Варіації класичних рецептів смачних пасок
Ми запропонуємо вам досить велика кількість пасок, які ви зможете приготувати на Світлу Пасху вдома самостійно. А крім них, читайте корисні поради по процесу приготування, а також невеличкий сюрприз – як подати паска так, щоб було і смачно, і красиво.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
дріжджів - | 12 р |
цукрового піску - | 165 г |
сухої журавлини - | 125 г |
борошна - | 530 г |
рома - | 125 мл |
молока - | 130 мл |
яєць - | 1 шт. |
ванільного цукру - | 20 г |
солі - | 4 р |
жовтків - | 5 шт. |
35% вершків - | 135 мл |
масла вершкового - | 135 р |
Час приготування: 230 хвилин | Калорійність на 100 грам: 338 Ккал |
Паска великодня по класичному рецепту готується так:
- Суху журавлину залити половиною рома і залишити на добу;
- У миску налити 150 мл нагрітої води, щоб дріжджі швидше активувалися;
- У неї дати дріжджі, повністю розвести їх;
- Дати половину склянки борошна крізь сито, добре перемішати;
- Прикрити рушником і помістити в тепле місце на одну годину;
- Нагріти молоко до теплого стану і через годину додати в опару;
- Туди ж ще половину склянки борошна в сито, перемішати і залишити ще на годину;
- Залишки борошна пустити крізь сито на стіл у вигляді гірки;
- Зробити в ній поглиблення, налити туди вершки;
- Масло нарізати, розчинити його на вогні і дати вершкам;
- Трохи змішати, додати жовтки, яйце, два види цукру і сіль;
- Вимісити тісто, яке гладка на дотик і не пристає до рук;
- Духовку розігріти до 190 градусів;
- Журавлину злити на друшляк і, коли стече, обваляти її в невеликій кількості борошна;
- Другу половину рома додати в тісто і туди ж опару;
- Знову замісити масу, прикрити її і прибрати в тепло на дві години;
- Коли пройде час, тісто обім'яти і розділити його на частини;
- Укласти у форми так, щоб маса не займала більше половину;
- Дати тісту підійти вище і тоді відправляти в розпечений шафа;
- Запікати близько півгодини до готовності.
Спробуйте приготувати вишукане печиво з какао за нашими рецептами.
Рецепт вишуканих страв зі свинини, які здивують ваших гостей.
Листковий пиріг з капустою і яйцем — це смачно, спробуйте втілити в життя цей кулінарний шедевр!
Найсмачнішу паску за бабусиним рецептом
- 125 г дріжджів;
- 8 г солі;
- 1550 р борошна;
- 430 г цукрового піску;
- 120 мл соняшникової олії;
- 540 мл молока;
- 180 г родзинок;
- 220 г маргарину;
- 4 яйця.
Час – 15 годин.
Калорії – 325.
Бабусин рецепт паски покроково:
- Молоко нагріти, щоб стало теплим;
- Дати до нього дріжджі, цукор, сіль і розчинити всю масу;
- Порізати маргарин кубиками і розчинити його на плиті;
- До дріжджів вбити яйця і додати хоча б трохи охолоджений маргарин. Якщо додати гарячий – яйця згорнуться;
- Все ретельно перемішати і залишити на дванадцять (!) годин;
- Ізюм вимити, залити окропом і залишити на десять хвилин;
- Потім злити воду, сухофрукти промити і обсушити їх;
- Коли пройде час, всипати борошно крізь сито;
- Замісити з отриманої маси тісто, потроху додаючи в нього родзинки і рослинне масло;
- Вимішувати слід, поки все масло не вбереться;
- Отримане тісто відставити тепло ще на годину;
- Готовим тістом заповнити форми на 2/3 і дати тісту піднятися;
- Відправити на п'ять хвилин при 220 градусах;
- Потім при 180 градусах ще тридцять хвилин або у великій формі – до 50 хвилин.
Паска великодня на молоці і сухих дріжджах
- 230 г вершкового масла;
- 4 г кардамону;
- 740 г борошна;
- 160 г родзинок;
- 540 мл молока;
- 22 г дріжджів;
- 165 г цукатів;
- 6 яєць;
- 4 г ванілі;
- 330 г цукрового піску.
Час – 4 години.
Калорії – 293.
Приготування ще одного класичного паски на Великдень:
- Молоко нагріти так, щоб було теплим і прямо туди додати дріжджі, розчинити їх;
- Перемішати, щоб уникнути грудок;
- Туди ж відправити половину борошна, але обов'язково крізь сито;
- Всі компоненти добре перемішати;
- Потім накрити каструлю кришкою, зверху кинути рушник і залишити на тридцять хвилин;
- Якщо за півгодини маса не зросла вдвічі, залишити її ще відпочити;
- Яйця поділити і до жовтків додати третю частину цукру;
- Розтерти масу до розчинення кристалів;
- Туди ж ваніль, кардамон, перемішати;
- М'яке масло порізати на кубики, теж додати до жовтків;
- Тепер вже довести масу до однорідної консистенції;
- Додати суміш у піднялася опару, перемішати;
- Додати туди ж залишки борошна знову ж крізь сито;
- Замісити тісто, потім прибрати його в миску, накрити і тепло ще на годину;
- Родзинки промити, залити окропом хвилин на десять;
- Потім промити і обсушити його, змішати з цукатами;
- Масу обваляти в борошні і додати в тісто, що піднялося;
- Обім'яти його і залишити ще на одну годину;
- Готове тісто викласти у форму або кілька, але так, щоб була заповнена тільки третя частина;
- Змастити шапочку яйцем і запікати в духовій шафі до рум'яності.
Випічка на Великдень в мультиварці
- 45 г дріжджів;
- 55 мл соняшникової олії;
- 540 г борошна;
- 135 г родзинок;
- 125 мл молока;
- 3 яйця;
- 175 г цукрового піску;
- 2 г ваніліну;
- 75 г вершкового масла;
- 4 г солі.
Час – 9 годин і 15 хвилин.
Калорії – 331.
Рецепт класичного паски з родзинками в мультиварці по кроках:
- Молоко нагріти і дати до нього дріжджі, розчинити їх повністю;
- Додати трохи борошна, цукру, перемішати і залишити в теплі на двадцять хвилин;
- Яйця розбити в іншу піалу, збити в легку піну і додати весь цукор;
- Збити знову до розчинення кристалів;
- Змішати опару з яйцями, до них дати ванілін і сіль;
- Частинами додати борошно крізь сито;
- Тоді викласти тісто на робочу поверхню і додати масло рослинне, а потім і вершкове масло;
- Вимішувати тісто, поки все масло в нього не вбереться – це займе близько сорока хвилин;
- Тісто зібрати в кулю і помістити в чашу мультиварки;
- Накрити і дати зрости за п'ять годин, а краще за ніч;
- Коли тісто підійшло майже, родзинки замочити в окропі, потім промити його і обсушити;
- Обваляти в борошні, щоб краще змішати з тестом;
- Вийняти тісто, вмішати в нього сухофрукти і знову зібрати його в кулю;
- Помістити в каструлю і на режимі підігріву знову виростити тісто;
- Далі в режимі випічки паска запікається близько ста хвилин.
Як красиво подати випічку
Щоб стіл на Великдень був не тільки смачним, але і апетитним, ми запропонуємо вам декілька варіантів того, як можна красиво подати паски.
Звичайно ж, класичний варіант завжди в моді – паску в характерній формі з малюнком, цукрова глазур і зверху кольорова великодній присипка.
Щоб трохи урізноманітнити класику, до посипання можна додати цукати, навколо паски розкласти фарбовані яйця, а сам паска «одягнути» в яскравий атласний бант, який приверне увагу кожного гостя.
Більш сучасна подача – подача з квітами. Виберіть квіти, які вам подобаються найбільше: троянди, лаванди, незабудки. Бажано, щоб ви заздалегідь їх висушили, так вони довше прослужать у вигляді декору і будуть виглядати більш оригінально. Полийте паски глазур'ю, а зверху покладіть гілочки кольорів (якщо вони невеликі) або цілі бутони (наприклад, невеликі бутони троянд).
Ще один новий варіант подачі – безе. Їх можна зробити будь-якого кольору, розміру і навіть поекспериментувати з формою, якщо це дозволяє набір ваших кондитерських насадок. До нього можна додати цукати і подрібнити в крихту шоколад, приміром. Чи то ж безе, але іншого кольору. Вийде яскраво, соковито!
Можна також прикрасити паску квітами з крему – техніка прийшла з Малайзії. Зробити це досить просто, потрібно просто знати, як правильно. До квіточкам можна додати домашнього зефіру або знову ж невеликі безе.
Корисні поради
Коли ви працюєте з дріжджовим тістом, дуже важливо пам'ятати про те, які умови необхідно для нього дотримуватися. Для початку потрібно пам'ятати, що в приміщенні, де замішується тісто, повинно бути тепло. Ні, не обов'язково дуже жарко, це повинно бути комфортне тепло. Ті ж умови стосуються тесту, коли воно росте. Тобто, ніяких протягів, вітру і добре. Так, що ще важливо – ваш гарний настрій.
Якщо під час підйому тесту для класичного паски, ви переживаєте, що воно пристане до чистого рушника, то можна замінити його на харчову плівку або ж обробити його борошном, олією. А взагалі, навіть якщо тісто пристане до рушника, то дайте йому висохнути. У такому вигляді його буде набагато простіше відокремити.
У будь-якому з рецептів завжди можна замінити молоко на воду, і навпаки. Але, кажуть, що в ідеалі потрібно додавати і той, і інший інгредієнт. Мовляв, так смачніше всього.
Коли паска запікається, ми настійно рекомендуємо не чіпати дверцята духової шафи. Якщо відкрити її до того, як скоринка схопиться, то ви ризикуєте втратити вашу випічку. Так як різкий перепад температури одразу ж дасть про себе знати – паска впаде і запечеться вже у своєму новому, негарному образі.
Сподіваємося, що хоча б один з класичних рецептів припав вам до душі. Але ми все-таки радимо вам спробувати кожен з наших варіантів, щоб зрозуміти, наскільки всі вони смачні і незамінні!