Як спекти класичний маннік на кефірі
Смак свіжоспеченого лепешняку можна назвати смаком дитинства, оскільки цей пиріг вже багато поколінь не втрачає свою популярність. Він припаде до смаку навіть тим, хто не любить манну кашу. Крім того, цей пиріг корисний тим, що не містить борошно.
До його складу традиційно входять манна крупа, кисломолочні продукти, яйця і цукор. З приготуванням лепешняку на кефірі впорається навіть дитина. Тісто виходить дуже ніжним і розсипчастим, до нього підходять будь-які начинки і креми.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кефіру - | 400 мл |
цукру - | півсклянки |
яєць - | 3 шт. |
солі - | 5 г |
ванільний цукор або ванілін - | пакетик |
манної крупи - | стакан |
розпушувача - | пакетик |
масла для змащування - | 15 г |
Час приготування: 110 хвилин | Калорійність на 100 грам: 203 Ккал |
- Залийте манку кефіром і залиште на годину.
- Збийте яйця, потім вмішайте сіль, цукор, ванілін і розпушувач.
- Викладіть в яєчну масу розмоклу манку, перемішати до однорідного стану.
- Змастіть форму і перелийте в неї тісто.
- Встановіть температуру 190°С і відправте маннік на 40 хвилин у духовку. увіткніть сірник або зубочистку, на ній не повинні залишатися сліди тесту.
- Прикрасьте готовий пиріг цукровою пудрою, шоколадною глазур'ю.
Рецепт без кефіру
Деякі господині вважають класичним рецептом манний пиріг з додаванням сметани. Вона служить хорошою альтернативою кефіру, але з-за щільної структури її краще трохи розбавити водою, інакше манна крупа не зможе розм'якнути до кінця.
Інгредієнти:
- 200 г манної крупи;
- 200 мл сметани;
- 2 яйця;
- 200 г цукру;
- розпушувач або соду;
- масло для змащування.
Змішайте манку і сметану, дайте настоятися не менше півтора годин.
Збийте до пишної піни яйця і вмішайте в них цукор.
Змішайте яєчну масу з напитавшейся манкою, додайте розпушувач і змішайте до однорідної маси.
Випікайте на температурі 190С близько півгодини. Перевірте готовність сірником.
Сирний манник з фруктами
Внести різноманітність у традиційний рецепт допоможуть фруктові начинки. Якщо ви взяли заморожені фрукти або ягоди, укладіть їх на верхівку пирога, це допоможе висушити зайву вологу.
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- половина склянки кефіру;
- 1 пачка сиру;
- 200 г цукру;
- 200 г борошна;
- 200 г манки;
- 3 кислих яблука;
- розпушувач або соду;
- кориця;
- 1 ст. л. масла, щоб змастити дно.
Манник на кефірі з сиром і фруктами готується наступним чином.
Залийте манку кефіром і залиште на годину.
Додайте в набряклу манку яйця і сир, ретельно перемішайте. Якщо у вас зерновий сир, перед додаванням його потрібно розтерти.
Два яблука слід почистити і нарізати кубиками, одне — часточками.
Змастіть дно форми для випічки маслом і вилити частину тесту, щоб закрити дно. Розкладіть нарізані кубиками яблука, посипати їх корицею і залити рештою тестом. Зверху покладіть яблуко, нарізане часточками.
Поставте пиріг в духовку, встановити температуру близько 180°С. Через 40 хвилин застроміть сірник або зубочистку, якщо пиріг готовий, на ній не повинні залишатися сліди тесту.
Гарбузовий манник в мультиварці
Якщо немає можливості скористатися духовкою, спечіть манний пиріг в мультиварці. Випічка виходить ароматною і дуже ніжною, але без рум'яної скоринки. Слідкуйте, щоб в тесті не було зайвої вологи, віджимайте з начинки сік, інакше пиріг вийде водянистим.
Інгредієнти:
- склянка манної крупи;
- 3 ст. л. пшеничного борошна;
- пара яєць;
- половина склянки йогурту;
- 50 мл рослинного масла;
- 100 г коричневого або звичайного цукру;
- розпушувач;
- мелена кориця;
- гвоздика;
- цукрова пудра;
- 150 г печеного гарбуза;
- 1 ст. л. масла, щоб змастити дно.
Гарбуз треба порізати, зчистити з неї шкірку і запекти в режимі «Випічка» до готовності.
З готових шматочків зніміть шкірку і протріть м'якоть в пюре.
Насипте в гарбузове пюре манну крупу, додайте рослинне масло і йогурт, ретельно перемішайте. Маса повинна постояти близько години.
Змішайте яйця з цукром і збийте до пишної піни.
Додайте борошно, корицю, гвоздику і розпушувач, розмішайте.
Розігрійте чашу на режимі «Підігрів» і змастіть маслом дно. Вилийте тісто в миску і залиште дбати близько години в режимі для випічки.
Коли закінчиться таймер, залиште маннік на режимі «Підігрів» на 15 хвилин. Остуджувати готову випічку краще з відкритою кришкою, щоб пиріг не відсирів.
Верх посипте цукровою пудрою.
Гороховий суп з куркою — це класичне поєднання для першої страви. Спробуйте наші варіанти рецептів.
Читайте самі швидкі варіанти рецептів гарячих бутербродів в духовці.
Спробуйте чудовий крем-чіз для тортів.
Як спекти корисний манник без яєць
Цей варіант гарбузового лепешняку підійде тим, хто не їсть яйця. Тісто виходить менш щільним і буквально тане в роті. Тут не потрібно запікати гарбуз, тому стежте, щоб манка ввібрала зайву вологу і пиріг не вийшов сирим. Для випічки беріть гарбуз солодких сортів.
Інгредієнти для тіста:
- 400 г натертого гарбуза;
- 250 мл кефіру;
- половина склянки цукру;
- півтора склянки манки;
- розпушувач;
- лимонна цедра.
Інгредієнти для сиропу:
- сік 1 лимона;
- половина склянки води;
- 200 г цукру;
- кокосова стружка.
Манник на кефірі з гарбузом без яєць в мультиварці готувати потрібно наступним чином.
Гарбуз почистіть і натріть на тертці. Гарбуз почистити буде простіше, якщо попередньо нарізати її невеликими шматочками.
Всипте манку, потім додайте цукор і цедру. Залиште манку увібрати вологу.
Додайте розпушувач у кефір, перемішати і перелийте до гарбузі. Дайте настоятися протягом півгодини.
Розігрійте чашу на режимі «Підігрів», розтопіть в ній шматочок масла і перекладіть готове тісто. Поставте мультиварці на режимі «Випічка», включіть таймер на 50 хвилин. Коли час вийде, дайте маннику дійти на «Підігріві».
Поставте на вогонь півсклянки води з цукром і лимонним соком. Дайте закипіти і томіть 3 хвилини.
Коли манник спечеться, рівномірно полийте його сиропом. Залиште до охолодження під кришкою.
Остиглу випічку посипте стружкою. Зайвий сироп перелийте в інший посуд і поливайте порційні шматочки перед подачею.
Манник-зебра
В якості основи для рецепта підійде будь-який класичний варіант приготування лепешняку. Замісіть тісто і вилийте половину у вільну миску. В одну порцію вмішайте какао за смаком, близько двох столових ложок.
Потім візьміть столову ложку і переливайте обидві порції в змащену форму, чергуючи шари і намагаючись їх не змішувати, щоб вийшли смужки. Прикрасьте готову випічку кремом з тертим шоколадом або глазур'ю.
Секрети приготування
Головний секрет хорошого лепешняку – дати розмоченої манці відстоятися, щоб кожна крупинка наситилася вологою. Тісто вийде ніжним, якщо манка буде розмокати не менше години. В густій сметані або кефірі її краще залишити на пару годин. Для зменшення часу розмокання рекомендується злегка розбавити водою кисломолочний продукт.
Звичні рецепти можна урізноманітнити добавками: родзинками і цукатами, горіхами, шоколадом, фруктами і ягодами. Заморожену вишню або смородину краще укладати на верхівку, так як вони виділяють сік.
Щоб надати пирога соковитість, просочіть його сиропом або теплим молоком.
З лепешняку виходить дуже ніжний торт. Корж розріжте навпіл і змажте середину кремом, згущеним молоком, варенням або джемом. Для прикраси приготуйте шоколадну глазур або сметанний крем, посипте тертим шоколадом.