24 март 2019 10 690

Як приготувати шарлотку в мікрохвильовці

Всім відома шарлотка являє собою, по суті, наливна пиріг або рідке тісто, яким залили яблука. Це в класичному варіанті приготування. Сьогодні шарлотки готують та з іншими начинками, причому вже не тільки в духовці, але і в мікрохвильовці.

Це дозволяє отримати класичний французький десерт буквально за 15 хвилин, так що гостям на порозі або раптово затребовавшим солодкого домашнім не знадобиться чекати.

Можна приготувати шарлотку в мікрохвильовці?

Здавалося б, мікрохвильова піч підходить винятково для розігріву або приготування гарячих бутербродів і, в окремих випадках – для відварювання» коренеплодів.

Але ні, всім вже вдалося з'ясувати, що мікрохвильова піч підходить і для випічки, яка виходить досить оригінальною – без скоринки і дуже ніжною, і готується за лічені хвилини.

Тут головне – використовувати або посуд для СВЧ, або силіконову або керамічну.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
вищого сорту пшеничного борошна - 200 г
курячих яєць - 4 шт.
білого цукру - 1 склянка
яблук - 0,5 кг
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 200 Ккал

Цікаво, що рецепт виготовлення шарлотки в мікрохвильовці нічим не відрізняється від його класичного варіанту – те ж саме тісто і яблука по можливості зимових сортів.

Спочатку потрібно збити цукор з яйцями (бажано міксером) і вмішати в пишну масу борошно за допомогою ложки або лопатки, обережно вимішуючи тісто знизу вгору.

Яблука ж потрібно очистити від шкірки (згідно з класичним рецептом, але можна і не очищати) і нарізати тонкими пластинками.

Тепер ці пластинки потрібно викласти на дно форми і залити приготованим тестом.

Лишається поставити її в мікрохвильову піч на 10 хвилин. Якщо потужність пристрою дуже сильна, для випікання шарлотки може вистачити і 5 хвилин.

Як зробити сирну шарлотку з яблуками

Сирну випічку люблять всі – вона виходить з особливо ніжною, довго не черствіє, так і зачерствіти, як правило, не встигає. А ще сир чудово поєднується з яблуками.

Необхідні інгредієнти:

  • 200 гр. сиру високої жирності;
  • 1 стакан білого цукру;
  • 2 курячих яйця;
  • 1 склянку пшеничного вищого сорту борошна;
  • щіпка соди;
  • 3 великих яблука і, за бажанням, 150 гр. замороженої смородини.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: близько 120 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно окремо збити міксером білки і жовтки – білки з двома третинами цукру, а жовтки з сиром і залишилася третю цукру. Потім обидві масу треба з'єднати і додати до нього борошно і соду, вимішуючи тісто вже ложкою. Яблука нарізати тонкими скибочками, викладають на дно форми і заливаються сирним тестом. Зверху ягоди – їх потрібно розсипати по поверхні. Випікати в мікрохвильовці протягом 5-10 хвилин.

Що можна приготувати в мікрохвильовій печі — добірка страв, які можна приготувати з допомогою мікрохвильової печі.

Що таке пікулі — дивіться фото, читайте наші рекомендації, пробуйте наші рецепти.

Рецепт супу місо в нашій статті. Читайте як приготувати надзвичайно смачне перше блюдо японської кухні.

Бананова шарлотка за 5 хвилин

Банани не потрібно очищати ножем від шкірки, і вони ріжуться простіше, так що цю шарлотку можна приготувати в ще більш короткі терміни, буквально блискавично. А як же смачно!

Необхідні інгредієнти:

  • 2 курячих яйця;
  • 1 склянку пшеничного вищого сорту борошна;
  • 1 склянка цукрової пудри;
  • 5 середніх бананів;
  • 150 гр. вершкового масла;
  • 2 ст. ложки молока;
  • 1 пакетик розпушувача;
  • щіпка солі.

Час приготування: 10 хвилин.

Калорійність: близько 200 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно розтопити вершкове масло – все в тій же мікрохвильовці, поставивши його в тарілці на 30 секунд при повній потужності (або спостерігаючи за процесом розтоплення, і самостійно регулюючи час).

Потім у розтоплене олію потрібно додавати цукрову пудру і збиті виделкою яйця, тепле молоко, борошно, розпушувач і сіль.

Банани нарізати кружечками і теж перемішати їх з тестом, яке після цього треба викласти у форму і відправити в мікрохвильову піч на 5 хвилин при максимальній потужності.

Бажано потім дати шарлотці постояти у формі в мікрохвильовці ще 5 хвилин і тільки тоді діставати.

Як приготувати пиріг з вишнею

Незважаючи на те, що слово «шарлотка» незмінно сусідить у свідомості з яблуками, її можна приготувати і з ягодами. Приміром, з вишнею — свіжою сезон або замороженої.

Необхідні інгредієнти:

  • 300 гр. вищого сорту пшеничного борошна;
  • 300 гр. замороженої вишні;
  • 300 гр. білого цукру;
  • 3 курячих яйця;
  • 2 ч. ложки картопляного крохмалю;
  • пакетик ванільного цукру або ваніліну;
  • пакетик розпушувача.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: близько 250 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно збити цукор з яйцями до пишної піни і додати до них розпушувач і крохмаль, а також ваніль. Всипати в отриману масу борошно, вимісити тісто і додати до нього промиту вишню.

Знову все акуратно перемішати і перекласти у форму. Випікати на повній потужності в мікрохвильовці протягом 10 хвилин.

Шарлотка вийде гарного рожевого кольору з вкрапленнями ягід – залишиться ще тільки посипати його цукровою пудрою.

Корисні поради

Яким би простим не було приготування в мікрохвильовій печі на перший погляд, все ж для того, щоб воно добре вийшло, треба дотримуватися правил:

  1. Для мікрохвильовки підходить силіконова, спеціальна скляна, керамічна і порцелянова посуд. Плюс вона повинна бути високою, тому що в СВЧ випічка піднімається набагато сильніше, ніж у звичайній духовці і може «втекти» з країв;
  2. Краще всього для шарлоток підходять тверді кисло-солодкі яблука зимових сортів. І якщо для приготування в духовці шкірку з них зрізати необов'язково, то в СВЧ це побажання є дуже важливим – шкірка в таких умовах не пропікається;
  3. Яйця з цукром збиваються міксером тому, що так цукор встигає розчинитися, інакше в мікрохвильовці його кристали просто підгорять в тесті. Щоб прибрати ризик цього, можна взагалі замінити цукор цукрову пудру – це ідеальний варіант;
  4. Змащувати маслом для випічки в мікрохвильовій печі потрібно тільки скляні і керамічні формочки – силіконові ємності не вимагають такої підготовки;
  5. Визначити готовність випічки в мікрохвильовці по її поверхні неможливо, так як скоринки все одно не вийде. Перевірити, пропеклося тісто, потрібно з допомогою дерев'яної палички – якщо вона суха після проколювання, пиріг готовий;
  6. Сховати бліде після випічки в мікрохвильовці поверхню шарлотки можна, посипавши її цукровою пудрою або змастити зверху яким-небудь кремом або джемом;
  7. У тісто для приготування шарлотки можна додати какао-порошок – так пиріг вийде не тільки з шоколадним присмаком, але і цікавого рум'яного кольору;
  8. Якщо шарлотка вийшла неповноцінній, виправити це можна, відправивши її знову в мікрохвильову піч на максимальну потужність на 30 секунд, а потім залишити пиріг всередині вже вимкненій печі ще на 3 хвилини – тісто дійде до готовності;
  9. Частою проблемою є недопекание або навпаки перепекание посеред тесту, тому на етапі звикання до випічки в мікрохвильовці бажано використовувати силіконову форму з отвором в середині: тісто в ній пропікається рівномірно;
  10. Цукор в тесті можна замінити згущеним молоком, а яблука – грушами. Добавки до тесту можуть бути самими різними – кориця, ваніль, цитрусова цедра, горіхи і т. д.

Насолоджуйтесь чудовим смаком шарлотки!

Що ще почитати: