20 июнь 2019 3 202

Як правильно варити макарони в мікрохвильовці

Мікрохвильова піч зовсім не обов'язково повинна служити лише швидкого «підігрівача» їжі. З її допомогою також можна готувати і випікати! Багато готували в ній кашу, суп і навіть запікали м'ясо. Але ось зварити в ній макарони вдавалося далеко не кожному, можливо, вони і не намагалися. Ясна річ, що нічого доброго з цього не вийде. Однак, спосіб приготування макаронів в мікрохвильовці все-таки існує!

У цій статті ми розповімо, як це зробити правильно, які труднощі в процесі можуть виникнути. Ми також готові поділитися простими, популярними рецептами макаронів з нетрадиційним способом приготування. Головне, дотримуватися декількох простих правил.

Правила приготування макаронів в мікрохвильовці

Пропорції і порції

Готуйте в печі невеликими порціями на кілька людей. Легкі страви приготувати простіше, тоді макарони точно не склеятся. З розрахунку 50-100 г сухих макаронних виробів на порцію. Все залежить від призначення — це основне блюдо або воно послужить і гарніром, наприклад, м'яса або сосисок. Порції можуть змінюватись в залежності від апетиту, а також від кількості інших інгредієнтів.

Скільки води?

Кількість води залежить від кількості макаронів, які ви готуєте. Золоте правило: 1 літр води і 10 г солі на кожні 100 г сухого продукту.

Який посуд?

Для приготування пасти завжди використовуйте спеціальну скляну ємність, призначену тільки для МВ-печей. До того ж, не забувайте правило про порціях, щоб макаронів було просторо, і вони не склеїлися.

Вибирайте низьку посуд (мікрохвилі краще проникають через їжу, прискорюючи приготування), а також круглі і овальні (страви готуються в них рівномірно).

Коли кидати?

Не поспішайте і не кидайте макарони в холодну воду. Навіть, якщо ви готуєте їх найсучаснішою печі. При такому підході після варіння вони зможуть перетворитися в клей для шпалер. Але якщо ви не плануєте обклеювати стіни, а просто хочете їсти, не полінуйтеся закип'ятити чайник. Залийте в чашу необхідну кількість окропу і засинайте макарони! Це також прискорить процес приготування.

Не переварювати!

Ніколи не порушуйте тривалості режиму при варінні макаронів! Спагетті вже не буде такими ж, якщо їх зламати.

Замість цього покладіть їх у киплячу воду цілком, і зачекайте. Не залишайте пасту у воді після закінчення відведеного терміну. Пічка пропищала про закінчення – витягайте! Тоді акуратно, дерев'яною ложкою, перемішайте макарони.

Час приготування завжди вказано на упаковці. Є також золоте правило: макарони і яйця варимо 2-3 хвилини, а макарони з манної крупи 7-18 хвилин. Краще просто спробувати, якщо макарони вже «аль денте»!

Не промивати!

Коли відкине макарони на друшляк, краще не мийте їх! Вода змиє з макаронів крохмаль, завдяки якому соус прилипає до них. Якщо ви боїтеся, що макарони склеятся, змішайте їх невеликою кількістю оливкової олії.

Як зварити макарони в мікрохвильовці: основний спосіб
Інгредієнти Кількість
сухих макаронних виробів - 100 г
окропу - 1 літр
солі - 10 г
вершкового масла - шматочок
Час приготування: 7 хвилин Калорійність на 100 грам: 182 Ккал

Насипати в керамічну чашу сухий продукт, залити окропом, посолити. Обов'язково перемішайте вміст. Відправити в МВ-піч. В залежності від потужності вашого приладу виставте оптимальний температурний значення, зазвичай це діапазон від 600 до 800 Вт. Увімкніть таймер на час, вказаний на упаковці, воно залежить від розміру і сорту вермішелі. Якщо врахувати, що на нагрів води час не знадобиться, то для вермішелі потрібно 3-4 хвилини, а для ріжок або так званих пір'я, хвилин 5-7.

По закінченні процесу відразу відкривайте дверцята, не йдіть далеко. Макарони мають властивість «доходити», якщо їх залишити в гарячій воді. Діставайте посуд акуратно – гаряче! На всякий випадок спробуйте одну макаронину, вона повинна бути твердуватою, але не сирий. При необхідності поверніть чашу на місце та ввімкніть ще на 1-2 хвилинки.

Озброїтеся друшляком і відцідіть воду звичайним способом, не промивайте.

Здобріть гарнір вершковим маслом за смаком.

Можна відварити спагетті в мікрохвильовці і як це зробити, щоб вони не злиплися?

Вважається, що якщо додати у воду для варіння спагетті трохи рослинного масла, то вони не злипнуться. У свою чергу, єдина функція масла в процесі приготування пасти, бруднення каструлі. На склеювання спагетті олія не впливає, тому як це речовина легше води, і воно плаває тоненьким шаром на її поверхні і з локшиною взагалі не контактує. Але що робити, щоб макарони в МВ-печі не склеїлися?

Для того щоб спагетті при варінні не склеїлися, необхідно дотримуватися правила співвідношення пропорцій води і спагетті — на 1 літр 100 грамів. До того ж, не варто їх занурювати в холодну воду.

Готувати їх у великій кількості води, час від часу відкривати мікрохвильову піч і помішувати.

Якщо ви готуєте спагетті з «сухим соусом», наприклад, з смаженими овочами, песто або іншими добавками, виставляйте режим на хвилину менше, тобто вони повинні бути трохи недовареними. Після відціджування їх потрібно ще доварювати з добавкою, таким чином, вони не розваряться, а залишаться цілими.

Як варити солодкі макарони з сиром для дітей

 

Те, що діти обожнюють макарони з цукром, відомо багатьом батькам. А от сир для них чомусь не так цікавий, хоча він несе велику цінність для маленького організму. Ось і ухищряемся, придумуємо різні страви, щоб дитині було цікаво, смачно і корисно.

Солодкі макарони з сиром можна приготувати, навіть якщо під рукою немає плити. Для цієї страви рекомендується купувати дрібну вермішель у формі зірочок, квіточок, кружечків тощо Сир безпечніше вибирати з пастеризованого молока з цукром, який вже повністю готовий до вживання.

Інгредієнти:

  • 100 гр. вермішелі;
  • 100 гр. солодкого сиру;
  • 20 гр. вершків;
  • 2 ч. л. меду, цукати.

Час приготування: близько 10-15 хвилин.

Калорійність: 170 Ккал/100 гр.

Зварити макарони в мікрохвильовій печі традиційним способом, який описаний вище.

У блендер завантажити сир, вершки, мед і збити масу до пишного стану. Якщо прилад недоступний, просто сир перетріть через сито і додайте мед і вершки.

Змішати сиркову масу з вермішеллю. Завдяки тому, що сир перебитий, навіть вибагливий малюк його в тарілці зовсім не помітить.

Викладаємо ласощі на найулюбленішу тарілку малюка і прикрашаємо яскравими цукатами або сезонними ягодами і шматочками фруктів.

Як приготувати пасту по-італійськи у мікрохвильовці

Це блюдо складається з двох компонентів – соусу і самої пасти. А так як мікрохвильова піч у господарстві, швидше за все, одна, доведеться готувати їх по черзі. Спочатку готуємо італійський соус, так як паста від очікувань італійської другої половини може зовсім склеиться.

Для соусу знадобиться більш широка посудина з невисокими краями – це дозволить підливі розподілитися на більшій площі тонким шаром, тим самим, швидше приготуватися. Звичайно, не вийде так, як на сковорідці, але це навіть на краще. Такий соус не зашкодить травленню і має менше калорій.

Інгредієнти:

  • одна цибулина, порізана;
  • 3 зубчики тертого часнику;
  • 250 г яловичого фаршу;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 0,5 склянки білого сухого вина;
  • 1 червона паприка, нарізана кубиками;
  • 1 невеликий цукіні, нарізаний кубиками;
  • щіпка шавлії, орегано, базиліка, розмарину;
  • 100 грам свіжих помідорів;
  • сіль і перець за смаком;
  • 200 г спагеті;
  • кілька столових ложок тертого пармезану.

Час приготування: близько 45 хвилин.

Калорійність: 325 Ккал/100 гр.

Розкладаємо шарами (всі інгредієнти в подрібненому вигляді): цибуля, часник, фарш, перець, цукіні, помідори і поливаємо олією. Якщо є режим гриль – це чудово, включайте його відповідно обсягом соусу. Якщо піч зовсім проста, нічого страшного, включаємо на максимум потужності і мінімум часу, в плані того, що періодично заглядаємо у віконце і спостерігаємо, щоб страва не почало горіти з середини. Зазвичай, готовність визначається на вигляд, приблизно через 7-10 хвилин.

Дістаємо готовий фарш з овочами, заливаємо вином і відправляємо знову всередину на 5-8 хвилин, до появи характерного італійського аромату суміші трав, м'яса і вина. Соус для пасти готовий!

Готуємо Пасту як звичайні макарони в першому рецепті. В принципі, якщо є можливість, поки в МВ-печі готується підлива, можна приготувати спагетті і на плиті – це не змінює смаку, але буде швидше. Єдина умова, варити їх у великій кількості води і не промивати – це секрет італійських кухарів!

Викласти макарони на блюдо, полити соусом з фаршу і цукіні. Зверху посипати тертим пармезаном і прикрасити гілочками зелені.

Макарони з сиром у мікрохвильовці

«Mac and cheese», тобто макарони з сиром — це одне з найпопулярніших страв у англомовних країнах. Нижче рецепт швидкої версії цього міні делікатесу.

Інгредієнти:

  • стакан локшини або вермішелі;
  • 3 склянки води;
  • 1/4 склянки вершків;
  • 3/4 склянки тертого сиру (наприклад, чеддер).

Час приготування: близько 20 хвилин.

Калорійність: 225 Ккал/100 гр.

«Mac and cheese» крок за кроком:
Крок 1. Залити макарони окропом і нагрівати МВ-печі протягом 2 хвилин. Перемішайте і знову ввімкніть на 2 хвилини. Якщо потрібно, повторіть ще раз.

Крок 2. Вийміть макарони з печі, злийте зайву воду.

Крок 3. Додайте до макаронних виробів вершки і сир. Перемішайте і помістіть в піч ще на хвилину.

Увага! Краще всього готувати у великій посуді, тому що вода може при кипінні виливатися через край.

Тонкий хрусткий хмиз — простий і смачний десерт до чаю.

Рецепт запіканки з цвітної капусти тут.

Як приготувати для дитини суп з кролика. Це легкий дієтичний супчик, який діткам буде дуже корисний. Рецепт тут.

Рецепт макаронів з фаршем по-флотськи в мікрохвильовці

Макарони по-флотськи – це споконвічно російська страва, адже це ми його жартома називаємо ліниві пельмені. Ну так, тісто і фарш на місці, і ліпити не треба, і готувати простіше. Але після вивчення італійської пасти чомусь закрадається думка, що вони підгледіли у нас цей рецептик. Тільки спецій різних додали, та й вино перевели. Отже, будемо готувати макарони по-флотськи з м'ясом на італійський лад, але без цукіні і вина. Краще вже випити його окремо, під таку-то закуску!

Інгредієнти:

  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 1 велика цибулина, дрібно порізана;
  • 2 зубчики часнику, подрібнити;
  • сушений порошок паприки і чилі за смаком;
  • 250 г пісного яловичого фаршу;
  • 125 г курячої, дрібно нарізаною, печінки;
  • 1 чайна ложка нарізаного свіжого чебрецю або майорану;
  • 3 столові ложки свіжої петрушки, подрібненої;
  • 340 г спагетті;
  • 30 г тертого сиру;
  • сіль і перець.

Час приготування: 1 год 15 хвилин.

Калорійність: 235 Ккал/100 гр.

Так само, як і в італійському рецепт пасти, готуємо соус до макаронів в мікрохвильовці. На плоску широку посуд укладаємо шарами цибулю, фарш, печінку курячу, всі спеції із списку, сіль і поливаємо оливковою олією. Поміщаємо в МВ грубку і доводимо до готовності.

Спагетті варяться окремо в останню чергу. Змішати обидва компоненти в одне ціле. При подачі зверху натерти сир і посипати зеленню.

Запіканка з макаронів з яйцем і сосисками в мікрохвильовці

Це блюдо швидше стане в нагоді тим, хто голодний, але не їсть, що завгодно. З найбільш корисних продуктів тут мають перевагу яйця і молоко. Користь сосисок лежить на совісті виробника, але от про користь вермішелі швидкого приготування ніхто не посперечається – її немає. Але їх чомусь всі люблять.

По-перше, лапша швидко готується, по-друге, вона дуже смачна містяться в приправке підсилювачів смаку – глутамату натрію! Так саме тому ці пакетики спеції перед приготуванням краще відразу викинути. До самої локшини нарікань немає, її можна залишити і приготувати ось таку запіканку на швидку руку.

Інгредієнти:

  • дві-три пачки локшини швидкого приготування;
  • 200 г улюблених сосисок, нарізаних скибочками;
  • 4 яйця;
  • 5 гр. оливкової олії;
  • сіль, перець, коріандр;
  • стакан молока;
  • дрібно нарізана зелень петрушки і кілька помідор;
  • 30 г тертого м'якого сиру, який легко плавиться.

Час приготування: 10-15 хвилин.

Калорійність: близько 230 Ккал/100 гр.

Окремо збити яйця з молоком, приправити сіллю, перцем, коріандром. У посуд для МВ викласти злегка розламані брикети локшини, сосиски і залити все яєчно-молочною сумішшю і маслом. Поставити в мікрохвильову піч на 5-10 хвилин при потужності 600-800 Вт.

Запіканка готова, акуратно викладіть її цілком на красиву плоску тарілку. Поруч естетично розставте кружечки свіжих помідорів. Зверху, поки запіканка гаряча, затріть її сиром і посипте зеленню. Спробуйте і переконайтеся – це блюдо набагато смачніше будь-якого підсилювача смаку!

Корисні поради

Страви, приготовані в мікрохвильовій печі, вимагають більш короткого часу приготування, ніж при традиційному способі, тому вони зберігають більш чутливі до високих температур поживні речовини, наприклад, вітамін C, В1 і А.

Додатковим плюсом є те, що багато страв не вимагає додавання жиру. Тому така їжа легко засвоюється і менш калорійна.

Макарони, приготовані в мікрохвильовій печі, в значній мірі зберігають натуральний смак і аромат. Тому їх потрібно помірно солити, часто після приготування. Обмеження солі сприятливо впливає на наше здоров'я.

Що ще почитати: