Як зварити смачний крем-суп з білих грибів
Крем-супи прийшли в наше меню зовсім недавно, але вже встигли багатьма полюбитися. Це чудовий спосіб урізноманітнити раціон. Крем-супи завжди ситні з-за вершків, а аромат і смак грибів роблять їх ще більш особливими. Приготувати оригінальне блюдо так просто!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
білих грибів - | 420 г |
курячого бульйону - | 420 мл |
вершкового масла - | 65 г |
лука - | 2 шт. |
жирних вершків - | 190 мл |
зелені - | 20 г |
солі - | 7 р |
білого меленого перцю - | 5 г |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 г: 110 Ккал |
Приготування:
- Очищений від лушпиння цибулю подрібнити на кубики;
- Гриби почистити від сміття і вимити, прибрати вологу, порізати їх невеликими шматочками;
- Взяти глибоку сковороду і в ній розтопити вершкове масло;
- В олію покласти весь цибулю і обсмажити його, поки не з'явиться золотий колір;
- Потім всипати гриби, перемішати і залишити смажитися на п'ять хвилин;
- В окрему каструлю влити весь бульйон, включити плиту;
- У бульйон покласти вже готові гриби і цибулю, прокип'ятити п'ятнадцять хвилин;
- Перекласти суп в чашу блендера і повністю подрібнити в пюре, процідити;
- Повернути пюре назад в каструлю, довести до кипіння і влити вершки, приправити;
- Постійно заважати суп і тримати на вогні ще п'ять хвилин;
- Зелень вимити і відокремити листочки, прибрати вологу;
- Розлити суп порційно і прикрасити листочками зелені.
Салат «Смертельний номер» — спробуйте приготувати цю закуску за нашими рецептами.
Салат з маринованими огірками — візьміть на замітку рецепт смачної страви, яке дуже просто приготувати.
Читайте як приготувати шарлотку з вишнями в мультиварці.
Грибний крем-суп з крутонами
- 480 мл вершків (від 10%);
- 20 мл соняшникової олії;
- 650 г заморожених білих грибів;
- 400 г картоплі;
- 3 скибочки хліба;
- 3 зубчики часнику;
- 50 г цибулі;
- 25 г кропу;
- 120 г моркви;
- 5 р пряних трав.
Час – 1 година.
Калорії – 83.
Приготування:
- Спочатку необхідно почистити цибулю від лушпиння і нарізати його дрібними кубиками;
- На маленькому вогні у глибокій сковороді розігріти всі соняшникова олія;
- В олію покласти цибулю і пасерувати його до золотого кольору;
- Пізніше слід додати заморожені гриби, залишити на десять хвилин смажитися, постійно помішуючи. Попередньо гриби розморожувати не треба;
- Через час сковороду відставити на кілька хвилин у бік від вогню;
- Очищену моркву порізати невеликими кубиками;
- Картопля вимити, зчистити шкірку і теж порізати невеликими шматочками;
- Взяти каструлю, наповнити водою і в ній протягом двадцяти хвилин варити картоплю і моркву одночасно;
- Після цього воду з каструлі трохи злити, замість неї покласти грибну масу зі сковороди;
- За допомогою заглибного блендера перебити всю масу в пюре;
- Включити маленький вогонь під каструлею і постійно заважати вміст, поки воно не закипить;
- Після цього акуратно влити вершки і додати сіль за смаком;
- Перемішати, знову почекати, поки закипить, розлити по тарілках і додати вимитий і порубаний кріп;
- Хліб порізати на кубики. В окремій сковороді на невеликій кількості олії підсмажити сухарики, додавши очищені часточки часнику і пучок пряних трав. Подавати в окремій мисочці до супу або класти прямо в нього за кілька крутонів.
Крем-суп з білих грибів з вершками
- 420 г свіжих білих грибів;
- 220 мл води;
- 25 г сушених білих грибів;
- 1 цибулина;
- 5 г зерен гірчиці;
- 1 зубчик часнику;
- 30 мл соняшникової олії;
- 2 картоплини;
- 35 г вершкового масла;
- 950 мл курячого бульйону;
- 190 мл вершків 20%;
- 10 г петрушки.
Час – 1 годину і 10 хвилин.
Калорії – 116.
Приготування:
- Сушені гриби необхідно залити окропом і дати їм набрякнути хвилин двадцять;
- Цибулину почистити і нарізати півкільцями;
- Часник теж почистити і пропустити через давильню;
- Картопля брати середнього розміру, почистити його, вимити й нарізати кубиками;
- Свіжі гриби помити, порізати на зручні шматочки;
- Розігріти в каструлі обидва види масел, а потім покласти сюди видавлений часник, цибулю і зерна гірчиці;
- Все перемішати і смажити, поки цибуля не стане м'якше;
- Покласти сюди гриби і перемішувати їх з іншою масою, поки вся волога не випарується;
- Сушені гриби витягнути з води, прибрати вологу, порізати їх на маленькі шматочки;
- Додати їх разом з картоплею, бульйоном, водою від замочування до обсмаженої масі в каструлі, підсолити і перемішати;
- Взяти з супу один стакан рідини, все інше блендером перемішати з вершками до однорідності;
- При необхідності підлити рідину зі склянки, щоб поліпшити консистенцію. Довести до кипіння;
- Петрушку вимити й подрібнити, додати до супу при подачі.
Грибний суп-пюре з беконом і часниковими грінками
- 4 смужки бекону;
- 4 г мускатного горіха;
- 70 г сушених білих грибів;
- 1 морква;
- 180 мл вершків 10%
- 5 г сушеного кропу;
- 4 зубки часнику;
- 2 скибочки чорного хліба;
- 2 картоплини;
- 1 цибулина;
- 25 мл вершкового масла;
- 25 мл оливкової олії.
Час – 1 годину і 20 хвилин.
Калорії – 153.
Приготування:
- Очистити цибулю і часник від лушпиння. Всю цибулину і половину часнику порізати півкільцями;
- У сковороді змішати обидва види олії і в них обсмажити цибулю і часник протягом семи хвилин;
- Очищену моркву порізати тонкими слайсами і додати до цибулі, обсмажувати ще масу протягом десяти хвилин;
- Гриби залити теплою водою і дати їм набрякнути протягом п'ятнадцяти хвилин, після чого їх витягнути з води, нарізати на маленькі шматочки і додати до маси на сковороді;
- Гасити десять хвилин;
- Очищені від шкірки картоплини порізати на шматочки і покласти в каструлю;
- В цю ж каструлю налити води так, щоб вона не закривала половину верхніх шматочків картоплі. Вода повинна бути гарячою;
- Додати сюди мускатний горіх, кріп сушений і трохи білого перцю за бажанням;
- Коли картопля буде готова, додати до нього грибну масу, знову довести до кипіння і збити блендером до стану пюре. Ввести вершки, знову збити.
- Бекон трохи підсмажити на сухій сковороді і витягнути його на серветку. Він повинен бути хрустким;
- Шматочки хліба нарізати кубиками і покласти їх в ту ж сковороду, де тільки що був бекон;
- Другу половину часнику подрібнити ножем і додати в сковороду;
- Обсмажувати хліб до появи золотистої скоринки;
- Суп розлити по тарілках, додати смужку бекону і часникові грінки.
Рецепт для мультиварки
- 300 г білих грибів;
- 110 мл вершків;
- 1 морква;
- 3 пера зеленої цибулі;
- 3 гілочки петрушки;
- 2 гілочки кропу;
- 2 картоплини;
- 420 мл води;
- 1 цибулина;
- 2 зубки часнику;
- 10 г солі;
- 4 г чорного перцю.
Час – 1 годину і 5 хвилин.
Калорії – 114.
Приготування:
- Часник і цибулю очистити від лушпиння, а моркву і картоплю від шкірки;
- Цибулю порізати маленькими кубиками, часник тонкими слайсами;
- Картоплю порізати на кубики, моркву – теж брусочками або кубиками;
- Гриби промити і почистити від сміття, видалити корінці, порізати на слайсы;
- Всю зелень сполоснути під водою і дрібно порубати;
- У чашу мультиварки покласти картоплю, цибулю, моркву, зелень, часник, гриби;
- Залити сюди ж вказану кількість води і приправити, перемішати;
- Закрити кришкою і вибрати режим «Суп» або «Варка на пару» та поставити час півгодини;
- Після закінчення часу дати постояти супу ще п'ятнадцять хвилин, після чого його потрібно перелити в чашу блендера;
- Все подрібнити до стану пюре і перелити назад у ємність мультиварки;
- Поставити її в виїмка пристрою і влити вершки, перемішати;
- Вибрати режим «Підігрів» на сім хвилин, після чого подати крем-суп з білих грибів в тарілках і прикрасити залишками зелені.
Поради шеф-кухарів
Деякі кухарі радять при приготуванні змішувати свіжі гриби та сушені. В сушених грибах набагато більше аромату, коли ситність надають свіжі. Звичайно, білі гриби цілком можна замінити печерицями, лисичками, опеньками та ін.
Вершки бажано вибирати з високим відсотком жирності. Тоді консистенція у супу буде більш однорідна і приємна, та й це набагато ситніше. Однак, якщо не хочеться обтяжувати шлунок, достатньо взяти 10% продукт. Обов'язково брати звичайні вершки, не кондитерські, інакше вони збиваються і псують все блюдо солодкістю. Замість вершків можна використовувати плавлені сирки у розрахунку один сирок на літр супу. Смак буде зовсім іншим, але кремоподібна консистенція збережеться.
Замість води можна використовувати будь бульйон: яловичий, свинячий, або просто овочевий відвар. Тоді можна брати вершки з меншим відсотком жирності. Спеції, різні овочі можна заздалегідь покласти в бульйон, наприклад, кольрабі або корінь петрушки. Використовувати їх в рецепті не потрібно, але вони віддадуть свій смак в бульйон.
Грибний крем-суп – справжня знахідка для господинь, що не хочуть довго возитися біля плити. Це оригінальний спосіб побалувати себе і всю родину ситним та смачним обідом.