Мариновані опеньки: набір кращих рецептів
Грибники частенько називають їх веселими хлопцями і це прізвисько опеньки отримали не просто так: ростуть великими групами, гриби, безперечно, тішать тих, кому не подобається витрачати час, блукаючи по лісі і кланяючись кожному кущику.
То діло опеньки!
Збирати їх швидко і весело – повна кошик за п'ять хвилин.
Зимові заготовки маринованих опеньків (представлені на фото в статті) з них теж робити нескладно, вся рецептура побудована на базі стандартного маринування з додаванням оцту або лимонної кислоти.
Але якщо хочеться чогось незвичайного, рецепт можна створити самостійно, додавши або забравши певні інгредієнти.
Вибір грибів без помилок
Правила вибору опеньків необхідно застосовувати ще в лісі: гриби хоч і прикметні, хоч і знайомі кожному досвідченому і недосвідченому грибникові, їм необхідна ретельна перевірка – надто вже схожі на опеньки їх неїстівні двійники.
Різниця між їстівними і отруйними екземплярами – забарвлення (несправжні опеньки яскравіше, а колір їх м'якоті жовтий) і присутність лусочок на капелюшку, нехарактерних для якісного їстівного гриба.
В іншому принцип вибору ґрунтується на традиційних критеріях: плоди повинні бути молоденькими, невеликими і неизъеденными черв'яками.
Від інших грибів мариновані опеньки в процесі приготування відрізняються хіба що за період варіння: не менше півгодини, причому після перших десяти хвилин кипіння відвар необхідно злити, поміняти воду і варити далі.
Ніжки в них досить тверді, тому їх потрібно зрізати наполовину.
Якщо таке добро шкода викидати, їх можна з успіхом використовувати для приготування грибного порошку: посушити і подрібнити.
Взимку ароматний грибний суп виявиться як не можна до речі.
Що таять у собі опеньки?
Ці чудові грибочки – не тільки делікатесне ласощі, але і ефективний профілактичний засіб від поширених і небезпечних захворювань.
Опеньки, потрапляючи в організм, починають активну антиопухолевую і антимікробну кампанії, завдяки наявності в них цілого ряду амінокислот і мікроелементів, а також багатого вітамінного комплексу.
За вмістом вітаміну С вони становлять жорстку конкуренцію сусідці по лісі чорниці, а кількість фосфору і кальцію в них таке ж, як і в рибі.
При цьому калорійність маринованих опеньків цілком безпечна для фігури і складає всього лише 23,42 ккал.
Рецепти прості, але кращі
Нижче представляємо вам добірку смачних рецептів маринованих опеньків на будь-який смак.
Готуйте із задоволенням!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
грибів - | кілограм |
окропу - | стакан |
солі - | 1,5 ст. л. |
девятипроцентного оцту - | 50 мл |
перець-горошок і гвоздика - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 22 Ккал |
Простіше цього рецепта маринованих опеньків, напевно, і не буває:
- Підготовлені (чисті) овочі залийте окропом і варіть, поки не помітите, що вони осідають на дно.
- Викладіть зварені гриби у пропарену скляну ємність, накрийте кришкою – нехай постоять.
- Тим часом займіться приготуванням маринаду на основі грибного відвару – посоліть його, додайте спеції і закип'ятіть.
- У процесі кипіння, влийте оцет і розливайте по банкам.
- Щільно укупорьте, залиште в прохолодному місці.
Приготування також описано та у відео-сюжеті:
«Запашні хлопці»
Компоненти:
- опеньки – 5 - 5,5 кг;
- стакан рослинного масла;
- оцтової есенції – 1 ст. л.;
- з спецій: часник, кріп (парасольки), горошок перець (побільше), лавр, листя смородини і вишні.
Гриби ретельно вимити під струменем холодної води, зварити до готовності.
Взяти для маринаду 2 склянки відвару, решті вилити.
До грибів додати залишений бульйон, туди ж відправити спеції і масло.
Час варіння – 20 хвилин після закипання.
Оцет, як завжди, додають на заключному етапі – за три хвилини до зняття з вогню.
Овочі розфасувати по прокип'яченою банкам (о,5 л) і постерилизовать 20 хвилин.
Опеньки з корицею
Компоненти на 2 кг опеньків:
- вода – літр;
- сіль – 4 ст. л;
- цукор – 2 ст. л.;
- оцтової есенції – 3 ст. л.;
- з спецій: лаврові листи, кориця (2 палички), чорний перець горошком, гвоздика.
Приготування починайте з маринаду, який готується 5 хвилин, у киплячу воду покладіть всі приготовані для нього інгредієнти, крім есенції і варіть три хвилини.
Влийте оцет, ще раз доведіть до кипіння і прибирайте з вогню.
Готові гриби злегка остудіть, розкладіть в банки, наповнивши ємності на 2/3, і залийте маринадом.
Тепер ви знаєте, як швидко маринувати опеньки.
А ось і покроковий відео-рецепт, щоб ви нічого не втратили.
Приємного перегляду!
Секрети приготування заготовок
- З кілограма свіжих опеньків ви отримаєте одну літрову банку маринованої продукції.
- Банки для заготовок обов'язково стерилізувати перед розфасовкою опеньків – так ви максимально убезпечите себе від неприємних сюрпризів.
- В процесі закупорювання закуски ніколи не використовуйте металевих кришок – тільки капронові – так ви позбавите себе від загрози ботулізму.
- Якщо не любите виловлювати з банок гвоздику, перець і лаврове листя, проціджують маринад перед відправленням в ємність – таким чином, ви залишите аромат, але усуньте його джерело.
- Відвар з опеньків виходить таким запашним і насиченим, що багато господинь шкодують його виливати. І не треба! З нього вийдуть відмінні «бульйонні кубики» – розлийте відвар у форми для льоду і заморозьте і залиште про запас. Кілька ароматних кубиків в суп або борщ – це прекрасне доповнення до будь-якої страви.
- Жорсткі, але дуже смачні ніжки грибів можна використовувати як сухий порошок, а можна приготувати з них ікру: максимально подрібнити і обсмажити на маслі з додаванням солі і спецій. Зберігати в стерильній, щільно закупореній посуді.
Кращий сидр – приготований своїми руками в домашніх умовах. Якщо слідувати всім інструкціям, то можна буде з гордістю пригощати своїх гостей домашнім вином власного виробництва.
Вівсяна дієта вже міцно зайняла свої позиції серед інших дієт, адже вівсянка — це не просто крупа, а цілий джерело вітамінів і мікроелементів, так необхідних нашому організму. Щоб добитися ефекту схуднення, потрібно строго дотримуватися раціон харчування. Детальніше про це у статті.
Чи помічали ви, що використавши один і той же рецепт засолки огірків, вони кожен рік виходять з різним смаком? Справа може бути в різновиду сортів овочів, які ви купуєте для заготівок. Про найбільш придатні сорти для засолювання хрустких огірочків читайте тут.
Період дозрівання опеньків – вересень і жовтень.
Прикмета, за якою можна визначити наявність їх у лісі – тепло і волога (власне, вона працює для всіх видів грибів).
Популярність опеньків визначається їхніми смаковими якостями і корисними властивостями, а також відмінним настроєм вашої родини, коли ви будете пригощати рідних смачними і ніжними маринованими грибочками.
А зараз пропонуємо подивитися відео, яке зайвий раз змотивує вас на самостійне приготування заготовок: