07 май 2019 9 721

Як приготувати котлети в томатному соусі на сковороді і в духовці

Що може бути простіше і популярнішим котлет? Їх люблять абсолютно всі. А внести трохи нового у звичне всім страва допоможе томатний соус. Його приготування не забирає багато часу, зате результат дуже радує.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
фаршу (будь-якого) - 480 г
лука - 2 шт.
томатної пасти - 15 г
вівсяних пластівців - 170 г
пекінської капусти - 120 г
борошна - 30 г
йогурту - 60 мл
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 203 Ккал

Як приготувати котлети в томатному соусі на сковороді:

  1. Йогуртом без яких-небудь добавок залити вівсяні пластівці. Якщо немає йогурту, можна використовувати просто воду. Перешкодити і залишити на двадцять хвилин;
  2. Дрібно порізати капусту. Замість пекінкі можна взяти і білокачанну, але молоду. Листя повинні бути ніжними;
  3. Додати до капусти, сіль, трохи пом'яти руками і дати їй постояти п'ять хвилин, після чого додати до фаршу;
  4. Дрібно нашаткувати один цибулю і додати до м'яса;
  5. Додати різні приправи, в тому числі і трохи паприки. Потім перекласти сюди вівсяні пластівці, які в рецепті заміщають хлібний м'якуш. Все перемішати;
  6. У сковороду влити трохи олії і розігріти його;
  7. Сформувати однакові котлетки, потім обсмажити їх в олії з обох сторін;
  8. У ту ж сковороду після котлет додати порізану цибулю, обсмажити його, а далі всипати трохи борошна і перемішати;
  9. Коли борошно обсмажилася, потрібно додати томатну пасту;
  10. Через хвилину влити приблизно пів-літра води і розмішати масу, щоб не було грудочок;
  11. Якщо ближче до закипання вийшла дуже густа підлива, можна влити ще трохи води. Прокип'ятити приблизно хвилину, після чого, за бажанням, можна додати порізану зелень;
  12. Викласти котлети на тарілки і зверху полити їх томатним соусом.

Тушковані курячі котлети в томатному соусі

  • 600 г курячого фаршу;
  • 470 мл бульйону;
  • 10 г борошна;
  • 1 цибуля;
  • 45 г томатної пасти.

Час – 45 хв.

Калорійність – 86 ккал/100 р.

Спосіб готування:

  1. З фаршу сформувати невеликі котлетки. Бажано їх відбити в руках, щоб позбутися від повітря всередині;
  2. У сковороді з невеликою кількістю олії обсмажити котлети з двох сторін. Повинна з'явитися скоринка коричневого кольору. Займає за шість хвилин з кожного боку;
  3. Очищену цибулину слід дрібно нашаткувати і перекласти в іншу сковороду, обсмажити;
  4. Потім додати томатну пасту, перемішати, всипати борошно і знову перешкодити. Не повинно бути грудочок;
  5. Влити бульйон. Його можна замінити водою, але з бульйоном смачніше. Розмішати всю масу і прокип'ятити її приблизно хвилину;
  6. Викласти в сковороду до соусу готові котлетки і протушкувати під кришкою приблизно п'ятнадцять хвилин на маленькому вогні.

Як приготувати смачний квас в домашніх умовах. Підбірка з рецептів в різних варіантах.

Читайте як приготувати для дітей кей попси в різними начинками. Цей десерт напевно сподобається вашим дітям.

Шоколадні капкейки покрокові рецепти з фото.

Картопляні котлети в сметанно-томатному соусі

  • 380 г фаршу;
  • 15 г томатної пасти;
  • 120 мл води;
  • 3 скибочки хліба;
  • 2 картоплини;
  • 30 р сметани;
  • 1 яйце;
  • 1 цибуля;
  • 160 мл молока;
  • 25 г борошна.

Час – 1 година.

Калорійність – 144 ккал/100 р.

Алгоритм дій:

  1. У молоці спершу потрібно замочити хліб хвилин на п'ять;
  2. За цей час бажано перекрутити фарш повторно, щоб він був більш ніжним;
  3. А потім разом з віджатим хлібом і дрібно порубаним луком прокрутити м'ясо ще раз;
  4. Очищену від шкірки картоплю потрібно дрібно натерти і вмішати в фарш;
  5. Далі вбити в масу яйця і додати приправи, перемішати вручну і трохи відбити про стіл;
  6. Сформувати однакові котлети і викласти їх у форму для запікання;
  7. У невеликій мисці змішати томатну пасту зі сметаною, влити туди води і посолити. Добре перемішати і вилити поверх котлет;
  8. Відправити в духовку приблизно на півгодини при 180 за Цельсієм. Подавати разом з соусом.

Рибні котлети з кільки в томатному соусі

  • 1 морква;
  • 1 банку кільки в томаті;
  • 40 г манної крупи;
  • 2 яйця;
  • 25 мл олії;
  • 20 г томатної пасти;
  • 5 г борошна.

30 хв.

Калорійність – 185 ккал/100 р.

Порядок дій:

  1. Витягнути рибу з банки і розім'яти її виделкою в кашку;
  2. Вбити до кільці два яйця і всипати манку, перемішати і приправити;
  3. У сковороді розжарити масло і ложкою в нього викласти акуратні котлетки;
  4. Поки риба смажиться до рум'яності, необхідно натерти моркву;
  5. В маленькій сковороді обсмажити борошно, потім додати томатну пасту, перемішати і підлити півсклянки води. Дати закипіти і вимкнути;
  6. У глибоку сковороду скласти порцію котлет і присипати їх морквою. Потім шари повторити, поки не закінчаться інгредієнти;
  7. Далі полити все томатним соусом і накрити кришкою. Протушкувати протягом семи хвилин і подавати.

Котлети цибульні в томатній заливці

  • 20 г манної крупи;
  • 3 цибулини;
  • 2 яйця;
  • 380 мл води;
  • 20 г борошна;
  • 10 г кропу;
  • 40 мл олії;
  • 60 г томатної пасти;
  • 1 морква;
  • 15 г цукру.

Час – 1 година.

Калорійність – 128 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. З двох цибулин зняти шкірку, вимити їх і порубати як можна дрібніше;
  2. Додати до цибулі різні спеції, обов'язково перець і паприку;
  3. Далі вбити яйця і додати борошно, перемішати. Після цього всипати манну крупу і знову перешкодити;
  4. На частину масла викласти в сковороду котлети. Робити це потрібно ложкою. Занадто великі котлети робити не потрібно. Не лякайтеся неоднорідної консистенції, так і повинно бути. Обсмажити з обох сторін;
  5. Останню цибулину разом з морквою і кропом вимити;
  6. Далі цибулю слід почистити і нарізати півкільцями, досить тонкими;
  7. Моркву потрібно порізати соломкою. Але можна і крупно натерти;
  8. Дрібно нашаткувати кріп;
  9. Всі три інгредієнти перекласти в сковороду з розпеченим маслом і пасерувати протягом п'яти хвилин;
  10. В цей час у воді необхідно розвести томатну пасту і через п'ять хвилин залити нею овочі;
  11. Все перемішати і посолити;
  12. Трохи підсолодить, якщо паста сильно кислить;
  13. Через сім хвилин, коли соус добре прокипел, в нього потрібно викласти готові котлети цибульні;
  14. Під закритою кришкою тушкувати все блюдо ще п'ять хвилин, після чого можна подавати.

Котлети-мафіни з м'яким сиром

  • 15 г томатної пасти;
  • 1 яйце;
  • 3 г перцю чилі;
  • 500 г фаршу;
  • 70 г м'якого сиру;
  • 40 г сметани;
  • 5 г гірчиці;
  • 1 цибуля.

Час – 1 год 10 хв.

Калорійність – 215 ккал/100 р.

Спосіб приготування:

  1. Звільнений від лушпиння цибулю слід дрібно нарізати і вмішати в м'ясо;
  2. Далі додати різні улюблені приправи і, бажано, трохи петрушки;
  3. Все вимішати. Якщо використовується курячий фарш, в нього можна додати половинку тертого кислого яблука. Це додасть соковитість;
  4. У формочки для мафінів слід викласти м'ясну масу і дати їй постояти хвилин десять;
  5. У невеликій мисці змішати сметану з гірчицею, вмішати сюди томатну пасту. Можна додати трохи пряних трав;
  6. Відправити котлети в духовку при 200 за Цельсієм. Випікати їх потрібно близько двадцяти хвилин;
  7. Далі дістати мафіни і змастити їх томатною заливкою;
  8. Зверху посипати невеликою кількістю тертого м'якого сиру. Можна просто покласти зверху кульку моцарелли;
  9. Відправити назад в духовку максимум на десять хвилин, щоб сир розтанув. Дати охолонути і вийняти з форми. Додатково можна прикрасити зеленню.

Корисні поради

Щоб м'ясні котлети були соковитими, в них обов'язково потрібно додати цибулю. Його можна не тільки дрібно порізати, але і пюрировать блендером. Якщо немає цибулі, можна використовувати невеликий шматочок яблука. До цього вдаються греки у своїх котлетах.

Щоб додати новий смак у вже знайомі страви, можна смажити котлети не на соняшниковій, а на конопляній, гірчичному і інших оліях. А з томатною підливою смачно поєднуються смажене гарбузове насіння. Їх можна просто посипати зверху при подачі, заздалегідь прокалив на сухій сковороді.

З спецій можна використовувати практично все. Пряні трави чудово доповнюють томатну підливу. Орегано, м'ята, чебрець, базилік та інші – у свіжому або сушеному вигляді вони перетворюють соус в кращу сторону. А до фаршу можна використовувати суміші перців, куркума, часник сушений, шафран і т. д. Це лише справа смаку.

Особливість м'яса може додати мелений чилі. Він дасть не стільки гостроти, скільки приємний аромат. В цілому, приготування котлет в томатному соусі – суцільне задоволення. Страва не вимагає особливих умінь і перетворює звичайні котлети в ресторанний шедевр.

Що ще почитати: