06 апрель 2019 1 264

Як швидко і смачно приготувати манник в духовці

Якщо набридли звичайні тортики і тістечка, то не варто впадати у відчай! Манник — це те, що припаде до смаку кожному. Цей десерт володіє дивним і незвичайним смаком. А готувати його буде одне задоволення. Будьте впевнені, що навіть діти, які рідко їдять манну кашу, будуть їсти цей десерт за милу душу.

Так як же зробити цю випічку? Все легко і просто!

Для приготування потрібні продукти, які знайдуться у кожного на кухні. Не потрібно чогось надприродного і надто дорогого. Головне — кмітливість і гарна фантазія, тоді можна створити шедевр кулінарного мистецтва. А для початку давайте дізнаємося про властивості манної крупи.

Трохи про користь манки

Манка – це крупа, яка складається з перемеленого твердих сортів пшениці. Тому за складом і по корисним властивостям, вона схожа на пшеницю. Серед основних корисних властивостей можна виділити:

  • Завдяки тому, що в цій крупі міститься високий рівень крохмалю і низький рівень клітковини, вона легка і швидко засвоюється шлунком. При цьому вона дуже поживна. Тому лікарі радять багатьом пацієнтам після операцій їсти рідку манку, яка зроблена на воді;
  • Це єдина каша, перетравлення якої відбувається в нижній частині кишечника. За рахунок цього, вона виводить з організму зайву слиз і шкідливі речовини;
  • Вхідні до складу крупи вуглеводи, повільно переробляються в організмі, тим самим забезпечують більш тривале насичення. Тому манну кашу необхідно вживати тим, хто веде активне життя, спортсменам. Також вона рекомендована людям з підвищеним рівнем цукру;
  • Ще одна корисна властивість — це те, що манна крупа не вимагає тривалої термічної обробки. Тому вона зберігає всі свої корисні речовини.
Як приготувати класичний манник в духовці
Інгредієнти Кількість
манної крупи - 250 грам
борошна - стакан
цукрового піску - півсклянки
вершків - стакан
яєць - 2 штуки
харчової соди - щіпка
оцту - ½ Ч. ложки
вершкового масла - 50 г
солі - трохи
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 285 Ккал

Приготування:

У глибоку ємність викладається півсклянки цукру, розбиваємо туди 2 курячого яйця. Все збивається віночком або міксером до густої білої маси;

Далі засипаємо туди просіяне пшеничне борошно, манну крупу і заливаємо вершки. Всі компоненти змішуються столовою ложкою;

Потім соду змішуємо з оцтовою есенцією і додаємо в масу. За рахунок цього стане пористим і збільшиться в об'ємі. Також додаємо дрібку солі;

На газ ставимо форму для запікання викладаємо вершкове масло і розтоплюємо;

Розтопленим маслом промазуємо форму, і залишки виливаємо в рідке тісто;

Тісто гарненько перемішуємо і виливаємо в змащену форму;

Розігріваємо духовку до 200 градусів і ставимо деко з тестом;

Приблизно через півгодини манник буде готовий і придбає рум'яний колір;

Готовий десерт слід обережно перекласти з форми на широке плоске блюдо.

Ніжний маннік на молоці з яблуками в духовці

Знадобляться наступні компоненти:

  • 250 грам манки;
  • Молоко — стакан;
  • Яйця – 3 штуки;
  • Пшеничне борошно – 300 грам;
  • Цукор – 250 грам;
  • Рослинна олія;
  • Яблука – 3 штуки;
  • Щіпка соди харчової;
  • Оцет – кілька крапель.

Приготування:

  1. У глибоку чашку викладаємо курячі яйця і додаємо до них 150 грам цукрового піску;
  2. Всі компоненти збиваються міксером або віночком до утворення піни;
  3. Засипаємо манну крупу і знову збиваємо;
  4. Потім заливаємо молоко і ретельно перемішуємо;
  5. Яблука очищаємо від шкірки і нарізаємо дрібними скибочками. Викладаємо в рідке тісто;
  6. Далі засипається борошно і перемішують віночком;
  7. Деко для запікання промащується рослинним маслом і у нього виливається рідке тісто з яблуками;
  8. У прогрітий духовку до 180 градусів ставимо деко;
  9. Випікається десерт приблизно 40 хвилин;
  10. Готовий манник остуджуємо і акуратно викладаємо на плоске блюдо.

Пишний маннік на домашньому кефірі в духовці

Знадобляться компоненти:

  • 200 грам манки;
  • Склянка пшеничного борошна;
  • Півпачки вершкового масла;
  • Стакан цукру;
  • Курячі яйця – 2 штуки;
  • Кефір – 300 мл;
  • Щіпка харчової соди;
  • Оцет – пару крапель;
  • Трохи солі.

Приготування:

  1. Викладаємо манку в ємність, і наливаємо туди кефір. Всі компоненти перемішуються. Залишаємо манку на півгодини, а краще всього на 2 години. За цей період вона розмокне і розбухне;
  2. Після цього в окрему миску кладемо вершкове масло і додаємо до нього цукровий пісок;
  3. За допомогою вилки розтираємо масло, цукровий пісок до білої густої консистенції;
  4. Розбиваємо яйця і викладаємо в суміш вершкового масла з цукровим піском. Усе ретельно збивається до густої консистенції;
  5. Далі заливаємо в масу розмочену манку з кефіром і знову все гарненько збиваємо;
  6. Просіяне борошно висипаємо в окрему чашку, додаємо в нього дрібку солі;
  7. Харчову соду змішуємо з оцтом і заливаємо в борошно. Всі компоненти перемішуємо;
  8. Борошно з сіллю і содою засипаємо в рідке тісто і перемішуємо все віночком до однорідності;
  9. Форму для запікання потрібно промазати маслом. Далі виливаємо в неї рідку масу;
  10. У розігріту духовку до 190-200 градусів ставимо тісто і залишаємо запікатися. Випікається манник приблизно півгодини до золотистого забарвлення;
  11. Готовий манник витягуємо з духовки, охолодити і перекладаємо на широку тарілку.

Як приготувати ситний манник з сиром запечена в духовці

Знадобляться наступні компоненти:

  • Сир – 300 грам;
  • Вершки – 150 мл;
  • 200 грамів манної крупи;
  • 3 курячих яйця;
  • 200 грам цукру;
  • Пачка ваніліну;
  • Щіпка харчової соди;
  • ½ Ч. ложки оцту;
  • Вершкове масло;
  • Щіпка солі;
  • Будь-які ягоди або родзинки – 100 грам.

Приготування:

  1. Відокремлюємо яйця від шкаралупи і поділяємо білки і жовтки. Білки перекладаємо в окрему чашку і відставляємо в сторону;
  2. Сир викладаємо в миску, додаємо до нього курячі жовтки і вершки. Все гарненько перетираємо виделкою або вінчиком;
  3. Далі засипаємо до інгредієнтів цукровий пісок, ванілін і знову перетираємо;
  4. Після цього засипаємо манку і змішуємо всі компоненти;
  5. Харчова сода гаситься оцтом і додається в масу. Змішуємо все віночком;
  6. До білків додаємо трохи солі. І все збиваємо у блендері або міксером до піків;
  7. Збиті білки додаємо в тісто і перемішуємо. Змішувати потрібно складывающими рухами не дуже швидко, щоб тісто не втратило легкість;
  8. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом і заливаємо в неї рівномірно рідке тісто;
  9. Будь заморожену ягоду (малина, полуниця, смородина, чорниці) викладаємо зверху тіста і злегка вдавлюємо її всередину ложкою;
  10. У розігріту до 180 градусів духовку поміщається форму з тестом. Випікаємо близько 40-50 хвилин до рум'яного кольору;
  11. Готовий манник дістаємо з духовки, охолодити і викладаємо на плоску тарілку.

Вафельниця для віденських вафель + рецепти тіста, читайте і готуйте.

Як приготувати щербет в домашніх умовах, читайте різні рецепти і різні варіанти подачі.

Здобні булочки з родзинками, рецепти з фото та покроковими інструкціями.

Гарбузово-лимонний манник без яєць в духовці

Знадобляться наступні компоненти:

  • Протерта гарбузова м'якоть – 400 грам;
  • 250 мл кефіру;
  • Манна крупа – 300 грам;
  • Цукор – 150 грам;
  • Лимонна цедра;
  • Харчова сода – 1 ч. ложка;
  • Оцет – кілька крапель.

Просочення:

  • Один лимон;
  • 150 мл води;
  • 200 грамів цукрового піску;
  • Стружка кокоса.

Приготування:

  1. Бажано використовувати гарбуз з солодкою м'якоттю. Відмінно підійде сорт мускатного гарбуза «Іспанська гітара». У м'якоті гарбуза міститься мало насіння, і вона соковита і ароматна;
  2. Промиваємо гарбуз, зрізаємо шкірку і ріжемо на невеликі шматочки. Потім кожен шматочок протираємо на середній тертці, повинно вийти близько двох склянок протертої м'якоті;
  3. Викладаємо протерту м'якоть в миску і додаємо туди манку, цукровий пісок і цедру лимона. Всю суміш гарненько змішуємо і залишаємо на 2 години. За цей період манка розбухне;
  4. Харчову соду слід погасити оцтом. Додаємо гашену соду в кефір і перемішуємо;
  5. Виливаємо кефір із содою в тісто з гарбуза і перемішуємо вінчиком. Залишаємо його настоюватися протягом 5 хвилин;
  6. Тим часом розпалюємо духовку розігріваємо до 180 градусів;
  7. Форму для запікання змащуємо маслом і заливаємо туди рідке тісто;
  8. Ставимо форму з тестом в розігріту духовку і випікаємо близько 40-50 хвилин;
  9. Поки манник випікається, робимо сироп. Каструлю з водою ставимо на плиту і розігріваємо;
  10. Засипаємо туди цукровий пісок і видавлюємо сік лимона. Все перемішуємо до розчинення цукру і доводимо до кипіння. Варимо ще 3 хвилини;
  11. Витягуємо готовий манник з духовки і відразу поливаємо його остившім сиропом. Залишаємо його в такому вигляді до повного охолодження, за цей час сироп повністю просочить випічку;
  12. Остиглий манник можна перекласти на плоске блюдо і розрізати на порційні шматочки.

Корисні поради

Для лепешняку відмінно підходить сметанний крем. Для його приготування необхідно збити міксером 200 мл сметани з 200 грамів цукрового піску. Все збивається до повного розчинення цукру. Далі додаємо в суміш лимонний сік і знову перемішуємо до однорідної маси. Цей крем можна використовувати для просочення випічки.
  • Також для десерту можна використовувати масляний крем. Для цього ставимо каструлю на плиту, розбиваємо туди яйце і з 200 грамами борошна і 200 грамів цукрового піску. Далі заливаємо туди 2 склянки молока і доводимо суміш до кипіння. В охолоджену суміш додаємо 200 грам вершкового масла, і все збивається міксером. Крем готовий;
  • Прикрасити випічку можна свіжими ягодами, сухофруктами, або свіжими шматочками фруктів;
  • Для того, щоб манник вийшов більш смачним його потрібно промазати кремом або повидлом. Для цього його слід розрізати вздовж і обмазати. У такому вигляді він вийде нічим не гірше бісквітного торта з кремом.

Манник, приготований за цим рецептом, буде відмінним доповненням вашого повсякденного меню. Він стане незамінним десертом для чаю або соку. Обов'язково приготуйте цю випічку, порадуйте близьких відмінним пригощанням!

Що ще почитати: