Як приготувати роли з огірком в домашніх умовах
Страви японської кухні прийнято вважати делікатесами, за приготування яких ризикне взятися не кожна господиня. І зовсім дарма! Смачні, надзвичайно прості рецепти стануть справжньою паличкою-виручалочкою, варто їх освоїти.
Почати кулінарну подорож в країну Висхідного сонця найкраще з приготування огіркових ролів. Мінімальний набір продуктів, всі складові доступні в будь-якому магазині, і навіть якщо щось не вийде з першого разу — не біда. Ці прості роли з огірком завжди едятся з апетитом.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
огірка - | 2 шт. |
норі - | 3 пластинки |
рису круглозернистого (для суші) - | 240 г |
цукру - | 10 г |
солі - | 3 р |
теплої води - | 2 ст. л. |
оцет для суші - | 1,5 ст. л. |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 Ккал |
Каппа в перекладі з японської означає «огірок». Саме цей чудовий овоч став головною начинкою ролу, з яким легко впорається новачок. Склад Каппа маки порадує сидять на дієті і вегетаріанців.
Покроковий рецепт роли з огірком:
- Весь сухий рис добре промити від борошнистого нальоту;
- Викласти рис в каструлю, де він буде варитися. Додати води стільки, щоб вона покрила крупу приблизно на 1 см На сильному вогні довести до кипіння, зменшити жар і варити 12 хвилин, після чого дати настоятися під кришкою близько півгодини;
- Тим часом підготувати заправку. Столову ложку рисового оцту змішати з водою, сипучими інгредієнтами. Збовтати до розчинення твердих частинок;
- Огірки почистити від шкірки, настругати тонкою соломкою;
- Рис викласти на широке блюдо, рівномірно полити заправкою, ретельно перемішати і швидко остудити;
- Лист норі розрізати надвоє. Покласти половинку на рогожу для скочування ролів поверх харчової плівки;
- Остиглий рис рівним шаром розподілити по листу норі, залишаючи з довгого краю відступ, щоб закрити рол при скачуванні. Руки рекомендується змастити у прохолодній воді з краплею лимонного соку — так рис менше буде прилипати до пальців;
- Огіркову соломку укласти на рис в середину листа. При бажанні посипати зверху попередньо обсмаженими і остуженными насінням кунжуту;
- Акуратно згорнути рол за допомогою циновки, надавши потрібну форму. Залишити в такому вигляді на 10-20 хвилин при кімнатній температурі (не вище +22 градусів);
- Звільнити готовий рол від харчової плівки, порізати на порційні шматочки.
Роли з крабовими паличками і огірком
Більш ситний і святковий варіант можна приготувати, додавши до огірків крабові палички. Цей маленький кулінарний шедевр прикрасить будь-який стіл, стане «родзинкою» всього меню.
З розрахунку на три персони необхідно:
- 2 огірка;
- 170 гр крабових паличок;
- 3-4 пластини норі;
- 250 г рису для суші з круглими зернами;
- 2 ч. л цукру;
- 1/2 год. л. солі;
- 2 ст. л. води;
- 1,5 ст. л. рисового оцту.
Час приготування: 1 год., час на кухні не більше 15 хвилин.
Калорійність на 100 г готового продукту: 120 Ккал.
Як готувати:
- Рис ретельно промити, залити водою з розрахунку 2:1. Дочекатися закипання води, потім прибрати вогонь під каструлею до мінімуму. Варити рис протягом 10-14 хвилин. Зняти з конфорки і залишити під кришкою ще хвилин на 20;
- У мисці змішати в мисці воду і оцет, розчинити сіль, цукор. Готової рівномірно полити заправкою рис, остудити його;
- Начинку — огірки і крабові палички — настругати соломкою за смаком (оптимальна товщина для ролу не більше 0,6 см). Якщо крабові палички піддавалися заморожуванню, їх слід попередньо зігріти до кімнатної температури і віджати від зайвої вологи;
- Листи норі для зручності можна порізати навпіл. Викласти лист на рогожу, покрити шаром рису, залишаючи з одного довгого краю аркуша відступ для більш міцного скріплення ролу;
- В середину, на рис, викласти смужки огірка і крабових паличок;
- Згорнути щільний рол, дати йому полежати кілька хвилин;
- Перед подачею розділити на порційні шматочки.
Читайте як приготувати неймовірно смачну пасту з консервованим тунцем.
Що приготувати на друге швидко і смачно — найбільш оригінальна добірка рецептів.
Смачні страви з курячих грудок — читайте як цікаво приготувати м'ясо.
Роли з лососем і огірком
Освоївши базові правила приготування ролів можна переходити до вишуканих складним закусок ресторанного рівня. Неможливо уявити японське меню без риби, тому рол з лососем обов'язково повинен увійти в арсенал господині.
Для нього знадобиться шматок філе солоного щільної консистенції і рівного забарвлення — що говорить про свіжість і високій якості продукту. Для японської кухні це особливо важливо, адже склад страви максимально простий, кожен компонент тут відчувається яскраво і соковито, вносячи свою лепту в гармонійність смакового букета.
Щоб приготувати вечерю для двох, потрібно:
- 1-2 огірки (великих);
- 170 г лосося слабкою засолювання;
- 3 норі пластини;
- 180 г рису круглозернистого рису (спеціального рису для суші);
- 8 гр цукру;
- 2 гр солі;
- 1 ст. л. кип'яченої води;
- 2 ч. л. рисового оцту.
Час приготування: 60 хвилин, на підготовку і згортання ролів — 15 хвилин.
Калорійність на 100 гр: 145 Ккал.
Приготування ролів з лососем і огірком:
- Ретельно промити рис у проточній воді, висипати в каструлю і залити водою у співвідношенні 1 частина рису на 2 частини води. Закип'ятити на сильному вогні, потім зменшити полум'я і варити 12 хвилин. Прибрати каструлю з вогню, залишити рис потомитися під кришкою приблизно 20 хвилин;
- Змішати заправку: сіль, цукор, воду і оцет до повного розчинення всіх твердих часток;
- Розподілити готову пряну суміш на весь рис, перемішати і остудити;
- Тонкими смугами нарізати рибу, настругати невеликою соломкою очищені огірки;
- Лист норі розкласти на циновці для ролів, зверху покрити його невеликим шаром рису, залишивши відступ з довгого краю аркуша, щоб простіше було скріпити рол:
- В середину на рис викласти рибу і огірок, скрутити рол;
- Після скручування залишити полежати до півгодини при кімнатній температурі;
- Порційно нарізані роли подавати з соєвим соусом, васабі, імбиром.
З начинкою ролів можна і потрібно експериментувати в пошуках найбільш приємних на смак поєднань. Прості класичні варіанти компонентів широко відомі: риба, копчений вугор, вершковий сир, авокадо.
Ті, хто не побоюючись за свою фігуру, можуть урізноманітнити наведені вище рецепти закусок з крабовими паличками і лососем, додавши в начинку сир типу «Філадельфія» або звичайний плавлений сирок (цей варіант більше підійде для крабових паличок).
Рецепт ролів з огірків
Приготування цієї оригінальної закуски не забере багато часу і сил, а кінцевий результат буде виглядати на столі свіжо і незвично.
Щоб приготувати своєрідну варіацію на тему японської національної кухні для 6 осіб потрібно:
- 3 свіжих огірка (без великих насіння);
- 1 яйце;
- 120 г сиру плавленого або м'якого вершкового;
- 1-2 великих часникових зубця;
- 30 г кропу або будь-зелені за смаком;
- 80 г майонезу або густої сметани;
- шпажки для скріплення готових ролів.
Час приготування: від 2,5 годин до півгодини. Час на кухні — 15 хвилин.
Калорійність в 100 г: 320 Ккал.
Як приготувати оригінальні роли з огірків:
- Плавлений сир покласти в холодильник на 2 години (20 хвилин в морозилці), потім крупно натерти на тертці;
- Відварити яйця в киплячій воді протягом 10 хвилин, остудити, натерти на середній тертці;
- Очищені зубчики часнику подрібнити пресом;
- Дрібно порубати зелень;
- Всі інгредієнти начинки змішати в мисці разом з майонезом або сметаною;
- Огірки вимити, просушити, нарізати уздовж тонкими скибочками. Краще вибирати довгі і товсті овочі з дрібними насінням, щоб вони добре скочувалися разом з начинкою;
- На один кінець огіркової основи покласти чайну ложку начинки, акуратно згорнути рулет і закріпити його за допомогою шпажки або зубочистки.
Корисні поради
Є кілька нескладних хитрощів, які дозволять в короткий термін освоїти ази приготування ролів, не допускати грубих помилок і довести страву до ідеалу.
- Всі інгредієнти обов'язково повинні бути свіжими;
- Приступаючи до готуванні в перший раз, не варто відхилятися від рецепту, суворо дотримуйтеся зазначених пропорцій;
- Наявність в будинку гострого ножа бажано — їм зручно різати рибу, тонко шаткувати інші компоненти начинки, розділяти листи норі;
- Перед скручуванням ролів рогожу варто покрити харчовою плівкою. Так зручніше створювати потрібну форму, а килимок залишиться чистим;
- Рис для ролів повинен легко злипатися, але не бути розвареним до стану каші. Після приготування його потрібно ретельно змішати із заправкою і як можна швидше остудити. Він повинен бути ледь теплим, але не зовсім холодним;
- Заправка для рису готується на основі спеціального рисового оцту, проте його можна замінити білим винним. В крайньому випадку — на звичайний оцет з краплею свіжого лимонного соку;
- У воді з соком лимона споліскують руки в процесі формування ролів.
Страви японської кухні смачні, корисні, дієтичне. Вони допоможуть внести різноманітність в повсякденне меню, стануть родзинкою святкового застілля. На основі традиційних рецептів роли з огірком можна створювати нескінченну кількість несподіваних і сміливих варіантів частувань. Це – виклик фантазії кухаря, невичерпне джерело експериментів.