Як спекти повітряний пиріг маннік на кефірі
Манник – це ніжний пиріг, який часом може бути смачніше бісквітів, листкових пирогів і всього іншого. Сьогодні ми приготуємо багато варіантів, щоб ви могли вибрати з них той, який вам доводиться до смаку найбільше.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
ванілін - | 5 г |
цукор - | 0,1 кг |
манна крупа - | 250 г |
яйця - | 2 шт. |
розпушувач - | 10 г |
кефір - | 0,3 л |
вершкове масло - | 50 г |
Час приготування: 85 хвилин | Калорійність на 100 грам: 237 Ккал |
На один з найпростіших рецептів у вас піде трохи більше години. Ніжне тісто, прості інгредієнти і приголомшливий результат.
Як приготувати:
- Крупу засипте в миску, залийте кефіром і перемішайте.
- Дайте настоятися близько півгодини, щоб крупа за цей час набухла.
- В цей час збийте в окремій ємності два яйця.
- Додайте до них цукор і збийте компоненти і легку повітряну масу.
- Отриману масу влийте в манку і перемішайте.
- В кінці всипте ванілін і розпушувач, доведіть масу до однорідності.
- Дайте тісту настоятися хвилин десять.
- За цей час форму змастіть маслом.
- Вилийте тісто і приберіть майбутній пиріг в духовку при 180 градусах на сорок хвилин.
Порада: для аромату в тісто додати трохи лимонної цедри.
Пишний маннік на кефірі з борошном і яблуками
Якщо манник – це занадто просто для вас, то пропонуємо спробувати приготувати його з яблуками. Так виходить соковитіше і смачніше!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
яблука | 7 шт. |
кефір | 200 мл |
сода | 5 г |
манна крупа | 0,2 кг |
цукор | 200 г |
вершкове масло | 130 г |
борошно | 200 г |
лимонний сік | 15 мл |
Час приготування: 110 хвилин | Калорійність на 100 грам: 178 калорій |
Як приготувати:
- Манну крупу всипте в ємність і залийте її кефіром.
- Все це ретельно перемішайте і дайте настоятися тридцять хвилин.
- За цей час вимийте яблука, очистіть їх і наріжте м'якоть кубиками.
- Цукор висипте в манну масу, перемішайте компоненти.
- Масло наріжте кубиками і розтопити його на плиті.
- Вмішайте до манки і цукру.
- Введіть в миску і борошно, але обов'язково через сито.
- Далі — соду, лимонний сік і перемішайте все до однорідності.
- Всипте подрібнені яблука в готове тісто, перемішайте все.
- Форму для випічки змастіть невеликою кількістю масла, присипте манкою.
- Викладіть тісто, розподіліть його і приберіть в духовку при 180 градусах на 50-60 хвилин.
Лимонна випічка в духовці
Для любителів пікантних пирогів цей буде в самий раз. Багато лимона в складі (і м'якоть, і цедра і сік) зробить смак незвичайним, з легкою кислинкою.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
сіль | 2 дрібку |
манна крупа | 0,2 кг |
борошно | 30 г |
яйця | 2 шт. |
лимон | 1 шт. |
кефір | 200 мл |
ванілін | 2 г |
цукор | 0,2 кг |
розпушувач | 15 г |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 212 калорій |
Як приготувати:
- Крупу змішайте з кефіром, доведіть до однорідності.
- Після цього приберіть на півгодини, щоб манка встигла розбухнути.
- За цей час в окремій ємності змішайте яйця з цукром в пишну піну.
- Додайте в кінці сіль і ванілін, змішайте.
- Лимон ретельно промийте, натріть його на тертці разом з шкіркою.
- Вмішайте в тісто, введіть туди ще й борошно, розпушувач.
- Форму накрийте папером, вилийте тісто, розподіліть його.
- Приберіть в духовку при 200 градусах на двадцять хвилин.
Порада: можна додати трохи апельсина в тісто, буде дуже незвично.
Манний пиріг на кефірі і сирі для дітей в мультиварці
Зараз пропонуємо вам більш легкий варіант смачного пирога. Він готується на основі сиру, так що буде ще і неймовірно ніжним, спробуйте!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
цукор | 100 г |
розпушувач | 5 г |
сир | 0,3 кг |
ванілін | 2 г |
манна крупа | 0,2 кг |
кефір | 200 мл |
яйця | 3 шт. |
Час приготування: 100 хвилин | Калорійність на 100 грам: 196 калорій |
Як приготувати:
- Крупу щасыпьте в ємність середнього розміру.
- Вилийте до неї кефір і перемішайте все до однорідності.
- Дайте настоятися тридцять хвилин, і в цей час займіться іншими компонентами.
- Сир пропустіть через сито або подрібніть блендером, щоб отримати однорідну текстуру.
- Додайте ванілін, яйця, цукор і розпушувач.
- Введіть в отриману масу манку з кефіром, добре перемішайте.
- Форму мультиварки змастіть маслом і присипте сирої манною крупою.
- Вилийте тісто і розподіліть його, готуйте одну годину в режимі випічки.
Порада: якщо ви хочете почувати грудки сиру, то подрібнювати його не варто.
Ще один цікавий варіант приготування лепешняку з сиром дивіться нижче у відеозапису:
Банановий маннік на кефірі
Для дітей краще приготувати наступний манник з бананом. З-за фруктів його смак стає більш солодким. Малюкам дуже подобається!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
розпушувач | 5 г |
цукор | 0,2 кг |
яйця | 2 шт. |
манна крупа | 0,2 кг |
борошно | 200 г |
вершкове масло | 0,1 кг |
кефір | 200 мл |
банан | 2 шт. |
Час приготування: 110 хвилин | Калорійність на 100 грам: 273 калорії |
Як приготувати:
- Манну крупу залийте кефіром, перемішайте і дайте настоятися тридцять хвилин.
- Масло наріжте кубиками і розтопити його на плиті.
- Введіть у готову манну масу разом з яйцями і цукром, перемішайте.
- Борошно пропустіть через сито, з'єднайте з розпушувачем.
- Вмішайте суху масу до манки, доведіть все до однорідності.
- Половину тіста вилити у форму, зверху викладіть кільця бананів.
- Вилийте залишки тіста, розподіліть їх.
- Форму приберіть одну годину в духовку при 190 градусах.
Порада: якщо хочеться більше смаку, додайте близько п'яти бананів прямо в тісто.
Як спекти з родзинками без яєць
Якщо сам манник для вас недостатньо привабливий, додайте в нього трохи сухофруктів. Цього разу у нас виявився родзинки, тому приготували пиріг саме з ним.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
вершкове масло | 0,1 кг |
кефір | 200 мл |
ізюм | 140 г |
манна крупа | 0,2 кг |
цукор | 200 г |
розпушувач | 5 г |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 318 калорій |
Як приготувати:
- Манну крупу змішайте з кефіром.
- Доведіть до однорідності за допомогою ложки або лопатки.
- Дайте настоятися компонентів до тих пір, поки крупа не розбухне.
- Масло поріжте кубиками і розтопити його на плиті.
- Вмішайте в манну масу разом з родзинками, цукром, розпушувачем.
- Форму змастіть маслом і вилийте туди тісто, розподіліть його.
- Приберіть в духовку на сорок хвилин при 190 градусах.
Порада: разом з родзинками можна додати інші сухофрукти, цукати і горіхи.
Повітряний пиріг з манки з чорницею
Чорниця – це не тільки дуже яскраво, але і дуже корисно. Спробуйте приготувати наступний рецепт, в якому ця ягода відіграє чи не головну роль.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
розпушувач | 5 г |
чорниця | 0,2 кг |
кефір | 250 мл |
борошно | 25 г |
вершкове масло | 90 г |
цукор | 180 г |
манна крупа | 0,2 кг |
яйця | 2 шт. |
білки | 2 шт. |
Час приготування: 190 хвилин | Калорійність на 100 грам: 230 калорій |
Як приготувати:
- Манну крупу змішайте з кефіром і дайте їй набрякнути. На це піде близько двох годин.
- Яйця збийте з цукром до пишної піни, змішати з готовою манної масою.
- Олію заздалегідь дістаньте, щоб воно стало м'яким.
- Додайте його до решти інгредієнтів разом з борошном і розпушувачем.
- Все ретельно перемішайте.
- Білки збийте до стійкої піни, введіть їх у тісто.
- Акуратно змішайте, щоб маса була однорідною.
- Форму для випічки змастіть маслом, вилити в неї тісто.
- Зверху викладіть ягоди та поставте пиріг в духовку на сорок хвилин при 180 градусах.
Порада: перед подачею пиріг можна присипати пудрою.
Також читайте, як приготувати класичний маннік на молоці.
А тут ви дізнаєтеся, як можна спекти солодкий повітряний маннік на йогурті.
Рецепти смачних смажених манников на сковороді ми розмістили в цій статті.
Приготування з гарбузом
Яскравий, смачний і дуже корисний пиріг може опинитися на вашому столі вже дуже скоро. Такого натурального кольору ви ще точно не зустрічали!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
кокосова стружка | 1 уп. |
цукор | 0,3 кг |
вода | 100 мл |
гарбуз | 0,4 кг |
лимон | 1 шт. |
манна крупа | 0,3 кг |
кефір | 250 мл |
розпушувач | 5 г |
рослинна олія | 30 мл |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 грам: 178 калорій |
Як приготувати:
- Гарбуз очистите від шкірки і обполосніть її.
- Натріть плід на тертці, відставте ненадовго.
- Духова шафа увімкніть на 180 градусів, нехай прогрівається.
- Залийте кефіром манну крупу, додайте цукор (100 грам), розпушувач, цедру лимона.
- Туди ж покладіть гарбуз і перемішайте все до однорідності.
- Форму змастіть рослинною олією. Можете зробити це за допомогою кулінарної пензлика.
- Вилийте тісто і розподіліть його.
- Приберіть в духовку на 40-45 хвилин до повної готовності.
- В цей час залишки цукру з'єднайте з водою.
- До цих же компонентів видавіть сік лимона і відправте масу на плиту.
- Доведіть до кипіння і дайте покипіти протягом п'яти хвилин.
- Готовий пиріг полийте сиропом і присипте стружкою.
Корисні поради
Щоб ваш манник вийшов максимально смачним, додайте в нього горіхи за смаком, цукати, свіжі фрукти або ягоди, сухофрукти та ін. Виходить дуже смачно, спробуйте обов'язково.
Кажуть, щоб приготувати манник, обов'язково потрібно «запарити» крупу в кефірі. І на це має піти хоча б тридцять хвилин. Але противники цього стверджують, що тоді пиріг вийде щільним і твердим. У нас були одні варіанти, та інші. Радимо спробувати обидва, щоб ви зрозуміли, який вам більше підходить.
Перед подачею манник можна прикрасити квітами, цукерками, фруктами або хоча б стручком свіжої ванілі, какао, цукрової пудрою. Виходить смачно і дуже красиво! При подачі можна також подавати різні соуси (шоколадний, м'ятний, ванільний і ін), морозиво, вершки і так далі.
Пиріг з манки – це смачно і досить ситно. Якщо ви ніколи раніше його не пробували, то прийшов час почати дегустацію. Тим більше ми підготували для вас велику кількість варіантів. Приємного апетиту!