16 апрель 2019 1 349

Як просто і смачно приготувати манник в мультиварці

Манником називають пиріг, за основу якого береться манна крупа. Це блюдо дуже відоме завдяки своїй бюджетності і легкості в приготуванні. При цьому існує безліч варіацій лепешняку, приміром, на молоці або кефірі, з використанням шоколаду або вишні, і так далі.

Готувати манник можна в духовці, але найбільш просто і швидко це здійснюється за допомогою мультиварки.

Класичний манник: готуємо в мультиварці
Інгредієнти Кількість
Кефір - 250 мл
Борошно - 250 г
Манна крупа - 250 г
Цукровий пісок - 200 г
Яйця - 2 штуки
Масло вершкове - 100 г
Розпушувач для тіста - 1,5 ч. ложки
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 249 Ккал
Для того щоб приготувати цей пиріг в мультиварці, можна скористатися класичним рецептом. Як правило, такий манник готується на кефірі.

Для початку необхідно взяти посуд великого об'єму і засипати в неї манну крупу. Потім потрібно налити туди ж кефір і як слід замішати.

Потрібні 2 миски, за допомогою яких можна відокремити жовтки від білків. При цьому в миску до білків потрібно засипати ложку цукрового піску і збити до піків.

Вершкове масло потрібно розтопити, а потім додати манну крупу з кефіром. У цю ж миску слід добре вмішати жовтки яєць і розпушувач для тіста.

До білкової піни необхідно всипати пшеничне борошно, при цьому робити це важливо поступово, помішуючи. Тепер цю суміш залишається змішати з манною, а збивати краще за допомогою міксера, щоб вийшла гладка однорідна маса.

Важливо підготувати мультиварку, змастивши її чашу за допомогою олії. Потім потрібно акуратно розподілити тісто лепешняку в ємності, при необхідності можна скористатися спеціальною лопаткою.

Залишається включити відповідний режим мультиварки, а саме, «Випічка», і залишити на 1 годину.
Після того, як манний пиріг готовий, потрібно залишити його в мультиварці на час, давши йому охолонути. При подачі пирога на стіл можна також доповнити його горіхами, ягодами або цукровою пудрою.

Пісний маннік на кефірі: як правильно приготувати

Пісний рецепт цього пирога не менш смачний. Притому його можна приготувати, використовуючи вишню. Так, вийде смачно і дешево урізноманітнити блюдо.

Для пісного лепешняку з вишнею знадобляться:

  • Манна крупа – 250 г;
  • Чиста вода – 250 мл;
  • Цукровий пісок – 200 г;
  • Борошно – 2,5 ст. ложки;
  • Ягоди вишні без кісточок – 250 г;
  • Оливкова олія – невелика кількість.

Манну крупу слід перемішати з цукровим піском, а потім залити водою. Краще залишити цю суміш на одну ніч, так, цукор точно розчиниться. В крайньому випадку краще використовувати теплу воду. До суміші також потрібно додати пшеничне борошно.

Чашу мультиварки слід змастити оливковою олією за допомогою спеціальної кисті, щоб не переборщити. Одну половину тіста потрібно розподілити в ємності.

Після чого зверху можна покласти ягоди вишні, і тільки потім вилити в каструлю решту тіста. Режим мультиварки, необхідний при приготуванні – «Випічка», час до готовності становитиме 50 хвилин. Можна також при подачі посипати манний пиріг цукровою пудрою або кокосовою стружкою, або ж нарізати поверх маленькі шматочки вишеньок.

Манник на молоці: незвичайно ніжне тісто

Багатьом також за смаком робити випічку на молоці – такий спосіб приготування манного пирога так само не менш гарний. Так, для нього потрібні:

  • Манна крупа – 200 г;
  • Молоко – 250 мл;
  • Цукровий пісок – 250 г;
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Яйця – 3 штуки;
  • Розпушувач – 1, 5 ч. ложки.

Молоко для приготування манного пирога повинна володіти кімнатною температурою. Тому якщо воно охолоджене, його слід розігріти.

Яйця необхідно збити між собою, це можна робити за допомогою міксера. Після чого потрібно додати до них підігріте молоко і знову перемішати.

У великій за обсягом ємності слід перемішати цукор і манку. Потім залишається акуратно і повільно почати вливати суміш молока і яєць до сухих інгредієнтів, при цьому помішуючи масу. Так, можна домогтися ідеального гладкого тіста без утворення сухих грудочок. Також в кінці потрібно додавати розпушувач. Результат слід залишити на час, поки крупа не почне набухати.

Вершкове масло слід розтопити за допомогою водяної бані. За допомогою нього можна змастити всю поверхню чаші мультиварки, щоб уникнути пригорання. Потім можна розподілити тісто майбутнього лепешняку в мультиварці, встановивши на ній відповідної готуванні режим «Випічка». Час до готовності пирога – близько 40 хвилин.

Перш ніж дістати його, слід почекати остигання. При подачі на стіл можна прикрасити пиріг топленим шоколадом, згущеним молоком, а також ягодами або горіхами.

Сметанний манник: просто і смачно

Ще одна не менш цікава варіація приготування манного пирога – на основі сметани. Так, для нього знадобляться наступні компоненти:

  • Манна крупа – 250 г;
  • Сметана – 200 г;
  • Цукровий пісок – 200 г;
  • Борошно – 125 г;
  • Яйця – 3 штуки;
  • Розпушувач – 1, 5 ч. ложки;
  • Оливкова олія – невелика кількість.

Для початку слід додати до манки сметану в окремій мисці і перемішати. Цієї суміші треба дати постояти 30 хвилин, поки манна крупа не набухне. У результаті виходить приємна маса кремоподібної консистенції.

Яйця потрібно замішати в окремій мисці вручну або з використанням міксера. Після чого можна засипати цукровий пісок і повторити збивання. Потім необхідно додати суміш сметани з манною крупою і борошно, ретельно вымесив суміш. Наприкінці важливо не забути вмішати розпушувач.

Ємність мультиварки залишається змастити і вилити тісто всередину, акуратно розподіливши його спеціальною лопаткою. Режим мультиварки, необхідний для лепешняку – «Випічка», а час до готовності становитиме близько години.

Як приготувати манник в духовці, рецепт випічки на кожен день.

Читайте цікавий рецепт смачного пудингу з манки — це страва здивує вас своєю ніжністю.

Як піч найпростіше пісочне печиво, рецепти домашньої випічки.

Шоколадний манник: рецепти для мультиварки

Мультиварка Redmond відмінно справляється з випічкою різних видів, тому в ній також можна приготувати чудовий шоколадний манник. Для рецепту манного пирога, зробленого на основі шоколаду, знадобляться:

  • Сметана – 250 г;
  • Манна крупа – 100 г;
  • Яйця – 3 штуки;
  • Цукор – 200 г;
  • Борошно – 150-180 г;
  • Порошок какао – 5 ст. ложок;
  • Розпушувач – 1, 5 ч. ложки;
  • Вершкове масло – 150 р.

Манну крупу потрібно залити сметаною і замішати. Потім дати суміші настоятися, поки манка не насититься сметаною, для цього достатньо півгодини. Після чого можна замішати суміш з какао-порошком.

Яйця необхідно збити з цукром, притому стільки часу, скільки буде потрібно для збільшення маси вдвічі. До борошна потрібно додати розпушувач для тіста і поступово влити до сухих інгредієнтів яйця.

Масло потрібно розтопити, а потім лише 100 р додати в тісто манного пирога. Тісто слід змішати з сумішшю манки і сметани, при цьому важливо дуже ретельно заважати. У результаті повинна вийти однорідна гладка суміш.

Решту 50 м від розтопленого масла потрібні для змащування мультиварки. Залишається лише влити в неї готове тісто майбутнього пирога. Щоб приготувати манник в мультиварці Редмонд, буде потрібно приблизно 50 хвилин, а необхідний режим «Випічка».

Як і в класичному рецепті, потрібно дати пирогу охолонути, перш ніж дістати його назовні. Подавати до чаю з різними смачними прикрасами (ягодами, солодкими соусами, горішками та іншим).

Абрикосовий манник: соковитий, з кислинкою

Досить смачний і корисний пиріг виходить, якщо приготувати його на основі свіжих або сушених абрикосів (кураги). Крім того, в ролі абрикосів можуть виступати будь-які фрукти, вибирати які можна за своїм смаком. Щоб приготувати абрикосовий манний пиріг, будуть потрібні:

  • Кефір – ½ л;
  • Манна крупа – ½ кг;
  • Абрикоси свіжі або курага – 2 штуки або жменя;
  • Розпушувач – ½ ч. ложки;
  • Цукровий пісок – 200 г;
  • Яйця – 3 штуки;
  • Ванілін – 5-10 м;
  • Оливкова олія – невелика кількість.

Для початку слід збити яйця в окремій мисці. Потім засипати туди цукор і повторити збивання. Після чого можна влити кефір і остаточно розмішати. До отриманої рідини потрібно поступово засипати манну крупу і упаковку ваніліну.

Що стосується абрикосів, то можна додавати до пирога як свіжі, так і сушені. У першому випадку їх необхідно помити, нарізати дрібними шматочками і додати до тіста. У другому випадку курагу можна відразу змішати з основною масою.

Чашу мультиварки залишається змастити пензликом з використанням оливкової олії, а потім влити тісто, розподіливши. Достатньо 50 хвилин при режимі «Випічка» для того, щоб пиріг був готовий. Перш ніж отримати його, треба почекати, поки охолоне.

Корисні поради при приготуванні лепешняку з допомогою мультиварки

  1. При використанні рецепта, заснованого на кефірі, краще використовувати цей напій не більше 3, 2% жирності. Те ж саме стосується молока;
  2. Бажано використовувати сметану, жирність якої не перевищує 3%;
  3. Слід використовувати борошно вищого сорту, або ретельно просіяти її перед приготуванням через дрібне сито;
  4. Замість розпушувача допускається використовувати харчову соду;
  5. Хоча мультиварка виключає підгорання, краще змащувати її форму. Так пиріг буде легше витягти з готовності.

Манник дійсно чудове блюдо, яке можна їсти як щільного сніданку або десерт до чаю:

  • Він ситний, але при цьому не володіє підвищеною кількістю калорій;
  • Всі рецепти досить бюджетны;
  • Готувати його можна різними способами, використовуючи мультиварку або духовку;
  • Приготування в мультиварці найбільш зручно, так, можна уникнути підгоряння пирога;
  • Існує кілька варіацій приготування пирога: на молоці, кефірі та сметані;
  • Пиріг можуть супроводжувати інші смачні інгредієнти: ягоди, фрукти (сушені або свіжі), горішки, мармелад і так далі.
Що ще почитати: