Як швидко і смачно приготувати манник в духовці
Якщо набридли звичайні тортики і тістечка, то не варто впадати у відчай! Манник — це те, що припаде до смаку кожному. Цей десерт володіє дивним і незвичайним смаком. А готувати його буде одне задоволення. Будьте впевнені, що навіть діти, які рідко їдять манну кашу, будуть їсти цей десерт за милу душу.
Так як же зробити цю випічку? Все легко і просто!
Трохи про користь манки
Манка – це крупа, яка складається з перемеленого твердих сортів пшениці. Тому за складом і по корисним властивостям, вона схожа на пшеницю. Серед основних корисних властивостей можна виділити:
- Завдяки тому, що в цій крупі міститься високий рівень крохмалю і низький рівень клітковини, вона легка і швидко засвоюється шлунком. При цьому вона дуже поживна. Тому лікарі радять багатьом пацієнтам після операцій їсти рідку манку, яка зроблена на воді;
- Це єдина каша, перетравлення якої відбувається в нижній частині кишечника. За рахунок цього, вона виводить з організму зайву слиз і шкідливі речовини;
- Вхідні до складу крупи вуглеводи, повільно переробляються в організмі, тим самим забезпечують більш тривале насичення. Тому манну кашу необхідно вживати тим, хто веде активне життя, спортсменам. Також вона рекомендована людям з підвищеним рівнем цукру;
- Ще одна корисна властивість — це те, що манна крупа не вимагає тривалої термічної обробки. Тому вона зберігає всі свої корисні речовини.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
манної крупи - | 250 грам |
борошна - | стакан |
цукрового піску - | півсклянки |
вершків - | стакан |
яєць - | 2 штуки |
харчової соди - | щіпка |
оцту - | ½ Ч. ложки |
вершкового масла - | 50 г |
солі - | трохи |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 285 Ккал |
Приготування:
У глибоку ємність викладається півсклянки цукру, розбиваємо туди 2 курячого яйця. Все збивається віночком або міксером до густої білої маси;
Далі засипаємо туди просіяне пшеничне борошно, манну крупу і заливаємо вершки. Всі компоненти змішуються столовою ложкою;
Потім соду змішуємо з оцтовою есенцією і додаємо в масу. За рахунок цього стане пористим і збільшиться в об'ємі. Також додаємо дрібку солі;
На газ ставимо форму для запікання викладаємо вершкове масло і розтоплюємо;
Розтопленим маслом промазуємо форму, і залишки виливаємо в рідке тісто;
Тісто гарненько перемішуємо і виливаємо в змащену форму;
Розігріваємо духовку до 200 градусів і ставимо деко з тестом;
Приблизно через півгодини манник буде готовий і придбає рум'яний колір;
Готовий десерт слід обережно перекласти з форми на широке плоске блюдо.
Ніжний маннік на молоці з яблуками в духовці
Знадобляться наступні компоненти:
- 250 грам манки;
- Молоко — стакан;
- Яйця – 3 штуки;
- Пшеничне борошно – 300 грам;
- Цукор – 250 грам;
- Рослинна олія;
- Яблука – 3 штуки;
- Щіпка соди харчової;
- Оцет – кілька крапель.
Приготування:
- У глибоку чашку викладаємо курячі яйця і додаємо до них 150 грам цукрового піску;
- Всі компоненти збиваються міксером або віночком до утворення піни;
- Засипаємо манну крупу і знову збиваємо;
- Потім заливаємо молоко і ретельно перемішуємо;
- Яблука очищаємо від шкірки і нарізаємо дрібними скибочками. Викладаємо в рідке тісто;
- Далі засипається борошно і перемішують віночком;
- Деко для запікання промащується рослинним маслом і у нього виливається рідке тісто з яблуками;
- У прогрітий духовку до 180 градусів ставимо деко;
- Випікається десерт приблизно 40 хвилин;
- Готовий манник остуджуємо і акуратно викладаємо на плоске блюдо.
Пишний маннік на домашньому кефірі в духовці
Знадобляться компоненти:
- 200 грам манки;
- Склянка пшеничного борошна;
- Півпачки вершкового масла;
- Стакан цукру;
- Курячі яйця – 2 штуки;
- Кефір – 300 мл;
- Щіпка харчової соди;
- Оцет – пару крапель;
- Трохи солі.
Приготування:
- Викладаємо манку в ємність, і наливаємо туди кефір. Всі компоненти перемішуються. Залишаємо манку на півгодини, а краще всього на 2 години. За цей період вона розмокне і розбухне;
- Після цього в окрему миску кладемо вершкове масло і додаємо до нього цукровий пісок;
- За допомогою вилки розтираємо масло, цукровий пісок до білої густої консистенції;
- Розбиваємо яйця і викладаємо в суміш вершкового масла з цукровим піском. Усе ретельно збивається до густої консистенції;
- Далі заливаємо в масу розмочену манку з кефіром і знову все гарненько збиваємо;
- Просіяне борошно висипаємо в окрему чашку, додаємо в нього дрібку солі;
- Харчову соду змішуємо з оцтом і заливаємо в борошно. Всі компоненти перемішуємо;
- Борошно з сіллю і содою засипаємо в рідке тісто і перемішуємо все віночком до однорідності;
- Форму для запікання потрібно промазати маслом. Далі виливаємо в неї рідку масу;
- У розігріту духовку до 190-200 градусів ставимо тісто і залишаємо запікатися. Випікається манник приблизно півгодини до золотистого забарвлення;
- Готовий манник витягуємо з духовки, охолодити і перекладаємо на широку тарілку.
Як приготувати ситний манник з сиром запечена в духовці
Знадобляться наступні компоненти:
- Сир – 300 грам;
- Вершки – 150 мл;
- 200 грамів манної крупи;
- 3 курячих яйця;
- 200 грам цукру;
- Пачка ваніліну;
- Щіпка харчової соди;
- ½ Ч. ложки оцту;
- Вершкове масло;
- Щіпка солі;
- Будь-які ягоди або родзинки – 100 грам.
Приготування:
- Відокремлюємо яйця від шкаралупи і поділяємо білки і жовтки. Білки перекладаємо в окрему чашку і відставляємо в сторону;
- Сир викладаємо в миску, додаємо до нього курячі жовтки і вершки. Все гарненько перетираємо виделкою або вінчиком;
- Далі засипаємо до інгредієнтів цукровий пісок, ванілін і знову перетираємо;
- Після цього засипаємо манку і змішуємо всі компоненти;
- Харчова сода гаситься оцтом і додається в масу. Змішуємо все віночком;
- До білків додаємо трохи солі. І все збиваємо у блендері або міксером до піків;
- Збиті білки додаємо в тісто і перемішуємо. Змішувати потрібно складывающими рухами не дуже швидко, щоб тісто не втратило легкість;
- Форму для випікання змащуємо вершковим маслом і заливаємо в неї рівномірно рідке тісто;
- Будь заморожену ягоду (малина, полуниця, смородина, чорниці) викладаємо зверху тіста і злегка вдавлюємо її всередину ложкою;
- У розігріту до 180 градусів духовку поміщається форму з тестом. Випікаємо близько 40-50 хвилин до рум'яного кольору;
- Готовий манник дістаємо з духовки, охолодити і викладаємо на плоску тарілку.
Вафельниця для віденських вафель + рецепти тіста, читайте і готуйте.
Як приготувати щербет в домашніх умовах, читайте різні рецепти і різні варіанти подачі.
Здобні булочки з родзинками, рецепти з фото та покроковими інструкціями.
Гарбузово-лимонний манник без яєць в духовці
Знадобляться наступні компоненти:
- Протерта гарбузова м'якоть – 400 грам;
- 250 мл кефіру;
- Манна крупа – 300 грам;
- Цукор – 150 грам;
- Лимонна цедра;
- Харчова сода – 1 ч. ложка;
- Оцет – кілька крапель.
Просочення:
- Один лимон;
- 150 мл води;
- 200 грамів цукрового піску;
- Стружка кокоса.
Приготування:
- Бажано використовувати гарбуз з солодкою м'якоттю. Відмінно підійде сорт мускатного гарбуза «Іспанська гітара». У м'якоті гарбуза міститься мало насіння, і вона соковита і ароматна;
- Промиваємо гарбуз, зрізаємо шкірку і ріжемо на невеликі шматочки. Потім кожен шматочок протираємо на середній тертці, повинно вийти близько двох склянок протертої м'якоті;
- Викладаємо протерту м'якоть в миску і додаємо туди манку, цукровий пісок і цедру лимона. Всю суміш гарненько змішуємо і залишаємо на 2 години. За цей період манка розбухне;
- Харчову соду слід погасити оцтом. Додаємо гашену соду в кефір і перемішуємо;
- Виливаємо кефір із содою в тісто з гарбуза і перемішуємо вінчиком. Залишаємо його настоюватися протягом 5 хвилин;
- Тим часом розпалюємо духовку розігріваємо до 180 градусів;
- Форму для запікання змащуємо маслом і заливаємо туди рідке тісто;
- Ставимо форму з тестом в розігріту духовку і випікаємо близько 40-50 хвилин;
- Поки манник випікається, робимо сироп. Каструлю з водою ставимо на плиту і розігріваємо;
- Засипаємо туди цукровий пісок і видавлюємо сік лимона. Все перемішуємо до розчинення цукру і доводимо до кипіння. Варимо ще 3 хвилини;
- Витягуємо готовий манник з духовки і відразу поливаємо його остившім сиропом. Залишаємо його в такому вигляді до повного охолодження, за цей час сироп повністю просочить випічку;
- Остиглий манник можна перекласти на плоске блюдо і розрізати на порційні шматочки.
Корисні поради
- Також для десерту можна використовувати масляний крем. Для цього ставимо каструлю на плиту, розбиваємо туди яйце і з 200 грамами борошна і 200 грамів цукрового піску. Далі заливаємо туди 2 склянки молока і доводимо суміш до кипіння. В охолоджену суміш додаємо 200 грам вершкового масла, і все збивається міксером. Крем готовий;
- Прикрасити випічку можна свіжими ягодами, сухофруктами, або свіжими шматочками фруктів;
- Для того, щоб манник вийшов більш смачним його потрібно промазати кремом або повидлом. Для цього його слід розрізати вздовж і обмазати. У такому вигляді він вийде нічим не гірше бісквітного торта з кремом.
Манник, приготований за цим рецептом, буде відмінним доповненням вашого повсякденного меню. Він стане незамінним десертом для чаю або соку. Обов'язково приготуйте цю випічку, порадуйте близьких відмінним пригощанням!