Як приготувати запіканку з макаронів з сиром
Запіканка з макаронів — це просте блюдо, але в той же час дуже ситна. Здавалося б, в складі присутні такі прості компоненти – макарони і яйця, але в підсумку можна отримати королівське частування, яке доведеться всім до смаку і дорослим, і дітям. Головне його урізноманітнити додатковими інгредієнтами і ароматними спеціями. Нижче ми розглянемо декілька цікавих рецептів цього нехитрого страви.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
макаронні вироби - | 0,5 кг |
сир твердого виду - | 300 г |
масло вершкове - | 50 г |
борошно - | 3 великі ложки |
молоко - | 300-350 мл |
сіль поварена - | на свій смак |
спеції - | на свій розсуд |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 г: 180 Ккал |
Етапи приготування запіканки з макаронів з сиром:
- Наливаємо в середню каструлю воду, ставимо на вогонь і додаємо сіль;
- Доводимо воду до кипіння і засипаємо в неї макарони, обов'язково перемішуємо;
- Відварюємо макарони близько 5 хвилин і зливаємо їх у друшляк;
- Моєму прохолодною водою, щоб вони не злипалися;
- Робимо соус. У сотейник кладемо вершкове масло і розтоплюємо;
- У розтоплене масло всипаємо борошно, добре розмішуємо;
- Обсмажуємо масло з борошном протягом 3-5 хвилин;
- Під час обсмажування не забуваємо помішувати, щоб не утворювалися грудочки;
- Далі потрібно влити тонкою цівкою молоко, при цьому продовжуємо розмішувати;
- Найкраще в соус додати спеції, трохи мускатного горіха, прованських трав, куркуму, паприку. Добре розмішуємо, щоб всі прянощі рівномірно розподілилися;
- Сир протираємо на тертці з великими або дрібними зубцями;
- Трохи відкладаємо протертого сиру, решта пересипаємо в соус;
- Знімаємо соус з вогню, викладаємо в нього макарони і розмішуємо;
- Поверхня форми промазуємо маслом і кладемо в неї макарони разом з соусом;
- Зверху посипаємо все протертим сиром;
- Прогріваємо Духовку до 200-210 градусів і відправляємо в неї форму;
- Процес запікання займе не більше 25 хвилин.
Запіканка з макаронів з фаршем та сиром у духовці
Для початку розберемося, що буде потрібно для приготування. Ось список:
- спагетті – 300 грам;
- фарш з двох видів м'яса – 250-300 грам;
- помідори – 2 штуки;
- 130 грам сирного продукту твердого сорту;
- половина склянки сметани;
- соус томатний — 4 великі ложки;
- два яйця;
- масло коров'яче середній скибочку вагою 50 грам;
- трохи свіжої або сухої зелені для додання аромату;
- не забудьте про сіль, а також можна додати трохи прянощів для аромату
Час на приготування – 75 хвилин.
Калорійність – 258 ккал.
Як готувати:
- Наливаємо воду в каструлю, ставимо на вогонь;
- Спагетті розламуємо на кілька частин, щоб вийшли макарони невеликої довжини;
- Після закипання води пересипаємо в неї спагетті, перемішуємо і залишаємо отвариваться на 4-5 хвилин;
- Відварені макарони перекладаємо в друшляк і промиваємо кілька разів;
- Викладаємо спагетті в ємність, у якій воно отваривалось, і додаємо шматочок вершкового масла;
- Прикриваємо каструлю кришкою і гарненько струшуємо;
- Підсолюємо м'ясо, приправляємо перцем і добре перемішуємо;
- У сковороду викладаємо шматочок коров'ячого масла, воно повинно розтопитися;
- На розтоплене масло кладемо фарш, перемішуємо і обсмажуємо на невеликому вогні;
- Тим часом промиваємо солодкий перець, зрізаємо плодоніжку і очищаємо від насіння;
- Нарізаємо солодкий перець на смужки або прямокутники;
- Пересипаємо перець у фарш, додаємо туди ж сметану і томатну пасту;
- Підсипаємо прянощі і добре розмішуємо;
- Тушкуємо близько 5-7 хвилин і прибираємо з вогню;
- Потім перекладає відварені макарони в фарш з овочами, додаємо сирі яйця і розмішуємо;
- На змащену поверхню форми викладаємо макарони разом з фаршем;
- Промиті помідори ріжемо тонкими кружечками;
- Викладаємо зверху спагетті з фаршем кружечки помідорів, що вони покривали всі рівномірним шаром;
- Сир протираємо на тертці і викладаємо його поверх майбутньої запіканки;
- Готуємо в духовці при температурі не більше 190 градусів. Готова запіканка буде приблизно через 25 хвилин.
Запіканка з макаронів з грибами і сиром
Перш ніж починати приготування, потрібно зібрати необхідні продукти. Для запіканки по цьому рецепту нам буде потрібно:
- упаковка спагеті;
- гриби в свіжому вигляді, хорошим варіантом будуть печериці. Досить буде близько 300-350 грам;
- сирний продукт бажано твердого сорту – 180 грамів;
- цибуля – дві штуки середнього розміру;
- молоко незбиране натуральне -60 мл;
- яйця – 3 штуки;
- 100 мл олії соняшникової;
- сіль на свій розсуд;
- прянощі будь, вони поліпшать смак страви.
Запіканка буде готуватися не більше 50 хвилин.
Калорійність – 210 ккал.
Як приготувати страву:
- У ємності прогріваємо воду, її обов'язково потрібно підсолити;
- Після закипання, засипаємо в неї спагетті, але попередньо його потрібно розбити на частини;
- Відварюємо спагетті до напівготовності, зливаємо воду і відкидаємо на друшляк;
- У миску наливаємо молоко, розбиваємо яйця, додаємо сіль мелений перець;
- Збиваємо до однорідної структури і додаємо половину тертого сиру;
- З цибулин слід прибрати всю лушпиння і нарізаємо головки невеликими квадратиками;
- Ставимо на вогонь сковороду, підливаємо масло і додаємо нарізану цибулю;
- Смажимо скибочки цибулі до напівготовності;
- Печериці промиваємо, очищаємо капелюшки і шаткуємо гострим ножем на пластинки;
- Засипаємо до цибулі гриби і розмішуємо. Смажимо близько 5 хвилин;
- Перекладаємо зажарку в спагетті і розмішуємо;
- У ємність форми викладаємо спагеті з грибами;
- Заливаємо все яєчною сумішшю і присипаємо верх іншою половиною тертого сиру;
- Готувати запіканку слід в прогрітій духовці до 180 градусів. Процес її приготування не повинен бути більше півгодини.
Приготуйте смачний заливний пиріг з начинкою з картоплі і рибних консервів.
Читайте як приготувати пряний кавказький харчо рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.
Тушкована свинина з овочами — ситне блюдо, яким так легко нагодувати всю сім'ю. Візьміть цей рецепт на замітку.
Макаронна запіканка з куркою і сиром
Для початку підготуємо продукти з наступного списку:
- 200 грам макаронів;
- одне куряче філе вагою 200-300 грамів;
- шматочок сиру твердого сорту – 200 грам;
- три яйця;
- молок незбиране сьогодення – 75-80 мл;
- сметана селянська – 170 грам;
- одна цибулина;
- олія рослинна;
- обов'язково не забудьте про сіль і будь-які пряні суміші для додання аромату.
Приготування в середньому займе близько 1,5 години.
Калорійність – 235 ккал.
Правильне приготування виглядає так:
- У дві ємності слід налити води, додати солі і поставити на вогонь;
- В одну викладаємо шматочок курячого м'яса і залишаємо отвариваться;
- Після закипання, в іншу засипаємо макарони і розмішуємо. Залишаємо варитися хвилин 5-7 до напівготовності;
- В іншій ємності з м'ясом на поверхні з'явиться піна, її треба періодично прибирати;
- Перекладаємо макарони на друшляк і моєму прохолодною водою;
- Як тільки м'ясо буде готове, його потрібно буде вийняти з гарячої води і залишити остигати;
- Нарізаємо м'ясо на невеликі скибочки;
- Лук очищаємо і шаткуємо дрібними кубиками;
- Обсмажуємо цибулю пару хвилин і засипаємо м'ясо. Готуємо близько 5-7 хвилин;
- Форму для запікання змащуємо олією, викладаємо шар макаронів і потім шар смаженої цибулі і курячого м'яса. Потім знову макарони і засмажку, в кінці покриваємо всі макаронами;
- У миску розбити курячі яйця, перемішати віночком до однорідності;
- Потім додаємо сіль, спеції і прянощі;
- Викладаємо сметану або вершки і заливаємо молоко;
- Все добре перемішуємо до однорідності;
- Скибочка сирного продукту слід перетерти до стану крихти або дрібної стружки. Пересипаємо в масу з молока і яйця;
- Заливаємо макарони сумішшю з яєць і сиру;
- Готувати запіканку слід при середній температурі 180-190 градусів. Запікатися вона повинна не більше півгодини.
Макаронна запіканка з овочами і сиром
Для початку зберемо всі потрібні інгредієнти, з яких буде готуватися запіканка:
- ¼ Кілограма макаронних виробів;
- помідори — 2 штуки;
- цукіні середній – 1 штука;
- 8 гілочок брокколі;
- капуста цвітна – 8 суцвіть;
- 100-120 грам нежирного сирного продукту;
- рослинна олія;
- трохи орегано;
- кілька щіпок чорного перцю;
- сіль – 3-4 ч. ложки.
Час приготування – 50 хвилин.
Калорійність – 179 ккал.
Як потрібно правильно робити:
- Варимо макарони до напівготовності;
- Після цього перекладаємо макарони на друшляк і промиваємо;
- Всі овочі добре промиваємо під теплою водою;
- Помідори розрізаємо на тонкі кружечки;
- Брокколі ділимо на дрібні суцвіття, те ж саме робимо з кольоровою капустою;
- Цукіні ріжемо на кружечки;
- Змащуємо маслом поверхню форми для запікання і викладаємо на неї рівномірним шаром макарони;
- Далі викладаємо суцвіття брокколі, кружальця цукіні, цвітну капусту і помідори;
- На тертці з великими зубцями протираємо скибочку сиру;
- Зверху майбутньої запіканки висипаємо трохи орегано, приправляємо перцем і викладаємо протертий сир;
- Готувати запіканку слід в духовці при температурі не більше 190 градусів. Запікатися вона повинна приблизно 30 хвилин.
Рецепт запіканки з макаронів з шинкою і сиром
Перш ніж починати готувати, підготуємо наступні продукти:
- 400 грам макаронів;
- шинка – 300 грам;
- сирний продукт твердого сорту – невеликий шматочок на 100-120 грам;
- склянка вершків;
- три яйця;
- паста томатна – 4 ст. ложки;
- одна цибулина;
- два часникових зубця;
- сіль на свій смак;
- будь-які прянощі.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 232 ккал.
Як тільки все буде підготовлено, можна починати робити за такою схемою:
- Для початку варимо макарони в підсоленій воді. Варити до напівготовності;
- Перекладаємо макарони на друшляк і промиваємо;
- Шинку нарізаємо невеликими смужками і перекладаємо до макаронів, добре перемішуємо;
- Промазуємо маслом поверхню форми з жароміцної основи і викладаємо макарони з шинкою;
- Цибулю і часточки часнику очищаємо і шаткуємо невеликими шматочками;
- Обсмажуємо цибулю з часником в олії протягом 3-5 хвилин;
- Потім додаємо томатну пасту, перемішуємо і залишаємо тушкуватися кілька хвилин і знімаємо з вогню;
- У глибоку миску розбиваємо яйця, розмішуємо їх віночком до однорідності;
- Далі наливаємо вершки і ще раз перемішуємо;
- Викладаємо в масу з яєць і вершків томатну зажарку і розмішуємо;
- Заливаємо макарони томатною сумішшю;
- Форму прибираємо в духовку. Готувати слід при температурі 190 градусів протягом 20 хвилин;
- Шматочок сиру протираємо у велику стружку;
- Далі виймаємо форму і посипаємо стружкою сиру;
- Потім знову прибираємо форму і залишаємо запікати ще 10 хвилин;
- Після цього виймаємо запіканку з духовки, трохи охолоджуємо і подаємо на стіл.
Корисні поради
- макарони можна використовувати будь – ріжки, бантики, спагеті, завитки;
- для заливки можна використовувати яйця, сметану, молоко;
- сметану, при бажанні, можна замінити майонезом.
Проста запіканка з макаронів з сиром — це відмінне частування, яке може стати ситним обідом або вечерею. У процесі приготування її можна доповнювати різними компонентами, наприклад м'ясним фаршем, овочами, зеленню, від цього вона вийде ще смачніше. А якщо її залити сумішшю з яєць і молока, то вона вийде дуже соковитою і поживною.