06 март 2019 2 630

Оригінальні закуски з оселедцем до святкового столу

Оселедець – одна з найпопулярніших і найбільш часто використовуваних при подачі до столу (як святкового, так і буденного) видів риби. До речі, а ви знали, що оселедець, за своїм змістом Омега 3, вітаміну D і йоду значно перевершує інші види риб?

Регулярне включення оселедця в свій раціон сприяє нормалізації артеріального тиску, заспокоює нервову систему і підвищує імунітет. Солона оселедець дуже смачна і сама по собі, але, чи знаєте ви, скільки чудових страв і закусок можна приготувати з її участю?

Само собою, всі знають рецепт знаменитої «Оселедця під шубою», але ж цим блюдом перелік салатів і закусок з оселедця не обмежується! Саме тому, сьогодні ми розглянемо рецепти приготування смачних і оригінальних закусок з оселедця, які готуються в лічені хвилини, складаються з найбільш доступних інгредієнтів, але цілком можуть стати справжнім надбанням столу.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
оселедець солона - 1 шт.
яблуко - 2 шт.
мариновані огірки - 2 шт.
яйця курячі - 3 шт.
салатний цибулю - 1 шт.
гірчиця - 2 ст. л.
лимонний сік - 10 мл
йогурт натуральний - 50 мл
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 117 Ккал

Приготування:

  1. Слабосолону оселедець обробити. Відріжте голову, хвіст і плавники. Видаліть нутрощі. Зніміть шкіру, видаліть хребет і всі дрібні кісточки. Вийшло філе наріжте, як можна дрібніше і перекладіть в глибоку мисочку;
  2. Яблука очистіть від шкірки, очистіть від насіння і наріжте невеликими кубиками. Після нарізки, яблука необхідно відразу ж збризнути лимонним соком – це запобіжить процес окислення і потемніння;
  3. Яйця відваріть круто. Яйця наріжте і мариновані огірки такими ж кубиками, як і яблука;
  4. Салатний цибулю дрібно нарубаєте;
  5. З'єднайте всі інгредієнти подрібнені в мисочці з оселедцем, заправте йогуртом і гірчицею. Ретельно перемішайте і охолодіть;
  6. Перед подачею до столу, намазуйте приготовану закуску з оселедця на шматочки підсушеного хліба (особливо пікантно ця закуска поєднується з житніми тостами).

Смачна закуска з оселедця і плавленого сирка

Інгредієнти:

  • малосольна оселедець – 1 шт.;
  • плавлений сир – 200 г;
  • коренеплід моркви – 1 шт.;
  • зелень петрушки – 2-3 гілочки;
  • суміш перців;
  • несолоне вершкове масло – 100 р.

Тривалість приготування: 30 хв.

Енергетична цінність на 100 г: 250 кКал.

Покрокове опис:

  1. Жирну слабкосолений оселедець розберіть на філе, звільняючи його від шкіри і всіх кісточок;
  2. Коренеплід моркви відваріть протягом 15 хвилин, а потім обдайте його холодною водою і очистити від шкірки. Для того щоб не втрачати часу, відразу ставте отвариваться моркву, а в цей час беріться за оброблення риби;
  3. Пропустіть філе оселедця, відварену моркву, плавлений сир і вершкове масло через м'ясорубку. Перемішайте масу за допомогою виделки, приправивши її невеликою кількістю суміші перців – він додасть закуски пікантної гостроти;
  4. Перекладіть приготовану закуску в форму відповідного розміру і відправте в холодильник;
  5. Закуска з оселедця і плавленого сирка подається до столу в охолодженому вигляді. Її можна ставити на стіл безпосередньо в формочці або ж намазувати поверх хрумких тостів, прикрасивши гілочками петрушки.

Закуска з оселедця «Полуниця»

Складові:

  • оселедець – 1 тушка;
  • буряк – 1 шт.;
  • картопляні бульби – 2 шт.;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • часникові часточки – 2 шт.;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • кунжутне зерна;
  • масло оливи;
  • зелень.

Тривалість приготування: 50 хв.

Кількість кКал на 100 г: 127 кКал.

Поетапне опис приготування:

  1. Картоплю, буряк і яйця відваріть до готовності, потім обдайте їх крижаною водою і очистити. Для того, щоб овочі приготувалися швидше – запечіть їх в мікрохвильовій печі. До того ж, салати і закуски, приготовлені з запечених овочів, а не з відварних, виходять смачніші – їх смак розкривається набагато яскравіше;
  2. Відварну буряк натріть на дрібній тертці. Картоплини розімніть в пюре. Часник пропустіть через прес. З'єднайте буряк, картоплю і часник. Ретельно перемішайте і відставте в сторону;
  3. Оселедець розберіть на філе і наріжте досить дрібними шматочками. Таким же чином подрібніть варене яйце і цибулину. Дрібно нарубаєте свіжу зелень. З'єднайте всі підготовлені інгредієнти;
  4. Далі змочіть руки в холодній воді, візьміть невелику кількість картопляно-бурякової маси і зробіть з неї корж. В центр викладіть трохи оселедцевою начинки і защипайте краю коржі, прагнучи сформувати «полуничку». Теж проробіть і з рештою інгредієнтами;
  5. У невеликій піалі з'єднайте масло оливи (близько 2 ст. л.) і лимонний сік. Умочіть сформовані полунички в цю приготовану суміш, а потім викладіть на широке плоске блюдо;
  6. Прикрасьте кожну полуничку кунжутним зернами і гілочкою петрушки (замість хвостика). Перед подачею до столу цю закуску необхідно тримати в холоді.

Форшмак з оселедця

Інгредієнти для приготування:

  • оселедець малосольна – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 головка;
  • яблуко кисле (велике) – 1 шт.;
  • курячі яйця – 2 шт.;
  • білий батон – 2-3 скибочки;
  • незбиране молоко – 100 мл;
  • масло вершкове – 180 р.

Тривалість приготування: 30 хв.

Харчова цінність на 100 г: 180 кКал.

Приготування:

  1. Курячі яйця відваріть круто, остудіть і очистіть від шкаралупи;
  2. Скибочки білого батона залийте молоком і залиште на 4-5 хвилин для розм'якшення. Після цього, батон необхідно віджати;
  3. Вершкове масло розімніть при кімнатній температурі (заздалегідь вийнявши його з холодильника) або ж над водяною банею;
  4. Малосольну оселедець розберіть на філе і, разом з цибулею, нарубаєте на шматочки довільної величини;
  5. Яблуко очистіть від шкірки, видаліть серцевину і наріжте скибочками;
  6. Пропустіть всі підготовлені інгредієнти через м'ясорубку або подрібніть за допомогою блендера;
  7. Перекладіть готовий форшмак в красиву піалу і відправте в холодильник. Перед подачею – прикрасьте форшмак гілочками свіжої зелені або ж красиво нарізаним вареним яйцем.

Найцікавіші рецепти тушкованої свинини з овочами.

Читайте як смачно приготувати млинці на сметані з сиром в духовці.

Візьміть на замітку рецепти ситні макарони з фаршем з томатною пастою. Хоча блюдо калорійне, але якщо замінити на спагетті з твердих сортів іноді можна побалувати себе.

Закуска з солоної риби «Смарагди»

Інгредієнти:

  • оселедець солона – 1 тушка;
  • картопля відварна – 2 бульби;
  • відварені яйця – 2 шт.;
  • плавлений сир – 100 г;
  • суміш мелених перців;
  • гілочки кропу – невеликий пучок;
  • свіжі ягоди журавлини – прикраса.

Тривалість приготування: 30 хв.

Енергетична цінність на 100 г: 150 кКал.

Покрокове опис:

  1. Солону оселедець вимийте, злегка осушіть і розберіть на філе, звільняючи його від кісток і шкіри. Підготовлене філе наріжте, як можна дрібніше;
  2. Відварну картоплю і курячі яйця подрібніть за допомогою терки з дрібними зубами (отворами);
  3. З'єднайте в глибокій піалі шматочки рибного філе, картопля і яйця. Туди ж відправте та м'який плавлений сир. Приправте інгредієнти дрібкою суміші мелених перців і вимішайте до однорідності;
  4. Накрийте піалу кришкою і відправте на 15 хвилин у холодильник – маса повинна, як слід охолонути;
  5. Тим часом, умийтесь і обтрусіть від зайвої рідини гілочки кропу. Потім їх необхідно подрібнити за допомогою кухонного сокири для вирубування зелені;
  6. Після закінчення 15 хвилин, вийміть оселедцеву масу з холодильника, змочіть руки в холодній воді і приступайте до формування невеликих кульок розміром з перепелине яйце);
  7. Обваляйте кожну кульку в подрібненому кропі і викладіть в один ряд на широкому плоскому блюді. Прикрасьте верх кожної кульки ягодами журавлини (по 1 ягідці на кожен кулька) і подавайте до столу.

«Брутальна» закуска

Складові:

  • філе слабосоленої оселедця – 2 шт.;
  • хліб «Бородинський» — 1 шт.;
  • лимон свіжий – 1 шт.;
  • пір'я зеленої цибулі;
  • майонез 67%;
  • мелений чорний перець.

Тривалість приготування: 20 хв.

Кількість кКал на 100 г: 167 кКал.

Поетапне опис приготування:

  1. Бородінський хліб наріжте на порційні прямокутні шматочки, обріжте з кожного шматочка всі скоринки;
  2. Філе оселедця наріжте красивими невеликими скибочками (під розмір хлібних шматочків);
  3. Лимон розрізати уздовж на 2 половинки, а потім на тонкі часточки;
  4. Хліб змастіть тонким шаром майонезу, зверху покладіть скибочку лимона, потім шматочок оселедця. Прикрасити закуску цибульними пір'ям і здобріть дрібкою меленого перчика — він додасть готової закуски особливої пікантності. Скріпіть закуску шпажкою або зубочисткою, викладіть на сервірувальне блюдо і подавайте до столу. Ця закуска особливо припаде до смаку саме чоловічій половині, саме тому вона і носить таку незвичайну назву «Брутальний».

Закуска «Пікантна» з оселедця, авокадо і буряків

Інгредієнти для приготування:

  • оселедець малосольна – 1 шт.;
  • буряк салатна – 1 шт.;
  • авокадо – 1 шт.;
  • червоний салатний цибуля – 1 головка;
  • помідор (великий) – 1 шт.;
  • майонезний соус;
  • лимонний сік – 25 мл;
  • кріп.

Тривалість приготування: 1 ч.

Харчова цінність на 100 г: 277 кКал.

Приготування:

  1. Для приготування цієї закуски усі складові інгредієнти (буряк, оселедець і авокадо) необхідно нарізати досить тонкими пластинками;
  2. Авокадо, відразу після нарізки, слід збризнути лимонним соком – це запобіжить його потемніння;
  3. Формування закуски відбувається порційно. На кожній окремій тарілочці формується порційний шматочок закуски;
  4. Приступаємо до формування закуски: спершу на тарілку покладіть пластинку буряків, далі оселедець. Змастіть оселедець тонким шаром майонезного соусу. В якості наступного шару буде виступати авокадо, поверх якої укладається платівка томату. Покрийте томат майонезом;
  5. Далі формування закуски відбувається в зворотному порядку: авокадо, майонезний соус, оселедець, буряк;
  6. З рештою інгредієнтами повторіть ті ж дії, формуючи необхідну кількість порцій;
  7. Перед подачею до столу закуску «Пікантну» необхідно витримати протягом 20-25 хвилин в холодильнику.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: