Як приготувати грибний пиріг з печерицями
Грибні пироги – справжній запах осені. Якщо є можливість самому зібрати печериці, вийде дуже ароматна і ситна випічка, причому вегетаріанська. Але і при готуванні грибів з супермаркету задоволення можна отримати не менше. Відразу кілька різних рецептів ми вирішили представити сьогодні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
масла - | 1 пачка |
сметани - | 30 мл |
борошна - | 600 г |
печериць - | 1800 р |
кунжуту - | за смаком |
яєць - | 2 шт. |
олії оливи - | 30 мл |
Час приготування: 85 хвилин | Калорійність на 100 грам: 161 Ккал |
Як швидко спекти пиріг з печерицями:
- Масло покласти в морозилку, щоб воно подмерзло. Вистачить і десяти хвилин. Після чого його ножем необхідно порубати разом з борошном, щоб вийшла крихта;
- В окремій мисці збити міксером сметану з яйцями, додати сіль;
- Далі з'єднати обидві маси. Вийде гладке тісто, яке треба поділити на дві частини. Обидві частини загорнути в плівку і прибрати в холодильник, поки приготується начинка, а краще хвилин на сорок;
- Гриби промити, очистити від сміття, нарізати великими шматочками або слайсами. Прибрати всю вологу і перекласти в сковорідку на олію;
- Обсмажувати хвилин сім, щоб максимально прибрати воду. Додати сіль, перекласти на деко і злегка підсушити в духовці. Вони повинні зменшитися в обсягах і стати хрустким;
- Дістати тісто і розкачати його на два однакових пласта;
- Одну частину перекласти у форму або в глибокий лист, який спочатку потрібно змастити маслом;
- Далі рівномірно розкласти гриби, можна трохи поперчити;
- Другий пласт покласти зверху, защипнути краю і все зайве зрізати ножицями чи качалкою;
- Якщо є можливість, змастити пиріг жовтком. Після чого гострим ножем зробити чотири надрізу по діагоналі, причому надрізи повинні бути тільки на верхньому шарі, не досягаючи дна. Присипати кунжутом;
- Відправити в духовку приблизно на півгодини. Пиріг повинен зарум'яниться при температурі 180 за Цельсієм;
- Дістати, в надрізи порівну влити сметану прямо на гриби. Накрити все пергаментом або фольгою і дати сметані просочити печериці, після чого подавати в теплому вигляді.
Відкритий пиріг з печерицями та сиром
- 30 мл молока;
- 180 г масла;
- 480 г печериць;
- 3 яйця;
- 160 г сиру;
- 1 пачка сметани;
- 1 цибуля;
- 440 г борошна.
Час на приготування – 45 хв.
Калорійність – 237 ккал/100 р.
Процес випікання:
- М'яке, майже розтоплене масло слід ложкою змішати зі сметаною (приблизно 150 мл) у невеликій мисці;
- Поступово додавати борошно, вручну замішуючи тісто. Може знадобитися більше борошна, але занадто багато ставити не потрібно, щоб пиріг не вийде «гумовим»;
- Взяти форму з невеликими бортиками, ідеально підійде кругла для кіша. Застелити пергаментом;
- Перекласти в центр тісто і пальцями розподілити його по всій поверхні форми, обов'язково роблячи бортики;
- Із зняти лушпиння цибулі, подрібнити і перекласти в сковороду;
- Вимиті і обсушені гриби слід нарізати на шматочки і додати до цибулі;
- Влити трохи олії і на середньому вогні обсмажити обидва інгредієнта. Лук повинен стати золотим;
- Залишки сметани змішати з молоком, посолити і вбити яйця. Виделкою всі активно перемішати;
- Сир натерти і додати до сметанною заливці. Натирати можна і крупно;
- Коли гриби трохи охололи, їх потрібно перекласти у форму і розподілити по всьому тесту;
- Після цього залити сметанную заправку зверху і відправити все в духовку;
- Випікати близько тридцяти п'яти хвилин, повинна утворитися ароматна сирна скоринка.
Дріжджовий пиріг з куркою і печерицями
- 20 г дріжджів;
- 2 помідори;
- 800 г борошна;
- 1 філе;
- 30 г цукру;
- 15 мл сметани;
- 60 мл олії;
- 220 мл молока;
- 240 г консервованих печериць;
- 1 яйце;
- 90 г сиру;
- 2 г солі.
Час на підготовку – 3 год 20 хв.
Калорійність – 226 ккал/100 р.
Приготування пирога:
- Молоко необхідно підігріти до температури тіла, а потім додати в нього дріжджі і розмішати. Дати підійти п'ятнадцять хвилин під рушником;
- Після цього додати до молока сіль, яйце (а можна і два для кращого смаку), цукор, масло, порціями всипати борошно;
- Вийде повітряне тісто, якому потрібно підніматися мінімум дві години в теплому місці;
- В цей час філе промити, зрізати всі плівки і поставити варитися на двадцять хвилин, можна додати спеції у воду;
- Після цього остигле м'ясо необхідно нарізати на кубики і змішати зі сметаною;
- Помідори помити, вирізати плодоніжку, м'якоть нарізати кубиками. Можна обшпарити помідори, щоб зняти шкірку, але це необов'язково;
- Підійшло тісто розділити навпіл і обидві частини розкачати. Товщина не повинна бути менше 2 см;
- Перекласти один пласт на деко і зверху трохи посипати сиру, потім розподілити курку, на неї викласти помідори, після чого знову сир і зверху всі гриби. Їх, до речі, слід витягнути з маринаду заздалегідь, щоб встигли стекти;
- Накрити всі продукти другою частиною тіста;
- Краї защипнути і дати тісту піднятися вдруге, це займе п'ятнадцять хвилин;
- Відправити в духовку при 190 за Цельсієм хвилин на двадцять п'ять. Дістати, за бажанням змастити вершками, відправити випікатися ще хвилин на десять.
Пиріг з листкового тіста з грибами
- 3 картоплини;
- 260 г листкового тіста;
- 0,5 кг печериць;
- 1 зубець часнику;
- 140 мл вершків 20%;
- 60 р масла;
- 120 г сиру;
- 2 г мускатного горіха;
- 70 г борошна;
- 220 мл молока.
Час на приготування – 50 хв.
Калорійність – 161 ккал/100 р.
Послідовність дій:
- Нарізати вимиті гриби на шматочки довільного розміру;
- У сковороду покласти масло і розтопити його, а потім в ньому обсмажити печериці, щоб з них максимально випарувалася волога;
- У цей час потрібно почистити картоплю, а потім нарізати його тонкими кружечками або полудольками;
- Вершки у сотейнику змішати з молоком, а потім додати до них пропущений через прес часник і перемішати, додати борошно;
- Всю масу довести до кипіння, після чого сюди покласти картоплю;
- Варити суміш близько п'ятнадцяти хвилин на невеликому вогні, вона загусне. Після цього її посолити і всипати мускатний горіх, можна поперчити;
- У форму з низькими бортами перекласти тісто, розподілити його по всій поверхні;
- Змастити його олією, а зверху викласти картоплю прямо з соусом;
- Потім викласти гриби і зверху натерти сир;
- Відправити в духовку на півгодини на середній вогонь. Подавати з салатом зі свіжих овочів.
Варення з брусниці — дивовижно смачний і корисний десерт.
Візьміть на замітку рецепти найніжнішої форелі в мультиварці.
Картопляна запіканка з курячим фаршем — вона готується дуже просто і може бути як доповненням до овочів, так і самостійною стравою. Рецепт тут.
Пиріг з пикшей, куркою і грибами
- 3 пучка шпинату;
- 90 г печериць;
- 120 г кукурудзяного борошна;
- 1 філе;
- 3 яйця;
- 1 лимон;
- 380 г пікші;
- 85 р масла;
- 70 г пшеничного борошна;
- 1 цибуля;
- 220 мл молока.
Час на підготовку – 1 год 15 хв.
Калорійність – 135 ккал/100 р.
Спосіб готування:
- Масло розтопити і змішати його з кукурудзяним борошном, після чого вмішати сюди ще і пшеничну. Додати щіпку розпушувача або соди, вбити одне яйце і половину молока;
- Всі інгредієнти змішати віночком і відставити у бік;
- Очищений лук порубати на дрібний кубик, те ж саме зробити в вимитими печерицями;
- Відправити обидва інгредієнта на сковороду і обсмажити на краплі олії;
- Філе риби відварити зі спеціями, після чого перемолоти в блендері і пересипати в миску. Важливо, щоб не було ні кісток, ні шкіри;
- М'ясо курки теж потрібно відварити, після чого дуже дрібно порізати і відправити до пикше. Сюди ж додати вже готові гриби з цибулею;
- А в сковороду потрібно покласти нарізану довільно шпинат і обсмажити його буквально дві хвилини, щоб він став м'яким;
- У миску з м'ясом вбити два яйця, влити молоко, що залишилося;
- Все поперчити і перемішати. Нарізати лимон на тонкі кружечки, потрібно всього шість кружечків;
- Спочатку у форму, в якій вже є пергамент, по колу розкласти лимон;
- Потім викласти і ущільнити половину всієї начинки;
- Далі викласти весь припущений шпинат, розподілити його і зверху накрити другою частиною тіста;
- Залити все тестом з двох видів борошна;
- Відправити в духовку приблизно на тридцять хвилин, потім дістати, накрити тарілкою, перевернути пиріг і зняти форму. Лимон вийде зверху. Можна прикрасити зеленню.
Грибний пиріг під соусом бешамель
- 370 г борошна;
- 15 р свіжого чебрецю;
- 120 мл води;
- 550 г печериць;
- 3 г цукру;
- 225 мл молока;
- 2 цибулини;
- 120 р масла;
- 120 г сиру;
- 2 яйця;
- 15 г масла.
Час на приготування – 2 год 45 хв.
Калорійність – 182 ккал/100 р.
Приготування пирога:
- У мисці змішати майже всю муку, цукор та дрібку солі;
- Масло нарізати на кубики, а потім вмішати його в борошняну суміш;
- Поступово вливати холодну воду, щоб домогтися м'якого тіста;
- Розділити його на дві частини і розкачати. У вигляді пласта загорнути в плівку і прибрати хоча б на дві години в холодильник;
- В одній сковороді потрібно обсмажити дрібно нарізану цибулю в маслі, а на іншій – нарізані гриби, але без олії;
- Коли випарується вода у грибів, до них можна влити трохи олії і обсмажити;
- Після цього до печерицям додати цибулю і порубаний чебрець, перемішати, посолити;
- У сотейнику спочатку розтопити ложку масла, після чого висипати пару щіпок борошна і постійно заважати;
- Коли маса почала пузириться, необхідно влити молоко. До кипіння молоко не доводити, але підігріти, і частинами вливати в сотейник, постійно заважати;
- На самому маленькому вогні варити соус, щоб він загус. Додати сюди тертий сир і сіль;
- Збити яйце в невеликій мисці, влити до нього зовсім трохи гарячого молока, активно заважати і вилити всю суміш до соусу, перемішати, зняти з вогню;
- Дістати тісто і розкачати його ще сильніше, приблизно до 25 см в діаметрі;
- Після цього в центр на кожен пласт викласти начинку з грибів, полити її соусом;
- Бортики тесту підігніть до центру, скласти їх у вигляді складок;
- Змастити обидва пирога другим збитим яйцем, можна присипати сиром, посолити;
- Випікати при 200 за Цельсієм двадцять п'ять хвилин.
Корисні поради
У всіх рецепти випічки печериці можна замінити іншими грибами: лисичками, опеньками, білими і т. д. А можна використовувати і мікс з грибів. Якщо є сушені, то їх необхідно попередньо замочити, щоб вони збільшилися в об'ємі.
У соус бешамель традиційно додається мускатний горіх. Але доповнити соус можна і іншими спеціями, наприклад, пряними травами, різними видами перців, куркумою, навіть меленим чилі. Грибний пиріг матиме зовсім інший аромат і смак.
Печериці доступні на ринку круглий рік, тому нагадати собі аромати осені і лісу можна в будь-який сезон. До того ж, пироги з ними можна готувати навіть у період посту.