Як приготувати картоплю з часником в духовці
Практично ніхто не відмовиться від апетитною картопельки, приготовленої в духовці. А якщо до неї додати посічену ароматну зелень і часник – ефект буде фантастичним. Крім того, це дуже ситне блюдо. Нижче представлені не тільки різні рецепти картоплі з часником в духовці, але і рекомендації професійних кухарів з приготування цієї страви.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картоплі - | 600 г |
часнику - | 40 г |
олії оливкової - | 30 мл |
солі - | за смаком |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 101 Ккал |
Спочатку очищені бульби картоплі зварити до напівготовності в солоній воді. Поки бульби варяться, часник розкришити і перетерти з рослинним маслом.
У цьому рецепті краще використовувати оливкову, воно додасть більш вишуканий середземноморський присмак страви. Отриманою сумішшю полити картоплю, гарненько перемішати.
Перекласти в змащену маслом залізний деко і поставити його в електродуховку приблизно на 180 градусів на 25 хвилин.
Картопля в духовці зі сметаною і часником
Цей рецепт для тих, кому подобається поєднання гострого і ніжного смаків.
Для приготування необхідно:
- 850 г картоплі;
- 30-40 г часнику;
- 250 мл сметани;
- 10 мл оливкової олії;
- сіль.
Загальний час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 92 ккал/100 р.
Картоплю почистити і відварити в солоній воді до напівготовності. У сметану додати роздавлений і подрібнений часник. Для цієї страви краще брати рідку сметану.
Якщо сметана густа, то можна розбавити її трохи теплої (кімнатної температури) водою.
Картоплю викласти на змащене маслом металевий лист і залити сметанно-часниковою сумішшю. Поставити його в електродуховку приблизно на 180 градусів 20-25 хвилин.
Картопля в духовці з майонезом, сиром і часником
Таке блюдо припаде до смаку практично будь-якій людині. Винятком будуть ті, хто дуже стежить за своєю фігурою, так як калорійне блюдо. Але зрідка можна зробити відходження від правил.
Для приготування необхідно:
- 850 г картоплі;
- 70 г майонезу;
- 20-30 г часнику;
- 10 мл соняшникової олії;
- 180 г сиру;
- сіль.
Загальний час приготування: 1 год.
Калорійність готового страви: 152 ккал/100 р.
Очищену картоплю розрізати на тонкі кружечки. Перемішати майонез і подрібнену часник. Викласти на змащене маслом залізний лист частину картоплі, шар промазати майонезній масою, потім знову картоплю і часниково-майонезну масу.
Останній шар картоплі також змастити і посипати потертим сиром. Тим, хто віддає перевагу щільну сирну кірку, сир можна порізати пластинами і покласти поверх.
Поставити блюдо в підігріту електродуховку приблизно до 180 градусів на 45 хвилин.
Молода картопля з часником і кропом
Молода картопелька – дуже ніжна і смачна без всяких добавок. Але для більшого аромату до неї часто додають часник і зелень.
Для приготування потрібно:
- 850 р молодого картоплі;
- 60-80 мл олії рослинної (оливкової);
- 100 г кропу;
- 30-40 г часнику;
- сіль.
Загальний час приготування: 50 хвилин.
Калорійність готового страви: 117 ккал/100 р.
Молоду свіжу картоплю зазвичай не очищають від шкірки. Але якщо ви не любитель її, то вона легко знімається. Зварити картоплю до готовності, викласти її на залізний лист. Зауважте, в цей раз змащувати нічим не потрібно. Часник і зелень порізати. Перемішати їх з оливковою олією і сіллю. Полити масляною сумішшю бульби і поставити в розігріту електродуховку приблизно до 180 градусів на 15 хвилин.
Картопля, запечена часточками з часником і салом
Цей рецепт буде особливо цікавий тим, хто небайдужий до сала.
Для приготування потрібно:
- 850 г картоплі;
- 180 г сала;
- 30-40 г часнику;
- 10 мл олії рослинної (оливкової);
- сіль.
Загальний час приготування: 1 годину 10 хвилин.
Калорійність готового страви: 191 ккал/100 р.
Картоплю очистити і порізати часточками. Викладаємо на змащене олією залізний лист і трохи присипаємо сіллю.
Зверху кожної картоплини покласти невеликий смужці шматочку сала і часнику. Поставити в розігріту електродуховку приблизно на 180 градусів на 45 хвилин.
Картопля «по-селянськи»
А це для любителів хрусткою обсмаженої скоринки.
Для приготування потрібно:
- 1000-1200 г картоплі;
- 30-40 мл рослинного масла;
- 30 г часнику;
- приправи, сіль.
Загальний час приготування: 1 годину 10 хвилин.
Калорійність: 105 ккал/100 р.
Картоплю очистити від шкірки. Якщо він молодий, то просто помити. Розрізати бульби на 8-12 часточок і добре просушити рушником або паперовими серветками.
Потім обваляти в спеціях, викласти на залізний лист і полити оливковою олією з розтертим часником.
Поставити в розігріту електродуховку приблизно на 200 градусів і випікати 40 хвилин, до появи хрусткої золотистої скоринки.
Як приготувати пюре на воді і наскільки калорійним вийде блюдо, читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт тушкованої печінки з овочами.
Як приготувати гусака шматочками з картоплею в мультиварці читайте в нашій статті.
Деруни з м'ясом, запечені у горщику
Це блюдо дуже калорійне, але воно як не можна до речі підходить в холодні зимові дні. Особливо коли повертаєшся з вимотуючих зимових забав додому.
Для приготування потрібно:
- 850 г картоплі;
- 2 яйця;
- 350 г борошна;
- 700 г м'яса (свинини);
- 1 шт. цибулини;
- 1 шт. моркви;
- 450 г грибів (печериці, гливи)
- 200-300 мл сметани;
- 120 мл соняшникової олії;
- 180 г сиру;
- 30 г часнику;
- сіль, спеції.
Загальний час приготування: 1 година 30 хвилин.
Калорійність: 176 ккал/100 р.
Для початку необхідно приготувати деруни. Для цього потрібно потерти картоплю на крупній тертці, додати яйця, борошно, сіль, все змішати. Викладати ложкою на сковороду і обсмажувати до золотистої скоринки з обох сторін.
М'ясо подрібнити на кубики розміром 0,5 см і кинути обсмажуватися на сковорідку. До нього приєднати порізану кубиками цибулю і перетерту на тертці моркву. Трохи пізніше приєднати подрібнені гриби. Готувати до напівготовності.
Потім у змащені маслом формочки викласти поперемінно шарами: деруни – м'ясо-грибна маса – деруни і т. д. Зверху повинен бути шар з драніков. Заливаємо в горщики сметанно-часникову суміш і ставимо їх у розігріту електродуховку приблизно на 180 градусів на 40 хвилин. Після цього дістаємо їх, посипаємо тертим сиром і повертаємо ще на 15 хвилин.
Деяким не подобається в даному блюді смак сиру, так як він нібито перебиває всі інші смаки і здається зайвим. Тому варто спробувати різні варіанти – з сиром і без нього.
Поради початківцям кулінарам
Картопля – продукт досить простий, але улюблений багатьма за ситність. Страв з його застосуванням дуже багато. Будь-яка російська господиня назве більше десятка різноманітних рецептів з ним.
- Для того, щоб урізноманітнити страви з картоплею, часто застосовують приправи. Можна брати готові суміші, а можна експериментувати самим. Дуже добре проходять цибулю, часник, розмарин, чебрець, петрушка, кріп, шавлія, коріандр, куркума, кмин, перець червоний, чорний, чилі;
- Щоб картопля при варінні не розварився, а залишився міцними часточками або бульбами, в каструлю слід додати трохи очищених часточок часнику. Вони не дадуть ніякого смаку бульб, але зате картопля залишиться цілою;
- При приготуванні страв з картоплі з майонезом потрібно бути обережним з останнім, так як він має дуже яскравий смак, який не тільки доповнить, але і переб'є весь смак страви. Щоб не ризикувати, краще замінити майонез сметаною. Вона володіє м'яким смаком і чудово доповнить картопляні страви;
- Щоб отримати бажану хрустку скоринку, після очищення і розрізання картоплю необхідно гарненько осушити. Для цього можна взяти просте рушник або паперові серветки. Це також допоможе не склеюватися часточок при смаженні;
- Солити картоплю при смаженні слід в кінці процесу, при відварюванні – коли закипить вода.
Приємного апетиту!