29 март 2019 1 930

Як зварити смачний крем-суп з білих грибів

Крем-супи прийшли в наше меню зовсім недавно, але вже встигли багатьма полюбитися. Це чудовий спосіб урізноманітнити раціон. Крем-супи завжди ситні з-за вершків, а аромат і смак грибів роблять їх ще більш особливими. Приготувати оригінальне блюдо так просто!

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
білих грибів - 420 г
курячого бульйону - 420 мл
вершкового масла - 65 г
лука - 2 шт.
жирних вершків - 190 мл
зелені - 20 г
солі - 7 р
білого меленого перцю - 5 г
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Приготування:

  1. Очищений від лушпиння цибулю подрібнити на кубики;
  2. Гриби почистити від сміття і вимити, прибрати вологу, порізати їх невеликими шматочками;
  3. Взяти глибоку сковороду і в ній розтопити вершкове масло;
  4. В олію покласти весь цибулю і обсмажити його, поки не з'явиться золотий колір;
  5. Потім всипати гриби, перемішати і залишити смажитися на п'ять хвилин;
  6. В окрему каструлю влити весь бульйон, включити плиту;
  7. У бульйон покласти вже готові гриби і цибулю, прокип'ятити п'ятнадцять хвилин;
  8. Перекласти суп в чашу блендера і повністю подрібнити в пюре, процідити;
  9. Повернути пюре назад в каструлю, довести до кипіння і влити вершки, приправити;
  10. Постійно заважати суп і тримати на вогні ще п'ять хвилин;
  11. Зелень вимити і відокремити листочки, прибрати вологу;
  12. Розлити суп порційно і прикрасити листочками зелені.

Салат «Смертельний номер» — спробуйте приготувати цю закуску за нашими рецептами.

Салат з маринованими огірками — візьміть на замітку рецепт смачної страви, яке дуже просто приготувати.

Читайте як приготувати шарлотку з вишнями в мультиварці.

Грибний крем-суп з крутонами

  • 480 мл вершків (від 10%);
  • 20 мл соняшникової олії;
  • 650 г заморожених білих грибів;
  • 400 г картоплі;
  • 3 скибочки хліба;
  • 3 зубчики часнику;
  • 50 г цибулі;
  • 25 г кропу;
  • 120 г моркви;
  • 5 р пряних трав.

Час – 1 година.

Калорії – 83.

Приготування:

  1. Спочатку необхідно почистити цибулю від лушпиння і нарізати його дрібними кубиками;
  2. На маленькому вогні у глибокій сковороді розігріти всі соняшникова олія;
  3. В олію покласти цибулю і пасерувати його до золотого кольору;
  4. Пізніше слід додати заморожені гриби, залишити на десять хвилин смажитися, постійно помішуючи. Попередньо гриби розморожувати не треба;
  5. Через час сковороду відставити на кілька хвилин у бік від вогню;
  6. Очищену моркву порізати невеликими кубиками;
  7. Картопля вимити, зчистити шкірку і теж порізати невеликими шматочками;
  8. Взяти каструлю, наповнити водою і в ній протягом двадцяти хвилин варити картоплю і моркву одночасно;
  9. Після цього воду з каструлі трохи злити, замість неї покласти грибну масу зі сковороди;
  10. За допомогою заглибного блендера перебити всю масу в пюре;
  11. Включити маленький вогонь під каструлею і постійно заважати вміст, поки воно не закипить;
  12. Після цього акуратно влити вершки і додати сіль за смаком;
  13. Перемішати, знову почекати, поки закипить, розлити по тарілках і додати вимитий і порубаний кріп;
  14. Хліб порізати на кубики. В окремій сковороді на невеликій кількості олії підсмажити сухарики, додавши очищені часточки часнику і пучок пряних трав. Подавати в окремій мисочці до супу або класти прямо в нього за кілька крутонів.

Крем-суп з білих грибів з вершками

  • 420 г свіжих білих грибів;
  • 220 мл води;
  • 25 г сушених білих грибів;
  • 1 цибулина;
  • 5 г зерен гірчиці;
  • 1 зубчик часнику;
  • 30 мл соняшникової олії;
  • 2 картоплини;
  • 35 г вершкового масла;
  • 950 мл курячого бульйону;
  • 190 мл вершків 20%;
  • 10 г петрушки.

Час – 1 годину і 10 хвилин.

Калорії – 116.

Приготування:

  1. Сушені гриби необхідно залити окропом і дати їм набрякнути хвилин двадцять;
  2. Цибулину почистити і нарізати півкільцями;
  3. Часник теж почистити і пропустити через давильню;
  4. Картопля брати середнього розміру, почистити його, вимити й нарізати кубиками;
  5. Свіжі гриби помити, порізати на зручні шматочки;
  6. Розігріти в каструлі обидва види масел, а потім покласти сюди видавлений часник, цибулю і зерна гірчиці;
  7. Все перемішати і смажити, поки цибуля не стане м'якше;
  8. Покласти сюди гриби і перемішувати їх з іншою масою, поки вся волога не випарується;
  9. Сушені гриби витягнути з води, прибрати вологу, порізати їх на маленькі шматочки;
  10. Додати їх разом з картоплею, бульйоном, водою від замочування до обсмаженої масі в каструлі, підсолити і перемішати;
  11. Взяти з супу один стакан рідини, все інше блендером перемішати з вершками до однорідності;
  12. При необхідності підлити рідину зі склянки, щоб поліпшити консистенцію. Довести до кипіння;
  13. Петрушку вимити й подрібнити, додати до супу при подачі.

Грибний суп-пюре з беконом і часниковими грінками

  • 4 смужки бекону;
  • 4 г мускатного горіха;
  • 70 г сушених білих грибів;
  • 1 морква;
  • 180 мл вершків 10%
  • 5 г сушеного кропу;
  • 4 зубки часнику;
  • 2 скибочки чорного хліба;
  • 2 картоплини;
  • 1 цибулина;
  • 25 мл вершкового масла;
  • 25 мл оливкової олії.

Час – 1 годину і 20 хвилин.

Калорії – 153.

Приготування:

  1. Очистити цибулю і часник від лушпиння. Всю цибулину і половину часнику порізати півкільцями;
  2. У сковороді змішати обидва види олії і в них обсмажити цибулю і часник протягом семи хвилин;
  3. Очищену моркву порізати тонкими слайсами і додати до цибулі, обсмажувати ще масу протягом десяти хвилин;
  4. Гриби залити теплою водою і дати їм набрякнути протягом п'ятнадцяти хвилин, після чого їх витягнути з води, нарізати на маленькі шматочки і додати до маси на сковороді;
  5. Гасити десять хвилин;
  6. Очищені від шкірки картоплини порізати на шматочки і покласти в каструлю;
  7. В цю ж каструлю налити води так, щоб вона не закривала половину верхніх шматочків картоплі. Вода повинна бути гарячою;
  8. Додати сюди мускатний горіх, кріп сушений і трохи білого перцю за бажанням;
  9. Коли картопля буде готова, додати до нього грибну масу, знову довести до кипіння і збити блендером до стану пюре. Ввести вершки, знову збити.
  10. Бекон трохи підсмажити на сухій сковороді і витягнути його на серветку. Він повинен бути хрустким;
  11. Шматочки хліба нарізати кубиками і покласти їх в ту ж сковороду, де тільки що був бекон;
  12. Другу половину часнику подрібнити ножем і додати в сковороду;
  13. Обсмажувати хліб до появи золотистої скоринки;
  14. Суп розлити по тарілках, додати смужку бекону і часникові грінки.

Рецепт для мультиварки

  • 300 г білих грибів;
  • 110 мл вершків;
  • 1 морква;
  • 3 пера зеленої цибулі;
  • 3 гілочки петрушки;
  • 2 гілочки кропу;
  • 2 картоплини;
  • 420 мл води;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубки часнику;
  • 10 г солі;
  • 4 г чорного перцю.

Час – 1 годину і 5 хвилин.

Калорії – 114.

Приготування:

  1. Часник і цибулю очистити від лушпиння, а моркву і картоплю від шкірки;
  2. Цибулю порізати маленькими кубиками, часник тонкими слайсами;
  3. Картоплю порізати на кубики, моркву – теж брусочками або кубиками;
  4. Гриби промити і почистити від сміття, видалити корінці, порізати на слайсы;
  5. Всю зелень сполоснути під водою і дрібно порубати;
  6. У чашу мультиварки покласти картоплю, цибулю, моркву, зелень, часник, гриби;
  7. Залити сюди ж вказану кількість води і приправити, перемішати;
  8. Закрити кришкою і вибрати режим «Суп» або «Варка на пару» та поставити час півгодини;
  9. Після закінчення часу дати постояти супу ще п'ятнадцять хвилин, після чого його потрібно перелити в чашу блендера;
  10. Все подрібнити до стану пюре і перелити назад у ємність мультиварки;
  11. Поставити її в виїмка пристрою і влити вершки, перемішати;
  12. Вибрати режим «Підігрів» на сім хвилин, після чого подати крем-суп з білих грибів в тарілках і прикрасити залишками зелені.

Поради шеф-кухарів

Деякі кухарі радять при приготуванні змішувати свіжі гриби та сушені. В сушених грибах набагато більше аромату, коли ситність надають свіжі. Звичайно, білі гриби цілком можна замінити печерицями, лисичками, опеньками та ін.

Вершки бажано вибирати з високим відсотком жирності. Тоді консистенція у супу буде більш однорідна і приємна, та й це набагато ситніше. Однак, якщо не хочеться обтяжувати шлунок, достатньо взяти 10% продукт. Обов'язково брати звичайні вершки, не кондитерські, інакше вони збиваються і псують все блюдо солодкістю. Замість вершків можна використовувати плавлені сирки у розрахунку один сирок на літр супу. Смак буде зовсім іншим, але кремоподібна консистенція збережеться.

Можна використовувати не тільки заморожені або сушені гриби, але і вже відварені. Їх бажано теж трохи попередньо потримати на сковороді, щоб утворилася апетитна скориночка. Варені гриби можуть вимагати менше солі, але більше інших спецій.

Замість води можна використовувати будь бульйон: яловичий, свинячий, або просто овочевий відвар. Тоді можна брати вершки з меншим відсотком жирності. Спеції, різні овочі можна заздалегідь покласти в бульйон, наприклад, кольрабі або корінь петрушки. Використовувати їх в рецепті не потрібно, але вони віддадуть свій смак в бульйон.

Грибний крем-суп – справжня знахідка для господинь, що не хочуть довго возитися біля плити. Це оригінальний спосіб побалувати себе і всю родину ситним та смачним обідом.

Що ще почитати: