12 март 2019 1 315

Як смачно приготувати плов з горохом нут

Плов – не саме легке блюдо. Щоб він вийшов соковитим і розсипчастим, ароматним і яскравим, потрібно багато практики. Для тих, хто вже пізнав всі тонкощі приготування традиційного плову, ми пропонуємо спробувати додати до нього нут. Вийде дуже оригінально!

Як замочити нут для плову

Нут – це горох і, відповідно, дуже на нього схожий. Для того, щоб швидше зварити такі боби, їх теж необхідно замочити. Саме правильний час замочування – чотири години. Багато вважають, що це самий точний час і ні хвилиною більше, ні менше. Так як якщо замочувати довше, то нут набереться зайвої води, а якщо менше, то недостатньо добре отмокнет.

Краще замочувати боби в теплій воді, адже так реакцію можна прискорити. А після замочування воду обов'язково необхідно злити і промити нут як слід проточною водою.

Вегетаріанський плов з нутом
Інгредієнти Кількість
соняшникової олії - 220 мл
часнику - 1 головка
нуту - 110 г
моркви - 3 шт.
рису сорту басматі або девзира - 370 г
цибулин - 2 шт.
солі - 10 г
соєвого м'яса - 70 г
барбарису - 15 г
червоного перцю - 5 г
зіри - 5 г
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 335 Ккал

Покроковий рецепт:

  1. Попередньо потрібно замочити нут. Краще зробити це за дві доби, щоб він трохи проріс – вийде ніжніше. За добу він сильно набухає, воду необхідно міняти кожні шість годин;
  2. Рис промити, сорт девзира це вимагає до 30 разів, щоб прибрати весь крохмаль;
  3. Вимиту моркву почистити, нарізати її слайсами, а далі подрібнити соломкою по діагоналі;
  4. Очищену від лушпиння цибулину порізати півкільцями;
  5. В посудині (краще в казанку) сильно розігріти олію;
  6. У нього покласти моркву і пасерувати її, потім висипати сюди ж цибулю і сіль. Обсмажувати масу до золотого кольору;
  7. Далі додати соєве м'ясо і всі приправи. Замість цибулі і часнику рекомендується використовувати асафетіду. Перемішати;
  8. Додати нут і знову перешкодити;
  9. Викласти зверху рис, ні в якому разі його не перемішувати з іншою масою, розрівняти;
  10. Часник очистити від лушпиння, але на часточки не ділити. Тонку лушпиння можна залишити. Увіткнути його в центр рису;
  11. Влити воду так, щоб вона покривала рис приблизно на один палець. Робити це потрібно обережно, щоб рис не розмити. При необхідності ще досолити;
  12. Накрити кришкою і готувати на маленькому вогні близько сорока хвилин;
  13. Зняти з вогню, коли буде готовий, і перемішати всі інгредієнти. Часник вийняти і викинути.

Узбецький плов з нутом і бараниною

  • 900 г баранини;
  • 35 г родзинок;
  • 1000 г круглого рису;
  • 10 г барбарису;
  • 1000 г жовтої моркви;
  • 220 г нуту;
  • 3 головки часнику;
  • 210 мл бавовняного масла;
  • 10 г зіри;
  • 3 цибулини;
  • 80 г курдючного жиру;
  • 3 г цукру;
  • 25 г солі;
  • 10 г спецій для плову.

Час – 2 години.

Калорії – 581.

Приготування:

  1. Курдючний жир порізати невеликими шматочками;
  2. Бавовняне масло розігріти в казані, потім додати сюди жир шматочками і розтопити його. Повинна з'явитися плівка золотиста;
  3. Якщо в м'ясі є бараняча кісточка, її потрібно покласти разом з жиром і обсмажити її. Витягнути потрібно хвилин через десять;
  4. Цибуля звільнити від лушпиння і нарізати півкільцями, його слід обсмажити в маслі і жирі;
  5. М'ясо вимити і порізати шматочками, не дуже маленькими. Оптимальний розмір – 3 див. Його покласти до цибулі, як тільки той стане золотим;
  6. Як тільки на м'ясі з'явиться скоринка, приблизно через п'ятнадцять хвилин, слід покласти в казан очищену і нарізану соломкою моркву;
  7. Обсмажувати морква, поки вона не почне прилипати до м'яса і не стане зовсім м'якою. До неї можна всипати сіль;
  8. Далі залити м'ясо літром гарячої води. Шматочки повинні бути ледве-ледве видні з-під води. Почекати, поки закипить;
  9. Потім в казан кладуть трохи очищені головки часнику, всі спеції, попередньо замочений нут. Накрити кришкою і томити протягом двадцяти п'яти хвилин;
  10. Рис добре промити і дати йому набрякнути воді протягом п'яти годин, воду можна міняти;
  11. По закінченню часу часник витягнути, всю масу перемішати і зверху викласти рис, рівномірно розподілити його і ні в якому разі не придавлювати;
  12. Трохи посолити і залити водою так, щоб вона покривала рис приблизно на 2 див. казанок Кришкою не накривати;
  13. Через півгодини, коли вода вже буде трохи нижче середини всієї маси, слід зібрати рис гіркою, зробити в ньому проколи, в які потрібно покласти часник і додати трохи зіри;
  14. Накрити кришкою або тарілкою і готувати на маленькому вогні хвилин п'ятнадцять. Зняти з вогню і дати настоятися не менше півгодини;
  15. Кришку зняти, рис перемішати з іншою масою, викласти на тарілку, зверху розкласти часник і м'ясо. М'ясо бажано порізати на дрібні шматочки вже після готування.

Перловка з тушонкою в мультиварці — це ситне і досить просте блюдо, яке можна готувати кожен день.

Дієтичні котлети з індички — краща страва для дитячого харчування. Котлетки виходять ніжними і соковитими, читайте наші рецепти.

Кілька варіантів соусу для шашлику від класичного до пряного з грузинськими нотками.

Плов з горохом нут і куркою

  • 8 коробочок кардамону;
  • 160 г круглого рису;
  • 5 р куркуми;
  • 2 цибулини;
  • 2 лаврових листа;
  • 2 г меленої гвоздики;
  • 900 г курки (тушка);
  • 170 г нуту;
  • 160 г рису длиннозернового;
  • 3 р зіри;
  • 4 перцю горошком;
  • 9 зубків часнику;
  • 2 г кориці;
  • 2450 мл води;
  • 70 мл соняшникової олії;
  • 2 г коріандру.

Час – 1 годину і 30 хвилин.

Калорії – 90.

Приготування:

  1. Нут залишити у воді на ніч;
  2. Вранці його необхідно зварити до повної готовності;
  3. Промитий рис залишити у воді на півгодини, після чого воду повністю злити;
  4. Цілу курку розрізати на чотири частини і промити їх, далі скласти в посудину і влити воду;
  5. Поставити на вогонь і, коли закипить, зняти пінку і всипати бажану кількість солі і спеції до бульйону;
  6. Сюди ж покласти очищений часник і цибулю, готувати півгодини;
  7. Другу цибулину порізати тонкими пір'ям;
  8. Бульйон процідити;
  9. В окремій каструлі підсмажити нарізану цибулю;
  10. Потім всипати до нього зазначені спеції, перемішати, потримати одну хвилину на вогні і всипати горох;
  11. Через півхвилини перемішати, додати рис, знову перемішати;
  12. Влити сюди ж 600 мл курячого бульйону;
  13. Зверху розподілити всі чотири шматочки курки, посудину накрити кришкою і готувати, поки рис повністю не звариться;
  14. Решту бульйону можна використовувати за своїм розсудом, а замість курки взяти двох курчат. Перед подачею плову його можна збагатити підсмаженими горіхами, зеленню, гранатом.

Плов з нутом, чорносливом і качиною грудкою

  • 900 р качиної грудки;
  • 40 р качиного жиру;
  • 140 г нуту;
  • 35 мл соняшникової олії;
  • 1000 г апельсинів;
  • 360 г гречаної крупи;
  • 260 г чорносливу;
  • 550 г цибулі;
  • 10 г меду.

Час – 1 годину і 20 хвилин.

Калорії – 137.

Приготування:

  1. Качку промити, зрізати шкірку, порізати на невеликі шматочки;
  2. Зрізану шкірку разом з жиром кинути плавитися в гарячий казан;
  3. Коли жир витопиться, ложкою або шумівкою зібрати залишки шкірочки;
  4. Додати соняшникову олію;
  5. Очищену від лушпиння цибулину нарізати чверть кільцями і кинути в казан. Обсмажити до прозорості;
  6. Далі додати м'ясо качки;
  7. З одного апельсина вичавити сік і змішати його з медом, а потім цю масу додати до м'яса;
  8. Чорнослив порізати соломкою і додати його в казан через п'ятнадцять хвилин після того, як було додано м'ясо;
  9. Додати заздалегідь замочений нут і залити все водою так, щоб вона була мінімум на сантиметр вище самого нуту. Вода повинна бути гарячою. Сюди ж всипати спеції для плову;
  10. Інші апельсини почистити і нарізати кубиками;
  11. Коли нут буде готовий, додати апельсини і зверху викласти пропарену гречану крупу;
  12. Додати трохи води при необхідності, накрити кришкою і на маленькому вогні довести до повної готовності.

Плов з нутом в мультиварці

  • 1 головка часнику;
  • 600 г баранини;
  • 3 моркви;
  • 120 г нуту;
  • 430 р пропареного длиннозернового рису;
  • 4 цибулини;
  • 15 г солі;
  • 10 г спецій для плову.

Час – 2 години і 40 хвилин.

Калорії – 199.

Приготування:

  1. Нут замочити на дві години в теплій воді;
  2. У чашу мультиварки налити трохи соняшникової олії і прожарити його на режимі «Смаження», вибрати 160 за Цельсієм і сорок хвилин;
  3. Моркву почистити і крупно натерти;
  4. Очищені цибулини нарізати тонкими пір'ям;
  5. Цибуля відправити в масло смажитися;
  6. У цей час нарізати невеликими шматочками м'ясо, краще вибирати тазостегнову частину;
  7. Коли цибуля стане золотим, до нього покласти м'ясо, перемішати і залишити на десять хвилин;
  8. Якщо на м'ясі вже з'явилася невелика скоринка, настав час додати моркву і теж перемішати;
  9. Через кілька хвилин додати нут, його бажано перед цим віджати;
  10. Сіль змішати зі спеціями (краще брати зіру, куркуму, томат сушений, чабер, коріандр, барбарис) і додати до моркви;
  11. Залити в чашу гарячу воду, щоб вона була на 2,5 см вище решти маси;
  12. Закрити кришку, вибрати режим «Гасіння» і залишити на одну годину;
  13. Рис промити і хвилин на двадцять замочити в солоній воді;
  14. Після години відкрити кришку мультиварки і рівним шаром на м'ясо викласти рис;
  15. Потім акуратно ввести три склянки води поверх рису, в центр поставити очищену від верхньої лушпиння головку часнику, закрити кришку і на режимі «Гасіння» залишити ще на п'ятдесят хвилин;
  16. По закінченню часу всі інгредієнти акуратно перемішати, подавати з часником в центрі страви.

Поради кулінарів

Багато люди навідріз відмовляються готувати що-небудь з рисом. У одних причиною такої відмови є те, що зерна злипаються. Для інших же, навпаки, причиною є те, що рис виходить розсипчастим. Потрібно зауважити, що для приготування нашого страви друга категорія людей сьогодні у виграші.

Щоб рис вийшов конкретної консистенції, тут важливо знати, який саме сорт вибрати. Басматі, пропарений і длиннозерныстый – три варіанти, які цілком доступні в продажу на сьогоднішній день. Їх потрібно лише добре промити, щоб отримати потрібний результат.

Якщо купувати круглий рис, то можна промивати його і сотню разів, але все одно не вийде розсипчастої консистенції. Цей рис призначений бути липким, тому його часто вибирають навіть для приготування суші. Справа в тому, що в цьому сорті дуже велика кількість крохмалю, який вбирає воду і від цього виводить з себе клейковину. Ось і виходить ідеально липкий рис.

Для отримання розсипчастого рису можна його замочити. Для цього спочатку його потрібно промити до прозорості, потім залити холодною водою на півгодини. Після цього воду злити, залити рис окропом у правильній пропорції, додати шматочок масла, солі і прибрати на плиту до повної готовності.

Ще один метод, який можна застосувати, але не бажано. Він підходить для випадку, коли вже зовсім нічого не виходить. Для нього рис необхідно відварити до повної готовності у великій кількості води, а потім злити на друшляк і дати воді стекти.

Також рис можна обсмажити, щоб отримати його розсипчастим. Для цього його потрібно всипати в сковороду з олією, обсмажити близько десяти хвилин, потім залити водою і варити до готовності.

Краще готувати рис у сотейнику або каструлі з товстим дном. Таке дно добре прогрівається і рівномірно «готує» страви. У тонкостінної посуді, навпаки, утворюються бульбашки, які сприяють пригорання продуктів.

Плов з нутом набагато ситніше, що особливо важливо для вегетаріанців або людей, що дотримують пост. А ще це дуже апетитно і колоритно – справжній смак Сходу!

Що ще почитати: