Як смачно приготувати котлети з квасолі
Бобові здавна використовують в українській кухні. Сьогодні мова піде про квасолі, точніше, про котлети з неї. Це ситне, але не занадто калорійне блюдо, з достатнім вмістом білка. Виглядає апетитно, готується просто.
Ми зібрали найцікавіші рецепти приготування котлет з квасолі і розмістили їх з наочними фото, пропонуємо вам їх розглянути.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
квасоля (зерна) - | 300 г |
куряче яйце - | 2 шт. |
ріпка-цибулю - | 1-2 шт. |
білий часник - | 3 зубки |
крупа манна - | 3 ст. л. |
борошно з пшениці - | 3-4 ст. л. |
дрібна сіль - | за смаком |
будь-яке рослинне масло - | 120 мл |
вершкове масло - | 2 ст. л. |
зелень цибулі - | кілька пір'їнок |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 160 Ккал |
Рецепт приготування котлет з квасолі:
- Суху квасолю, червону чи білу, обов'язково потрібно замочити на ніч у холодній воді;
- Вранці промити набряклі зерна водою і відварити до м'якості;
- Перекручуємо варені бобові в м'ясорубці або подрібнюємо в блендері до пюреподібної маси;
- Обсмажимо в вершковому маслі дрібно нарізаний цибулю-ріпку;
- Викладаємо в ємність квасоляний масу, обсмажену цибулю, розбиваємо туди яйця, додаємо манку, сіль, порізану зелену цибулю, і все це акуратно перемішуємо ложкою;
- Далі ділимо столовою ложкою фарш на однакові кульки і кожному надаємо форму на свій розсуд — круглу або овальну;
- Обвалюємо квасолеві кульки в борошні і викладаємо в сковороду з гарячим олією;
- Обсмажуємо до золотисто-коричневого кольору з двох сторін;
- Викладаємо в тарілку на серветку, щоб промокнути зайвий масло.
Ці ніжні квасолеві котлетки підходять до будь-якого гарніру. Їх можна їсти з томатним або іншим соусом.
Пісні котлети з квасолі
Необхідні інгредієнти:
- відварна або консервована квасоля – 800 р.;
- цибуля-ріпка -2 шт.;
- 2 зубчики часнику;
- борошно пшеничне – 2 стіл. л.;
- крохмаль картопляний – 1 стіл. л.;
- манка – 1 ложка;
- ядро 4-5 штук волоських горіхів;
- зелень кропу або петрушки, сіль, білий або чорний перець;
- соняшникова або оливкова олія – 0,1 л.
Час приготування страви: 20-35 хвилин.
Калорійність: 149 ккал на 100 г продукту.
Процес приготування пісних котлет:
- Консервовану або відварену квасолю подрібнюємо до однорідної маси в блендері або розминаємо виделкою в мисці;
- Цибулю чистимо, ріжемо на кубики;
- Часник дрібно рубаємо;
- Горіхи змолоти до крихти;
- Вимиту зелень нарізати дрібно;
- Викласти всі підготовлені продукти в простору ємність, додати спеції і манку;
- Інтенсивно перемішати отриманий фарш до одноманітного стану;
- Можна дати йому постояти для набухання манки;
- В останню чергу ввести крохмаль і борошно, ще раз добре вимішати;
- Сформувати кульки, потім надати їм форму і обваляти їх у борошні;
- Смажити котлетки в розігрітому маслі з кожного боку до бажаного кольору.
Подавати на стіл краще зі свіжими овочами, відварним рисом або томатним соком.
Які ж вони різні, ці котлети з бобових!
Грибні котлети з бобами
Важливо: яйця у фарш не додавати, квасоля використовувати у відвареному вигляді. Підходять для віруючих і людей, бажаючих схуднути.
Необхідні інгредієнти:
- квасоля в сухому вигляді – 1 склянка;
- гриби (краще шампіньйони) – 300 р.;
- цибуля-ріпка – 3 штуки;
- морква – 1 штука;
- часник – 2 зубчики;
- пшеничне борошно – 4 ложки;
- рослинне масло – 100 г;
- перець, сіль.
Час приготування страви: 40 хвилин.
Калорійність: 160-170 ккал на 100 г продукту.
Процес приготування:
- Суху квасолю замочити у воді на 8 годин, потім промити і варити на тихому вогні протягом 20 хвилин;
- Зливаємо воду, що залишилася, перекручуємо квасоля, додавши часник;
- Ріжемо цибулю і моркву, обсмажуємо на соняшниковій олії;
- Печериці нарізаємо, пасеруємо;
- Складаємо всі підготовлені овочі, гриби, спеції, додавши борошно для зв'язування фаршу. Ретельно вимішуємо;
- Сформувати котлети, обвалюючи їх у борошні;
- В рослинному маслі обсмажимо їх до золотистої скоринки. Можна накрити кришкою і трохи потомити. Додавши до вийшло блюдо будь соус і згасивши котлети з ним, домагаємося більш ніжного результату.
Рецепти смачною і соковитою яловичини у фользі в духовці.
Салат з консервованими печерицями — прекрасне і просте блюдо, яке завжди доречно на столі.
Спробуйте ескалоп з свинини, приготований за нашим рецептом. Ви такого смачного м'яса ще не пробували!
Котлетки курино-квасолеві
Цікаве поєднання продуктів, до того ж, смачна і дуже корисна страва.
Необхідні інгредієнти:
- квасоля суха – 200 р.;
- фарш з курки – 500 р.;
- сир твердий – 100 р.;
- яйця – 2 штуки;
- помідори свіжі – 3 шт.;
- масло вершкове – 50 г.;
- олія оливкова або соняшникова – 0,5 склянки;
- сухарі або борошно для панірування – 2-3 ст. ложки;
- перець, сіль, зелень, часник.
Час приготування страви: 50-55 хвилин.
Калорійність: 190-210 ккал.
Процес приготування:
- Червону квасолю, заздалегідь замочену, варимо до готовності, охолодити і подрібнюємо до однорідності;
- До цього пюре додаємо сирої курячий фарш, всі спеції, яйця, борошно або сухарі для в'язкості і перемішуємо;
- Вершкове масло і твердий сир протираємо через крупну тертку, кладемо дрібно різану зелень, потім часник і заважаємо отриману масу для котлет. Потім робимо кульки;
- З котлетного фаршу заготовимо корж, помістимо в неї кульку начинки, формуючи у вигляді котлети;
- Запанируем її, для цього в рецепті борошно або сухарі. Смажимо в олії на сковороді;
- Перетираємо на тертці помідори, додавши сіль і перець. Виливаємо томатний сік у котлети і тушкуємо 10 хвилин;
- Такі котлети краще подавати з картоплею в будь-якому вигляді або як самостійне блюдо.
Квасолеві котлети з рисом
Дуже ситний, ароматний продукт. Квасоля краще брати білого кольору.
Необхідні інгредієнти:
- біла суха квасоля – 1 склянка;
- рис – 1/2 склянки;
- волоські горіхи – 1/2 склянки;
- часник – 1-2 зуб;
- цибуля – 2 головки;
- томатна паста – 2 столові ложки;
- мелені сухарі – 1 склянка;
- будь-яка зелень – 1 середній пучок;
- будь-які спеції;
- олія рослинна.
Час приготування: 1 год.
Калорійність: 200 ккал.
Процес приготування котлет з квасолі й рису:
- Заздалегідь замочену у воді квасолю відварити до м'якості;
- В окремій каструлі зварити рис. Злити воду;
- Перекрутити квасоля і часник в м'ясорубці, додати відварений білий рис;
- Порубати дрібно петрушку, кріп, можна базилік. Відправити її у фарш;
- Покласти спеції і томат у фарш;
- Додати волоські горіхи, попередньо порубані. Все перемішати;
- Змочити руки водою, наліпити котлети, паніруючи їх у сухарях;
- Смажити в киплячому рослинному маслі. Можна в кінці тушкувати, накривши кришкою;
- Подавати краще за все з круп'яними гарнірами або окремо.
Квасоля з картоплею
Необхідні інгредієнти:
- консервована квасоля – 2 банки по 400 г;
- картопля сирої – 500 г;
- 2 зубчики часнику;
- борошно – 0,5 — 1 склянка;
- спеції — сіль, перець;
- пучок кропу;
- олія рослинна будь – 0,5 склянки.
Час приготування: 35-40 хвилин.
Калорійність: 190 ккал.
Процес приготування:
- Відварити картоплини в шкірці. Робиться це для збереження форми і всередині продукту крохмалю;
- Під час варіння картоплі відкрити банки з квасолею і злити рідину;
- Очистити часник і подрібнити його разом з кропом;
- Картопля остудити, очистити і перекрутити з бобовими в м'ясорубці;
- Додати в цей фарш кріп, часник, спеції;
- Сформувати котлетки ложкою, посипаючи борошном;
- Смажити в олії, не накриваючи кришкою, до красивої хрусткої скоринки;
- Подавати котлети з квасолі найкраще зі свіжими овочами або томатним соусом.
Поради на замітку
- Якщо в квасолевий фарш класти не сирий, а смажену цибулю, то котлети вийдуть пахучіше;
- Коли вдома немає курячого яйця для скріплення квасоляного фаршу його благополучно можна замінити сиром;
- Для обжарювання треба використовувати розпечене масло, щоб під стійкою скоринкою зберігся сік;
- Котлети виходять набагато смачніше, якщо фарш ретельно вимішувати і відбивати;
- Котлетки будуть соковитіше, якщо всередину покласти шматочок масла вершкового;
- Фарш можна начинити навіть солоним огірочком, ковбасою, зеленню, сиром і кожен раз буде зовсім інший смак;
- Страви з квасолі виходять поживними, тому їх краще вживати як самостійні, не перевантажуючи складними гарнірами і соусами.
Здавалося б, що нового можна знайти в котлетах? Виявляється, можна! Якщо приготувати їх з квасолі. Мало хто здогадається, що в них немає м'яса. При цьому, смак продукту буде незвичайним.