Як швидко і смачно посмажити кабачки на сковороді
Кабачки можна назвати єдиною овочевою культурою, яку вживають в їжу виключно в незрілому вигляді. При невеликій калорійності (до 25 ккал/100 г) зелені плоди володіють великим вмістом вітамінів, корисних харчових волокон, які так необхідні при проблемах з шлунково-кишковим трактом.
Готують цей овоч різними способами: смажать, запікають і смажать. Останній спосіб термічної обробки, звичайно, додає страві калорійності, але саме його найбільше люблять за швидкість приготування і смачну скоринку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молодого кабачка - | 500 г |
рослинної олії - | 90 мл |
солі і спецій - | за смаком |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 г: 77 Ккал |
Існує маса рецептів смажених кабачків, і у кожного з них є свої шанувальники. Але найпростіший рецепт припускає використання тільки цього овоча, олії та спецій. В якості останніх крім короля спецій (чорного меленого перцю) можна також взяти паприку або мелена орегано.
Як посмажити кабачки на сковороді:
- Кабачки старанно вимити під струменями проточною водою, на наступному етапі підготовки овочів нарізати їх брусочками або кружальцями, товщина яких не повинна бути більше одного сантиметра;
- Після цього їх слід обваляти в спеціях і присолити;
- На розпеченій олії обсмажити шматочки овоча до красивої карамельної скоринки;
- Перед подачею дати їм трохи полежати на паперовому рушнику, для видалення надлишків жиру;
- Подавати зі сметанним соусом або майонезом, задобренным часником і зеленню.
Як смажити кабачки в клярі
Красиві апетитні кружечки кабачка в золотистому хрусткому клярі, м'які всередині з тонким часниковим ароматом готуються просто і дуже швидко. На обідній стіл їх можна подати разом з соусом із сметани (майонезу), часнику, зелені та інших спецій за смаком. Кабачки в клярі можуть бути не тільки гарніром до м'яса або птиці, а ще їх можна взяти з собою для перекусу на пікнік.
У процесі приготування використовуються доступні продукти з наступного списку:
- 500 г молодих кабачків;
- 2 середніх курячих яйця;
- 50 г майонезу;
- 90 г борошна;
- 5 г солі;
- 7-9 г часнику;
- 80 мл рослинного масла.
На підготовку інгредієнтів і безпосередню їх смаження піде від 40 до 60 хвилин.
Калорійність кабачків в клярі – 195,3 ккал на кожні 100 р.
Порядок роботи:
- Кабачки вимити, порізати кружечками по півсантиметра, присолити і дати їм трохи постояти. Це позбавить від зайвої вологи і не зробить готову страву прісним;
- Для кляру трохи збити (тільки до однорідного стану) яйця. Потім додати до них сіль, спеції, майонез, часник і борошно. Розмішати все. Повинно вийти однорідне рідке тісто без грудочок;
- На сковороді відповідного розміру добре прогріти масло. Кружечки овоча обваляти спочатку в борошні, потім занурити в кляр і швидко перекласти на сковороду. Так рідкий кляр не стече з мокрого овоча;
- Обсмажувати кружечки з кожного боку до золотистого сонячного кольору. Смажені кабачки з сковороди слід виймати на підстилку з паперового рушника, щоб видалити зайве масло.
Смажені кабачки з помідорами, часником і майонезом
Зі смажених кабачків і помідорів можна приготувати смачну річну закуску. Доповнить таку закуску соус з майонезу, часнику та зелені. Останній інгредієнт здатний значно змінити смак готового блюда, оскільки кріп, кінза або петрушка кожна окремо здатні надавати різні смаки соусу і кабачків.
Пропорції продуктів, використовуваних для приготування:
- 500 г кабачків;
- 300 г томатів;
- 100 г майонезу;
- 9 г часнику;
- 30 г зелені;
- 30 г борошна;
- 75 мл рослинного масла;
- сіль і спеції за смаком.
Дві – чотири порції такої закуски можна приготувати за півгодини.
Харчова цінність готового страви в середньому – 200,7 кілокалорій на 100 грамів.
Порядок черговості кулінарних процесів:
- Підготовлені і нарізані кружальцями кабачки обваляти в борошні і обсмажити з рослинним маслом з двох сторін. Викласти їх на паперову серветку або рушник, щоб прибрати зайве масло з їх поверхні;
- Для соусу змішати подрібнений пресом або теркою часник, дрібно посічену зелень з майонезом. Відрегулювати смак сіллю і спеціями;
- Томати вимити і нарізати тонкими слайсами у вигляді кружечків або півкіл (залежно від розміру) за кількістю кружечків смажених кабачків;
- Збірка закуски: кружечок кабачка змастити соусом і укласти на нього помідорний слайс, зверху прикрасити листочками зелені. Подавати цю закуску можна, як теплою, так і повністю охолола.
Рецепт кабачків кружечками в паніровці
Паніровка не тільки покращує зовнішній вигляд смажених кабачків, але і робить їх смак значно апетитніше. Крім традиційних панірувальних сухарів для обвалювання овоча можна взяти подрібнені в крихту крекери. Вийде так само смачно.
Інгредієнти для приготування:
- 500 г кабачків;
- 200 г панірувальних сухарів (або крекерной крихти);
- 2 курячих яйця;
- 50 р пшеничного борошна;
- 7 г сухої зелені кропу;
- 100 мл рослинного масла;
- сіль і спеції.
Загальна тривалість приготування буде в межах 40 хвилин.
Показник калорійності страви на рівні 214,3 кілокалорій на 100 грамів.
Як правильно смажити:
- Чисті, вимиті кабачки нашаткувати кружечками не товщі 5 мм і посоливши дати їм трохи постояти;
- Тим часом підготувати три тарілки. В першу просіяти борошно, у другій збити з сіллю і кропом яйця, а третю наповнити панірувальними сухарями;
- Олія для обсмажування налити на поверхню сковороди і розжарити;
- Підготовлені кружальця кабачка спочатку викупати в борошні, потім занурити в яєчної суміші, і щедро обваляти в панірувальних сухарях з третьої тарілки;
- Обсмажити кружечки в паніровці до золотистої хрусткої скоринки. Подавати гарячими або теплими, зі сметаною.
Готуємо овочі з фаршем та сиром
З фаршем та сиром можна приготувати смачні фаршировані кабачки, які можуть бути на обідньому столі закускою, гарніром або самостійним блюдом. Крім швидкості приготування і прекрасного смаку, в сезон це ще й дуже бюджетне гостину.
Для фаршированих кабачків на сковороді потрібно взяти:
- 500 г молодих кабачків (2 середніх примірники);
- 200 г м'ясного фаршу;
- 150 г твердого нетугоплавкого сиру;
- 100 г помідорів;
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 2 курячих яйця;
- 50 мл рослинного масла;
- чорний мелений перець і сіль за смаком.
Тривалість процесу приготування в середньому триває годину-півтори.
Поживність такої страви – 136,5 ккал/100 р.
Як смачно приготувати кабачки з фаршем та сиром на сковороді:
- Вимиті кабачки без плодоніжок нарізати поперек кружечками по 2,5 див. Вибрати з кожного м'якоть, перетворивши їх у кільця;
- М'якоть кабачка нашаткувати невеликими кубиками. Так само зробити з цибулею і помідорами;
- Нашатковані овочі разом з м'ясним фаршем, посоливши і поперчив перед цим, обсмажити на сковороді з кількома столовими ложками рослинного масла до готовності. На це піде приблизно 20-25 хвилин;
- У остиглий фарш вбити сирі яйця і розмішати. Це допоможе краще схопитися масі в подальшому приготуванні;
- На розпеченому маслі в сковороді обсмажити кільця кабачка з кожної сторони. Потім наповнити їх фаршем, посипати сирної стружкою зверху, накрити сковороду кришкою і тушкувати до готовності ще 20-25 хвилин.
Читайте як приготувати смачного гусака в мультиварці — шматочками або цілком, з яблуками, спеціями або травами.
Читайте як приготувати пісні оладки з кабачків — простий, домашній рецепт.
Візьміть на замітку рецепт імбирних пряників до Великодня з розписом — в нашій статті детальні покрокові підказки з фото.
Рецепт овочів з грибами
Це блюдо можна було б назвати овочевим рагу, але от всі овочі для нього обсмажуються окремо і тільки після цього з'єднуються разом. Обмінятися ж смаками і ароматами один одного їм допомагає ніжний вершковий соус з домашньої сметани, в якому вони потім тушкують.
Перелік використовуваних інгредієнтів і їх пропорції:
- 300 г кабачків;
- 300 г баклажанів;
- 300 г печериць;
- 150 р ріпчастої цибулі;
- 200 мл домашньої жирної сметани;
- 110 мл рослинного масла для обсмажування;
- 30 г зелені для подачі;
- сіль.
При одночасному обсмажуванні всіх інгредієнтів на різних сковородах з приготуванням страви можна впоратися за 40 хвилин, в іншому випадку тривалість збільшується.
Калорійність таких смажених кабачків – 148,7 ккал в 100 р.
Приготування:
- Вимиті кабачки, з віддаленими плодоніжками, нашаткувати дрібними кубиками і обсмажити на сковороді до готовності;
- Баклажани вимити, зняти шкірку, нашаткувати і дати трохи постояти, присипавши сіллю, щоб пішла гіркота. Потім їх також обсмажити до готовності;
- Подрібнені гриби посмажити разом з цибулею, але для святкової подачі можна одну невелику цибулину нарізати кільцями і обсмажити до карамельного кольору окремо;
- Змішати всі складники страви разом, залити сметаною, додати спеції і готувати, накривши вміст сковороди кришкою, буквально кілька хвилин, щоб гриби і овочі встигли «подружитися»;
- Перед подачею зверху на блюдо викласти золотисті кільця хрусткого цибулі і посипати все рубаною зеленню.
Кулінарні хитрості
Красивий зовнішній вигляд смажених кабачків можна отримати, обсмажуючи їх на сковороді-гриль без олії, а лише трохи змастивши самі пластини нарізаного овоча.
Щоб збагатити смак готових овочів, їх перед приготуванням можна ненадовго побризкати соком лимона або бальзамічним оцтом.
Як панірування можна використовувати дрібну стружку з натертого твердого сиру. Карамельна скоринка, яка вийде в результаті, не дозволить відразу розгадати, з чого ж приготовлено страву.