Як готувати курку по-арабськи для святкового столу
Тим, кого привертають нетрадиційні для європейців страви кухонь різних народів, буде цікаво познайомитися з новими рецептами із звичайної курятини. Цього разу це курка по-арабськи, приготована в кращих традиціях Сходу.
Особливих складнощів у поданих техніках готування немає, продукти в рецептурі використані ті, які можна купити в будь-якому супермаркеті. Ніжне куряче м'ясо в оригінальній паніровці виходить незвичайно соковитим, ароматним, фантастично смачним.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курячого філе - | 500 г |
яєць - | 2 шт. |
цибулин - | 3 шт. |
часнику - | зубок |
борошна - | 50 г |
вершкового масла - | 60 г |
води - | 200 мл |
лимонного соку - | 1 ч. л. |
зелені - | за смаком |
спецій - | за смаком |
рослинної олії - | 100 г |
солі - | за смаком |
Час приготування: 150 хвилин | Калорійність на 100 грам: 119 Ккал |
Витримане в маринаді ніжне куряче філе готується швидко і зовсім нескладно. Скоринка з оригінального кляру виходить тонкою, ароматна, приємного золотистого кольору
Приготування страви:
- Філе курки миють, обсушують. Нарізають невеликими порційними шматками. Перекладають у глибоку миску.
- Часник, подрібнений зручним способом, змішують з лимонним соком, водою, рубаним розмарином, петрушкою, кропом.
- Курятину заливають получившимся маринадом. Миску затягують харчовою плівкою і ставлять у холодильник на 2 години.
- Цибулю чистять, миють, ріжуть дуже дрібно. Пасерують в маслі до легкого золотистого відтінку.
- Яйця збивають в склянці блендера. Додають спеції, сіль, пасеровану цибулю. Все добре перемішують.
- Шматочки замаринованого м'яса обвалюють по черзі в борошні, а після — в цибульному клярі. Смажать на середньому вогні в невеликій кількості олії з двох боків до отримання ніжної рум'яної скоринки.
- Включають духовку на 160 градусів. Деко змащують маслом.
- Прямо зі сковороди порційні шматочки курки по-арабськи перекладають на деко з бортиками. Поливають залишками цибульного кляру. Запікають 15 хвилин.
Ідеальним гарніром до запеченої в духовці курці по-арабськи буде відварну картоплю, приготовані на грилі овочі, рис.
Смажене куряче філе в сирно-горіховою паніровці
Це блюдо заслуговує особливої уваги. Крім дивовижного смаку і чудового аромату, воно радує своїм гарним зовнішнім виглядом. Приготована за цим рецептом курка займе почесне місце на святковому столі серед самих вишуканих страв.
На 5 порцій беруть:
- 600 г філе грудки курки;
- 50 г твердого голландського сиру (можна вибрати інший сорт з солодкуватим смаком);
- 2 яйця;
- 200 мл молока жирністю 2,5%;
- 40 г вершкового масла;
- 1 лимон;
- 1 цибулину;
- 2 зубки часнику;
- 100 г ядерець волоського горіха обсмажених;
- 50 г білих панірувальних сухарів;
- трохи чорного меленого перцю;
- за смаком сіль;
- рослинне масло — близько 90 мл
Час – 2 години 30 хвилин.
Калорійність – 222 ккал/100 р.
Приготування страви:
- Куряче філе (вже чисте і обсушенное) розрізають на порційні шматочки розміром приблизно 4х4 див. накривають харчовою плівкою і несильно відбивають з обох сторін. Складають у миску.
- Яйця збивають в склянці заглибного блендера. Додають натертий дрібно сир, розтоплене вершкове масло, молоко. Збивають гарненько.
- Цибулю чистять, ріжуть кубиками крупно. Висипають у стакан блендера до решти продуктів.
- З лимона віджимають сік. Часник пропускають через прес. Додають в маринад.
- Цією сумішшю заливають шматочки курячого філе. Обережно перемішують, щоб маринад рівномірно розподілився.
- Миску з куркою в маринаді затягують харчовою плівкою і залишають у спокої на 2 години.
- Ядра волоського горіха висипають в поліетиленовий пакет і тиснуть качалкою до отримання дрібної крихти. Спростити процес можна, подрібнивши горіхи заглибним блендером. Горіхову крихту змішують з панірувальними сухарями.
- На середній вогонь ставлять чавунну сковороду. Розігрівають рослинне масло в такій кількості, щоб м'ясо падало в нього наполовину. Полум'я трохи зменшують.
- Шматочки вже добре промариновавшейся курки обвалюють в паніровці. Обсмажують з обох боків, поки не з'явиться рум'яна кірочка.
Подають смажене куряче філе по-арабськи з тушкованими або відварними овочами, зеленню, легкими салатами.
Рис по-східному
Незвичайна подача і спосіб приготування рису роблять це блюдо нестандартним. Ніжний соус з пряними спеціями ідеально підходить для дієтичного м'яса курки.
На 8 порцій беруть:
- 1 тушку курки (приблизно 1-1,2 кг);
- 2 склянки рису;
- тонкий лаваш;
- 1 л 10% натурального йогурту;
- цибулину;
- по ½ ч. л. чорного перцю і куркуми (меленої);
- горіхи, м'яту, корицю, мускатний горіх, червоний гострий перець, сіль – все на свій смак.
Замість йогурту в рецепті можна використовувати 15% сметану або 2% кефір (500 мл).
Час – 2 год 40 хвилин.
Калорійність – 221 ккал/100 р.
Приготування страви:
- Курку цілком варять до готовності (70 хвилин) у воді зі спеціями і цілою цибулиною.
- М'ясо виймають з бульйону, охолоджують. Шкіру знімають. Курку ділять на порційні шматочки.
- Йогурт солять, приправляють перцем, куркумою. Додають 3 склянки курячого бульйону, перемішують. Ставлять на вогонь.
- В отриманий маринад висипають шматочки курки. Томити на повільному вогні 20 хвилин.
- В окремій каструлі на останньому курячому бульйоні варять до готовності рис.
Збірка виглядає так: дно широкого страви вистилають порваною на шматочки лавашем, насипають рівномірно варений рис, зверху викладають гіркою шматочки курки. Все щедро поливають соусом, в якому тушкувалася курятина. За бажанням прикрашають страву горіховою крихтою, листами м'яти, рубаною зеленню.
Приготуйте смачне і ситне блюдо — курку з гречкою в духовці з сиром.
Як зробити рис з філе курки в мультиварці, можна прочитати тут.
Курка на пляшці в духовці відмінно пропікається і залишається соковитою. За посиланням ви знайдете рецепт.
Корисні поради
Для приготування рису з куркою по-арабськи ідеально підходить східна приправа для кабса. Її можна відшукати у супермаркеті, але можна приготувати і самостійно.
Це зовсім не складно. Класична приправа для кабса – це суміш рівних частин меленого кардамону, коріандру, каррі, куркуми, гвоздики, фенхелю, шафрану, запашного і чорного перцю.
Запечену і смажену курку по-арабськи для повноти смаку і надання страві справжнього східного аромату можна приправляти сумішшю 7 прянощів: часник, духмяний і чорний мелений перець, кардамон, коріандр, мускатний горіх, кориця. Готову суміш можна придбати в магазині або змішати трави самому, взявши на 2 зубки часнику 2 ч. л кожній прянощі.
На відео детально показується, як приготувати курку по-арабськи в духовці: