Як швидко і смачно приготувати печінку з овочами
Печінка – дуже корисний продукт, який обов'язково повинен бути присутнім у раціоні харчування кожного, хто піклується про своє здоров'я. На жаль, даний субпродукт люблять не всі. А даремно! У печінці міститься повний набір амінокислот, фолієва кислота, ударна доза вітаміну А, вітаміни групи В і багато інших.
Не можна не відзначити і те, що при всій своїй корисності, печінка – це низькокалорійний продукт, тому його обов'язково слід включити в раціон дієтичного харчування.
Як правило, її смажать на олії або ж на тваринному жирі (смальці). З приправ найбільш підходящі: запашний і чорний перець, лавровий лист, хмелі-сунелі.
Більш докладний опис тонкощів приготування смачної печінки викладається нижче.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
печінка свиняча - | 0,7 кг |
цибуля ріпчаста - | 4 шт. |
морква - | 2 шт. |
борошно пшеничне - | для панірування |
молоко незбиране - | 300 мл |
рослинна олія - | для смаження |
сіль поварена - | за смаком |
суміш чорного і запашного перцю - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 196 Ккал |
Покроковий рецепт приготування страви:
- Для приготування краще використовувати свіжу печінку. Якщо вона була заморожена, то її необхідно заздалегідь розморозити на нижній полиці холодильника. Печінка очистіть від плівок і прожилок, промийте під проточною водою, а потім наріжте пластиками з наступними розмірами: 1см в товщину 4 см в довжину, 2-2,5 см в ширину;
- Залийте нарізаний субпродукт холодним молоком і залиште на 30 хвилин. Це додасть йому особливої ніжності;
- Після закінчення зазначеного часу, молоко необхідно злити, а субпродукт злегка обсушити за допомогою паперових рушників;
- Приправте осушену свинячу печінку сіллю і сумішшю перців;
- Широку плоску тарілку наповніть невеликою кількістю борошна. Умочіть в неї з усіх боків шматочки приправленого субпродукту;
- Сковороду з високими бортиками наповніть невеликою кількістю рослинного масла і розжарте. Викладайте в розпечене масло шматочки запанированной печінки (в один шар) і обсмажуйте до появи рум'яної скоринки. Перевірте печінку готовність: при проколюванні з неї не повинен з'являтися червоний сік. Обсмажте, таким чином, всю печінку, а потім викладіть її на велике плоске блюдо;
- Далі приступимо до приготування овочів. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, а моркву не надто довгою соломкою. Обсмажте нарізані овочі на маслі, що залишився після приготування печінки. За смаком додайте сіль і перець. Цибуля повинен красиво зарум'янитися, а морква стати м'якою;
- Розкладіть обсмажені овочі рівномірним шаром поверх печінки, намагаючись покрити ними кожен її шматочок. Готову страву можна подати до столу як самостійне, а можна гарнірувати картоплею або рисом.
Рецепт курячої печеночки з морквою в сметані
Інгредієнти:
- куряча печінка – 500 г;
- червоний цибуля – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- сметана – 250 мл;
- сіль поварена;
- перець чорний мелений;
- мускатний горіх;
- спред – 2 ст. л.;
- мед – 1 ст. л.
Тривалість приготування: 40 хв.
Кількість кКал на 100 г: 117.
Приготування:
- Курячий субпродукт промийте під струменем проточної води, а потім осушіть за допомогою паперових серветок. Так як куряча печінка має порівняно невеликі розміри, то розрізати нам її не потрібно;
- Підготуйте овочі: моркву натріть на тертці, а цибулю наріжте півкільцями;
- У сковороді розтопити шматочок спреду, а потім обсмажте до м'якості цибулю. Після цього додайте до цибулі моркву і продовжуйте процес обсмажування протягом ще 2-3 хвилин;
- У невеликій піалі змішайте сметану, мед і по дрібці солі, мускатного горіха і перчика;
- На невелике деко для запікання викладіть рівним шаром обсмажені цибулю з морквою. Поверх піджарки розкладіть шматочки курячої печінки. Покрийте її сметанною заправкою;
- Помістіть деко в розігріту до 1800С духовку на 30 хвилин;
- Готову страву можна подавати двома способами: або перемішати, або шарами (безпосередньо так, як готувалося). На гарнір подавайте картопляне пюре і свіжі овочі.
Як приготувати ніжну свинину у вині читайте в нашій статті.
Рецепт дуже смачних узбецьких коржів у тандирі — це дуже смачно і готується просто.
Рецепт рулету з свинячої рульки — страва досить калорійне, але чоловіки, напевно, його оцінять, особливо під пиво.
Як готувати субпродукт в мультиварці
Інгредієнти для приготування:
- печінка яловича – 0,4 кг;
- молоко – 150 мл;
- сметана – 200 мл;
- гірчиця – 1 ч. л.;
- цибулина – 1 шт.;
- томати свіжі – 2 шт.;
- борошно пшеничне – 2 ст. л.;
- рослинне масло – 3 ст. л.;
- сіль;
- перець чорний.
Тривалість приготування: 65 хв.
Кількість кКал на 100 г: 142.
Яловича печінка, тушкована з овочами в мультиварці, готується так:
- Підготуйте яловичу печінку. Якщо на ній присутні прожилки або ж плівочки – їх необхідно видалити. Далі субпродукт слід промити й нарізати невеликими довільними шматочками;
- Залийте нарізану яловичу печінку молоком і залиште на півгодини;
- У суху чашу мультиварки помістіть 2 ст. л. борошна і, включивши режим «Смаження», обсмажте до легкої золотавості. Потім влийте рослинне масло і швидко розмішайте до однорідності;
- Додайте нашаткований півкільцями цибулину і продовжуйте процес обсмажування;
- Тим часом натріть на тертці моркву і наріжте на скибочки томати. Додати їх до цибулі. Продовжуйте обжарку ще 3-4 хвилини;
- Потім вимкніть режим «Смаження», покладіть в чашу, вимочену в молоці, яловичу печінку і соус зі сметани і гірчиці. Посоліть за смаком і приправте чорним перцем. Перемішайте, увімкніть режим «Гасіння» і готуйте протягом наступних 20 хвилин;
- При бажанні, в кінці приготування можете посипати готову страву подрібненим кропом.
Рекомендації досвідчених кулінарів
При приготуванні будь-якого виду печінки з овочами варто пам'ятати про те, що даний субпродукт не любить тривалої термічної обробки. В іншому випадку він стає «гумовим».
Для того, щоб зробити печінка більш ніжною і прибрати легку гіркоту, її необхідно протягом півгодини вимочити в холодному молоці.
Для того, щоб печінка залишалася соковитою – не варто солити і приправляти спеціями в самому початку приготування.
Чим жирніше ви будете використовувати сметану, тим ніжніше буде готова печінка. Однак пам'ятайте про те, що і поживність страви при цьому зросте.