Як спекти здобні, сирні і листкові булочки з джемом
Кожен будинок стає затишним, коли наповнюється ароматом солодкого домашньої випічки. Особливо коли це солодкі булочки з джемом!
Спекти здобу можна безліччю різних способів, використовуючи здобне, дріжджове, листкове і прісне тісто. Кожен рецепт хороший по-своєму, ну а джем будь-яку випічку зробить ароматною і солодкою. Тому слід спробувати кожен рецепт і вибрати той, який не залишить байдужим нікого!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно - | 4 ст. |
молоко - | 185 мл |
цукор - | 2 ст. л. |
яйце - | 2 шт. |
масло вершкове - | 80 г |
дріжджові гранули - | 2 ст. л. |
джем на вибір - | 1 банку (не більш 300 г) |
цукрова пудра - | для прикраси |
сіль - | щіпка |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 310 Ккал |
Дріжджове тісто багато боятися, оскільки робота з дріжджами здається занадто трудомісткою. Але насправді вся складність полягає в тому, що на приготування дріжджового тіста потрібно трохи більше часу і терпіння. Щоб не зіпсувати тісто, слід суворо дотримуватися даного рецепту.
- Просіяти борошно в глибоку суху посуд;
- Підігріти молоко і додати в нього цукровий пісок і дріжджі. Дати настоятися дріжджам в молоці, щоб вони набубнявіли і піднялися;
- Вершкове масло дістати з холодильника і підігріти до рідкого стану;
- Вбити в окремий посуд яйця і додати до нього сіль;
- До яйцям влити дріжджове молоко. Збити трохи віночком;
- Змішати молоко з яйцями і борошном, додати тепле масло і почати місити тісто;
- За консистенцією тісто має бути м'яким і гладким. Якщо воно буде надмірно липким, то слід трохи підсипати борошна;
- Залишити тісто підніматися на 60 хвилин під щільним рушником;
- Через годину зняти рушник, злегка пом'яти тісто і знову залишити (10-20 хвилин);
- Вивалити тісто на попередньо припудрену борошном поверхню і розкачати в прямокутник;
- По всьому периметру змастити джемом, залишивши 1,5 см на кордон від краю;
- Скласти прямокутник втричі по довжині;
- Заліпити його краю і прокатайте качалкою;
- Розрізати по ширині прямокутник на 12 смужок;
- Кожну смужку скрутити 3-4 рази і виклавши колечком, з'єднати кінці;
- На деко, застелене папером викласти всі кільця і випікати при 190°С протягом 15 хвилин;
- Їсти теплими або заморозити в морозилці.
Булочки з джемом з листкового тіста
Випічка з готового листкового тіста завжди швидка, оскільки господиня економить час на приготуванні. Однак це не означає, що листкові булочки виходять несмачними, навпаки, ніжна слоенка разом з солодким джемом всередині не залишить байдужими навіть тих, хто сидить на дієті!
Склад:
- малиновий джем — 250 мл;
- борошно для посипання;
- упаковка листкового тіста;
- яйце.
Витрачений час: 40 хвилин.
Калорії: 382.
- Стіл злегка посипати борошном і викласти на нього тісто;
- Розкачати його в одну сторону, щоб шари не злиплися;
- Пласт розрізати, надавши йому форму квадрата, а потім нарізати його на однакові квадратики;
- На кожен квадрат викласти по 1 ст. ложці джему і розмазати його по всьому квадрату, залишаючи невеликі кордони, щоб потім можна було заліпити булочку;
- Межі змастити збитим яєчним білком;
- Скласти квадрати навпіл, міцно з'єднавши краю;
- На кожній слойці зробити неглибокі надрізи;
- Обмазати жовтком кожну булочку і викласти їх на деко з пергаментом;
- Випікати в гарячій (-180 º c) духовці 30 хвилин.
Сирні булочки з джемом в духовці
Швидка випічка на сніданок з корисного сиру і солодкого джему – що може бути краще для дитячого сніданку? Та й дорослі навряд чи віддадуть перевагу вівсянку замість цього кулінарного вишуканості.
Продукти:
- сир домашній – 300 гр;
- яйця – 2 шт.;
- олія – 60 мл;
- розпушувач для тіста — 1 ч. л;
- борошно – 0,3 кг;
- джем — 300 гр;
- цукор – ½ ст.;
- кориця або зерна кунжуту для прикраси.
Витрачений час: 50 хвилин.
Калорійність: 260 калорій.
- Сир пропустити через сито для легкості;
- Яйця розбити в окремий посуд, додати до них цукор і збити міксером;
- Потім до цукрово-яєчної суміші влити олію;
- Все ще раз збити;
- Сир додати до яєць і просіяне з розпушувачем борошно;
- Все перемішати, щоб вийшло тісто і настояти його півгодини;
- М'якою і пружне тісто поділити на невеликі кульки (як велика слива), а потім їх розкотити в коржики;
- На кожну корж викласти 3 ч. ложки джему (прямо до центру) і акуратно зліпити краю;
- Деко застелити папером для випікання, нагріти духовку до 180 градусів;
- Викласти булочки на деко і відправити в духовку;
- Випікати 20 хвилин;
- Гарячі булочки рясно обсипати корицею або кунжутом.
Здобні булочки з яблучним джемом і корицею
Продукти:
- маргарин – ½ пачки (пачка – 200 гр);
- цукор – 1,5 ст.;
- сіль – ¼ ч. л;
- молоко – ½ л;
- яблучний джем – 1,5 ст.;
- яйце — 3 шт.;
- вода – ¼ ст.;
- борошно – 0,5 кг;
- дріжджі — 1 упаковка (10 г),
- пакетик кориці.
Потрібний час: 120 хвилин.
Калорії: 339.
- Зробити опару: змішати дріжджі з 0,5 ч. л цукру і залити їх водою;
- Опарі дати настоятися не менше, ніж півгодини. Бажано в темному теплому місці;
- Як тільки дріжджі будуть пінитися і збільшаться в обсязі, на водяній бані розтопити маргарин і додати до нього цукор, що залишився;
- Остудити маргарин і влити до нього дріжджі;
- Тепле молоко влити до основної суміші і перемішати;
- Вбити яйця;
- Потроху всипати борошно, добре розмішуючи, поки тісто не стане липким;
- Відставити каструлю, накриту рушником і почекати, поки тісто збільшиться в об'ємі до трьох разів;
- Кілька разів проткнути опару дерев'яною лопаткою, щоб вийшло повітря;
- Готове тісто викласти на стіл поверхню і обім'яти;
- Нарізати кулю на невеликі кульки і, скачуючи, викласти на дошку, присипану борошном;
- Залишити заготовки під рушником ще на 30 півгодини;
- Приготувати начинку: густий джем змішати з ½ пакету кориці (додати цукор за смаком);
- Кожен кульку перетворити в коржик, на край викласти 1 ст. ложку начинки;
- Скачати в кульку і викласти на деко. Посипати зверху корицею;
- Духовка повинна бути попередньо розігріта до 200 градусів;
- Пекти булочки до рум'яності.
Кыстыбый з картоплею — татарська страва, просте і в незвичайному виконанні.
Рецепти тортів в мікрохвильовці стануть в нагоді, якщо вам десерт потрібно приготувати максимально швидко.
Смузі з банана і молока — корисний напій, в різних інтерпретаціях.
Берлінські булочки з варенням
Ця випічка є традиційною для Німеччини на різдвяні свята. Але готувати її можна і в будні дні, тим більше вона відрізняється ароматностью і легкістю.
Інгредієнти:
- борошно – 0,5 кг;
- цукор — 3 ст. л;
- молоко – 125 мл;
- джем – 150 мл;
- дріжджі – 42 гр.;
- яйце — 3 шт.;
- масло вершкове – 5 ст. л;
- рослинне масло – ½ л;
- ванілін і сіль за бажанням.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорії: 250 ккал.
- Змішати: молоко, вершкове масло, цукор і дріжджі. Перемішати і всипати борошно;
- Вбити в тісто 2 яйця, почати вимішувати;
- Липке тісто накрити рушником і дати йому відпочити 15 хвилин і піднятися;
- Розділити кулю на 20-24 частини і кожну злегка розкачати;
- На 10-12 частин викласти по чайній ложці джему, залишаючи сухий край по колу;
- Білком одного яйця змастити краю і кожен коржик прикрити другою половинкою;
- Краї защепити і скачати акуратно коржі булочки;
- У сотейнику розжарити масло (бризнути в нього – якщо підуть бульбашки, значить готово);
- Опускати булочки по черзі в масло так, щоб воно покривало їх до середини;
- Смажити до рум'яності з двох сторін;
- Викласти на решітку або серветки і дати жиру стекти;
- Посипати рясно цукровою пудрою.
Корисні поради
У кожної господині є свої хитрощі приготування того чи іншого блюда. Це стосується і випічки, адже тут може стати вирішальною будь-яка дрібниця. Тому слід знати таємниці хорошої випічки:
- До багатошаровому тесту слід додавати від однієї чайної ложки оцту;
- Розкатаний здобний пласт тіста перед випіканням проткнути виделкою, щоб випічку не пучило;
- Дріжджі необхідно зберігати при низьких температурах;
- Якщо 1/3 борошна замінити крохмалем, то випічка буде легше;
- Родзинки слід виваляти в борошні, перш ніж додавати у випічку;
- Сіль додає випічці пікантності і збагачує її, підкреслюючи смак.
Булочки з джемом – це смачно і просто, достатньо правильно слідувати рецептом і готувати зі свіжих продуктів. Готову випічку можна заморожувати і по мірі необхідності розігрівати в мікрохвильовій печі.