Тушкована капуста з томатною пастою як гарнір до основного блюда
Капуста – це недорогий, але смачний продукт. Вона може подаватися на стіл як гарнір і як самостійне блюдо. Вона низькокалорійна, смачна, багато дієти побудовані на її основі. Єдиний мінус — вона швидко приїдається. Однак якщо урізноманітнити її різними добавками, що вона не буде настільки набридати. Але і часто є її не рекомендується, так як вона сприяє підвищеному газоутворення і здуття живота.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
капуста - | 350-450 г |
паста томатна - | 75-90 г |
масло рослинне - | 50 мл |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 г: 81 Ккал |
Це найшвидший і простий рецепт. Його легко приготувати. Таке блюдо дуже часто зустрічається в їдальнях. Якщо є любителі столовской їжі, то його варто спробувати.
- Качан дрібно нашаткувати.
- У розігріту каструлю викласти капусту, закрити кришкою.
- Потомити до м'якості.
- Потім додати сіль, перець, томатну пасту і залити водою.
- Знову прикрити кришкою і тушкувати до готовності.
Ситне блюдо з м'ясом
Не всі люблять чисто овочеві страви. А готувати окремо м'ясо і гарнір досить накладно по часу. Капуста з м'ясом – це хороший вихід. Блюдо виходить живильним, але не калорійним. Калорійність варіюються залежно від взятого м'яса. Чим постнее м'ясо, тим більше дієтичне виходить страва.
Інгредієнти:
- м'ясо (яловичина, філе індички, свинина) – 550 г;
- 150 г цибулі;
- капуста – 1,4 кг;
- паста томатна – 60 г;
- олія рослинна.
Час готування – 60-65 хвилин.
Калорійність – 106-138 ккал/100 р.
Филейное м'ясо розрізати на невеликі, однакові шматочки. Кинути їх обсмажуватися в каструлю з товстим дном. Коли м'ясо злегка обсмажиться, відправити до нього нарізану кубиками цибулю. Довести його до прозорості, додати нашатковану капусту. Закрити кришкою і тушкувати 15-18 хвилин. Далі додати томатну пасту і півсклянки води. Перемішати і залишити тушкуватися на мінімальному полум'я 20 хвилин.
Подивившись відео, ви дізнаєтеся всі хитрощі приготування тушкованої капусти з м'ясом:
Рецепт для мультиварки
Готування за допомогою мультиварки – це суцільне задоволення. Часу воно займає небагато, так як можна завантажити всі продукти в чашу, закрити кришку і йти займатися своїми справами. А після закінчення часу закладеного вийде смачне, ароматне блюдо, яке можна подати на стіл.
Інгредієнти:
- капуста – 650-800 г;
- часник – 15 г;
- 120 г цибулі;
- 120 г моркви;
- паста томатна – 75 г;
- олія рослинна.
Загальний час приготування – 35-40 хвилин.
Калорійність – 89 ккал/100 р.
Часник, цибулю подрібнити, моркву натерти, викласти в чашу і встановити режим «Смаження». Потім додати нарізану капусту, томатну пасту, воду, закрити каструлю і встановити режим «Гасіння» на 13-18 хвилин.
Варіант приготування без томатної пасти
Не завжди хочеться їсти капусту з якимись добавками. Іноді приємно просто поїсти її тушковану у власному соку. Таке блюдо може виконувати роль гарніру, самостійного блюда або ж бути начинкою в пирозі.
Інгредієнти:
- капуста – 550-650 г;
- вершкове масло;
- сіль, перець.
Час приготування – 30 хвилин.
Калорійність – 54 ккал/100 р.
Капусту тонко нашаткувати. Розтопити масло на сковороді і кинути її туди. Потомити до м'якості і налити трохи води. Тушкувати на малому полум'ї 25 хвилин.
При бажанні вершкове масло можна замінити рослинним.
Пісне блюдо з квасолею
Поєднання капусти і квасолі, з одного боку, незвично, а з іншого – це смачне і поживне блюдо. Спробувавши один раз, захочеться з'їсти знову і знову. Білковим компонентом в даному блюді є квасоля, яка вважається чудовим рослинним замінником м'яса. Воно добре підійде при вегетаріанство.
Інгредієнти:
- квасоля – 200-300 р;
- капуста – 450-500 г;
- паста томатна – 60-90 г;
- шпик – 80-120 р.
Загальний час готування – 45-55 хвилин.
Калорійність – 78 ккал/100 р.
Заздалегідь замочити квасолю у воді на 10-12 годин. Потім варити до напівготовності. Шпик нарізати на дрібні шматочки. Коли витопиться жир, покласти туди нарізану капусту. Потомити до м'якості, висипати квасолю, додати томатну пасту, воду. Гасити 15-18 хвилин.
Поєднання з грибами і купатами
Інгредієнти:
- купати – 800 г;
- гриби (вешенки, опеньки) – 450 г;
- 120 г цибулі;
- капуста – 1-1,2 кг;
- олія рослинна.
Загальний час готування – 50-70 хвилин.
Калорійність – 156 ккал/100 г
Купати обсмажувати на сковорідці. Капусту порізати, обсмажувати в іншій сковорідці. Гриби відварити до майже готового стану. Цибулю обсмажити і додати в сковороду. Гриби теж перекласти до овочів. Готові купати нарізати на великі шматочки і відправити до решти продуктів. Долити трохи води, прикрити кришкою і залишити нудитися на мінімальному вогні. Придушити блюдо в глибоких тарілках
Біґос по-польськи
Польська кухня дуже близька до слов'янської. Тому для більшості жителів нашої країни вона припаде до смаку. Поляки сприймають свій бігос, як ми свою окрошку, тільки в гарячому вигляді. Рецептів бігосу дуже багато.
Польки готують його по-різному, як російські жінки – щі. Основними складовими тут є два види капусти і м'ясо (у тому числі копченості). Все інше, що туди додається, залежить тільки від смаку і побажання господині.
Інгредієнти:
- квашена капуста – 250 г;
- ковбаски мисливські – 4 шт.;
- свинина – 200-250 м;
- свіжа капуста – 350 г;
- 1 цибулина.
Час приготування: 1 годину 15 хвилин.
Калорійність – 216 ккал/100 р.
Очищені цибулини розрізати на півкільця. М'ясо, нарізане на середні шматочки, обсмажити на сковорідці. До нього додати цибулю. Після відправляються до них порізані ковбаски. Капусту, нашатковану крупною соломкою, додати в сковорідку до інших продуктів. Згасити до м'якості. Потім туди ж відправити квашену капусту і тушкувати 5-7 хвилин. З сковороди все перекласти в горщик і поставити в духову шафу на 50-55 хвилин. При подачі обов'язково присмачити готове блюдо рубаною зеленню.
На вечерю приготуєте рагу зі свинини з капустою і картоплею.
Рецепт пиріжків з капустою з дріжджового тіста можна подивитися за посиланням.
Заливний пиріг з капустою на сметані можна зробити в мультиварці. Тут докладний рецепт.
Поради
- Капуста дуже «любить» воду і жир. Вона моментально вбирає їх у себе. Тому потрібно уважно стежити, щоб вона не підгоріла.
- Використовуйте наступні спеції: кмин, куркума, майоран, ялівець, часник, материнка, мускатний горіх, хмелі-сунелі, шафран, коріандр. Зелень, яку можна додати до готового блюда: кріп, чебрець, петрушка, кінза, базилік, м'ята, селера, орегано, фенхель.
- Капуста добре поєднується з іншими овочами (перець болгарський, картопля, помідори), з бобовими (квасоля, зелений горошок, нут), грибами, м'ясом. Але абсолютно не поєднується з молоком та іншими молочними продуктами.
- Найкраще гасити овочі в каструлі з товстим дном, вона так рівномірніше і швидше приготується. Але якщо капуста готується як начинку на пиріг, то можна використовувати звичайну сковорідку.
- Чим дрібніше і тонше буде порізана капуста, тим швидше вона приготується.
- Капуста готується довше, ніж інші овочі. Тому її треба закладати в каструлю раніше за інших.
- Якщо вам не подобається специфічний запах тушкованих овочів, то усунути його можна, поклавши в готову страву скибочка чорного хліба.
- Замість готової томатної пасти можна взяти протерті свіжі помідори. Так смак страви буде більш насиченим і цікавішим.
На відео — приготування смачної тушкованої капусти з польським рецептом: