24 март 2019 4 214

Як спекти солодкий повітряний маннік на йогурті

Смак манного пирога на кефірі як в дитинстві знайомий всім без винятку. Його нерідко подавали в дитячому саду і пекли вдома. Рецепт приготування радує простотою, а пиріг завжди виходив смачним, розсипчастим і ароматним.

Сьогодні на прилавках магазинів є безліч альтернативних замін, як кефіру, так і іншим складовим даного рецепту. Від цього пиріг не тільки стає смачніше і ніжніше, але і більш ароматним.

Рекомендуємо не соромитися експериментувати, скористатися нашими перевіреними рецептами і спекти маннік на йогурті. Такий пиріг обов'язково припаде до смаку гостям до вечірнього чаю.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
курячих яєць - 2 шт.
манки, цукру, борошна - по склянці
негустого йогурту - стакан
молока - третину склянки
соди - чайна ложка
ваніліну - щіпка
солі - щіпка
масла - для змазування страви
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 176 Ккал

Класичний десерт до чаю, зроблений за цим рецептом, виходить пишним і розсипчастим, маннік на йогурті в духовці простий у приготуванні.

Підготовчий етап:

У глибокій мисці змішайте по одній склянці крупи, цукру і негустого йогурту, перемішайте і залиште набухати протягом години. Йогурт рекомендується використовувати нежирний. Ідеально підійде продукт від 0,3 до 1,2 відсотків жирності.

Основний етап:

  1. Увімкніть розігріватися духовку до ста вісімдесяти градусів;
  2. У чашці збийте вінчиком до утворення щільної піни пару яєць;
  3. Додайте щіпку солі і ваніліну;
  4. Змішайте соду з борошном. Поступово вмешивайте суміш, просіваючи її через дрібне сито, щоб консистенція тесту була схожа як для безе;
  5. За допомогою ложки ретельно змішайте дві частини інгредієнтів в одній мисці;
  6. Додайте тепле молоко, ще раз перемішайте.

Деко змастіть маслом, рясно посипте крупою, щоб не підгоріло. Вилийте тісто в деко і відправте в духовку на тридцять хвилин.

Після закінчення часу, перевірити готовність зубочисткою. Якщо вона залишилася сухою, то десерт до чаю готовий.

 

Манник на йогурті без борошна і масла

Торт за таким рецептом припаде до смаку як дівчатам, які піклуються про свою фігуру, так і дітям. Якщо просочити його сметанним кремом, то цей десерт ідеально підійде для святкового чаювання.

Необхідні інгредієнти:

  • стакан цукру;
  • куряче яйце;
  • 9 гр. розпушувача тіста;
  • стакан негустого йогурту;
  • два склянки манної крупи.

Для крему:

  • банку 10% сметани;
  • 2 ст. ложки з верхом цукрової пудри.

Для прикраси:

  • жменька свіжої ягоди (за бажанням).

Час приготування – 45 хвилин.

Калорійність: близько 135 Ккал/100 гр.

Включаємо духовку розігріватися до ста п'ятдесяти градусів і приступаємо до приготування тіста:

  1. Яйце з цукром активно збиваємо міксером утворення піни;
  2. Додаємо розпушувач і йогурт;
  3. Дозовано вмішуємо крупу.
  4. Беремо блюдо, застеляємо його пергаментним папером, посипаємо манкою, заливаємо тісто. Збільшуємо температуру духової шафи ще на тридцять градусів, відправляємо туди тісто.

Рекомендуємо використовувати посуд круглого діаметра. Якщо деко скляне, то пергамент можна не використовувати.

  1. Хвилин за десять до закінчення випічки приступаємо до приготування крему: інтенсивно збийте міксером сметану і цукрову пудру. По консистенції вони повинні бути схожі на збитий білок.
  2. Перевіряємо готовність випічки зубочисткою. Акуратно перевертаємо майбутній торт на плоску тарілку, ділимо за допомогою кулінарної нитки або довгого ножа на два – три однакових коржа. Кількість коржів залежатиме від діаметра використовуваної форми.
  3. Рясно промазуємо коржі кремом, попередньо проколовши їх зубочисткою. За бажанням залишаємо для просочення торт на тридцять хвилин.

Прикрасити торт рекомендуємо свіжою ягодою. Також її можна додати в крем для додаткового кольору і аромату.

Горбуша в мультиварці — читайте як приготувати смачні страви.

Візьміть на замітку рецепт смачного компоту з нектаринів — встигніть приготувати напій, поки не пройшов сезон.

Візьміть на замітку рецепт дієтичного вівсяного печива з бананами.

Рецепт лепешняку на йогурті по-грецьки

Випічка на термостатно натуральному йогурті виходить неймовірно ніжною. Коньяк додасть пікантний аромат, не підвищивши градус солодкого страви. Тому, сміливо пригощайте їм гостей і дітей.

Інгредієнти:

  • три яйця;
  • стакан цукру;
  • щіпка солі;
  • півсклянки борошна;
  • 13 гр. розпушувача;
  • чайна ложка коньяку;
  • склянка манної крупи;
  • 1,5 склянки натурального термостатного йогурту;
  • 100 гр. розм'якшеного масла для тіста і маленький шматочок для змащування форми.

Для прикраси: цукрова пудра.

Час приготування – 50 хвилин.

Калорійність: близько 231 Ккал/100 гр.

Етапи приготування:

  1. Візьміть дві страви: маленьке і глибоке. В перше відокремте білки від жовтків. Білки відправте в холодильник;
  2. У глибокій мисці збийте міксером жовток, розм'якшене масло, поступово всипте цукор;
  3. Не перестаючи збивати, додайте ще один жовток, половину йогурту, півпорції просіяного борошна, перемішану з розпушувачем, коньяк. Заважайте протягом хвилини. Після цього додайте по черзі залишилися продукти: жовток, йогурт, борошно, сіль і манку;
  4. Вийміть з холодильника білки, міксером на максимальній швидкості збийте до утворення міцної піни, вмішайте в тісто;
  5. Вузьку прямокутну форму змастіть маслом, посипте жменькою крупи, щоб випічка не підгоріла;
  6. Відправте в попередньо розігріту до двохсот градусів духовку на тридцять п'ять хвилин. Перевірити готовність зубочисткою.
  7. Посипте цукровою пудрою, просіяного через сито.

Манник на питне йогурті в мультиварці

Манник на питне йогурті нерідко плутають з класичним рецептом на кефірі. Тим не менш, за смаком вони відрізняються. З цим напоєм випічка виходить менш пористою, і сухий, а більш ніжною, як у дитячому садку. Приготування в мультиварці заощадить немало часу.

Необхідні інгредієнти:

  • 1,5 склянки питного йогурту;
  • 1,5 склянки манної крупи;
  • трохи більше половини склянки борошна;
  • два яйця;
  • стакан цукру;
  • щіпка ваніліну;
  • 9 гр. розпушувача;
  • 100 гр. розм'якшеного маргарину.

Час приготування – 90 хвилин.

Калорійність: близько 220 Ккал/100 гр.

Підготовчий етап:

  • змішайте манну крупу з йогуртом і залиште набухати на сорок хвилин.

Основний етап:

  1. Перетріть за допомогою віночка яйця і цукор;
  2. Додати розм'якшений маргарин, ванілін, розпушувач – ретельно перемішайте;
  3. Влийте отриману суміш до манної крупі з йогуртом, перемішайте до однорідної маси, щоб не залишилося грудочок.

Етап випічки:

  1. Змастіть мультиварочную каструлю маргарином, вилийте заготівельню суміш;
  2. Активуйте режим «Випічка», закрийте кришку, випікайте до звукового сигналу.
  3. Перевірити готовність зубочисткою. При необхідності переверніть і включіть режим «Підігрів» ще хвилин на п'ять – сім.

Під час чаювання полийте манник згущеним молоком або улюбленим варенням.

Корисні поради

Іноді все робимо за рецептом, але у фіналі нас чекає неприємний сюрприз: то пиріг осідає, то недостатньо розсипчастий, а що найгірше – виходить склоподібної консистенції. Щоб випічка завжди вдавалася, дотримуйтеся простих поради:

  1. Для того щоб пиріг вийшов пишним, використовуйте яйця кімнатної температури;
  2. Яйця з цукром збийте інтенсивно, до утворення піни. Після цього по черзі, дозовано вмешивайте інші інгредієнти;
  3. Крупу рекомендується попередньо витримувати з молоком/кефіром або йогуртом, щоб вона набухла. Тоді десерт вийде розсипчастим;
  4. Йогурт краще брати рідкий, щоб тісто не було дуже густим, а блюдо не вийшло сухим;
  5. Для додання некласичного кольору маннику або додаткового аромату, рекомендується використовувати йогурт з кольоровими натуральними наповнювачами. Наприклад, з лісовими ягодами або чорницею;
  6. Якщо для приготування використовуєте мультиварку і бажаєте, щоб манний пиріг був рум'яним з обох сторін — після звукового сигналу, акуратно переверніть його, поставте на сім хвилин режим «Підігрів». Тоді у вас вийде рум'яна, гарна випічка.

Приємного чаювання з легкої домашньою випічкою!

Що ще почитати: