Як приготувати нетрадиційний плов з гречки
Плов – традиційне східне блюдо, яке відоме в багатьох країнах. Плов з гречки теж з'явився досить давно, можливо, зустрічався раніше під іншими назвами. Він однозначно не поступається за смаком плову з рисом, можна сказати, що це «близький родич».
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
гречки - | 300 г |
базиліка - | 15 г |
кропу - | 15 г |
брокколі - | 100 г |
цвітної капусти - | 100 г |
брюссельської капусти - | 100 г |
оливкової олії - | 50 мл |
куркуми - | за смаком |
лимона - | 0,5 шт. |
солі - | за смаком |
меленого перцю - | за смаком |
мінеральної води - | 400 мл |
сиру «Фета» - | 200 г |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 185 Ккал |
Етапи приготування:
- Помити і нарізати овочі, покласти в ємність для запікання, скропити оливковою олією і лимонним соком, посолити, додати перець і куркуму. Запікати півгодини при 180 °С;
- Трохи масла вилити в глибоку сковороду, загострити, додати гречку і обсмажити. Влити мінеральну воду, довести до кипіння, варити на маленькому вогні або малої потужності електроплити;
- Розкласти гречку по тарілках або викласти в загальне блюдо, прикрасити фетою і рубаним базиліком.
Плов з гречки з куркою
Інгредієнти:
- ½ Курки;
- 400 г моркви;
- 300 г цибулі;
- 400 г гречки;
- 10 г часнику;
- рослинна олія;
- сіль;
- вода;
- чорний мелений перець.
Час приготування – 50 хвилин.
Калорійність на 100 грамів – 132 ккал.
Етапи приготування:
- Розрізати курку на невеликі шматки, промити;
- У казані або сотейнику розжарити масло, викласти в неї нарізану півкільцями цибулю, потім курку;
- Морква нарізати соломкою, додати в посуд, очистити часник і покласти туди ж;
- Засипати гречку, приправити і залити водою так, щоб вона покривала суміш овочів, круп та м'яса приблизно на 5 мм, довести до кипіння. Готувати на повільному вогні або малої потужності електроплити під закритою кришкою до википання води (приблизно 25 хвилин).
Тісто для хрустких чебуреків з бульбашками обов'язково вийде, якщо ви прислухаєтеся до наших порад.
Що таке гуакамоле і як його готувати за класичним рецептом читайте в нашій статті.
Як робити цукати з фруктів, а також найбільш цікаві рецепти цих солодощів.
Як приготувати плов з гречки зі свининою
Інгредієнти:
- 400 р свинини;
- 400 г гречки;
- 200 г цибулі;
- 200 г моркви;
- сіль;
- вода;
- чорний мелений перець;
- рослинна олія;
- 10 г часнику.
Час приготування – 60 хвилин.
Калорійність на 100 грамів – 216 ккал.
Етапи приготування:
- Нарізати свинину кубиками, в розпечений казан або сотейник з маслом помістити м'ясо, обсмажувати на сильному вогні або великої потужності електроплити;
- Очистити овочі, нарізати моркву соломкою, цибулю – півкільцями, додати до м'яса і обсмажувати разом близько 10 хвилин;
- Всипати в посуд промиту гречку, сіль і перець, залити водою на 1 см вище рівня суміші овочів і м'яса, довести до кипіння, покласти зверху часник, трохи закопавши в гречку;
- Готувати на маленькому вогні або невеликої потужності електроплити близько 30 хвилин (до повного википання води). Готову страву перемішати.
Плов з рисом і гречкою
Інгредієнти:
- 300 г курячого філе;
- 200 г рису;
- 100 г гречки;
- 300 г цибулі;
- 300 г моркви;
- 200 г помідорів;
- рослинна олія;
- вода;
- сіль;
- каррі;
- чорний мелений перець.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність на 100 грамів – 112 ккал.
Етапи приготування:
- Нарізати кубиками м'ясо, цибулю очистити, нарізати півкільцями, викласти його в розігріті казан або сотейник, обсмажити трохи, додати курку;
- Моркву очистити і порізати соломкою або кубиками, додати до м'яса з цибулею;
- Помідор нарізати скибочками, покласти в посуд;
- Приправити і додати рис, накривши кришкою тушкувати утворився соку близько 5 хвилин, додати гречку, долити води, щоб вона покривала суміш шаром товщиною близько сантиметра, довести до кипіння;
- Готувати на повільному вогні або малої потужності електроплити до википання води.
Плов з гречки з м'ясом в мультиварці
Інгредієнти:
- 300 г яловичини;
- 200 г цибулі;
- 200 г моркви;
- 300 г гречки;
- вода;
- рослинна олія;
- сіль;
- чорний мелений перець;
- 1 лавровий лист.
Час приготування – 60 хвилин.
Калорійність на 100 грамів – 204 ккал.
Етапи приготування:
- Очистити овочі, цибулю дрібно нарізати, моркву крупно натерти, спасерувати у сковороді, добити нарізане соломкою м'ясо, обсмажувати 5 хвилин на сильному вогні;
- Перекласти м'ясо-овочеву суміш у ємність мультиварки, засипати промиту гречку, посолити, поперчити, покласти лавровий лист, закрити і включити режим «Гасіння» або «Плов».
Плов з гречки з грибами і куркою
Інгредієнти:
- 300 г філе курячого стегна;
- 400 г гречки;
- 200 г печериць;
- 100 г цибулі;
- 20 г часнику;
- 100 г болгарського перцю (можна навпіл – жовтого і червоного);
- 20 г петрушки;
- сіль;
- вода;
- оливкова олія;
- чорний мелений перець.
Час приготування – 30 хвилин.
Калорійність 100 грамів – 186 ккал.
Етапи приготування:
- Цибулю очистити, нарізати четвертинками і нашаткувати, покласти в киплячий сотейник або казан з олією, додати нарізану соломкою курку і гриби, смажити близько 5 хвилин;
- Часник, перець нарізати соломкою, петрушку подрібнити, додати до м'яса з цибулею, трохи згасити, потім приправити;
- Гречку промити і додати її в посуд для готування, залити водою на сантиметр вище рівня суміші овочів і м'яса, довести до кипіння;
- Готувати на маленькому вогні або невеликої потужності електроплити до википання води.
Простий вегетаріанський плов з гречки на гарнір
Інгредієнти:
- 300 г гречки;
- 100 г цибулі;
- 100 г моркви;
- 250 р помідорів;
- вода;
- рослинна олія;
- сіль;
- чорний мелений перець.
Час приготування – 20 хвилин.
Калорійність на 100 грамів – 166 ккал.
Етапи приготування:
- Краще всього готувати таке блюдо в казані. Спочатку треба помити, почистити всі овочі. Дрібно нарізати цибулю, помістити у розігрітий казан з олією;
- Через деякий час додати натерту або нарізану кільцями моркву, потім – нарізані кубиками помідори;
- Висипати промиту гречку, можливо додавати воду не доведеться – все залежить від соковитості помідорів і цибулі. Гречка повинна бути покрита мінімум на 0,5 см, довести до кипіння, посолити і поперчити, тушкувати до википання води.
Відео-рецепт плову з гречки від Сталика Ханкишиева
Корисні поради
Навіть з незвичною для плову гречки можна зробити чудове блюдо, потрібно лише слідувати рецептом і, звичайно ж, душевного пориву. Щоб в експериментах відчувати себе впевненіше, варто ознайомитися з невеликими секретами, які полегшують життя господині:
- Якщо плов готується з куркою, то спочатку потрібно помістити в ємність для готування цибулю, лише трохи його спассеровав, додати м'ясо. Якщо ж плов вирішено зробити зі свининою, яловичиною або бараниною, то спочатку обсмажують м'ясо;
- Не варто додавати багато масла в казан або сотейник – це додасть зайву жирність страви. З м'яса виділиться достатньо власного жиру, який дозволить не пригоріти і йому, і овочів;
- Так як у гречки досить яскравий смак, не варто додавати багато приправ, краще урізноманітнити смак великим асортиментом овочів;
- Овочі додати в ємність для готування варто в такому порядку: цибуля, морква, перець, томати; капуста. Якщо перетримати, то постраждає і смак, і консистенція страви;
- Вода повинна покривати гречку не більше ніж на сантиметр, в іншому випадку плов не вийде розсипчастим;
- Якщо гречку перед гасінням обсмажити, її смак розкриється більш повноцінно;
- Готову страву добре поєднується з нерафінованою соняшниковою олією, особливо вегетаріанське;
- Якщо у страві немає м'яса або воно досить добре просмажене, а часу на повне приготування страви немає, можна вимкнути закипілу гречку і залишити посуд із закритою кришкою на плиті – гречка і овочі дійдуть самостійно;
- Гречка добре вбирає вологу, тому потрібно поєднувати її з соковитими овочами – помідорами, цибулею, морквою, капустою.
Гречка – багата вітамінами і мінералами крупа, особливо багато в ній заліза. Щоб включити її в свій раціон і при цьому балувати себе постійно новими рецептами, потрібно пару раз повністю пройти радам кулінарів, а після можна сміливо створювати свої шедеври.