27 май 2019 7 813

Котлети з капустою і фаршем: 5 простих рецептів

Одними з найпопулярніших страв з м'яса та овочів залишаються котлети з капустою і фаршем. Це бюджетне нескладне в приготуванні блюдо. Головне, добре подрібнити всі інгредієнти, щоб вони утворили однорідний пластичний фарш. Залежно від рецептури і способу приготування котлетки можна зробити поживними або, навпаки, менш калорійними. У будь-якому випадку вийде дуже смачно.

Соковиті котлети з капустою і фаршем на сковороді
Інгредієнти Кількість
свинячого фаршу - 0,5 кг
капусти - 0,5 качана
яєць - 1 шт.
часнику - 3-4 зубки
олії - 2 ст. л.
борошна - 1 ст.
чорного перцю - 0,5 ч. л.
солі - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 174 Ккал

Секрет цих котлеток полягає в тому, що за рахунок свіжої капусти вони виходять соковитими, пишними і більш легкими. Їх із задоволенням їдять дітки і дорослі.

Приготування:

  1. Качан капусти ретельно промиваємо, розрізаємо навпіл, тремо на дрібній терочке.
  2. Дуже зручно використовувати для цієї мети кухонний процесор. Отриману масу додаємо в м'ясний фарш.
  3. Сюди ж вбиваємо свіже яйце, приправляємо спеціями і кладемо дрібно рубаний часник. Масу ретельно перемішуємо руками, домагаючись однорідності.
  4. Беремо 1-2 ложки фаршу формуємо круглу котлетку, паніруємо в борошні.
  5. Викладаємо вироби на гарячу сковорідку з олією, зарумяниваем з обох сторін.

М'ясне блюдо з рисом

Такі котлети ще називають «ліниві голубці». Хоча ця назва не говорить про те, що приготування дуже просте. Дій досить багато: нашаткувати і припустити капусту, підготувати і пасерувати овочі, сформувати котлетки і т. д. Але такі голубці завжди відмінно виходять і багатьом подобаються більше, ніж традиційні в капустяних листках.

Інгредієнти:

  • 200 г свіжої капусти;
  • 70 г сметани;
  • 200 г фаршу;
  • 4 ст. л. рису (відвареного);
  • 1 морквина;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 70 г томатної пасти;
  • 3-4 ст. л. білого борошна;
  • сіль і перець;
  • трохи олії.

Час приготування: 1 год.

Калорійність на 100 грам: 185 кКал.

Процес приготування:

  1. Ретельно промиваємо зерна рису, варимо його в трохи підсоленій воді до напівготовності, зливаємо рідину, промиваємо і охолоджуємо. Для котлет знадобиться 4 ст. л. продукту.
  2. Ретельно миємо всі овочі. Очищаємо цибульку з морквою. Цибулю дрібненько рубаємо, моркву тремо. Пасеруємо овочі на пісному маслі до легкого рум'янцю.
  3. Капусту тоненько шаткуємо, кладемо в каструлю, заливаємо водою і припускаємо кілька хвилинок. Потрібно, щоб вона отмякла, але не зварилася. Зливаємо на друшляк і додатково віджимаємо її руками.
  4. До готової капусти додаємо рис, підсмажені овочі, присмачую спеції, перемішуємо.
  5. Набираємо порцію фаршу, ліпимо довгасту котлетку з долоньку. Паніруємо її в борошні, підрум'янюємо на пісному маслі.
  6. В піалі змішуємо сметану з пастою з томатів. Отриманим соусом заливаємо котлети. На сковорідку підливаємо воду, щоб рідина практично покрила котлети. Підливу трохи солимо.
  7. Зменшуємо нагрівання, прикриваємо сковорідку і тушкуємо ліниві голубці 1 годину.
  8. Готові котлети подаємо гарячими, поливаючи утвореним томатно-сметанним соусом.

Рецепт для приготування в духовці

Що може бути краще смачних, соковитих, дієтичних котлет, запечених в духовці молочно-сметанному соусі. Таке блюдо можна сміливо їсти на вечерю, не боячись зайвих калорій або сантиметрів на талії. Ці котлетки також відмінно підійдуть для дитячого чи дієтичного харчування, оскільки містять білки, вітаміни, клітковину і ні краплі шкідливого жиру.

Інгредієнти для приготування:

  • 1 головка капусти;
  • 300 г фаршу з курки;
  • 3 ст. свіжого молока;
  • 4 ст. л. сметани;
  • 1 куряче яйце;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 100 р пшеничного борошна;
  • 100 г хліба;
  • сіль і спеції.

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 95 кКал.

Процес приготування:

  1. Для початку замочуємо хліб у склянці молока (при бажанні можна зрізати кірки), залишаємо на чверть години.
  2. Тим часом тонко шаткуємо качан капусти. Щоб розм'якшити овоч, перетираємо капусту з великої кухонної сіллю, поки вона не пустить сік.
  3. Фарш краще приготувати з курячого філе самостійно, але можна придбати якісний філейний фарш в магазині. Кладемо в нього дрібно нашатковану цибулину, солимо, перчимо. Віджимаємо хліб, додаємо в миску, розбиваємо яйце, все вимішуємо. До віджатою від соку капусту додаємо підготовлений фарш, вимішуємо.
  4. З маси робимо великі котлетки, щедро обвалюємо їх у борошні, перекладаємо у форму для запікання.
  5. Для заливки до двох склянок молока додаємо сметану, улюблені спеції або пряні трави. Соус перелити у форму, запікаємо в духовій шафі 50 хвилин при 200-220 градусах.

Смажені котлети з квашеною капустою

Повз таких котлеток ніхто не пройде, т. к. квашена капуста з м'ясом створюють дивовижно смачний тандем. Страва добре насичує, дарує неповторний смак. Якщо під рукою немає квашеної капусти, то її можна замінити солоною.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг будь-якого м'ясного фаршу;
  • 250 г квашеної (солоної) капусти;
  • 1 головка цибулі;
  • 100 г сухарній панірування;
  • 2 свіжих яйця;
  • трохи олії;
  • сіль, червоний перець.

Час приготування страви: 90 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 168 кКал.

Процес приготування:

  1. Очищаємо цибульну голівку, ріжемо її невеликим кубиком. На сковороді розігріваємо олію, викладаємо смажитися цибулю. Коли піджарка добре зазолотиться, додаємо січену квашену капусту, перемішуємо, тушкуємо чверть години. Вогонь робимо помірним, періодично перемішуємо вміст сковороди.
  2. Тим часом у м'ясний фарш додаємо 1 яйце, солимо, перчимо, в кінці додаємо підготовлену капусту. Всі інтенсивно вимішуємо (можна трохи відбити), ліпимо котлети овальної форми.
  3. В окрему миску розбиваємо яйце, добре разбалтываем його вилочкою, а в іншу ємність насипаємо панірування. Спочатку змочуємо котлету в яйці, а потім обвалюємо в сухарях. Перекладаємо вироби на розпечену сковорідку, підрум'янюємо їх на невеликому вогні з обох сторін.
  4. При бажанні в кінці їх можна прикрити і згасити 10 хвилин на слабкому вогні.

Якщо ви любите готувати, читайте, як приготувати котлети з рибного фаршу.

Ваші родичі і друзі напевно оцінять рубані печінкові котлети, тут можна знайти рецепт.

За посиланням можна дізнатися, як готується бігус зі свіжої капусти з рисом.

Варіант приготування з фаршем, цвітною капустою і солодким перцем

Овочі в цьому рецепті чудово поєднуються з рубаним фаршем, а болгарський перець надає соковитість. Приготування не займе багато часу, тому рецепт підходить навіть для працюючих мам. Діти будуть з задоволенням є такі котлети, навіть не підозрюючи про присутність у складі цвітної капусти.

Інгредієнти для приготування:

  • 0,6 кг курячої грудки;
  • 1 стручок болгарського перцю;
  • 80 г голландського сиру;
  • 2 ст. л. жирної сметани;
  • 300 г суцвіть цвітної капусти;
  • 2 ст. л. пшеничного борошна;
  • 2 свіжих яйця;
  • 0,5 пучка зеленої цибулі;
  • трохи олії;
  • сіль, червоний перець.

Час приготування страви: 1 год.

Калорійність на 100 грам: 131,3 кКал.

Процес приготування:

  1. Поділяємо качан капусти на фрагменти, ретельно промиваємо, кладемо в каструлю з окропом на 5 хвилин. Зливаємо зайву воду, а капусту остуджуємо.
  2. Куряче філе промиваємо, обсушуємо і готуємо з нього рубаний фарш. Для цього можна дрібно нарізати м'ясо гострим ножем або прокрутити через м'ясорубку з крупною решіткою.
  3. Перець миємо, звільняємо від насіння, дрібно ріжемо. Таким же чином подрібнюємо цвітну капусту.
  4. М'ясо з'єднуємо з капустою, болгарським перчиком, доповнюємо нарізаними пір'ям зеленого лука.
  5. В отриману масу натираємо сир, вбиваємо яйця, кладемо сметану з борошном і спеції. Вымешав руками або ложкою, затягуємо харчовою плівкою і ставимо на годину на середню полицю холодильника.
  6. Через годину вологими руками формуємо невеликі круглі котлетки, обсмажуємо їх на сковороді з маслом до золотистого кольору.

Такі котлети будуть поєднуватися абсолютно з будь-яким гарніром. Приємного всім апетиту!

На відео ви знайдете ще один рецепт рублених котлет з фаршем:

Корисні поради

  1. Щоб розм'якшити капусту для котлетного фаршу, необхідно молоду капусту злегка перетирати з сіллю, а зимову (тверду) трохи припускати в окропі.
  2. Для приготування котлет підійде будь-яке м'ясо або фарш, буде смачніше, якщо приготувати фарш асорті.
  3. Щоб котлети добре прилягали і не розвалювалися при смаженні, потрібно трохи відбити готовий фарш. Можна просто поплескати по ньому рукою або кілька раз взяти і кинути назад в миску.
  4. Котлетки стануть більш ароматними, якщо, крім перцю і солі, покласти сушені трави або спеції для м'яса.
Що ще почитати: