Як приготувати кашу в горщику в духовці
Каша – традиційний гарнір до м'ясних страв. Відварена крупа, крім свого відмінного смаку, володіє безліччю корисних властивостей. Пропонуємо спробувати не просто зварити кашу в каструлі, а приготувати її в духовці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цибулина - | 1 шт. |
морква - | 1 шт. |
крупа пшенична - | 1,5 ст. |
сіль, олія - | за смаком |
вода - | 3 ст. |
Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 грам: 108 Ккал |
- Крупи з пшениці слід промити в декількох водах, поки рідина не стане прозорою, і перемістіть її в підготовлений місткий горщик;
- Овочі звільняємо від шкірки і лушпиння, шаткуємо: цибулю півкільцями, моркву за допомогою терки;
- Подрібнені овочі обсмажуємо на присмаченої маслом сковороді до рум'яного кольору і м'якості;
- Овочеву піджарку перекладаємо до промитої крупи, посипаємо сіллю і додаємо воду;
- Регулятор духової шафи поміщаємо на позначку в 200°С;
- Коли духовка нагріється, у неї поміщаємо підготовлений горщик і залишаємо там на годину;
- Після приготування додаємо в кашу з овочами трохи олії.
Пшонка з гарбузом
Необхідно:
- пшоно – 1,5 ст.;
- шматок гарбуза – 250 г;
- ванілін;
- молоко – 900 г (середньої жирності);
- вершкове масло;
- сіль, цукор.
Період приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 138,2 ккал – 100 р.
Приступаємо:
- Гарбуз за необхідності очищаємо від шкірки і насіння, ретельно промиваємо водою і кришимо невеликими кубиками;
- Пшоняну крупу бажано перебрати, видаливши можливий сміття і непридатні зерна. Пшоно ретельно вимиваємо під водою;
- Підготовлені складові відправляємо в горщик, присмачивши спеціями за смаком. Також відразу ж можна додати масло вершкове;
- Крупу з гарбузом заливаємо молоком;
- Духовці задаємо 160-180°С і очікуємо розігріву;
- Горщик накриваємо кришкою, ставимо в нагріту духовку на 40 хвилин.
Рисова каша з фруктами
Компоненти:
- яблука – 2 середніх;
- вершкове масло – 100 г;
- айва – 1 велика;
- рис – 1,5 склянки;
- цукор – 100 г;
- абрикос – 4 шт.;
- журавлина (калина) – ½ ст.;
- сіль і кориця – по щіпці.
Приготування займе: 2,5 години.
Калорійність: 230,7 ккал – 100 р.
Етапи:
- Рисову крупу ретельно промиваємо, домагаючись прозорості води. Кладемо в каструлю, заливаємо 3 склянками води і відварюємо до готовності поки рідина не википить;
- Айву, абрикоси і яблука вимиваємо, шаткуємо на часточки. Можна позбутися від шкірки;
- У підходящий місткий горщик на дно викладаємо шар відвареного рису, поверх покласти трохи вершкового масла і посипаємо цукром;
- Далі викладаємо потроху кожного фрукта, присмачую корицею;
- Потім знову шар рису, за ним – фрукти. Повторюємо, поки не закінчаться інгредієнти;
- Зверху прикрашаємо журавлинними ягодами, накриваємо кришкою і ставимо в духовку, нагріту до 160-180°С;
- Через 1,5-2 години приступаємо до трапези.
Ячна каша в горщику
Візьмемо:
- півкіло м'яса (яловичина);
- помідори – 2 шт.;
- цибулина;
- паста томатна – 2 ст. л.;
- 150 г ячної крупи (12 ст. л.);
- 40 г масла (змастити сковороду);
- морква – 1 шт.;
- сіль – за смаком.
Період готування: 95 хвилин.
Калорійність: 179,8 ккал – 100 р.
Приступаємо до готування:
- Крупу промиваємо під проточною водою і залишаємо, щоб вона просохла;
- Овочі ретельно миємо, звільняємо за необхідності від шкірки або лушпиння і подрібнюємо: цибулю соломкою, моркву натираємо, томати невеликим кубиком;
- Яловичину також промиваємо і поділяємо ножем на середні кубики;
- Сковороду розжарюємо, змащуємо маслом і обсмажуємо м'ясо 10-15 хвилин;
- Відправляємо туди нашатковану цибулю і моркву, перемішавши, тушкуємо ще 10 хвилин;
- В овочево-м'ясну субстанцію занурюємо порубані томати, коли вони пустять сік – заправляємо томатною пастою і присмачую сіллю. Енергійно перемішуємо і пасеруємо ще 5 хвилин;
- Під місткий горщик укладаємо чверть від овочево-м'ясний піджарки і засипаємо 3 ст. л. вимитої крупи;
- Далі шару повторюються до закінчення продуктів;
- Наповнений горщик заливаємо киплячою водою так, щоб злегка покрила інгредієнти, тушкуємо кашу близько години в попередньо розігрітій духовці на 180°С.
Рецепт локшини вок з куркою і гострим соусом — спробуйте це блюдо.
Салат смертельний номер — це не тільки смачно, але і оригінально.
А ви знали, що якщо запекти буряк і моркву для борщу в духовці страва вийде ще наваристий і смачніше? Як це правильно зробити читайте в нашій статті.
Гречка з м'ясом
Необхідні продукти:
- 3 ст. гречки;
- 1 кг свинячої вирізки;
- часник – 2 зубці;
- ½ Пачки масла;
- 2 моркви;
- цибулина;
- лавровий лист – 4 шт.;
- масло рослинне – 2 ст. л.;
- перець і сіль – за смаком.
Період готування: 70 хвилин.
Калорійність: 275,3 ккал – 100 р.
План рецепта покроково:
- М'ясо позбавляє від зайвого жиру, плівок або жив. Обмиваємо під проточною водою і рубаємо середнім кубиком;
- Раскаливаем сковороду, додаємо масло рослинне і до рум'яності обсмажуємо свинину (хвилин 10-15);
- У невеликі горщики порівну укладаємо протушенный м'ясної компонент;
- Овочі чистимо, миємо, подрібнюємо у вигляді смужок і пасеруємо на тій же сковорідці хвилин 7;
- До свинини відправляємо овочеву піджарку і злегка приправляємо;
- Гречану крупу промиваємо від сміття і додаємо в підготовлені горщики. Вливаємо води стільки, щоб вміст було покритим на 2 пальця;
- Ще раз присмачую спеціями, покласти лавровий лист і масло вершкове;
- Ємності закриваємо кришками і занурюємо в духовку, попередньо нагріту до 180°С, 45 хвилин буде достатньо.
Перловка з грибами
- 50 г масла рослинного;
- сіль, зелень і ріпчаста цибуля – за смаком;
- 150 г печериць;
- перловка – 1 ст.
Період готування: 80 хвилин.
Калорійність: 283,4 ккал – 100 р.
Готуємо:
- Крупу рясно промиваємо, просушуємо;
- Розжарюємо сковорідку, поливаємо олією і на середньому газу злегка підрум'янюємо перловку;
- Печериці шаткуємо слайсами і поміщаємо до обжаривающейся крупі, протушиваем 10 хвилин;
- Отриману субстанцію складаємо в горщик і заливаємо окропом, рівень якого повинен бути вище перловки на 2 см;
- Присмачую сіллю, перцем і додаємо подрібнену цибулину (за бажанням);
- Прогріваємо духовку до 190°С і закритий кришкою горщик туди відправляємо на годину;
- Для подачі шаткуємо зелень і посипаємо готову кашу.
Горох в глиняних горщиках
Необхідне:
- бекон копчений (можна окіст або грудинку) – 300 г;
- олія для смаження;
- цибулина – 2 шт.;
- горох – 2 ст.;
- за смаком перець і сіль.
Період готування: 2,5 години (без замочування гороху).
Калорійність: 323,8 ккал – 100 р.
Готуємо:
- Попередньо горох краще залити водою і залишити на ніч;
- М'ясну складову дрібно нашаткувати;
- Цибулини витягти з лушпиння і порізати соломкою;
- Добре прогріту сковороду злегка полити олією і подзолотить цибулю з м'ясним компонентом, хвилин 10-15 достатньо;
- У підготовлений горщик викласти цибульно-м'ясну піджарку, замочений і промитий горох, приправити і покрити киплячою водою так, щоб до краю ємності залишалося кілька см;
- Духовці задати 160°С і відправити у неї закритий кришкою горщик на 2 години.
Десертна манка з духовки
Продукти:
- ядра волоського горіха – 50 г;
- молоко – 150 мл;
- щіпка солі;
- манка – 3 ст. л.;
- 1 яблуко;
- цукор – 1 ст. л.
Період приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 144,2 ккал – 100 р.
Готуємо:
- Яблуко очищаємо від шкірки і шаткуємо тонкими слайсами;
- Подрібнюємо ножем горіхи;
- У підходящий горщик відправляємо сипучі компоненти (манну крупу, сіль і цукор);
- Подрібнені складові також складаємо в ємність;
- Утворену суміш заливаємо молоком;
- Горщик закриваємо кришкою і ставимо в духовку (холодну);
- Виставляємо 180°С і готуємо півгодини.
«Березова» каша в горщику
Необхідно:
- 1 ст. гречки;
- 2 ст. березового соку;
- 2 солоних огірка;
- цибулина;
- масло: вершкове масло і соняшникова, сіль – за смаком.
Період приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 123,7 ккал – 100 р.
План рецепту:
- Крупу гречану промити і помістити в ємність для випікання;
- Залити соком березовим, приправити сіллю;
- Духовому шафі задати 180°С і, відправивши туди закритий горщик, готувати 35 хвилин;
- Нашаткувати півкільцями цибулину і подзолотить на розпеченій сковороді, змастивши її олією;
- Солоні огірки порізати дрібною соломкою;
- Приготовлену кашу заправити маслом, підсмаженим цибулею і порубаними соліннями.
Шеф-кухарі радять
- Крупу будь-якого сорту перед приготуванням обов'язково слід перебрати, щоб прибрати сміття і зіпсовані зерна, і ретельно промивати, поки вода знайде прозорість;
- Пшоно іноді має гіркуватим присмаком, щоб від нього позбутися, можна залити крупу окропом і залишити так до охолодження води;
- Горох сам по собі досить твердий, так він буде готуватися дуже довго. Зменшити час готування допоможе замочування цього продукту. Заливаємо його водою і ніч отмачиваем;
- До самого верху горщики заливати водою заборонено. У процесі готування будь-яка крупа має властивість збільшуватися в розмірах в 2 рази;
- Якщо кришка від ємності відсутня, то її з легкістю замінить фольга, складена в кілька разів;
- Надати готової каші золотавості допоможе зняття кришки за 7 хвилин до готовності;
- Після випаровування рідини крупа залишилася трохи твердої? Сміливо додавайте ще води (бажано окропу) і продовжуйте готування. Головне, щоб вам подобалося за смаком.
Приємного апетиту!