Як приготувати пиріг з сиром і зеленню
Зелень не тільки вкрай ефектно виглядає у випічці, але і приносить масу користі, адже в ній поміщений цілий вітамінний комплекс. Так чому б не поєднати цей комплекс з ніжним розсипчастим тестом?
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
маргарин - | 100 г |
сметанна маса - | 200 мл |
борошно - | 250 г |
сир - | 600 г |
шпинат свіжий - | 350 г |
яйце - | 3 шт. |
свіжі петрушка з кропом - | по 50 г |
твердий сорт сиру - | 150 г |
сіль - | 2 ч. л. |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 г: 250 Ккал |
Навесні завжди нестача вітамінів після довгої зими, тому в раціоні завжди має бути підвищена кількість петрушки, кропу і іншої зелені. Тому ніжна сирна начинка з пікантною зеленню на пісочній подушці буде дуже до речі!
- Маргарин заздалегідь покласти в холодильник і вже охолоджений розтерти разом з борошном в крихту. При бажанні або необхідності маргарин замінити маслом;
- Вбити в тісто 1 яйце, всипати чайну ложку солі і перемішати;
- Тісто має зібратися в клубок, якщо це не виходить зробити, то влити в нього ще ложку сметани від загальної кількості;
- Зібрати куля з тіста, упакувати його в плівку і покласти в холодильник;
- Листя шпинату викласти в миску, обшпарити окропом і залишити в такому положенні 3-5 хвилин;
- Відкинути шпинат на друшляк і почекати, поки вся вода стече. Решту зелень добре помити;
- Сир перетерти з 2 яйцями і залишилася сіллю. Це можна зробити з допомогою виделки, а можна використовувати блендер;
- Сир натерти на тертці;
- Всю зелень нарізати якомога дрібніше;
- Змішати сирну масу з зеленню, додати до них сметану і половину сиру;
- Форма для випікання не повинна бути більше 25 см в діаметрі. Підготувати її: розстелити всередині фольгу або просто добре змастити маслом;
- Тісто рівномірно розподілити по всій формі і наколоти по всьому колу вилкою;
- Викласти зверху начинку, а краї акуратно загнути всередину;
- Посипати пиріг залишилися сиром зверху;
- Випікати півгодини в розпеченій духовці (максимум 180 градусів);
- Сирна скоринка зверху повинна добре зарум'яниться;
- Витягнути пиріг і дати йому охолонути у формі. Викласти його на блюдо і приступати до трапези.
Осетинські пироги з сиром і зеленню
Продукти:
- борошно — 2 ст.;
- цибуля зелена і кріп – 0,3 кг;
- вершкове масло – 100 гр;
- дріжджі – 1 ст. л;
- сіль – ½ ч. л;
- яйце;
- кефір – 1 склянка;
- сулугуні солоний – 200 гр.
Потрібний час: 140 хвилин.
Калорії: 155.
- Сухі дріжджі розчинити в половині всього кефіру;
- Через сито просіяти разом сіль з борошном в глибоку миску;
- У борошні зробити поглиблення і влити половину кефіру;
- Додати дріжджі з кефіром і половину заздалегідь розм'якшеного масла;
- Вимісити тісто (воно має бути м'яке) і залишити його накритим на пару годин в теплі;
- Підготувати форму і промазати її маслом;
- Тісто викласти на присипаний борошном стіл і сформувати кулю;
- Розкачати його в товстий корж;
- Сир дрібно подрібнити у блендері разом з зеленню;
- До начинки додати яйце і сіль. Вимісити до однорідності;
- На розкачану корж викласти начинку;
- Кінці тіста з'єднати і викласти куля швом вниз у форму;
- Розім'яти пиріг у формі так, щоб він став тонким і зробити в центрі дірку, щоб пар можу вільно виходити з пирога;
- Випікати 20 хвилин в духовій шафі, нагрітій до 180 градусів;
- Гарячий пиріг змастити рештою олією. Подавати до столу.
Кільцевий пиріг з солоним сиром
Цей рецепт є базовим для кільцевого пирога, оскільки при будь-якій зміні начинки виходить абсолютно новий смак, а технологія приготування залишається незмінною.
Склад:
- сир – 450 гр;
- борошно – 1 ст.;
- насіння кунжуту для посипання;
- вода – 1 ст.;
- цибулина ріпчаста;
- масло оливи – 1/3 ст.;
- кінза кріп – 250 гр;
- свіжої базилік — 7 лист.;
- пучку солі і соди;
- жовток яйця для змащування.
Необхідний час: 1 година.
Калорійність: 218 калорій.
- Оливкова олія змішати з сіллю і водою;
- Просіяти в глибоку миску борошно і соду;
- Влити воду з маслом до борошна;
- Замісити тісто. Може знадобиться більше борошна або менше;
- Перевернути миску на стіл і продовжувати місити тісто вже на робочій поверхні, не забувши присипати її борошном;
- Накрити тісто і дати йому відпочити 15 хвилин. Потім знову злегка пом'яти;
- У сир додати дрібку солі і перцю. Зелень дрібно нарубати і кинути до сиру;
- Очищений цибулю нарізати дрібними кубиками. Підсмажити його на сковороді до золотистого кольору і кинути до сиру;
- Тісто розділити на 5-6 колобків;
- Кожен колобок розкачати в довгу тонку смужку;
- На кожну смужку уздовж викласти начинку;
- Краї кожного пласта згорнути і щільно заліпити;
- У форму, змащену маслом або викладеної пергаментом викладати смужки по колу, так щоб вийшла равлик;
- Зверху пиріг змастити жовтому і присипати насінням кунжуту;
- Випікати 30-35 хвилин на середній температурі;
- Коли пиріг стане золотистим його можна виймати, злегка збризнути водою і дати охолонути протягом 10 хвилин;
- Нарізати і подавати до столу.
Читайте як приготувати смачного судака в клярі — простий рецепт смачної страви.
Пиріг з ковбасою і сиром — візьміть на замітку наші рецепти. Їх можна використовувати як закуску і як випічку до овочевих салатів.
Спробуйте приготувати ніжну форель у вершковому соусі за нашими рецептами.
Пиріг з лаваша з сиром, сиром і зеленню
Використовуючи лаваш як коржів для пирога можна здорово заощадити час. Але смак страви при цьому залишиться чудовим!
Інгредієнти:
- тонкий лаваш – 5 аркушів;
- сметана – 2 ст.;
- молоко – 1 ст.;
- сир домашній -2 ст.;
- сир «Гауда» – 0,3 кг;
- перець – ½ ч. л;
- зелень – 300 гр;
- масло вершкове – 50 гр;
- сіль за смаком;
- яйце куряче – 2 шт.
Необхідний час: ½ години.
Калорії: 157 калорій.
- Листи лаваша нарізати на аркуші за формою дека;
- Сметану в окремому широкому посуді розвести з молоком і вбити яйця;
- Суміші додати всі спеції і перемішати до однорідності;
- Масло вершкове розтопити і змастити деко;
- Зелень подрібнити і перетерти з сиром. Посолити за смаком;
- Кожен лист лавашу занурити в сметано-молочну суміш і викласти на деко;
- Додати на лист начинку;
- Сир натерти і посипати лаваш зверху;
- З кожним листом лаваша робити так само;
- Чергувати лавашные шари поки вони не закінчаться;
- Зверху рясно посипати пиріг сиром і відправити пиріг в духовку;
- Випікати до рум'яності при 180 градусах в духовці;
- Подавати гарячим!
Заливний пиріг з сирною начинкою
Традиційний закритий пиріг з насиченим смаком соковитого шпинату і трохи солонуватого сиру не залишить нікого байдужим.
Продукти:
- морозиво шпинат — 350 гр;
- яйце — 3 шт.;
- «Едам» + сир + бринза – 300 гр;
- молоко – 1,5 склянки;
- борошно — 2 ст. л;
- сіль і перець за смаком.
Потрібний час: 1 год.
Калорійність: 244 калорії.
- Шпинат розморозити, можна використовувати і свіжий. Листя в такому випадку необхідно буде відпарити в окропі;
- Сир подрібнити на крупній тертці;
- Яйця добре збити разом з молоком;
- До яйцям додати борошно і всі спеції. Збити ще раз;
- Включити розігріватися духовку до 180С;
- Сир змішати з сиром і бринзою, додати до них шпинат. Можна не солити якщо бринза досить солонувата;
- Форму для пирога змастити маслом;
- Викласти начинку і залити її яєчної сумішшю;
- Випікати 40 хв (температура 180С);
- Дістати пиріг з форми і злегка остудити;
- Нарізати на порції і подавати до столу.
Корисні поради
Щоб пиріг з сиром і зеленню вийшов особливо смачним, слід:
- Змішувати різні сорти сиру. Відмінно підійде сулугуні, фета, бринза, адигейський сир і будь-які тверді сорти;
- З сиром добре поєднуються всі види тесту, так що можна експериментувати і випікати пироги з дріжджового тіста, листкового, холодцю і здобного;
- В начинку можна додавати варені яйця та рис;
- В якості зелені можна використовувати: кінзу, петрушку, кріп, зелена цибуля, черемшу, базилік, щавель, кропиву та інші;
- Щоб начинка не виходила занадто сухий, в неї слід додавати молоко або вершки;
- У відкритих пирогах в начинці обов'язково повинні бути яйця, щоб начинка не розвалювалася;
- Якщо пиріг кладеться солоний сир, то солити його не слід.
Готувати пироги з зеленню можна в будь-який час року. Для зими варто заздалегідь заморозити річну зелень і продовжувати радувати рідних смачною і корисною випічкою.