29 май 2019 1 316

Як швидко і смачно загасити свіжу капусту

Який же все-таки універсальний продукт капуста. Хрусткий і соковитий качан в руках досвідченого кулінара або вмілої господині перетворюється у різні смачні страви: починаючи від закусок і закінчуючи гарнірами. У цій статті ви дізнаєтеся, як загасити смачну капусту.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
капуста - 0,6 кг
морква - 2 шт.
паста томатна - 30 г
цибулю - 2 шт.
сіль - за смаком
хмелі-сунелі - щіпка
Час приготування: 95 хвилин Калорійність на 100 грам: 33 Ккал

Рецептів гасіння багато, але цей визнаний одним з найпростіших у приготуванні. А ще блюдо цілком підійде для щоденного приготування під час посту.

Етапи приготування:

  1. Качан нашаткувати соломкою;
  2. Моркву натерти;
  3. Цибулю подрібнити і обсмажити до прозорості;
  4. Ввести моркву і обсмажувати інгредієнти ще хвилини 3-5;
  5. Покласти капусту і залити такою кількістю води, щоб рідина покрила інгредієнти на 2/3;
  6. Встановити середній вогонь і тушкувати страву протягом 40 хвилин;
  7. Через зазначений час додати томат, хмелі-сунелі і посолити;
  8. Залишити гаситися ще на 15 хвилин, поки не випарується вся наявна рідина.

Тушкована капуста з сосисками

Немає сенсу обсипати це блюдо епітетами. Кажучи коротко, за цим способом гарнір виходить смачним, а завдяки цибулі і сосисок дуже ароматним.

Рецептурні компоненти:

  • сосиски – 200 г;
  • капуста – 0,6 кг;
  • перець мелений з сіллю за смаком;
  • олія для смаження;
  • цибуля – 2 шт.;
  • паста томатна – 2 ст. л.

Час приготування: 45 хвилин.

Кількість калорій: 80 ккал.

Етапи приготування:

  1. Цибулю дрібно нашаткувати кубиками;
  2. Качан порізати тонкою соломкою;
  3. В толстодонной каструлі розігріти масло і обсмажити до золотистого кольору цибулю;
  4. Ввести капусту і перемішати;
  5. Смажити інгредієнти близько 20 хвилин (під кришкою). Якщо необхідно, можна влити трохи рідини;
  6. Додати томат, посипати перцем і посолити;
  7. До готовності капусти необхідно протушкувати інгредієнти ще 20 хвилин;
  8. Сосиски нарізати кружками в товщину по пів сантиметра;
  9. Обсмажити 5-7 хвилин до легкої скоринки. Щоб сосиски рівномірно просмажаться, злегка придавлюйте їх дерев'яною лопаткою;
  10. Обсмажені з двох сторін сосиски додати до капусти і перемішати.

Як смачно загасити свіжу капусту з картоплею

Способів гасіння капусти більше десятка, але якщо ви вирішили подати її як гарнирное страву, то кращим доповненням до неї стане картопля.

Рецептурні компоненти:

  • Капуста — 0,7 кг;
  • запашний перець – 4 горошку;
  • морква – 2 шт.;
  • сушений базилік – 1 ч. л.;
  • цибулина;
  • масло – 40 мл;
  • томат – 20 г;
  • картопля – 3 шт.;
  • сіль – 1 ч. л.

Час приготування: 50 хвилин.

Кількість калорій: 113ккал.

Етапи приготування:

  1. Подрібнити цибулю, моркву натерти, картоплю нарізати невеликими брусочками, качан спочатку нашаткувати, а потім ретельно розім'яти;
  2. На розігрітій толстодонной сковороді протягом декількох хвилин спассировать цибулю з морквою;
  3. Перемішати з доданою капустою і тушкувати під кришкою приблизно чверть години;
  4. Як тільки капуста набуде м'якість, але трохи хрусткою потрібно додати картоплю, базилік і горошинки перцю;
  5. Відразу влити 100 мл води і продовжити гасіння на самому мінімальному вогні до повної готовності картоплі;
  6. В самому кінці процесу покласти томат і посолити;
  7. Тушкувати ще 5 хвилин і вимкнути.

Капуста з куркою

Перевага рецепту в тому, що за бажанням можна додавати до нього сезонні інгредієнти, однак нижче приведе, так сказати «базовий» спосіб. Наприклад, в процесі приготування можна додати свіжі помідори, а курочку замінити іншим м'ясних інгредієнтом. Смак від цього зміниться, але не постраждає.

Рецептурні компоненти:

  • капуста – 2 кг;
  • олія для смаження;
  • морква;
  • куряче стегно – 0,6 кг;
  • цибулина;
  • спеції і сіль за смаком.

Час приготування: 1,5 години.

Кількість калорій: 63 ккал.

Етапи приготування:

  1. Нарізане невеликими шматками куряче стегно обсмажити до напівготовності;
  2. До м'яса додати спеції і готувати інгредієнт ще кілька хвилин;
  3. Цибулю можна нарізати довільно, а моркву натерти;
  4. Додати до курки овочі;
  5. Поки компоненти в сковороді проходять теплову обробку, нашаткувати капусту;
  6. Пом'яти її з сіллю і відправити до м'яса;
  7. Залити невеликою кількістю рідини і тушкувати до готовності.

На 6 етапі можна приправити страву чорним перцем і покласти зубчики часнику.

Як приготувати страву в мультиварці

Довгий, але смачний рецепт страви, багатого на овочі і ситного завдяки м'ясного фаршу. Спосіб можна сміливо назвати універсальним, так як інгредієнт можна загасити не тільки в мультиварці, але і на плиті або в духовці. Головне не забувати час від часу перемішувати, щоб компоненти не підгоріли.

Рецептурні компоненти:

  • капуста – 1 кг;
  • соус томатний – 50 г;
  • фарш свинячий – 400 г;
  • кілька гілочок кропу;
  • морква – 200 г;
  • кілька гілочок петрушки;
  • цибуля – 150 г;
  • листя лаврушки – 2 шт.;
  • вода – 200 мл;
  • запашний перець – 5 шт.;
  • кухонна сіль – 1 ч. л.

Час приготування: 3 години 20 хвилин.

Кількість калорій: 80 ккал.

Етапи приготування:

  1. Першим ділом натерти моркву і дрібно нашаткувати кубиками цибулю;
  2. Підготовлені овочі разом з фаршем покласти в чашу апарату і готувати при режимі «Випічка» 20 хвилин. За цей час необхідно кілька разів перемішати інгредієнти. Масло додавати не потрібно, так як фарш досить жирний;
  3. Нашаткувати капусту соломкою;
  4. Через 20 хвилин гасіння овочів і свинини, додати підготовлену капусту;
  5. Перемкнути у режим «Гасіння», а таймер виставити на 2 години;
  6. Через 40 хвилин влити розведену у воді томатну пасту, посолити і продовжити теплову обробку;
  7. Ще через 30 хвилин покласти в блюдо рубану зелень, лавровий лист і посолити;
  8. Через 15 хвилин перевірити сіль і чекати закінчення процесу.

Що можна зробити з картоплі — кілька різних страв, які підійдуть на будь-який випадок.

Як загасити рибу з овочами в духовці читайте в нашій статті.

Рецепт смачної курки з ананасами в духовці — це блюдо просто необхідно спробувати.

Цвітна капуста тушкована з томатами

Про те, що клітковина, що міститься в цвітній капусті, знають небагато. Однак вона корисна і смачніше не в смаженому вигляді, а в тушкованому. Тому, якщо ви стежите за своєю фігурою, обов'язково збережіть собі цей простий рецепт смачної страви.

Рецептурні компоненти:

  • капуста цвітна – 0,5 кг;
  • перець солодкий;
  • помідори – 2 шт.;
  • зубок часнику;
  • цибулина;
  • олія для смаження;
  • зелень;
  • сіль зі спеціями за смаком.

Час приготування: 50 хвилин.

Кількість калорій: 28 ккал.

Етапи приготування:

  1. За 2 хвилини до злегка солоній киплячій воді відварити суцвіття цвітної капусти;
  2. Розігріти в толстодонной каструлі масло і покласти відварену капусту;
  3. Цибулю нашаткувати, а морква з перцем нарізати однаковим способом;
  4. Овочі відправити до капусти і тушкувати 20 хвилин;
  5. За цей час подрібнити помідори і часник;
  6. Додати до решти інгредієнтів;
  7. Перемішати, поперчити і якщо є необхідність, то посолити;
  8. Продовжити гасіння ще 20 хвилин;
  9. Буквально за 5 хвилин до зняття з плити додати рубану зелень.

Кулінарні підказки

  1. Будь рецепт починається з підготовки інгредієнтів: потрібно зрізати верхні листки, а сам качан нарізати довільним способом: товстої або тонкої соломкою, шашками, кубиками...якщо використовується квашена капуста, то її промивають під водою. Звичайно ж, в цьому випадку вона втратить велику кількість вітаміну С, але гасити її без попереднього промивання не можна: зіпсується смак;
  2. Молода капуста гаситься за 15 хвилин, а зимовий сорт не менше 40 хвилин;
  3. При приготуванні в духовій шафі температура не повинна перевищувати 170С, а час готування залишається таким же – 40 хвилин;
  4. В мультиварці необхідно використовувати відразу 2 режиму. Спочатку «Смаження», а потім «Гасіння». Таймер також залежить від сорту капусти. Молоду готують 20 хвилин, зимову за 40 хвилин;
  5. Не варто думати, що якщо збільшити час гасіння, то продукт вийде більш м'яким. Інгредієнт не тільки розвариться, але і втратить смак, не кажучи вже про корисні якості;
  6. Характерним сигналом про готовність служить потемніння капусти і виникнення специфічної гірчинки;
  7. Для золотавості нашатковану качан можна обсмажити кілька хвилин в добре нагрітій олії;
  8. Солити страву треба в самому кінці процесу. В ідеалі за 15 хвилин до зняття з плити;
  9. Для приємного кисло-солодкого присмаку за 7 хвилин до закінчення покладіть чайну ложку цукру і оцту;
  10. Для зменшення калорійності додають гарячу воду, а для збільшення – м'ясний бульйон.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: