Оригінальні закуски з оселедцем до святкового столу
Оселедець – одна з найпопулярніших і найбільш часто використовуваних при подачі до столу (як святкового, так і буденного) видів риби. До речі, а ви знали, що оселедець, за своїм змістом Омега 3, вітаміну D і йоду значно перевершує інші види риб?
Само собою, всі знають рецепт знаменитої «Оселедця під шубою», але ж цим блюдом перелік салатів і закусок з оселедця не обмежується! Саме тому, сьогодні ми розглянемо рецепти приготування смачних і оригінальних закусок з оселедця, які готуються в лічені хвилини, складаються з найбільш доступних інгредієнтів, але цілком можуть стати справжнім надбанням столу.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
оселедець солона - | 1 шт. |
яблуко - | 2 шт. |
мариновані огірки - | 2 шт. |
яйця курячі - | 3 шт. |
салатний цибулю - | 1 шт. |
гірчиця - | 2 ст. л. |
лимонний сік - | 10 мл |
йогурт натуральний - | 50 мл |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 117 Ккал |
Приготування:
- Слабосолону оселедець обробити. Відріжте голову, хвіст і плавники. Видаліть нутрощі. Зніміть шкіру, видаліть хребет і всі дрібні кісточки. Вийшло філе наріжте, як можна дрібніше і перекладіть в глибоку мисочку;
- Яблука очистіть від шкірки, очистіть від насіння і наріжте невеликими кубиками. Після нарізки, яблука необхідно відразу ж збризнути лимонним соком – це запобіжить процес окислення і потемніння;
- Яйця відваріть круто. Яйця наріжте і мариновані огірки такими ж кубиками, як і яблука;
- Салатний цибулю дрібно нарубаєте;
- З'єднайте всі інгредієнти подрібнені в мисочці з оселедцем, заправте йогуртом і гірчицею. Ретельно перемішайте і охолодіть;
- Перед подачею до столу, намазуйте приготовану закуску з оселедця на шматочки підсушеного хліба (особливо пікантно ця закуска поєднується з житніми тостами).
Смачна закуска з оселедця і плавленого сирка
Інгредієнти:
- малосольна оселедець – 1 шт.;
- плавлений сир – 200 г;
- коренеплід моркви – 1 шт.;
- зелень петрушки – 2-3 гілочки;
- суміш перців;
- несолоне вершкове масло – 100 р.
Тривалість приготування: 30 хв.
Енергетична цінність на 100 г: 250 кКал.
Покрокове опис:
- Жирну слабкосолений оселедець розберіть на філе, звільняючи його від шкіри і всіх кісточок;
- Коренеплід моркви відваріть протягом 15 хвилин, а потім обдайте його холодною водою і очистити від шкірки. Для того щоб не втрачати часу, відразу ставте отвариваться моркву, а в цей час беріться за оброблення риби;
- Пропустіть філе оселедця, відварену моркву, плавлений сир і вершкове масло через м'ясорубку. Перемішайте масу за допомогою виделки, приправивши її невеликою кількістю суміші перців – він додасть закуски пікантної гостроти;
- Перекладіть приготовану закуску в форму відповідного розміру і відправте в холодильник;
- Закуска з оселедця і плавленого сирка подається до столу в охолодженому вигляді. Її можна ставити на стіл безпосередньо в формочці або ж намазувати поверх хрумких тостів, прикрасивши гілочками петрушки.
Закуска з оселедця «Полуниця»
Складові:
- оселедець – 1 тушка;
- буряк – 1 шт.;
- картопляні бульби – 2 шт.;
- куряче яйце – 1 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- часникові часточки – 2 шт.;
- лимонний сік – 1 ст. л.;
- кунжутне зерна;
- масло оливи;
- зелень.
Тривалість приготування: 50 хв.
Кількість кКал на 100 г: 127 кКал.
Поетапне опис приготування:
- Картоплю, буряк і яйця відваріть до готовності, потім обдайте їх крижаною водою і очистити. Для того, щоб овочі приготувалися швидше – запечіть їх в мікрохвильовій печі. До того ж, салати і закуски, приготовлені з запечених овочів, а не з відварних, виходять смачніші – їх смак розкривається набагато яскравіше;
- Відварну буряк натріть на дрібній тертці. Картоплини розімніть в пюре. Часник пропустіть через прес. З'єднайте буряк, картоплю і часник. Ретельно перемішайте і відставте в сторону;
- Оселедець розберіть на філе і наріжте досить дрібними шматочками. Таким же чином подрібніть варене яйце і цибулину. Дрібно нарубаєте свіжу зелень. З'єднайте всі підготовлені інгредієнти;
- Далі змочіть руки в холодній воді, візьміть невелику кількість картопляно-бурякової маси і зробіть з неї корж. В центр викладіть трохи оселедцевою начинки і защипайте краю коржі, прагнучи сформувати «полуничку». Теж проробіть і з рештою інгредієнтами;
- У невеликій піалі з'єднайте масло оливи (близько 2 ст. л.) і лимонний сік. Умочіть сформовані полунички в цю приготовану суміш, а потім викладіть на широке плоске блюдо;
- Прикрасьте кожну полуничку кунжутним зернами і гілочкою петрушки (замість хвостика). Перед подачею до столу цю закуску необхідно тримати в холоді.
Форшмак з оселедця
Інгредієнти для приготування:
- оселедець малосольна – 2 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 головка;
- яблуко кисле (велике) – 1 шт.;
- курячі яйця – 2 шт.;
- білий батон – 2-3 скибочки;
- незбиране молоко – 100 мл;
- масло вершкове – 180 р.
Тривалість приготування: 30 хв.
Харчова цінність на 100 г: 180 кКал.
Приготування:
- Курячі яйця відваріть круто, остудіть і очистіть від шкаралупи;
- Скибочки білого батона залийте молоком і залиште на 4-5 хвилин для розм'якшення. Після цього, батон необхідно віджати;
- Вершкове масло розімніть при кімнатній температурі (заздалегідь вийнявши його з холодильника) або ж над водяною банею;
- Малосольну оселедець розберіть на філе і, разом з цибулею, нарубаєте на шматочки довільної величини;
- Яблуко очистіть від шкірки, видаліть серцевину і наріжте скибочками;
- Пропустіть всі підготовлені інгредієнти через м'ясорубку або подрібніть за допомогою блендера;
- Перекладіть готовий форшмак в красиву піалу і відправте в холодильник. Перед подачею – прикрасьте форшмак гілочками свіжої зелені або ж красиво нарізаним вареним яйцем.
Найцікавіші рецепти тушкованої свинини з овочами.
Читайте як смачно приготувати млинці на сметані з сиром в духовці.
Візьміть на замітку рецепти ситні макарони з фаршем з томатною пастою. Хоча блюдо калорійне, але якщо замінити на спагетті з твердих сортів іноді можна побалувати себе.
Закуска з солоної риби «Смарагди»
Інгредієнти:
- оселедець солона – 1 тушка;
- картопля відварна – 2 бульби;
- відварені яйця – 2 шт.;
- плавлений сир – 100 г;
- суміш мелених перців;
- гілочки кропу – невеликий пучок;
- свіжі ягоди журавлини – прикраса.
Тривалість приготування: 30 хв.
Енергетична цінність на 100 г: 150 кКал.
Покрокове опис:
- Солону оселедець вимийте, злегка осушіть і розберіть на філе, звільняючи його від кісток і шкіри. Підготовлене філе наріжте, як можна дрібніше;
- Відварну картоплю і курячі яйця подрібніть за допомогою терки з дрібними зубами (отворами);
- З'єднайте в глибокій піалі шматочки рибного філе, картопля і яйця. Туди ж відправте та м'який плавлений сир. Приправте інгредієнти дрібкою суміші мелених перців і вимішайте до однорідності;
- Накрийте піалу кришкою і відправте на 15 хвилин у холодильник – маса повинна, як слід охолонути;
- Тим часом, умийтесь і обтрусіть від зайвої рідини гілочки кропу. Потім їх необхідно подрібнити за допомогою кухонного сокири для вирубування зелені;
- Після закінчення 15 хвилин, вийміть оселедцеву масу з холодильника, змочіть руки в холодній воді і приступайте до формування невеликих кульок розміром з перепелине яйце);
- Обваляйте кожну кульку в подрібненому кропі і викладіть в один ряд на широкому плоскому блюді. Прикрасьте верх кожної кульки ягодами журавлини (по 1 ягідці на кожен кулька) і подавайте до столу.
«Брутальна» закуска
Складові:
- філе слабосоленої оселедця – 2 шт.;
- хліб «Бородинський» — 1 шт.;
- лимон свіжий – 1 шт.;
- пір'я зеленої цибулі;
- майонез 67%;
- мелений чорний перець.
Тривалість приготування: 20 хв.
Кількість кКал на 100 г: 167 кКал.
Поетапне опис приготування:
- Бородінський хліб наріжте на порційні прямокутні шматочки, обріжте з кожного шматочка всі скоринки;
- Філе оселедця наріжте красивими невеликими скибочками (під розмір хлібних шматочків);
- Лимон розрізати уздовж на 2 половинки, а потім на тонкі часточки;
- Хліб змастіть тонким шаром майонезу, зверху покладіть скибочку лимона, потім шматочок оселедця. Прикрасити закуску цибульними пір'ям і здобріть дрібкою меленого перчика — він додасть готової закуски особливої пікантності. Скріпіть закуску шпажкою або зубочисткою, викладіть на сервірувальне блюдо і подавайте до столу. Ця закуска особливо припаде до смаку саме чоловічій половині, саме тому вона і носить таку незвичайну назву «Брутальний».
Закуска «Пікантна» з оселедця, авокадо і буряків
Інгредієнти для приготування:
- оселедець малосольна – 1 шт.;
- буряк салатна – 1 шт.;
- авокадо – 1 шт.;
- червоний салатний цибуля – 1 головка;
- помідор (великий) – 1 шт.;
- майонезний соус;
- лимонний сік – 25 мл;
- кріп.
Тривалість приготування: 1 ч.
Харчова цінність на 100 г: 277 кКал.
Приготування:
- Для приготування цієї закуски усі складові інгредієнти (буряк, оселедець і авокадо) необхідно нарізати досить тонкими пластинками;
- Авокадо, відразу після нарізки, слід збризнути лимонним соком – це запобіжить його потемніння;
- Формування закуски відбувається порційно. На кожній окремій тарілочці формується порційний шматочок закуски;
- Приступаємо до формування закуски: спершу на тарілку покладіть пластинку буряків, далі оселедець. Змастіть оселедець тонким шаром майонезного соусу. В якості наступного шару буде виступати авокадо, поверх якої укладається платівка томату. Покрийте томат майонезом;
- Далі формування закуски відбувається в зворотному порядку: авокадо, майонезний соус, оселедець, буряк;
- З рештою інгредієнтами повторіть ті ж дії, формуючи необхідну кількість порцій;
- Перед подачею до столу закуску «Пікантну» необхідно витримати протягом 20-25 хвилин в холодильнику.
Приємного апетиту!