16 апрель 2019 4 501

Як приготувати пиріг з сиром і зеленню

Зелень не тільки вкрай ефектно виглядає у випічці, але і приносить масу користі, адже в ній поміщений цілий вітамінний комплекс. Так чому б не поєднати цей комплекс з ніжним розсипчастим тестом?

Весняний пиріг
Інгредієнти Кількість
маргарин - 100 г
сметанна маса - 200 мл
борошно - 250 г
сир - 600 г
шпинат свіжий - 350 г
яйце - 3 шт.
свіжі петрушка з кропом - по 50 г
твердий сорт сиру - 150 г
сіль - 2 ч. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Навесні завжди нестача вітамінів після довгої зими, тому в раціоні завжди має бути підвищена кількість петрушки, кропу і іншої зелені. Тому ніжна сирна начинка з пікантною зеленню на пісочній подушці буде дуже до речі!

  1. Маргарин заздалегідь покласти в холодильник і вже охолоджений розтерти разом з борошном в крихту. При бажанні або необхідності маргарин замінити маслом;
  2. Вбити в тісто 1 яйце, всипати чайну ложку солі і перемішати;
  3. Тісто має зібратися в клубок, якщо це не виходить зробити, то влити в нього ще ложку сметани від загальної кількості;
  4. Зібрати куля з тіста, упакувати його в плівку і покласти в холодильник;
  5. Листя шпинату викласти в миску, обшпарити окропом і залишити в такому положенні 3-5 хвилин;
  6. Відкинути шпинат на друшляк і почекати, поки вся вода стече. Решту зелень добре помити;
  7. Сир перетерти з 2 яйцями і залишилася сіллю. Це можна зробити з допомогою виделки, а можна використовувати блендер;
  8. Сир натерти на тертці;
  9. Всю зелень нарізати якомога дрібніше;
  10. Змішати сирну масу з зеленню, додати до них сметану і половину сиру;
  11. Форма для випікання не повинна бути більше 25 см в діаметрі. Підготувати її: розстелити всередині фольгу або просто добре змастити маслом;
  12. Тісто рівномірно розподілити по всій формі і наколоти по всьому колу вилкою;
  13. Викласти зверху начинку, а краї акуратно загнути всередину;
  14. Посипати пиріг залишилися сиром зверху;
  15. Випікати півгодини в розпеченій духовці (максимум 180 градусів);
  16. Сирна скоринка зверху повинна добре зарум'яниться;
  17. Витягнути пиріг і дати йому охолонути у формі. Викласти його на блюдо і приступати до трапези.

Осетинські пироги з сиром і зеленню

Пироги в Осетії печуться на всі свята і просто в будні дні. Вони можуть бути з різними начинками, але найсмачніша – це сирна з великою кількістю цибулі і кропу.

Продукти:

  • борошно — 2 ст.;
  • цибуля зелена і кріп – 0,3 кг;
  • вершкове масло – 100 гр;
  • дріжджі – 1 ст. л;
  • сіль – ½ ч. л;
  • яйце;
  • кефір – 1 склянка;
  • сулугуні солоний – 200 гр.

Потрібний час: 140 хвилин.

Калорії: 155.

  1. Сухі дріжджі розчинити в половині всього кефіру;
  2. Через сито просіяти разом сіль з борошном в глибоку миску;
  3. У борошні зробити поглиблення і влити половину кефіру;
  4. Додати дріжджі з кефіром і половину заздалегідь розм'якшеного масла;
  5. Вимісити тісто (воно має бути м'яке) і залишити його накритим на пару годин в теплі;
  6. Підготувати форму і промазати її маслом;
  7. Тісто викласти на присипаний борошном стіл і сформувати кулю;
  8. Розкачати його в товстий корж;
  9. Сир дрібно подрібнити у блендері разом з зеленню;
  10. До начинки додати яйце і сіль. Вимісити до однорідності;
  11. На розкачану корж викласти начинку;
  12. Кінці тіста з'єднати і викласти куля швом вниз у форму;
  13. Розім'яти пиріг у формі так, щоб він став тонким і зробити в центрі дірку, щоб пар можу вільно виходити з пирога;
  14. Випікати 20 хвилин в духовій шафі, нагрітій до 180 градусів;
  15. Гарячий пиріг змастити рештою олією. Подавати до столу.

Кільцевий пиріг з солоним сиром

Цей рецепт є базовим для кільцевого пирога, оскільки при будь-якій зміні начинки виходить абсолютно новий смак, а технологія приготування залишається незмінною.

Склад:

  • сир – 450 гр;
  • борошно – 1 ст.;
  • насіння кунжуту для посипання;
  • вода – 1 ст.;
  • цибулина ріпчаста;
  • масло оливи – 1/3 ст.;
  • кінза кріп – 250 гр;
  • свіжої базилік — 7 лист.;
  • пучку солі і соди;
  • жовток яйця для змащування.

Необхідний час: 1 година.

Калорійність: 218 калорій.

  1. Оливкова олія змішати з сіллю і водою;
  2. Просіяти в глибоку миску борошно і соду;
  3. Влити воду з маслом до борошна;
  4. Замісити тісто. Може знадобиться більше борошна або менше;
  5. Перевернути миску на стіл і продовжувати місити тісто вже на робочій поверхні, не забувши присипати її борошном;
  6. Накрити тісто і дати йому відпочити 15 хвилин. Потім знову злегка пом'яти;
  7. У сир додати дрібку солі і перцю. Зелень дрібно нарубати і кинути до сиру;
  8. Очищений цибулю нарізати дрібними кубиками. Підсмажити його на сковороді до золотистого кольору і кинути до сиру;
  9. Тісто розділити на 5-6 колобків;
  10. Кожен колобок розкачати в довгу тонку смужку;
  11. На кожну смужку уздовж викласти начинку;
  12. Краї кожного пласта згорнути і щільно заліпити;
  13. У форму, змащену маслом або викладеної пергаментом викладати смужки по колу, так щоб вийшла равлик;
  14. Зверху пиріг змастити жовтому і присипати насінням кунжуту;
  15. Випікати 30-35 хвилин на середній температурі;
  16. Коли пиріг стане золотистим його можна виймати, злегка збризнути водою і дати охолонути протягом 10 хвилин;
  17. Нарізати і подавати до столу.

Читайте як приготувати смачного судака в клярі — простий рецепт смачної страви.

Пиріг з ковбасою і сиром — візьміть на замітку наші рецепти. Їх можна використовувати як закуску і як випічку до овочевих салатів.

Спробуйте приготувати ніжну форель у вершковому соусі за нашими рецептами.

Пиріг з лаваша з сиром, сиром і зеленню

Використовуючи лаваш як коржів для пирога можна здорово заощадити час. Але смак страви при цьому залишиться чудовим!

Інгредієнти:

  • тонкий лаваш – 5 аркушів;
  • сметана – 2 ст.;
  • молоко – 1 ст.;
  • сир домашній -2 ст.;
  • сир «Гауда» – 0,3 кг;
  • перець – ½ ч. л;
  • зелень – 300 гр;
  • масло вершкове – 50 гр;
  • сіль за смаком;
  • яйце куряче – 2 шт.

Необхідний час: ½ години.

Калорії: 157 калорій.

  1. Листи лаваша нарізати на аркуші за формою дека;
  2. Сметану в окремому широкому посуді розвести з молоком і вбити яйця;
  3. Суміші додати всі спеції і перемішати до однорідності;
  4. Масло вершкове розтопити і змастити деко;
  5. Зелень подрібнити і перетерти з сиром. Посолити за смаком;
  6. Кожен лист лавашу занурити в сметано-молочну суміш і викласти на деко;
  7. Додати на лист начинку;
  8. Сир натерти і посипати лаваш зверху;
  9. З кожним листом лаваша робити так само;
  10. Чергувати лавашные шари поки вони не закінчаться;
  11. Зверху рясно посипати пиріг сиром і відправити пиріг в духовку;
  12. Випікати до рум'яності при 180 градусах в духовці;
  13. Подавати гарячим!

Заливний пиріг з сирною начинкою

Традиційний закритий пиріг з насиченим смаком соковитого шпинату і трохи солонуватого сиру не залишить нікого байдужим.

Продукти:

  • морозиво шпинат — 350 гр;
  • яйце — 3 шт.;
  • «Едам» + сир + бринза – 300 гр;
  • молоко – 1,5 склянки;
  • борошно — 2 ст. л;
  • сіль і перець за смаком.

Потрібний час: 1 год.

Калорійність: 244 калорії.

  1. Шпинат розморозити, можна використовувати і свіжий. Листя в такому випадку необхідно буде відпарити в окропі;
  2. Сир подрібнити на крупній тертці;
  3. Яйця добре збити разом з молоком;
  4. До яйцям додати борошно і всі спеції. Збити ще раз;
  5. Включити розігріватися духовку до 180С;
  6. Сир змішати з сиром і бринзою, додати до них шпинат. Можна не солити якщо бринза досить солонувата;
  7. Форму для пирога змастити маслом;
  8. Викласти начинку і залити її яєчної сумішшю;
  9. Випікати 40 хв (температура 180С);
  10. Дістати пиріг з форми і злегка остудити;
  11. Нарізати на порції і подавати до столу.

Корисні поради

Щоб пиріг з сиром і зеленню вийшов особливо смачним, слід:

  1. Змішувати різні сорти сиру. Відмінно підійде сулугуні, фета, бринза, адигейський сир і будь-які тверді сорти;
  2. З сиром добре поєднуються всі види тесту, так що можна експериментувати і випікати пироги з дріжджового тіста, листкового, холодцю і здобного;
  3. В начинку можна додавати варені яйця та рис;
  4. В якості зелені можна використовувати: кінзу, петрушку, кріп, зелена цибуля, черемшу, базилік, щавель, кропиву та інші;
  5. Щоб начинка не виходила занадто сухий, в неї слід додавати молоко або вершки;
  6. У відкритих пирогах в начинці обов'язково повинні бути яйця, щоб начинка не розвалювалася;
  7. Якщо пиріг кладеться солоний сир, то солити його не слід.

Готувати пироги з зеленню можна в будь-який час року. Для зими варто заздалегідь заморозити річну зелень і продовжувати радувати рідних смачною і корисною випічкою.

Що ще почитати: