Як приготувати кашу в горщику в духовці
Каша – традиційний гарнір до м'ясних страв. Відварена крупа, крім свого відмінного смаку, володіє безліччю корисних властивостей. Пропонуємо спробувати не просто зварити кашу в каструлі, а приготувати її в духовці.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| цибулина - | 1 шт. | 
| морква - | 1 шт. | 
| крупа пшенична - | 1,5 ст. | 
| сіль, олія - | за смаком | 
| вода - | 3 ст. | 
| Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 грам: 108 Ккал | 
- Крупи з пшениці слід промити в декількох водах, поки рідина не стане прозорою, і перемістіть її в підготовлений місткий горщик; 

 - Овочі звільняємо від шкірки і лушпиння, шаткуємо: цибулю півкільцями, моркву за допомогою терки; 

 - Подрібнені овочі обсмажуємо на присмаченої маслом сковороді до рум'яного кольору і м'якості; 

 - Овочеву піджарку перекладаємо до промитої крупи, посипаємо сіллю і додаємо воду; 

 - Регулятор духової шафи поміщаємо на позначку в 200°С;
 - Коли духовка нагріється, у неї поміщаємо підготовлений горщик і залишаємо там на годину;
 - Після приготування додаємо в кашу з овочами трохи олії.
 
Пшонка з гарбузом
Необхідно:
- пшоно – 1,5 ст.;
 - шматок гарбуза – 250 г;
 - ванілін;
 - молоко – 900 г (середньої жирності);
 - вершкове масло;
 - сіль, цукор.
 
Період приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 138,2 ккал – 100 р.
Приступаємо:
- Гарбуз за необхідності очищаємо від шкірки і насіння, ретельно промиваємо водою і кришимо невеликими кубиками;
 - Пшоняну крупу бажано перебрати, видаливши можливий сміття і непридатні зерна. Пшоно ретельно вимиваємо під водою;
 - Підготовлені складові відправляємо в горщик, присмачивши спеціями за смаком. Також відразу ж можна додати масло вершкове;
 - Крупу з гарбузом заливаємо молоком;
 - Духовці задаємо 160-180°С і очікуємо розігріву;
 - Горщик накриваємо кришкою, ставимо в нагріту духовку на 40 хвилин.
 
Рисова каша з фруктами
Компоненти:
- яблука – 2 середніх;
 - вершкове масло – 100 г;
 - айва – 1 велика;
 - рис – 1,5 склянки;
 - цукор – 100 г;
 - абрикос – 4 шт.;
 - журавлина (калина) – ½ ст.;
 - сіль і кориця – по щіпці.
 
Приготування займе: 2,5 години.
Калорійність: 230,7 ккал – 100 р.
Етапи:
- Рисову крупу ретельно промиваємо, домагаючись прозорості води. Кладемо в каструлю, заливаємо 3 склянками води і відварюємо до готовності поки рідина не википить;
 - Айву, абрикоси і яблука вимиваємо, шаткуємо на часточки. Можна позбутися від шкірки;
 - У підходящий місткий горщик на дно викладаємо шар відвареного рису, поверх покласти трохи вершкового масла і посипаємо цукром;
 - Далі викладаємо потроху кожного фрукта, присмачую корицею;
 - Потім знову шар рису, за ним – фрукти. Повторюємо, поки не закінчаться інгредієнти;
 - Зверху прикрашаємо журавлинними ягодами, накриваємо кришкою і ставимо в духовку, нагріту до 160-180°С;
 - Через 1,5-2 години приступаємо до трапези.
 
Ячна каша в горщику
Візьмемо:
- півкіло м'яса (яловичина);
 - помідори – 2 шт.;
 - цибулина;
 - паста томатна – 2 ст. л.;
 - 150 г ячної крупи (12 ст. л.);
 - 40 г масла (змастити сковороду);
 - морква – 1 шт.;
 - сіль – за смаком.
 
Період готування: 95 хвилин.
Калорійність: 179,8 ккал – 100 р.
Приступаємо до готування:
- Крупу промиваємо під проточною водою і залишаємо, щоб вона просохла;
 - Овочі ретельно миємо, звільняємо за необхідності від шкірки або лушпиння і подрібнюємо: цибулю соломкою, моркву натираємо, томати невеликим кубиком;
 - Яловичину також промиваємо і поділяємо ножем на середні кубики;
 - Сковороду розжарюємо, змащуємо маслом і обсмажуємо м'ясо 10-15 хвилин;
 - Відправляємо туди нашатковану цибулю і моркву, перемішавши, тушкуємо ще 10 хвилин;
 - В овочево-м'ясну субстанцію занурюємо порубані томати, коли вони пустять сік – заправляємо томатною пастою і присмачую сіллю. Енергійно перемішуємо і пасеруємо ще 5 хвилин;
 - Під місткий горщик укладаємо чверть від овочево-м'ясний піджарки і засипаємо 3 ст. л. вимитої крупи;
 - Далі шару повторюються до закінчення продуктів;
 - Наповнений горщик заливаємо киплячою водою так, щоб злегка покрила інгредієнти, тушкуємо кашу близько години в попередньо розігрітій духовці на 180°С.
 
Рецепт локшини вок з куркою і гострим соусом — спробуйте це блюдо.
Салат смертельний номер — це не тільки смачно, але і оригінально.
А ви знали, що якщо запекти буряк і моркву для борщу в духовці страва вийде ще наваристий і смачніше? Як це правильно зробити читайте в нашій статті.
Гречка з м'ясом
Необхідні продукти:
- 3 ст. гречки;
 - 1 кг свинячої вирізки;
 - часник – 2 зубці;
 - ½ Пачки масла;
 - 2 моркви;
 - цибулина;
 - лавровий лист – 4 шт.;
 - масло рослинне – 2 ст. л.;
 - перець і сіль – за смаком.
 
Період готування: 70 хвилин.
Калорійність: 275,3 ккал – 100 р.
План рецепта покроково:
- М'ясо позбавляє від зайвого жиру, плівок або жив. Обмиваємо під проточною водою і рубаємо середнім кубиком;
 - Раскаливаем сковороду, додаємо масло рослинне і до рум'яності обсмажуємо свинину (хвилин 10-15);
 - У невеликі горщики порівну укладаємо протушенный м'ясної компонент;
 - Овочі чистимо, миємо, подрібнюємо у вигляді смужок і пасеруємо на тій же сковорідці хвилин 7;
 - До свинини відправляємо овочеву піджарку і злегка приправляємо;
 - Гречану крупу промиваємо від сміття і додаємо в підготовлені горщики. Вливаємо води стільки, щоб вміст було покритим на 2 пальця;
 - Ще раз присмачую спеціями, покласти лавровий лист і масло вершкове;
 - Ємності закриваємо кришками і занурюємо в духовку, попередньо нагріту до 180°С, 45 хвилин буде достатньо.
 
Перловка з грибами
- 50 г масла рослинного;
 - сіль, зелень і ріпчаста цибуля – за смаком;
 - 150 г печериць;
 - перловка – 1 ст.
 
Період готування: 80 хвилин.
Калорійність: 283,4 ккал – 100 р.
Готуємо:
- Крупу рясно промиваємо, просушуємо;
 - Розжарюємо сковорідку, поливаємо олією і на середньому газу злегка підрум'янюємо перловку;
 - Печериці шаткуємо слайсами і поміщаємо до обжаривающейся крупі, протушиваем 10 хвилин;
 - Отриману субстанцію складаємо в горщик і заливаємо окропом, рівень якого повинен бути вище перловки на 2 см;
 - Присмачую сіллю, перцем і додаємо подрібнену цибулину (за бажанням);
 - Прогріваємо духовку до 190°С і закритий кришкою горщик туди відправляємо на годину;
 - Для подачі шаткуємо зелень і посипаємо готову кашу.
 
Горох в глиняних горщиках
Необхідне:
- бекон копчений (можна окіст або грудинку) – 300 г;
 - олія для смаження;
 - цибулина – 2 шт.;
 - горох – 2 ст.;
 - за смаком перець і сіль.
 
Період готування: 2,5 години (без замочування гороху).
Калорійність: 323,8 ккал – 100 р.
Готуємо:
- Попередньо горох краще залити водою і залишити на ніч;
 - М'ясну складову дрібно нашаткувати;
 - Цибулини витягти з лушпиння і порізати соломкою;
 - Добре прогріту сковороду злегка полити олією і подзолотить цибулю з м'ясним компонентом, хвилин 10-15 достатньо;
 - У підготовлений горщик викласти цибульно-м'ясну піджарку, замочений і промитий горох, приправити і покрити киплячою водою так, щоб до краю ємності залишалося кілька см;
 - Духовці задати 160°С і відправити у неї закритий кришкою горщик на 2 години.
 
Десертна манка з духовки
Продукти:
- ядра волоського горіха – 50 г;
 - молоко – 150 мл;
 - щіпка солі;
 - манка – 3 ст. л.;
 - 1 яблуко;
 - цукор – 1 ст. л.
 
Період приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 144,2 ккал – 100 р.
Готуємо:
- Яблуко очищаємо від шкірки і шаткуємо тонкими слайсами;
 - Подрібнюємо ножем горіхи;
 - У підходящий горщик відправляємо сипучі компоненти (манну крупу, сіль і цукор);
 - Подрібнені складові також складаємо в ємність;
 - Утворену суміш заливаємо молоком;
 - Горщик закриваємо кришкою і ставимо в духовку (холодну);
 - Виставляємо 180°С і готуємо півгодини.
 
«Березова» каша в горщику
Необхідно:
- 1 ст. гречки;
 - 2 ст. березового соку;
 - 2 солоних огірка;
 - цибулина;
 - масло: вершкове масло і соняшникова, сіль – за смаком.
 
Період приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 123,7 ккал – 100 р.
План рецепту:
- Крупу гречану промити і помістити в ємність для випікання;
 - Залити соком березовим, приправити сіллю;
 - Духовому шафі задати 180°С і, відправивши туди закритий горщик, готувати 35 хвилин;
 - Нашаткувати півкільцями цибулину і подзолотить на розпеченій сковороді, змастивши її олією;
 - Солоні огірки порізати дрібною соломкою;
 - Приготовлену кашу заправити маслом, підсмаженим цибулею і порубаними соліннями.
 
Шеф-кухарі радять
- Крупу будь-якого сорту перед приготуванням обов'язково слід перебрати, щоб прибрати сміття і зіпсовані зерна, і ретельно промивати, поки вода знайде прозорість;
 - Пшоно іноді має гіркуватим присмаком, щоб від нього позбутися, можна залити крупу окропом і залишити так до охолодження води;
 - Горох сам по собі досить твердий, так він буде готуватися дуже довго. Зменшити час готування допоможе замочування цього продукту. Заливаємо його водою і ніч отмачиваем;
 - До самого верху горщики заливати водою заборонено. У процесі готування будь-яка крупа має властивість збільшуватися в розмірах в 2 рази;
 - Якщо кришка від ємності відсутня, то її з легкістю замінить фольга, складена в кілька разів;
 - Надати готової каші золотавості допоможе зняття кришки за 7 хвилин до готовності;
 - Після випаровування рідини крупа залишилася трохи твердої? Сміливо додавайте ще води (бажано окропу) і продовжуйте готування. Головне, щоб вам подобалося за смаком.
 
Приємного апетиту!







