30 апрель 2019 2 386

Як приготувати роли з огірком в домашніх умовах

Страви японської кухні прийнято вважати делікатесами, за приготування яких ризикне взятися не кожна господиня. І зовсім дарма! Смачні, надзвичайно прості рецепти стануть справжньою паличкою-виручалочкою, варто їх освоїти.

Почати кулінарну подорож в країну Висхідного сонця найкраще з приготування огіркових ролів. Мінімальний набір продуктів, всі складові доступні в будь-якому магазині, і навіть якщо щось не вийде з першого разу — не біда. Ці прості роли з огірком завжди едятся з апетитом.

Каппа маки покроково
Інгредієнти Кількість
огірка - 2 шт.
норі - 3 пластинки
рису круглозернистого (для суші) - 240 г
цукру - 10 г
солі - 3 р
теплої води - 2 ст. л.
оцет для суші - 1,5 ст. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Каппа в перекладі з японської означає «огірок». Саме цей чудовий овоч став головною начинкою ролу, з яким легко впорається новачок. Склад Каппа маки порадує сидять на дієті і вегетаріанців.

Покроковий рецепт роли з огірком:

  1. Весь сухий рис добре промити від борошнистого нальоту;
  2. Викласти рис в каструлю, де він буде варитися. Додати води стільки, щоб вона покрила крупу приблизно на 1 см На сильному вогні довести до кипіння, зменшити жар і варити 12 хвилин, після чого дати настоятися під кришкою близько півгодини;
  3. Тим часом підготувати заправку. Столову ложку рисового оцту змішати з водою, сипучими інгредієнтами. Збовтати до розчинення твердих частинок;
  4. Огірки почистити від шкірки, настругати тонкою соломкою;
  5. Рис викласти на широке блюдо, рівномірно полити заправкою, ретельно перемішати і швидко остудити;
  6. Лист норі розрізати надвоє. Покласти половинку на рогожу для скочування ролів поверх харчової плівки;
  7. Остиглий рис рівним шаром розподілити по листу норі, залишаючи з довгого краю відступ, щоб закрити рол при скачуванні. Руки рекомендується змастити у прохолодній воді з краплею лимонного соку — так рис менше буде прилипати до пальців;
  8. Огіркову соломку укласти на рис в середину листа. При бажанні посипати зверху попередньо обсмаженими і остуженными насінням кунжуту;
  9. Акуратно згорнути рол за допомогою циновки, надавши потрібну форму. Залишити в такому вигляді на 10-20 хвилин при кімнатній температурі (не вище +22 градусів);
  10. Звільнити готовий рол від харчової плівки, порізати на порційні шматочки.

Роли з крабовими паличками і огірком

Більш ситний і святковий варіант можна приготувати, додавши до огірків крабові палички. Цей маленький кулінарний шедевр прикрасить будь-який стіл, стане «родзинкою» всього меню.

З розрахунку на три персони необхідно:

  • 2 огірка;
  • 170 гр крабових паличок;
  • 3-4 пластини норі;
  • 250 г рису для суші з круглими зернами;
  • 2 ч. л цукру;
  • 1/2 год. л. солі;
  • 2 ст. л. води;
  • 1,5 ст. л. рисового оцту.

Час приготування: 1 год., час на кухні не більше 15 хвилин.

Калорійність на 100 г готового продукту: 120 Ккал.

Як готувати:

  1. Рис ретельно промити, залити водою з розрахунку 2:1. Дочекатися закипання води, потім прибрати вогонь під каструлею до мінімуму. Варити рис протягом 10-14 хвилин. Зняти з конфорки і залишити під кришкою ще хвилин на 20;
  2. У мисці змішати в мисці воду і оцет, розчинити сіль, цукор. Готової рівномірно полити заправкою рис, остудити його;
  3. Начинку — огірки і крабові палички — настругати соломкою за смаком (оптимальна товщина для ролу не більше 0,6 см). Якщо крабові палички піддавалися заморожуванню, їх слід попередньо зігріти до кімнатної температури і віджати від зайвої вологи;
  4. Листи норі для зручності можна порізати навпіл. Викласти лист на рогожу, покрити шаром рису, залишаючи з одного довгого краю аркуша відступ для більш міцного скріплення ролу;
  5. В середину, на рис, викласти смужки огірка і крабових паличок;
  6. Згорнути щільний рол, дати йому полежати кілька хвилин;
  7. Перед подачею розділити на порційні шматочки.

Читайте як приготувати неймовірно смачну пасту з консервованим тунцем.

Що приготувати на друге швидко і смачно — найбільш оригінальна добірка рецептів.

Смачні страви з курячих грудок — читайте як цікаво приготувати м'ясо.

Роли з лососем і огірком

Освоївши базові правила приготування ролів можна переходити до вишуканих складним закусок ресторанного рівня. Неможливо уявити японське меню без риби, тому рол з лососем обов'язково повинен увійти в арсенал господині.

Для нього знадобиться шматок філе солоного щільної консистенції і рівного забарвлення — що говорить про свіжість і високій якості продукту. Для японської кухні це особливо важливо, адже склад страви максимально простий, кожен компонент тут відчувається яскраво і соковито, вносячи свою лепту в гармонійність смакового букета.

Щоб приготувати вечерю для двох, потрібно:

  • 1-2 огірки (великих);
  • 170 г лосося слабкою засолювання;
  • 3 норі пластини;
  • 180 г рису круглозернистого рису (спеціального рису для суші);
  • 8 гр цукру;
  • 2 гр солі;
  • 1 ст. л. кип'яченої води;
  • 2 ч. л. рисового оцту.

Час приготування: 60 хвилин, на підготовку і згортання ролів — 15 хвилин.

Калорійність на 100 гр: 145 Ккал.

Приготування ролів з лососем і огірком:

  1. Ретельно промити рис у проточній воді, висипати в каструлю і залити водою у співвідношенні 1 частина рису на 2 частини води. Закип'ятити на сильному вогні, потім зменшити полум'я і варити 12 хвилин. Прибрати каструлю з вогню, залишити рис потомитися під кришкою приблизно 20 хвилин;
  2. Змішати заправку: сіль, цукор, воду і оцет до повного розчинення всіх твердих часток;
  3. Розподілити готову пряну суміш на весь рис, перемішати і остудити;
  4. Тонкими смугами нарізати рибу, настругати невеликою соломкою очищені огірки;
  5. Лист норі розкласти на циновці для ролів, зверху покрити його невеликим шаром рису, залишивши відступ з довгого краю аркуша, щоб простіше було скріпити рол:
  6. В середину на рис викласти рибу і огірок, скрутити рол;
  7. Після скручування залишити полежати до півгодини при кімнатній температурі;
  8. Порційно нарізані роли подавати з соєвим соусом, васабі, імбиром.

З начинкою ролів можна і потрібно експериментувати в пошуках найбільш приємних на смак поєднань. Прості класичні варіанти компонентів широко відомі: риба, копчений вугор, вершковий сир, авокадо.

Ті, хто не побоюючись за свою фігуру, можуть урізноманітнити наведені вище рецепти закусок з крабовими паличками і лососем, додавши в начинку сир типу «Філадельфія» або звичайний плавлений сирок (цей варіант більше підійде для крабових паличок).

Рецепт ролів з огірків

Приготування цієї оригінальної закуски не забере багато часу і сил, а кінцевий результат буде виглядати на столі свіжо і незвично.

Щоб приготувати своєрідну варіацію на тему японської національної кухні для 6 осіб потрібно:

  • 3 свіжих огірка (без великих насіння);
  • 1 яйце;
  • 120 г сиру плавленого або м'якого вершкового;
  • 1-2 великих часникових зубця;
  • 30 г кропу або будь-зелені за смаком;
  • 80 г майонезу або густої сметани;
  • шпажки для скріплення готових ролів.

Час приготування: від 2,5 годин до півгодини. Час на кухні — 15 хвилин.

Калорійність в 100 г: 320 Ккал.

Як приготувати оригінальні роли з огірків:

  1. Плавлений сир покласти в холодильник на 2 години (20 хвилин в морозилці), потім крупно натерти на тертці;
  2. Відварити яйця в киплячій воді протягом 10 хвилин, остудити, натерти на середній тертці;
  3. Очищені зубчики часнику подрібнити пресом;
  4. Дрібно порубати зелень;
  5. Всі інгредієнти начинки змішати в мисці разом з майонезом або сметаною;
  6. Огірки вимити, просушити, нарізати уздовж тонкими скибочками. Краще вибирати довгі і товсті овочі з дрібними насінням, щоб вони добре скочувалися разом з начинкою;
  7. На один кінець огіркової основи покласти чайну ложку начинки, акуратно згорнути рулет і закріпити його за допомогою шпажки або зубочистки.

Корисні поради

Є кілька нескладних хитрощів, які дозволять в короткий термін освоїти ази приготування ролів, не допускати грубих помилок і довести страву до ідеалу.

  1. Всі інгредієнти обов'язково повинні бути свіжими;
  2. Приступаючи до готуванні в перший раз, не варто відхилятися від рецепту, суворо дотримуйтеся зазначених пропорцій;
  3. Наявність в будинку гострого ножа бажано — їм зручно різати рибу, тонко шаткувати інші компоненти начинки, розділяти листи норі;
  4. Перед скручуванням ролів рогожу варто покрити харчовою плівкою. Так зручніше створювати потрібну форму, а килимок залишиться чистим;
  5. Рис для ролів повинен легко злипатися, але не бути розвареним до стану каші. Після приготування його потрібно ретельно змішати із заправкою і як можна швидше остудити. Він повинен бути ледь теплим, але не зовсім холодним;
  6. Заправка для рису готується на основі спеціального рисового оцту, проте його можна замінити білим винним. В крайньому випадку — на звичайний оцет з краплею свіжого лимонного соку;
  7. У воді з соком лимона споліскують руки в процесі формування ролів.

Страви японської кухні смачні, корисні, дієтичне. Вони допоможуть внести різноманітність в повсякденне меню, стануть родзинкою святкового застілля. На основі традиційних рецептів роли з огірком можна створювати нескінченну кількість несподіваних і сміливих варіантів частувань. Це – виклик фантазії кухаря, невичерпне джерело експериментів.

Що ще почитати: