Як приготувати котлети в томатному соусі на сковороді і в духовці
Що може бути простіше і популярнішим котлет? Їх люблять абсолютно всі. А внести трохи нового у звичне всім страва допоможе томатний соус. Його приготування не забирає багато часу, зате результат дуже радує.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
фаршу (будь-якого) - | 480 г |
лука - | 2 шт. |
томатної пасти - | 15 г |
вівсяних пластівців - | 170 г |
пекінської капусти - | 120 г |
борошна - | 30 г |
йогурту - | 60 мл |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 грам: 203 Ккал |
Як приготувати котлети в томатному соусі на сковороді:
- Йогуртом без яких-небудь добавок залити вівсяні пластівці. Якщо немає йогурту, можна використовувати просто воду. Перешкодити і залишити на двадцять хвилин;
- Дрібно порізати капусту. Замість пекінкі можна взяти і білокачанну, але молоду. Листя повинні бути ніжними;
- Додати до капусти, сіль, трохи пом'яти руками і дати їй постояти п'ять хвилин, після чого додати до фаршу;
- Дрібно нашаткувати один цибулю і додати до м'яса;
- Додати різні приправи, в тому числі і трохи паприки. Потім перекласти сюди вівсяні пластівці, які в рецепті заміщають хлібний м'якуш. Все перемішати;
- У сковороду влити трохи олії і розігріти його;
- Сформувати однакові котлетки, потім обсмажити їх в олії з обох сторін;
- У ту ж сковороду після котлет додати порізану цибулю, обсмажити його, а далі всипати трохи борошна і перемішати;
- Коли борошно обсмажилася, потрібно додати томатну пасту;
- Через хвилину влити приблизно пів-літра води і розмішати масу, щоб не було грудочок;
- Якщо ближче до закипання вийшла дуже густа підлива, можна влити ще трохи води. Прокип'ятити приблизно хвилину, після чого, за бажанням, можна додати порізану зелень;
- Викласти котлети на тарілки і зверху полити їх томатним соусом.
Тушковані курячі котлети в томатному соусі
- 600 г курячого фаршу;
- 470 мл бульйону;
- 10 г борошна;
- 1 цибуля;
- 45 г томатної пасти.
Час – 45 хв.
Калорійність – 86 ккал/100 р.
Спосіб готування:
- З фаршу сформувати невеликі котлетки. Бажано їх відбити в руках, щоб позбутися від повітря всередині;
- У сковороді з невеликою кількістю олії обсмажити котлети з двох сторін. Повинна з'явитися скоринка коричневого кольору. Займає за шість хвилин з кожного боку;
- Очищену цибулину слід дрібно нашаткувати і перекласти в іншу сковороду, обсмажити;
- Потім додати томатну пасту, перемішати, всипати борошно і знову перешкодити. Не повинно бути грудочок;
- Влити бульйон. Його можна замінити водою, але з бульйоном смачніше. Розмішати всю масу і прокип'ятити її приблизно хвилину;
- Викласти в сковороду до соусу готові котлетки і протушкувати під кришкою приблизно п'ятнадцять хвилин на маленькому вогні.
Як приготувати смачний квас в домашніх умовах. Підбірка з рецептів в різних варіантах.
Читайте як приготувати для дітей кей попси в різними начинками. Цей десерт напевно сподобається вашим дітям.
Шоколадні капкейки покрокові рецепти з фото.
Картопляні котлети в сметанно-томатному соусі
- 380 г фаршу;
- 15 г томатної пасти;
- 120 мл води;
- 3 скибочки хліба;
- 2 картоплини;
- 30 р сметани;
- 1 яйце;
- 1 цибуля;
- 160 мл молока;
- 25 г борошна.
Час – 1 година.
Калорійність – 144 ккал/100 р.
Алгоритм дій:
- У молоці спершу потрібно замочити хліб хвилин на п'ять;
- За цей час бажано перекрутити фарш повторно, щоб він був більш ніжним;
- А потім разом з віджатим хлібом і дрібно порубаним луком прокрутити м'ясо ще раз;
- Очищену від шкірки картоплю потрібно дрібно натерти і вмішати в фарш;
- Далі вбити в масу яйця і додати приправи, перемішати вручну і трохи відбити про стіл;
- Сформувати однакові котлети і викласти їх у форму для запікання;
- У невеликій мисці змішати томатну пасту зі сметаною, влити туди води і посолити. Добре перемішати і вилити поверх котлет;
- Відправити в духовку приблизно на півгодини при 180 за Цельсієм. Подавати разом з соусом.
Рибні котлети з кільки в томатному соусі
- 1 морква;
- 1 банку кільки в томаті;
- 40 г манної крупи;
- 2 яйця;
- 25 мл олії;
- 20 г томатної пасти;
- 5 г борошна.
30 хв.
Калорійність – 185 ккал/100 р.
Порядок дій:
- Витягнути рибу з банки і розім'яти її виделкою в кашку;
- Вбити до кільці два яйця і всипати манку, перемішати і приправити;
- У сковороді розжарити масло і ложкою в нього викласти акуратні котлетки;
- Поки риба смажиться до рум'яності, необхідно натерти моркву;
- В маленькій сковороді обсмажити борошно, потім додати томатну пасту, перемішати і підлити півсклянки води. Дати закипіти і вимкнути;
- У глибоку сковороду скласти порцію котлет і присипати їх морквою. Потім шари повторити, поки не закінчаться інгредієнти;
- Далі полити все томатним соусом і накрити кришкою. Протушкувати протягом семи хвилин і подавати.
Котлети цибульні в томатній заливці
- 20 г манної крупи;
- 3 цибулини;
- 2 яйця;
- 380 мл води;
- 20 г борошна;
- 10 г кропу;
- 40 мл олії;
- 60 г томатної пасти;
- 1 морква;
- 15 г цукру.
Час – 1 година.
Калорійність – 128 ккал/100 р.
Як приготувати:
- З двох цибулин зняти шкірку, вимити їх і порубати як можна дрібніше;
- Додати до цибулі різні спеції, обов'язково перець і паприку;
- Далі вбити яйця і додати борошно, перемішати. Після цього всипати манну крупу і знову перешкодити;
- На частину масла викласти в сковороду котлети. Робити це потрібно ложкою. Занадто великі котлети робити не потрібно. Не лякайтеся неоднорідної консистенції, так і повинно бути. Обсмажити з обох сторін;
- Останню цибулину разом з морквою і кропом вимити;
- Далі цибулю слід почистити і нарізати півкільцями, досить тонкими;
- Моркву потрібно порізати соломкою. Але можна і крупно натерти;
- Дрібно нашаткувати кріп;
- Всі три інгредієнти перекласти в сковороду з розпеченим маслом і пасерувати протягом п'яти хвилин;
- В цей час у воді необхідно розвести томатну пасту і через п'ять хвилин залити нею овочі;
- Все перемішати і посолити;
- Трохи підсолодить, якщо паста сильно кислить;
- Через сім хвилин, коли соус добре прокипел, в нього потрібно викласти готові котлети цибульні;
- Під закритою кришкою тушкувати все блюдо ще п'ять хвилин, після чого можна подавати.
Котлети-мафіни з м'яким сиром
- 15 г томатної пасти;
- 1 яйце;
- 3 г перцю чилі;
- 500 г фаршу;
- 70 г м'якого сиру;
- 40 г сметани;
- 5 г гірчиці;
- 1 цибуля.
Час – 1 год 10 хв.
Калорійність – 215 ккал/100 р.
Спосіб приготування:
- Звільнений від лушпиння цибулю слід дрібно нарізати і вмішати в м'ясо;
- Далі додати різні улюблені приправи і, бажано, трохи петрушки;
- Все вимішати. Якщо використовується курячий фарш, в нього можна додати половинку тертого кислого яблука. Це додасть соковитість;
- У формочки для мафінів слід викласти м'ясну масу і дати їй постояти хвилин десять;
- У невеликій мисці змішати сметану з гірчицею, вмішати сюди томатну пасту. Можна додати трохи пряних трав;
- Відправити котлети в духовку при 200 за Цельсієм. Випікати їх потрібно близько двадцяти хвилин;
- Далі дістати мафіни і змастити їх томатною заливкою;
- Зверху посипати невеликою кількістю тертого м'якого сиру. Можна просто покласти зверху кульку моцарелли;
- Відправити назад в духовку максимум на десять хвилин, щоб сир розтанув. Дати охолонути і вийняти з форми. Додатково можна прикрасити зеленню.
Корисні поради
Щоб м'ясні котлети були соковитими, в них обов'язково потрібно додати цибулю. Його можна не тільки дрібно порізати, але і пюрировать блендером. Якщо немає цибулі, можна використовувати невеликий шматочок яблука. До цього вдаються греки у своїх котлетах.
Щоб додати новий смак у вже знайомі страви, можна смажити котлети не на соняшниковій, а на конопляній, гірчичному і інших оліях. А з томатною підливою смачно поєднуються смажене гарбузове насіння. Їх можна просто посипати зверху при подачі, заздалегідь прокалив на сухій сковороді.
З спецій можна використовувати практично все. Пряні трави чудово доповнюють томатну підливу. Орегано, м'ята, чебрець, базилік та інші – у свіжому або сушеному вигляді вони перетворюють соус в кращу сторону. А до фаршу можна використовувати суміші перців, куркума, часник сушений, шафран і т. д. Це лише справа смаку.
Особливість м'яса може додати мелений чилі. Він дасть не стільки гостроти, скільки приємний аромат. В цілому, приготування котлет в томатному соусі – суцільне задоволення. Страва не вимагає особливих умінь і перетворює звичайні котлети в ресторанний шедевр.