Як приготувати овочеве рагу з капустою і картоплею
Коли до літніх овочів ще далеко або, навпаки, вони вже пройшли, то саме час згадувати сотні страв з завжди доступних картоплі і капусти. Ці продукти дуже прості і легко поєднуються з іншими овочами, так і з м'ясом. Приготування рагу з них не забере ні сил, ні часу, а в результаті виходить досить ситне блюдо.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
мисливські ковбаски - | 4 шт. |
картоплини - | 4 шт. |
цибулю - | 1 шт. |
капуста - | 1 качан |
топлене масло - | 150 г |
Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 г: 64 Ккал |
Етапи приготування рагу з капустою і картоплею:
- Вимитий качан капусти звільнити від перших двох листків, після чого подрібнити його на широкі короткі смужки. Не потрібно брати велику капусту, середнього качана цілком вистачить. Качан не використовувати;
- Зняти з лука лушпиння і нарізати коренеплід чверть-кільцями;
- Картопля теж очистити, нарізати його кубиками по 2 см;
- У глибокому сотейнику розігріти трохи олії, бажано, щоб у посуду було товсте дно;
- Спочатку обсмажити цибулю, через п'ять хвилин, додати картоплю, перемішати, смажити ще п'ять хвилин;
- Всипати капусту, приправити страву, накрити кришкою. Вогонь повинен бути невеликий. Хвилин двадцять необхідно протушкувати страву, щоб капуста стала м'якою;
- Ковбаски нарізати на кружечки, а можна просто розрізати на кілька частин. Додати за шість хвилин до повного приготування капусти. Після цього перемішати і подавати.
Овочеве рагу з квашеною капустою і картоплею
- 2 моркви;
- 220 мл води;
- 240 г рису;
- 270 г квашеної капусти;
- 20 мл томатної пасти;
- 500 г картоплі.
Час на підготовку – 1 год 15 хв.
Калорії – 94.
Послідовність дій:
- Під проточною водою слід промити квашену капусту, щоб прибрати зайву кислоту. Після цього її потрібно віджати руками, щоб пішли залишки води;
- Зняти шкірку з моркви і порізати її дрібною соломкою. Як варіант, можна скористатися терткою для корейської моркви;
- Почистити картоплю від шкірки і нарізати кубиками середнього розміру;
- У казані розігріти невелику кількість олії і в нього покласти моркву. Її слід обсмажувати близько п'яти хвилин;
- Далі додати картоплю і перемішати. Обсмажувати, поки кубики не придбають золотавість;
- В окремому сотейнику відварити рис до напівготовності, злегка присолити його;
- Додати злак до картоплі і моркви, сюди ж покласти квашену капусту;
- У зазначеній кількості води розвести томатну пасту, можна додати спеції або рубану зелень. Вилити суміш до решти продуктів у казан;
- Протушкувати всі інгредієнти протягом півгодини. Як варіант, замість рису можна використовувати квасоля. Її теж попередньо потрібно зварити і покласти в казан за п'ятнадцять хвилин до повної готовності страви.
Рагу з капустою, картоплею та м'ясом
- 15 г цукру;
- 380 г свинячого філе;
- 2 цибулини;
- 0,5 шт качана капусти;
- 6 шт запашного перцю;
- 6 картоплин;
- 170 г сала;
- 2 моркви;
- 270 мл води;
- 3 листків лавра.
Час на підготовку – 1 ч.
Калорії – 104.
Приготування рагу:
- Сало порізати на брусочки і перекласти його в чавунець. Воно виконує роль рослинної олії, але тільки блюдо готується швидше;
- На середньому вогні необхідно витопити шматочки до шкварок;
- За цей час порізати на шматочки вимите філе і додати його до шкваркам, накрити кришкою;
- Помиту капусту дрібно нашаткувати гострим ножем;
- Зняти з лука лушпиння і нарізати його тонкими пір'ям, але можна і кубиками;
- Очищену моркву нарізати дрібними брусочками;
- Коли у м'яса вийшла легка скоринка, до нього потрібно додати капусту і перемішати;
- Зверху викласти моркву з цибулею і знову накрити кришкою, нехай гаситься;
- Далі необхідно почистити картоплю і нарізати на кубики;
- Перешкодити всі інгредієнти в чавунці, і як тільки капуста почне приставати до стінок посуду, необхідно додати картоплю;
- Додати спеції, в тому числі й листи лавра з цукром, посолити, перешкодити;
- Влити склянку води і знову закрити кришкою;
- Тушкувати, поки картопля повністю не приготується. Найчастіше це займає п'ятнадцять хвилин. Подавати можна з майонезом.
Читайте як приготувати ніжні оладки з сиром — чудовий варіант для сніданку.
Діти не дуже люблять рибу, але ось рибні котлетки з коропа просто обожнюють — візьміть на озброєння наш рецепт.
Як приготувати ніжний омлет для ролів читайте в нашій статті.
Овочеве рагу в мультиварці
- 30 мл томатної пасти;
- 1 великий кабачок;
- 60 мл соєвого соусу;
- 1 качан капусти;
- 2 кг картоплі;
- 225 мл води;
- 3 зубчики часнику;
- 30 мл олії;
- 1 морква;
- 40 мл майонезу.
Час на приготування – 50 хв.
Калорії – 56.
Процес приготування:
- Зняти шкірку з картоплі і нарізати на кубики. Бажано, щоб це була молода картопля;
- Почистити кабачок від плодоніжки і шкірки і нарізати такими ж кубиками;
- Очищену моркву слід розрізати навпіл, а потім нашаткувати тонкими полудольками;
- Перші два аркуші з капусти зняти, корінець вирізати, все інше порізати невеликими квадратиками;
- Часник звільнити від лушпиння і порізати тонкими кружечками;
- У чашу пристрою вилити масло і вибрати режим «Смаження»;
- Додати моркву і смажити, поки не підрум'яниться;
- Після цього додати кабачок і обсмажувати його до такого ж стану, періодично перемішуючи обидва інгредієнта;
- Додати часник і тримати на вогні ще п'ять хвилин;
- У невеликій піалі з'єднати соєвий соус, томатну пасту і майонез;
- Після того, як соуси повністю перемішалися, слід додати воду і знову все розмішати;
- Додати в чашу картоплю і капусту, все перемішати і зверху залити заправкою;
- Вибрати режим «Гасіння» і готувати ще півгодини, після чого можна розкладати по тарілках.
Рагу з капустою, печерицями і кабачками
- 1 пучок петрушки;
- 1 болгарський перець;
- 300 г капусти;
- 15 мл томатної пасти;
- 90 мл олії;
- 2 цибулі;
- 4 картоплини;
- 170 г печериць;
- 3 моркви;
- 130 мл мінеральної води.
Час на підготовку – 1 год 25 хв.
Калорії – 79.
Алгоритм дій:
- Почищену моркву нарізати довгими брусочками, перекласти її в сотейник і пасерувати на маслі;
- У сковороді точно так само пасерувати дрібно нарубаний цибулю, після чого його витягнути;
- Почистити картоплю, нарізати на шматочки і відправити на сковороду, де був цибулю, злегка обсмажити;
- Обсмажену моркву витягнути, а на її місце відправити нашатковану капусту і теж обсмажити, щоб вона стала м'якше;
- Всі чотири інгредієнти перекласти в сотейник і перемішати;
- У болгарського перцю прибрати все насіння, нарізати його тонкими пір'ям і присипати зверху на інші продукти;
- Налити воду в сковороду і закип'ятити її, після чого ввести сюди томатну пасту, посолити, розмішати, додати дрібку цукру, проварити дві хвилини і перелити в сотейник;
- Все перемішати і на невеликому вогні протушкувати п'ятнадцять хвилин;
- Гриби очистити від сміття і розрізати на чотири частини. Злегка припустити їх на маслі в сковороді, це займе хвилин десять;
- Зелень дрібно порубати і разом з грибами додати в сотейник, перемішати;
- Протомитися під кришкою хвилин п'ять, після чого дати ще п'ятнадцять хвилин настоятися.
Корисні поради
В рагу важливу роль відіграє підлива, вона надає страві соковитості. Крім томатної, можна скористатися і сметанною заправкою. Деякі господині використовують майонез і тоді доливають менше спецій. Хоча в старовинних рецептах ніяка заправка не використовувалася зовсім.
Щоб блюдо вийшло більш ніжним, замість білокачанної капусти можна використовувати пекінську. Варто зазначити, що готується вона швидше. А для більш вираженого грибного смаку можна додати трохи мелених сушених грибів. Їх можна додавати в ті рецепти, де гриби не використовуються.
Смачне, ситне і просте рагу з капустою і картоплею можна приготувати навіть у піст. До того ж, воно не перевантажує шлунок і підходить для вечері. Експерименти зі спеціями зможуть відкрити ще більше смаку в будь-якому рецепті.