11 март 2019 7 812

Як зварити смачний грибний суп з опеньками

Грибні супи відомі своїми поживними властивостями, вони допоможуть надовго втамувати голод. Суп з опеньків підійде тим, хто дотримується нестрогую дієту і уникає висококалорійних страв. Заморожені або консервовані опеньки можна знайти в магазинах круглий рік.

Рецепти супів з цими грибами відрізняються різноманітністю смаків і різним ступенем складності в приготуванні. Варто почати з простого першого страви з грибами та картоплею, а потім перейти до більш складним, наприклад, сирного супу.

Простий варіант приготування першої страви
Інгредієнти Кількість
картоплі - 5 шт. середніх бульб
моркви - 1 шт.
опеньків - 300 г
лука - 1 шт.
солі і перцю - по 2 г
води - 1,5 л
зелені - для прикраси
сметани - для додавання в тарілку за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 24 Ккал

Суп з опеньками і картоплею готується швидко і не вимагає особливих знань в кулінарії. В рецепті маються на увазі свіжі опеньки, але якщо сезон грибів ще не почався, то підійдуть і консервовані.

Опеньки нарізають дрібними шматочками і смажать пару хвилин на сковороді з антипригарним покриттям (або на невеликій кількості рослинного масла).

У каструлі доводять до кипіння воду і кладуть в неї дрібні кубики картоплі, потім терту моркву і порізану дрібно цибулю.

В цей же час можна посолити, поперчити, перемішати і при необхідності додати ще спецій відповідно до уподобань того, хто готує суп. Покласти в каструлю порізані опеньки і варити на тому ж вогні 10 хвилин.

Потім вимкнути плиту каструлю і залишити на ній ще на 15 хвилин. Готовий суп в тарілці можна посипати зеленню, додати сметану.

 

Сирний суп з опеньками

Цей суп виходить дивно ніжною, кремоподібним. Із-за присутності в рецепті сиру він більш калорійний.

Продукти:

  • 200 г заморожених опеньків;
  • 1 л заздалегідь звареного бульйону (на будь-якому м'ясі або овочевого);
  • 4 невеликих картоплини;
  • 2 маленьких плавлених сирка;
  • 100 г цибулі;
  • 50 г натертої моркви.

Час приготування: 30 хв.

Калорійність в 100 г супу: 120 ккал.

Опеньки смажать на сковорідці з олією, поки не випарується зайва вода (розморожувати їх попередньо не потрібно).

Порізану дрібно цибулю і моркву, натерту крупно, смажать до золотистого кольору цибулі на рослинному маслі і змішують з опеньками. На плиті ставлять закипати бульйон. Після того як він закипить, в нього кидають засмажку з опеньками.

Вогонь роблять більш слабким і варять близько п'яти хвилин, після чого закидають порізану дрібними квадратиками або соломкою картоплю. Виставляють середній вогонь і варять, поки не буде готовий картопля.

Сирки натирають на дрібній тертці або подрібнюють у блендері і в момент готовності картоплі поступово додають їх у суп, помішуючи його при цьому. Сир повинен розійтися в бульйоні, не склеюючи окремими великими брилами.

Після того як бульйон стане практично однорідним, суп можна вважати готовим.

Подати страву можна з зеленню і грінками з білого хліба.

Суп з замороженими грибами і локшиною

Ситний дієтичний суп виходить із заморожених опеньків з курячою грудкою. Його добре їсти взимку, згадуючи про осінні походи за грибами в ліс.

Продукти:

  • 400 г курячої грудки (помити під краном холодною водою і висушити серветкою);
  • 2 морквини середнього розміру;
  • 2 білих цибулини;
  • по 2 г солі і перцю;
  • 50 г стебел свіжої селери (необов'язково, якщо немає можливості його купити);
  • 200 г заморожених опеньків;
  • 100 г локшина (краще гречаної);
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 3 л води;
  • 2 ст. л. раст. масла;
  • зелень: петрушка, зелена цибуля для прикраси в тарілці.

Час, необхідний для приготування: 1,5 – 2 ч.

Калорійність на 100 г: 30 ккал.

В 2 літрах води при повільному вогні варять курку, 1 моркву і 1 цибулину, розрізані навпіл. Можна також додати трохи петрушки. Бульйон злегка солять, засипають горошини перцю. Варять курку 1 годину, прибираючи з'являється на поверхні пінку. Коли бульйон буде готовий, половинки моркви і цибулі прибирають з нього.

Опеньки розморожуються на гарячій сковороді, поки не піде зайва рідина. Потім їх потрібно трохи обсмажити на рослинному маслі і засипати в бульйон.

Не зварені цибулину, моркву і селеру ріжуть дуже дрібно (можна натерти моркву), злегка підсмажують і за 10 хвилин до готовності супу додають в бульйон, попередньо витягнувши з нього курку. Тоді ж у каструлю, додають лавровий лист, вимикають плиту і залишають нудитися суп під кришкою на 10-15 хвилин.

За цей час в окремому посуді локшину варять у солоній воді (можна слідувати інструкції на упаковці). У бульйон локшину не додають. Її викладають безпосередньо в тарілку, а зверху заливають грибним супом, кладуть порізану шматочками курку без кісток і посипають зеленню.

Мафіни з яблуками — спробуйте зробити випічку більш соковитою, завдяки додаванню фруктів.

Пиріг з листкового тіста з фаршем — читайте як приготувати це блюдо.

Читайте як приготувати запашну сало в духовці за нашими рецептами.

Суп з сушених опеньків з куркою

Сушені гриби простіше дістати після закінчення сезону. Вони також здатні надати супу насичений грибний смак і аромат.

Продукти:

  • 200 г курячого філе (помити й висушити серветкою);
  • 200 г будь локшини або макаронів;
  • 1 цибулина;
  • ½ Кг сушених опеньків;
  • 2-3 картоплини
  • сіль і перець у відповідності з уподобаннями.

Час приготування: 40 хв.

Калорійність на 100 г: 72 ккал.

Для приготування супу з сушених грибів доведеться спочатку залишити їх у воді на пару годин, щоб вони стали м'якими. У воді, в якій замочували гриби, пізніше можна варити сам суп (але це не повинна бути перша вода, якою залили гриби, тобто спочатку їх кілька разів промивають).

Злив воду в каструлю, гриби обсмажують у будь-якому рослинному маслі на середньому вогні, поки їх об'єм не зменшиться приблизно в 1,5 рази. Потім додаємо гриби в каструлю зі злитою водою, солимо і ставимо варитися на плиті, включеної на середній вогонь. Дрібно ріжемо цибулю і картоплю і відправляємо їх у бульйон.

Через 10 хвилин засипаємо макарони, варимо 15-20 хвилин, після чого перевіряємо готовність картоплі. Якщо він зварився, то суп готовий. Можна дати йому постояти ще хвилин 10, перш ніж подавати.

Їдять суп зі сметаною або без неї, можна посипати його зеленню і сухариками.

Рецепт смачної страви з маринованих грибочків

В цьому легкому супчику використовуються мариновані опеньки і курячі яйця для прикраси в тарілці.

Продукти:

  • 700 г маринованих опеньків (їх краще готувати цілими);
  • 3 картоплини;
  • 1 морква;
  • 2 курячих яйця (їх кількість залежить від кількості порцій – в одну тарілку кладуть половинку або дві половини);
  • 1 ріпчаста цибулина (або 2, якщо вони невеликі);
  • зелень і сіль у відповідності з уподобаннями.

Час приготування: 1 ч.

Калорійність на 100 г: 43 ккал.

Мариновані опеньки заливають водою в каструлі і варять бульйон, поки гриби не опустяться на дно. На цьому етапі можна посолити воду. При необхідності сіль можна додати і в кінці приготування супу. При появі піни на поверхні в процесі варіння її потрібно прибирати.

Після готовності грибів, їх відкидають на друшляк, а в бульйоні варять дрібно порізану картоплю. При досить дрібної нарізки на варіння картоплі повинно вистачити 15 хвилин. За цей час злегка обсмажують дрібно порізані цибулю і моркву на рослинній олії. Коли цибуля стане золотистою, на сковорідку висипають гриби. Вогонь трохи збільшується і зажарка готується ще 10 хвилин.

Потім її засипають у бульйон і варять, поки він не закипить. У тарілку з супом можна додати варене куряче яйце (рубане, половинку, часточку – як більше подобається), посипати суп зеленню.

Поради кулінарів

Основне правило приготування смачного і корисного юшки з опеньками полягає у виборі якісних продуктів. Всі інгредієнти повинні бути свіжими. Вибираючи гриби, потрібно бути особливо обережним – радитися з досвідченими грибниками, купувати вже зібрані гриби тільки в перевірених місцях, стежити за терміном придатності консервованих, маринованих грибів.

Збирати опеньки краще з середини серпня до перших заморозків. В цей час гриби володіють кращими поживними властивостями. Нижню частину ніжки після збирання зрізають, гриби миють і замочують у воді на годину-дві для більш легкого очищення.

Вариться суп з грибами на невеликому вогні, щоб бульйон не помутнів. У компанію до опенькам можна додавати будь-яке м'ясо, макарони, крупи, овочі. Їх смак добре поєднується практично з усіма продуктами. Хіба що рибні супи з грибами практично не готують, швидше рибу можна з ними запекти. Але це питання смаку.

Щоб підсилити аромат грибного супу, в нього можна додати столову ложку сушених білих грибів.

Приготувати грибний суп з опеньками зовсім нескладно, якщо виконувати все, як описано в рецепті. Готову першу страву обов'язково сподобається всім членам сім'ї.

Що ще почитати: