21 март 2019 2 014

Як приготувати роли з креветками в домашніх умовах

Роли з креветками – це популярне і поширене блюдо східної кухні. Будь меню в суші-барі або японському ресторані просто зобов'язаний мати його в своєму складі. Тому почати вчитися готувати страви японської кухні в домашніх умовах варто саме з таких ролів.

Секрети домашнього приготування

Страви зарубіжної кухні мають властивість лякати господинь своєю складністю, особливо це стосується японської кухні. Причина в тому, що вони істотно відрізняються від слов'янської кухні і не тільки виглядають зовсім по-іншому, але і містять зовсім незнайомі інгредієнти.

Однак завдяки процесу глобалізації сьогодні в будь-якому великому супермаркеті можна знайти і водорості з імбиром, і всі інші продукти з дивними назвами. Головне в приготуванні ролів – мати більше часу і терпіння, а також запастися не тільки необхідними продуктами, але й інструментами.

Для приготування ролів необхідно мати:

  • добре наточенный ніж;
  • рогожу, повністю зроблену з натурального бамбука;
  • холодну воду.

Як видно, інвентар невеликий, але, крім цього, варто пам'ятати й інші нюанси:

  1. Рис – це самий важливий момент, адже рис необхідно вибирати спеціально для ролів, який буде клейкий і пружний;
  2. Маринований імбир слід купувати білого кольору, оскільки в рожевому містяться барвники;
  3. Паста васабі продається в маркетах в порошку і пасти, і перевагу слід віддати порошку, оскільки саме в такому вигляді вона продається в Японії і це натуральний продукт;
  4. Риба повинна мати пружною і приємно пахнути. При розрізуванні, вона не повинна ламатися і розповзатися;
  5. Роли не можна довго зберігати, тому не варто робити їх з запасом;
  6. Перед розрізанням ролу, слід змочувати ніж в холодній воді;
  7. Вся начинка повинна бути однаково порізана, щоб кінцеве страва мала естетичний вигляд.

Слід пам'ятати, що японська кухня – це, насамперед, філософія, а тільки потім їжа. Тому не варто робити все якомога швидше і наспіх – це не принесе користі ні увазі ролів, ні травних органів. Японські майстри вкладають душу в приготування їжі, саме тому їх страви виходять настільки смачними. Так що, роблячи роли в домашніх умовах, слід запастися спокоєм і часом, і просто відточувати техніку.

Спробуйте приготувати неймовірно смачний картоплю в беконі — страва виходить соковитим і ситним.

Читайте як приготувати піцу з креветками або іншими морепродуктами.

Візьміть на замітку рецепт шашлику з картоплі — просте і в той же час оригінальне блюдо.

«Урамакі»: рецепт для початківців
Інгредієнти Кількість
рис - 1 ст.
холодна вода - 1 ст.
сіль - 1 ч. л.
креветки очищені - 200 г
оцет з рису або яблук - 1 ст. л.
авокадо - 14 цілого
огірок - 50 г
болгарський перець - ¼ Цілого
вершковий сир - 50 г
листові водорості - 1 шт.
кунжутне насіння - 2 ст. л.
соус і спеції - для подачі до столу
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 145 Ккал

Ці роли називаються «урамакі» оскільки вони згортаються рисом назовні. Такий варіант ролів дуже поживний і може замінити собою повноцінний обід.

Покроковий рецепт ролів з креветками:

  1. Підготувати рис. Найчастіше на упаковці розписаний детальний процес приготування, тому досить слідувати йому. Головне, щоб рис був зварений до напівготовності;
  2. Оцет змішати з сіллю;
  3. Зварений рис перекласти в дерев'яну миску і перемішати його з оцтом;
  4. Рис залишити остигати;
  5. Овочі почистити і нарізати тонкою соломкою;
  6. Бамбукову серветку обернути кілька разів харчовою плівкою;
  7. Лист водоростей норі розрізати навпіл і одну половину покласти на килимок;
  8. На лист, залишаючи вільним край близько сантиметра, викласти рис рівномірним шаром. Слід накладати рису трохи більше, ніж на звичайний рол, оскільки рис буде зовні;
  9. В результаті, весь лист норі повинен бути заповнений, а знизу – рис слід викласти трохи за межі норі;
  10. У процесі викладання рису, щоб він не лип до рук, їх слід змочувати у воді, розлученою з оцтом;
  11. Коли рис буде викладений, акуратно взяти і перевернути лист на іншу сторону;
  12. Змастити середину норі вершковим сиром;
  13. Акуратно викласти всю начинку тонкою смужкою посередині норі, прямо на вершковий сир;
  14. За допомогою бамбукового килимка згорнути рол, акуратно загортаючи його і притискаючи. Рис повинен бути рівномірно розподілений, а рол – квадратної форми;
  15. Гострим ножем розділити рол на дві половинки, а потім їх розрізати ще на 6 частин, кожну;
  16. Щоб ніж не прилипав, його слід змочувати оцтової водою;
  17. Обсипати отримані роли кунжутом і подавати до столу разом із звичайним набором приправ.

Спрінг-роли з креветками

Дієтичний роли, в яких замість водоростей норі використовує тонкі і легкі аркуші паперу з рису.

Склад:

  • рисовий папір — 4-5 шт.;
  • пучок салату «Айсберг»;
  • солодкий перець;
  • невелика морква;
  • огірок;
  • рисова локшина — 50 гр;
  • креветки -150 гр;
  • олія для смаження — 4 ст. л.

Необхідний час: 50 хвилин.

Калорійність: 154 калорії.

Процес приготування по кроках:

  1. Креветки обсмажити на олії;
  2. Огірок, перець і моркву тонко нашаткувати або подрібнити на шатківниці;
  3. Локшину відварити за інструкцією на упаковці, промити прохолодною водою і порізати навпіл;
  4. Лист рисового паперу намочити холодною водою і викласти його на дерев'яну дошку;
  5. Викласти начинку, залишаючи пару сантиметрів від краю аркуша: салат, локшину, овочі та креветки;
  6. «Закрити» рол вільним краєм паперу і згорнути щільним рулетом, підгинаючи верхній і нижній краї;
  7. Згорнути всі інші роли і викласти їх на сковороду з маслом;
  8. Смажити 1-2 хвилини, перевертаючи;
  9. Розрізати роли навпіл і подавати разом з соєвим соусом.

Гарячий рол з креветкою

 

Гарячий рол називається «темпура» і смажиться у фритюрі. Він має неймовірний смак і легко готується в домашніх умовах.

Продукти:

  • норі;
  • пучку солі;
  • варені креветки – 100 гр.;
  • яйце;
  • вода – 250 мл + 2 ст. л
  • рис — 1 ст.;
  • кунжут – 2 ст. л;
  • «Філадельфія» – 1 ст. л;
  • ікра мойви – 1 ст. л;
  • оцет яблучний – 2 ст. л;
  • цукор – 1 ст. л;
  • борошно – 1 ст. л;
  • рослинне масло – 80 мл

Необхідний час: 1 година.

Калорійність: 129 калорій.

Як приготувати гарячий рол з креветкою:

  1. Відварити рис: дати воді закипіти, варити 7 хвилин і настояти ще 15 хвилин;
  2. Яблучний оцет змішати з 2 ложками води і спеціями;
  3. Змішати заправку з рисом і дати йому охолонути;
  4. Обсмажити кунжут;
  5. Збити яйце і додати до нього борошно;
  6. В маленький сотейник влити рослинне масло;
  7. Почищені креветки опускати в кляр і смажити в розпеченому маслі;
  8. Дати креветкам обсохнути на серветці;
  9. Харчову плівку помістити на килимок, щоб він не паскудився;
  10. Норі розділити навпіл і покласти на килимок;
  11. Вологими руками викладати рис так, щоб він виступав за один край норі на пару см, а з іншого боку не доходив до краю на 1 см;
  12. Перевернути аркуш;
  13. Посередині норі викласти начинку: креветки, ікру, сир;
  14. Згорнути рол, посипати його кунжутом і злегка притиснути ще раз килимком, надавши квадратну форму.
  15. Порізати на шматочки і подавати до столу.

Домашній «Шрімп-рол» з креветками

Популярний рол з Макдональдса досить просто зробити вдома. Варто лише купити правильні інгредієнти і запастися терпінням.

Склад:

  • креветки – 8-12 шт.;
  • салат «Айсберг» — 2 аркуша;
  • тортилії — 4 шт.;
  • майонез — 200 гр;
  • лимонна есенція – 20 мл;
  • кріп – ½ пучка;
  • панірувальні сухарі – 100 гр;
  • яйце – 2 шт.;
  • олія соняшникова;
  • сіль за смаком.

Витрачений час: 1 год.

Калорії: 211 калорій.

Як робити вдома «Шрімп-рол» з креветками як в Макдональдс:

  1. Тортильї злегка збризнути водою і відправити в духовку на 5 хвилин (150°);
  2. Креветки (слід брати великі) вмочити у збите яйце (не забути злегка підсолити) і обваляти паніровці;
  3. Обсмажити у фритюрі креветки в сотейнику до 3 хвилин;
  4. Видалити з них жир серветкою;
  5. Салат тонко нашаткувати;
  6. Кріп дрібно порубати і розтерти разом з майонезом і лимонним соком;
  7. На корж викласти начинку: салат, креветки, соус;
  8. Коржі згорнути рулетом;
  9. Сковороду нагріти разом з невеликою кількістю масла і обсмажити шрімп-рол зі всіх сторін;
  10. Видалити зайвий жир і подавати з соусом.

Корисні поради

Вивчати японську кухню просто і смачно. Але у неї є свої секрети, які знають тільки майстра:

  1. Бамбукову серветку краще купити з натуральних матеріалів, так вона прослужить довше;
  2. Перед ліпленням слід застелити бамбуковий килимок харчовою плівкою;
  3. Обов'язково змочувати рис заправкою з води і оцту;
  4. Нарізати інгредієнти для начинки слід дуже тонко, щоб рол був красивим і не расползался;
  5. Звертаючи рол, необхідно дуже міцно притискати рогожу до ролу, так він буде міцно згорнутий і не буде розвалюватися.

Але найголовніший секрет в тому, що суші-майстра в Японії вчаться до 6 років, тому якщо роли з креветками не виходять з першого разу, не варто впадати у відчай – головне практика!

Що ще почитати: