномірно розподілити отриману основу для пирога;
- Поставити випікатися на 25 хвилин, після чого додати по необхідності ще 10 хвилин.
Подавати порційно з листочком м'яти на кожному шматочку.
Молочна шарлотка з яблуками і вишнею
Пироги з вишнями в складі є класичними. Незвичайною і дуже ароматною буде шарлотка з додаванням у неї цієї ягоди. Основні інгредієнти:
- борошно для випічки і цукор (білий або коричневий) – по склянці 200 г;
- яйце – 3 шт;
- яблука (середньої величини) – 2 шт;
- вишня – 200 г (маса без кісточок);
- молоко 3,2% (можна застосувати і топлене) – 100 мл;
- вершкове масло – 50 р.
Додатково – ванільний цукор – за смаком (можна не використовувати).
Час приготування – 30-40 хвилин.
Калорійність – 174 ккал (на 100 г шарлотки).
Процес приготування:
- З вишні слід видалити всі кісточки (краще придбати вже підготовану);
- Змішати яйця і цукор (збити до легкої піни);
- Просіяти борошно;
- Підігріти молоко з вершковим маслом;
- Змішати борошно з яйцями, потім додати до них тепле молоко, добре перемішати;
- Для начинки: яблука очистити від серцевини, розрізати на часточки або кубики, засипати ваніллю, потім додати вишню, перемішати;
- У формі, де буде проводитися випічка, розкласти начинку рівномірним по товщині шаром, після чого залити її тестом;
- Випікати в шафі або духовці не менше 30 хвилин (прогрів її повинен становити 180 градусів).
Подавати порційними шматочками з чаєм, какао або морозивом.
Піца з ковбасою і сиром — найпопулярніше поєднання для цієї страви, тому пропонуємо вам кілька рецептів, які зможуть додати родзинку.
Як приготувати смачний рецепт супу з курячих сердечок читайте в нашій статті.
Як приготувати пишний бісквіт без без яєць в мікрохвильовці або мультиварці. Наші покрокові рецепти з фото і підказками кулінарів.
Випічка в мультиварці
Приготування сучасної випічки не завжди проводиться у звичній духовці. Господині все частіше віддають перевагу технічного прогресу – використовують для цієї мети мультиварку. Шарлотка з молоком і яблуками (кислими або солодкими на смак) зажадає наступних інгредієнтів:
- молоко – 100 мл;
- яблука середні або великі – 2-3 шт;
- цукор і борошно пекарська – по 250 г кожного продукту;
- яйця (великі) – 3 шт.
Час автоматичного приготування в мультиварці – 1 год (підготовка і режим «Випічка).
Калорійність – 168 ккал (100 г).
Процес приготування:
- Молоко підігріти;
- Збити цукор і яйця (повністю);
- Борошно додати в отриманий склад, потім акуратно влити молоко, добре перемішати тісто;
- Яблука почистити і порізати великими шматочками (можна коліщатком);
- Чашу мультиварки змастити маслом (щоб виключити утворення підгорілої скоринки, так як знизу будуть яблука);
- Викласти фрукти рівним шаром і залити їх тестом;
- Закрити кришку мультиварки, встановити програму «Випічка» або «Пиріг» (залежить від наявної моделі).
Після приготування викласти шарлотку з чаші в окрему ємність (блюдо або велику тарілку). Подавати порційно.
Рецепт бананової шарлотки
Шарлотка, приготовлена з бананами (не переспілими), буде дуже ароматною. Якщо є бажання, то можна додати в неї яблука. Основні інгредієнти:
- борошно – 230 г (можна ½ замінити на манну крупу);
- банани (стиглі, зіпсовані частини не використовувати) – 2 шт;
- цукор – 180-220 г (за бажанням);
- яйця – 3 шт.
Час приготування – 30 хвилин (можна додати за необхідності 3-5 хвилин).
Калорійність – 174 ккал (100 г).
Процес приготування:
- Борошно просіяти, якщо хочеться, щоб готова шарлотка стала пишною і повітряної;
- Збити яйця і цукор;
- Змішати ці компоненти для отримання тіста;
- Банани очистити від шкірки і порізати (на половинки вздовж і потім поперек);
- У форму покласти папір для випічки, змастити її маслом;
- Викласти банани;
- Залити зверху підготовленим тістом;
- Випікати в духовці 30 хвилин при нагріванні до 180 градусів.
При подачі перевернути і розрізати на шматочки.
Дотримуючись кілька простих порад, можна зробити смак шарлотки незвичайним. Прянощі – кориця кардамон або додадуть випічці неповторний смак. Жирність можна регулювати, використовуючи звичайне або топлене молоко. Для тих, хто має непереносимість коров'ячого молока, можна використовувати козяче у процесі приготування тіста. Замість цукру можна додати варення або сироп.