Як приготувати роли з креветками в домашніх умовах
Роли з креветками – це популярне і поширене блюдо східної кухні. Будь меню в суші-барі або японському ресторані просто зобов'язаний мати його в своєму складі. Тому почати вчитися готувати страви японської кухні в домашніх умовах варто саме з таких ролів.
Секрети домашнього приготування
Страви зарубіжної кухні мають властивість лякати господинь своєю складністю, особливо це стосується японської кухні. Причина в тому, що вони істотно відрізняються від слов'янської кухні і не тільки виглядають зовсім по-іншому, але і містять зовсім незнайомі інгредієнти.
Однак завдяки процесу глобалізації сьогодні в будь-якому великому супермаркеті можна знайти і водорості з імбиром, і всі інші продукти з дивними назвами. Головне в приготуванні ролів – мати більше часу і терпіння, а також запастися не тільки необхідними продуктами, але й інструментами.
Для приготування ролів необхідно мати:
- добре наточенный ніж;
- рогожу, повністю зроблену з натурального бамбука;
- холодну воду.
Як видно, інвентар невеликий, але, крім цього, варто пам'ятати й інші нюанси:
- Рис – це самий важливий момент, адже рис необхідно вибирати спеціально для ролів, який буде клейкий і пружний;
- Маринований імбир слід купувати білого кольору, оскільки в рожевому містяться барвники;
- Паста васабі продається в маркетах в порошку і пасти, і перевагу слід віддати порошку, оскільки саме в такому вигляді вона продається в Японії і це натуральний продукт;
- Риба повинна мати пружною і приємно пахнути. При розрізуванні, вона не повинна ламатися і розповзатися;
- Роли не можна довго зберігати, тому не варто робити їх з запасом;
- Перед розрізанням ролу, слід змочувати ніж в холодній воді;
- Вся начинка повинна бути однаково порізана, щоб кінцеве страва мала естетичний вигляд.
Слід пам'ятати, що японська кухня – це, насамперед, філософія, а тільки потім їжа. Тому не варто робити все якомога швидше і наспіх – це не принесе користі ні увазі ролів, ні травних органів. Японські майстри вкладають душу в приготування їжі, саме тому їх страви виходять настільки смачними. Так що, роблячи роли в домашніх умовах, слід запастися спокоєм і часом, і просто відточувати техніку.
Спробуйте приготувати неймовірно смачний картоплю в беконі — страва виходить соковитим і ситним.
Читайте як приготувати піцу з креветками або іншими морепродуктами.
Візьміть на замітку рецепт шашлику з картоплі — просте і в той же час оригінальне блюдо.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рис - | 1 ст. |
холодна вода - | 1 ст. |
сіль - | 1 ч. л. |
креветки очищені - | 200 г |
оцет з рису або яблук - | 1 ст. л. |
авокадо - | 14 цілого |
огірок - | 50 г |
болгарський перець - | ¼ Цілого |
вершковий сир - | 50 г |
листові водорості - | 1 шт. |
кунжутне насіння - | 2 ст. л. |
соус і спеції - | для подачі до столу |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 145 Ккал |
Ці роли називаються «урамакі» оскільки вони згортаються рисом назовні. Такий варіант ролів дуже поживний і може замінити собою повноцінний обід.
Покроковий рецепт ролів з креветками:
- Підготувати рис. Найчастіше на упаковці розписаний детальний процес приготування, тому досить слідувати йому. Головне, щоб рис був зварений до напівготовності;
- Оцет змішати з сіллю;
- Зварений рис перекласти в дерев'яну миску і перемішати його з оцтом;
- Рис залишити остигати;
- Овочі почистити і нарізати тонкою соломкою;
- Бамбукову серветку обернути кілька разів харчовою плівкою;
- Лист водоростей норі розрізати навпіл і одну половину покласти на килимок;
- На лист, залишаючи вільним край близько сантиметра, викласти рис рівномірним шаром. Слід накладати рису трохи більше, ніж на звичайний рол, оскільки рис буде зовні;
- В результаті, весь лист норі повинен бути заповнений, а знизу – рис слід викласти трохи за межі норі;
- У процесі викладання рису, щоб він не лип до рук, їх слід змочувати у воді, розлученою з оцтом;
- Коли рис буде викладений, акуратно взяти і перевернути лист на іншу сторону;
- Змастити середину норі вершковим сиром;
- Акуратно викласти всю начинку тонкою смужкою посередині норі, прямо на вершковий сир;
- За допомогою бамбукового килимка згорнути рол, акуратно загортаючи його і притискаючи. Рис повинен бути рівномірно розподілений, а рол – квадратної форми;
- Гострим ножем розділити рол на дві половинки, а потім їх розрізати ще на 6 частин, кожну;
- Щоб ніж не прилипав, його слід змочувати оцтової водою;
- Обсипати отримані роли кунжутом і подавати до столу разом із звичайним набором приправ.
Спрінг-роли з креветками
Дієтичний роли, в яких замість водоростей норі використовує тонкі і легкі аркуші паперу з рису.
Склад:
- рисовий папір — 4-5 шт.;
- пучок салату «Айсберг»;
- солодкий перець;
- невелика морква;
- огірок;
- рисова локшина — 50 гр;
- креветки -150 гр;
- олія для смаження — 4 ст. л.
Необхідний час: 50 хвилин.
Калорійність: 154 калорії.
Процес приготування по кроках:
- Креветки обсмажити на олії;
- Огірок, перець і моркву тонко нашаткувати або подрібнити на шатківниці;
- Локшину відварити за інструкцією на упаковці, промити прохолодною водою і порізати навпіл;
- Лист рисового паперу намочити холодною водою і викласти його на дерев'яну дошку;
- Викласти начинку, залишаючи пару сантиметрів від краю аркуша: салат, локшину, овочі та креветки;
- «Закрити» рол вільним краєм паперу і згорнути щільним рулетом, підгинаючи верхній і нижній краї;
- Згорнути всі інші роли і викласти їх на сковороду з маслом;
- Смажити 1-2 хвилини, перевертаючи;
- Розрізати роли навпіл і подавати разом з соєвим соусом.
Гарячий рол з креветкою
Гарячий рол називається «темпура» і смажиться у фритюрі. Він має неймовірний смак і легко готується в домашніх умовах.
Продукти:
- норі;
- пучку солі;
- варені креветки – 100 гр.;
- яйце;
- вода – 250 мл + 2 ст. л
- рис — 1 ст.;
- кунжут – 2 ст. л;
- «Філадельфія» – 1 ст. л;
- ікра мойви – 1 ст. л;
- оцет яблучний – 2 ст. л;
- цукор – 1 ст. л;
- борошно – 1 ст. л;
- рослинне масло – 80 мл
Необхідний час: 1 година.
Калорійність: 129 калорій.
Як приготувати гарячий рол з креветкою:
- Відварити рис: дати воді закипіти, варити 7 хвилин і настояти ще 15 хвилин;
- Яблучний оцет змішати з 2 ложками води і спеціями;
- Змішати заправку з рисом і дати йому охолонути;
- Обсмажити кунжут;
- Збити яйце і додати до нього борошно;
- В маленький сотейник влити рослинне масло;
- Почищені креветки опускати в кляр і смажити в розпеченому маслі;
- Дати креветкам обсохнути на серветці;
- Харчову плівку помістити на килимок, щоб він не паскудився;
- Норі розділити навпіл і покласти на килимок;
- Вологими руками викладати рис так, щоб він виступав за один край норі на пару см, а з іншого боку не доходив до краю на 1 см;
- Перевернути аркуш;
- Посередині норі викласти начинку: креветки, ікру, сир;
- Згорнути рол, посипати його кунжутом і злегка притиснути ще раз килимком, надавши квадратну форму.
- Порізати на шматочки і подавати до столу.
Домашній «Шрімп-рол» з креветками
Популярний рол з Макдональдса досить просто зробити вдома. Варто лише купити правильні інгредієнти і запастися терпінням.
Склад:
- креветки – 8-12 шт.;
- салат «Айсберг» — 2 аркуша;
- тортилії — 4 шт.;
- майонез — 200 гр;
- лимонна есенція – 20 мл;
- кріп – ½ пучка;
- панірувальні сухарі – 100 гр;
- яйце – 2 шт.;
- олія соняшникова;
- сіль за смаком.
Витрачений час: 1 год.
Калорії: 211 калорій.
Як робити вдома «Шрімп-рол» з креветками як в Макдональдс:
- Тортильї злегка збризнути водою і відправити в духовку на 5 хвилин (150°);
- Креветки (слід брати великі) вмочити у збите яйце (не забути злегка підсолити) і обваляти паніровці;
- Обсмажити у фритюрі креветки в сотейнику до 3 хвилин;
- Видалити з них жир серветкою;
- Салат тонко нашаткувати;
- Кріп дрібно порубати і розтерти разом з майонезом і лимонним соком;
- На корж викласти начинку: салат, креветки, соус;
- Коржі згорнути рулетом;
- Сковороду нагріти разом з невеликою кількістю масла і обсмажити шрімп-рол зі всіх сторін;
- Видалити зайвий жир і подавати з соусом.
Корисні поради
Вивчати японську кухню просто і смачно. Але у неї є свої секрети, які знають тільки майстра:
- Бамбукову серветку краще купити з натуральних матеріалів, так вона прослужить довше;
- Перед ліпленням слід застелити бамбуковий килимок харчовою плівкою;
- Обов'язково змочувати рис заправкою з води і оцту;
- Нарізати інгредієнти для начинки слід дуже тонко, щоб рол був красивим і не расползался;
- Звертаючи рол, необхідно дуже міцно притискати рогожу до ролу, так він буде міцно згорнутий і не буде розвалюватися.
Але найголовніший секрет в тому, що суші-майстра в Японії вчаться до 6 років, тому якщо роли з креветками не виходять з першого разу, не варто впадати у відчай – головне практика!