28 апрель 2019 12 909

Як приготувати класичний маннік на молоці

Манник — ніжний і повітряний десерт, який підвладне приготувати навіть недосвідченим господаркам. До складу тіста входить манка, завдяки якій пиріг відмінно піднімається. Страва не витратне, звичайно, у кожної господині необхідні інгредієнти завжди знаходяться під рукою.

Для виготовлення лепешняку використовують молочні і кисломолочні продукти по можливостям і смаку. А також за бажанням у нього додають шоколад, какао, мак, мед, різні фрукти, цукати, горіхи. Подають до столу з джемом, зі згущеним молоком або посипають цукровою пудрою.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
манної крупи - 250 г
молока - 200 мл
цукру - 20 г
яєць - 2 шт.
соняшникової олії - 100 мл
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 321 Ккал

Класичний пиріг готується без борошна, замінює її манка, і виріб виходить більш розсипчастим.

Щоб приготувати маннік на молоці в духовці, перед початком готування манну крупу необхідно заздалегідь залити молоком, перемішати і залишити набухати на годину.

Потрібно збити 2 яйця з цукром. Налити соняшникову олію вже в набряклу манку. Все перемішати і відставити на 15 хвилин. Форму не забуваємо змастити, після помістити в неї отримане тісто. При бажанні додати родзинки або цукати. Випікати в духовці 45 хвилин не вище 180 р. Посипати пудрою, коли охолоне, перед подачею до чаю.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт лепешняку на молоці з борошном

Несподівано прийшли гості і потрібно швидко приготувати що-то до чаю, манний пиріг чудово підійде. Легкий у приготуванні і смачний десерт обов'язково порадує друзів.

Інгредієнти:

  • 200 мл молока;
  • 250 гр. манки;
  • 200 гр. борошна;
  • 2 яйця;
  • 250 гр. цукру;
  • 70 мл соняшникової олії;
  • 15 гр. вершкового масла;
  • 1 чайна ложка розпушувача.

Витрачений час: 1 година 30 хвилин.

Калорійність: 317 ккал на 100 гр.

Яйця з цукром збити до білої піни, додати соняшникову олію, перемішати.

Налити в невелику каструлю молоко, його потрібно трохи підігріти, покласти вершкове масло, як розчиниться — додати збиті яйця.

В отриману суміш засипати манку, ретельно все перемішати, дати настоятися 30 хвилин.

Взяти борошно просіяти, щоб збагатилася киснем, розпушувач для тіста додати в борошно, після цього акуратно всипати до решти інгредієнтів. Добре перемішане тісто не повинно мати грудочки.

Форму не забуваємо змастити, після потихеньку помістити в неї масу. Випікаємо в духовці 45 хвилин не вище 180 гр. Готовий пиріг полити глазур'ю.

Готуємо в мультиварці

Мультиварка для господинь справжня знахідка. Приготування в ній дуже зручно і корисно, так як готувати можна без жирів, а також не варто переживати, що пригорить. Класичний маннік на молоці в мультиварці виходить пишний і не засмажений, потрібно тільки правильно встановити час до повної готовності пирога.

Інгредієнти:

  • 200 мл коров'ячого молока;
  • 200 гр. манної крупи;
  • 70 мл соняшникової олії;
  • 250 гр. пшеничного борошна;
  • 200 гр. цукру;
  • 15 гр. вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 15 гр. розпушувача;
  • 1 пакетик ваніліну.

Час приготування: 3 години 40 хвилин.

Калорійність: 312 ккал на 100 гр.

Приготування пирога починається з нагрівання молока. У тепле молоко потрібно додати вершкове масло, в цю масу треба висипати манку, і прибрати в сторону на 40 хвилин, в ідеалі 2 години. В результаті манник вийде розсипчастим.

Далі, потрібно взяти містку ємність, за допомогою міксера збити в ній 2 яйця з цукровим піском, влити олію соняшникову і продовжити збивання. Після додати манку, висипати борошно, за бажанням ванілін, для тесту — розпушувач. Всі домішується не поспішаючи, після вилити майбутній десерт у змащену форму.

В мультиварці пиріг випікається при режимі «Випічка» 60 хвилин. Готову страву викласти в прохолодне місце, щоб остигало, після обсипати цукровою пудрою. Прикрашений пиріг свіжою ягодою стане ще смачніше.

Приємного апетиту!

Мойва смажена на сковороді — просте і смачне блюдо, яке приготувати дуже легко.

Читайте як приготувати житні коржі на сковороді в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти булочок «Синабон» — спробуйте цю дивовижну випічку, секрети якої досі зберігаються в таємниці, але ми розкрили їх для вас.

Манний пиріг з какао на молоці

Дуже смачний і незвичайний манник з додаванням какао. Особливість в тому, що він заливається молоком після приготування в духовці. Завдяки такому способу манник стає дуже ніжний.

Інгредієнти:

  • 4 шт. курячих яєць;
  • 100 гр. цукрового піску;
  • 150 гр. манної крупи;
  • 1 пакетик ванілі;
  • 300 мл молока;
  • 3 ст. ложки порошку какао.

Витрачений час: 1 година 20 хвилин.

Калорійність: 180 ккал на 100 гр.

Розділені білки від жовтків необхідно збити окремо і змішати їх з манкою. У готову масу акуратно додати білки, висипати ванілін і потихеньку перемішати. Тісто ділиться на 2 коржа, одну частину змішати з какао.

У обмащений форму акуратно кладемо тісто, пиріг випікається 40 – 45 хвилин, реле на духовці має стояти не вище 180 градусів. Готовий пиріг витягнути, залити молоком і знову повернути в духовку на 8 хвилин. Готовий манник вийняти, отримані кілька коржів можна змастити заварним кремом, або повидлом.

Приємного апетиту!

Корисні поради

Манник на молоці нескладно приготувати, але він вийде ще смачніше, якщо слідувати корисним порадам:

  1. При виборі та купівлі манної крупи варто звернути увагу, щоб крупа була без грудочок, і не мала затхлого запаху;
  2. Бажано готувати зі свіжих продуктів, від цього залежить смак виробу;
  3. Посуд для приготування, безпосередньо випікання, можна використовувати будь-яку, силіконову форму, керамічну, або ж в чашу мультиварки, не забудьте змастити її маслом вершковим або рослинним, щоб уникнути приставання до стінок тіста, пригоранню;
  4. Щоб готове страви стало ще м'якше, його можна просочити водою з цукром, на 150 мл води 1 столова ложка цукру, а також просочують горілкою або коньяком;
  5. При бажанні корж можна розділити на дві половинки і змастити повидлом або заварним кремом;
  6. Щоб акуратно розрізати корж навпіл, замість ножа використовуйте шовкову нитку.

Манник воістину гідний опинитися на святковому столі до чаювання з друзями і гаряче улюбленими домочадцями.

Що ще почитати: